stamboomforum

Forum logoGenealogische software » Vreemde DNA percentages


Profiel afbeelding

In de stamboom van mijn dochters kom ik de volgende situatie tegen die ik niet goed begrijp.

Mijn dochters hebben een halfbroer (zelfde vader). Gedeeld DNA met hem is 25,7% dus dat is zoals te verwachten is. Nu hebben mijn beide dochters een match met een andere persoon van 132,5 cm/1,9%. Maar...de halfbroer heeft met deze persoon een match van maar 16,4cm/0,2%.

Kan iemand verklaren hoe dit verschil zo groot kan zijn?

Petra

16cm is wel aan de onderkant van de betrouwbaarheidsgrenzen, voor zover mijn kennis reikt. Hangt er natuurlijk sterk vanaf hoe ver de verwantschap is. DNA wordt niet noodzakelijk 50/50 doorgegeven in opvolgende generaties. Een paar keer vaker kop dan munt gooien telt aardig op in de loop der tijd.

Mark de Vries


Een ouder geeft dus 50% door van zijn eigen DNA door maar aangezien die 100% bezit weet je niet precies welke 50% je krijgt. Dat is elke keer verschillend. Daarmee is het dus mogelijk dat er tussen broers en zussen al een behoorlijk verschil kan zitten, laat staan hun kinderen en als er sprake is een halfbroer dan is het verschil sowieso al een stuk groter. Om het wat diepgaander uit te zoeken kan je met hulpmiddelen bekijken op welk gedeelte er een match is en of iedereen die betrokken is dat specifieke stukje ook in het het DNA heeft.

Pieter de BoerPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu