stamboomforum

Forum logoGenealogische software » Catalina dwingt tot afscheid van Aldfaer - maar ik heb geen GedCom gemaakt [opgelost]


Profiel afbeelding

De update naar Catalina betekent - voor mij - dat nu ook eindelijk de knoop moet worden doorgehakt naar een een nieuwe app. Ik heb tien jaar of zo naar volle tevredenheid gewerkt met Aldfaer, maar de look-and-feel is inmiddels wel wat verouderd.

Na wat rondklikken op internet (b)lijkt het dat er maar 2 alternatieven zijn op de Mac:  Reunion 12 en Mac Family Tree 9.  De keuze lijkt alleen een kwestie van smaak?  Ik vind de vormgeving van MFT 9 met alle verschillende kleurtjes nogal 'kinderachtig' en dan past de iets minder moderne vormgeving van Reunion beter bij mij.

Maar.. oeps! Ik heb een Aldfaer bestand met 50K namen. Ik heb wel recente GedCom files van een aantal families, maar niet van het totaal. Eerste vraag: kun je wel in Aldfaer een GedCom maken van het hele bestand? 

En de hamvraag is natuurlijk: nu 'mijn' Aldfaer het niet meer doet vanwege Catalina, kun je ook bijv. de Aldfaer reservekopie omzetten in een GedCom? Of is dat een gek idee?

grt Hans

Hans Middendorp

Dag Hans,

Ja, je kunt een gedcom export maken van je gehele database in Aldfaer. Vanuit het hoofdvenster kies je Bestand | Exporteer Gedcom.
Vervolgens moet je de Gedcom Export instellingen aanpassen naar je smaak (wie en wat er wel en niet moeten worden meegenomen) en of de privacy-instellingen gerespecteerd moeten worden of niet. En dan kies je een bestandsnaam en wacht tot het geheel klaar is.
Ik adviseer op Gedom 5.5.1 als bestandsformaat te kiezen en niet de Aldfaer-specifieke extenties te gebruiken. Andere programma's kunnen toch niet omgaan met deze extenties. Het is een groot bestand, dus het zal wel even duren voordat de export klaar is.

Ik heb nooit gehoord van de mogelijkheid om een veiligheidskopie om te kunnen zetten in een Gedcom bestand, anders dan door het programma Aldfaer zelf. Het handigste is waarschijnlijk om iemand op te zoeken met een Windows PC en daar Aldfaer te installeren en daarmee de conversie van de veiligheidskopie te doen.

Michaël

Boers

Geachte heer Middendorp,

Neem aan dat u de educatieve video’s van Reunion 12 op de site van Leister hebt gezien.
Aanvullende en leerzame informatie vindt u bij de FAQ’s van Leister en bij CQ-Software: https://www.cq-software.nl/gebruikers-vragen/
Zijn er vragen, dan vernemen wij dit graag van u.

Frans van Bodegom
Reunion NL HelpDesk

F.J. van Bodegom

Dag Hans, het is me niet helemaal duidelijk in welke situatie je je nu bevindt. Heb je de upgrade naar Catalina inmiddels al gedaan?

Als Aldfaer nu helemaal niet meer werkt is het natuurlijk lastig een gedcom te maken van je volledige Aldfaer bestand.

Ik denk het het het eenvoudigste zal zijn je Alddfaer bestanden even tijdelijk naar een andere PC over te zetten (familie, vrienden?), waarop Aldfaer nog wel kan werken, bijvoorbeeld een windows PC. Indien je geen andere PC beschikbaar hebt is het eventueel ook mogelijk een virtuele PC op je MAC te installeren. Het is wel omslachtig; je moet dan windows en aldfaer op die virtuele PC installeren.

Vanuit een werkend Aldfaer programma is het perfect mogelijk een volledige gedcom te exporteren. IK denk niet dat er een stand-alone programme bestaat om je aldfaer reserve kopie naar gedcom te converteren.

Je mag me ook een privé berichtje sturen, dan wil ik wel helpen.

Arnaud


Allen dank!  Ik heb inmiddels via een andere computer een gedcom gemaakt. 

Hans MiddendorpPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu