stamboomforum

Forum logoGenealogische software » Oedipus II ODP formaat.


Profiel afbeelding

Beste,

Ik erfde een stamboom die mijn vader onderhoudt in Oedipus II, een programma dat niet meer bestaat en - voor zover ik kan vinden - niet open source is. De auteur schijnt van de wereldbol verdwenen, dus die kan ik niets vragen.

De stamboomgegevens zitten klaarblijkelijk in een *.odp bestand.

Is er iemand die het formaat van dat *.odp bestand kent (of die eventueel al pogingen heeft ondernomen om het te reverse-engineeren) ?

Ik denk wel in staat te zijn om het te reverse-engineeren, maar dat zal uiteraard tijd en moeite vergen. Alle tips of suggesties zijn welkom!

Mijn einddoel is om de gegevens over te brengen naar een open-source genealogie programma.

Camiel B

P.S. Suggereer niet GEDCOM export, want dat werkt maar zéér gedeeltelijk, naar ik kon ervaren.

Camiel Bouchier

Héél lang geleden heb ik dat programma ook gebruikt. Volgens mij was het wel Open Source en kon je zelfs tools downloaden. Heb ik nooit gedaan want het werkte prima. Ik weet niet waarom meneer Lamain er mee gestopt is. Gezondheid? Overleden?

Uiteindelijk ben ik overgestapt op Aldfaer en heb ik de gegevens maar opnieuw ingevoerd. Gelukkig had ik ook nog veel in tekstbestanden (WP/Word) zodat ik veel kon kopiëren in de notitievelden. 

Geen antwoord waar je vrolijk van wordt ben ik bang. 

Annemarie57

Goedenavond,

Ik heb Oedipus II versie 5.20 in mijn bezit en wil dat graag aan je toezenden. Het is een compleet programma inclusief handleiding.

Heb dat ooit (lang geleden) ook gebruikt, maar ben op een gegeven moment overgestapt op Family Tree Builder van Myheritage.

Het totale pakket is 50 Mb (maar daar zit wellicht wat data van mezelf bij) dus via een WeTransfer moet dat wel lukken als de firewalls en antivirus programma's het niet tegenhouden.

Laat maar weten.

Groet, Ies Biekart

M.J. Biekart

Beste,

Bedankt voor het aanbod, maar ik heb het programma zelf meegekregen (in versie 5.40). Dus dat is niet het probleem.

Het echte probleem is dat ik de data wil exporteren naar een open-source programma en/of het zelf kunnen bewerken. Daarvoor ben ik op zoek naar het formaat van het odp bestand.

Maar een uurtje of wat knutselen bracht me al een stuk verder, ik denk dat reverse-engineeren me gaat lukken.

Mvgr,

Camiel B.

Camiel Bouchier

Hey allen,

Ik ben al een héél eind verder geraakt (en enkele odp files zijn volledig 'gedecodeerd'). Ik zit nu echter vast op 2 grotere (en het heeft te maken met de grootte).

2 vraagjes :

(i) Heeft ooit iemand een poging gedaan het odp fileformaat te ontcijferen? Indien zo kan die in contact komen met mij om eventueel de laatste stap te kunnen zetten? Ik zit heel dicht bij (technisch : ik ben op zoek naar een aantal onverklaarbare en inconsistente maar zeker geen willekeurige shifts in pointers)

(ii) Kan iemand eventueel een odp file delen die groot genoeg is (> 256 personen) om het probleem te kunnen analyseren, maar niet te groot om omwerkbaar te worden. Zegge iets tussen de 300-500 personen.

Camiel B.

Camiel Bouchier

Geen idee hoe dit er inhoudelijk uit ziet.

Is het enigszins leesbaar met Windows kladblok ?

Zo nee dan is het teveel versleuteld en dan zou ik het niet direct weten.

Zo ja, dan wil ik wel een poging wagen met m'n eigen gemaakte tools en software.

Ergens ter download of te sturen naar mij ?

Bestaat dit uit gekoppelde databestanden, dan zal het wel wat ingewikkelder worden.

Let hierop met deze koppeling verliesen

Groet Herman

H.Schilder

Beste Herman,

Zoals ik eerder al stelde : ik heb al een vrij verregaand inzicht in het fileformaat (wat wel degelijk binair is maar verder niet zo heel erg bijzonder, 128 bytes records die naar elkaar verwijzen, ascii strings en pointervelden). Tot nu gebruikte ik Python en CheatEngine om te reverse-engineeren. Het einddoel is een Python script dat de volledige odp file in een gedecodeerd formaat brengt, inclusief verwijzingen naar foto's, nota's en dergelijke.

Wanneer u denkt daaraan te kunnen bijdragen wil ik best een odp file delen met jou om te proberen. Welk type van tools en software gebruikt u?

Met vriendelijke groet,

Camiel B.

Camiel Bouchier

Beste Camiel,

Ik programmeer in wat oudere talen, zoals jscript, vbscript, html5 en dbase 5 for DOS en heb daar al veel hobbels in genomen in enigszins leesbare bestanden in Windows kladblok en heb in de loop der jaren heel wat tooltjes gebouwd om bestanden te onderzoeken/uitlezen/bewerken.

Dus niets uit het public domein.

H.Schilder

Herman,

Kan ik op een of andere manier een odp file overmaken? En, meer belangrijk, kan het resultaat helpen om zelf zo'n odp file dan uit te lezen? Ik denk dat ik eigenlijk "alleen" nog meer moet zien uit te vissen hoe de records (van 128 bytes) naar elkaar verwijzen. Soms is dat rechttoe-rechtaan, soms met een offset die ik nog steeds niet begrijp.

Camiel B.

Camiel Bouchier


Beste Camiel, Zie je interne berichtenbox

H.SchilderPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu