stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Family Historian versie 7 is sinds gisteren beschikbaar



Profiel afbeelding

Als "long time" gebruiker van The Master Genealogist (TMG) ben ik een aantal jaren geleden overgestapt naar het Engelse pakket Family Historian. Niet geheel uit luxe, TMG stopte en alhoewel het een enorm veelzijdig en prima pakket was (ook beschikbaar in het Nederlands) raakte het gedateerd. Na veel zoeken en vergelijken heb ik toen gekozen voor Family Historian, een pakket dat toen nog geen Nederlandse taal ondersteunde maar vrijwel alles bood wat TMG bood (en nog heel wat meer). Nu zijn er taal modules beschikbaar, onder meer voor Nederlands. Daarmee kan de output in de vorm van rapporten, stambomen, boeken en websites in het Nederlands verschijnen. De taal van de gebruikersinterface (menu's etc.) en de uitgebreide Help is nog steeds Engels, maar dit zal voor de meeste Nederlanders geen groot probleem zijn. :)

Het is 30 dagen gratis uit te proberen en er zijn veel video's die de verschillende mogelijkheden toelichten. Ook is er een actief forum waar snel gereageerd  wordt op vragen.

Voor wie eens kennis wil maken: https://www.family-historian.co.uk/

JoopvB - 9 dec 2020 - 17:36

Hallo Joop,  je schrijft dat je je aardig hebt verdiept in een alternatief voor TMG. Kun je de sterke punten van 'Family Historian' eens samenvatten?

Jan Middelkoop - 15 dec 2020 - 22:22

Hi Jan, dat kan een hele lijst worden :).

Maar een greep uit de dingen die ik erg prettig vindt in het pakket (in het bijzonder versie 7):

  1. Uitstekende en flexibele hantering van sources (met koppeling van de scans).
  2. Met TMG vergelijkbare krachtige en flexibele wijze van het bouwen van zinnen voor allerlei rapporten.
  3. Zeer gebruikersvriendelijke invoer van stamboomgegevens.
  4. Media (foto's scans, video etc.) te koppelen aan sources, gebeurtenissen, personen, notities etc.
  5. Een erg actief forum waarop men nooit tevergeefs aanklopt voor hulp bij vragen.
  6. Goede ondersteuning van plaatsen en kaarten waarop gebeurtenissen kunnen worden weergegeven.
  7. Een breed scale van plugins (soort extra functies voor speciale doeleinden).

Ik gebruik het pakket al vanaf dat TMG stopte en heb er nooit spijt van gehad. Misschien had ik bij het lijstje van hierboven nog moeten vermelden dat alles in GEDCOM wordt opgeslagen en daarmee goed uitwisselbaar is met b.v. TNG, maar ook dat Second Site (van John Cardinal) het pakket volledig ondersteund (voor de mensen die Second Site gebruiken voor mooie websites).

Maar het beste vind ik altijd om iets zelf te proberen. Immers, elk nieuw/ander product heeft een leercurve en smaken verschillen. Dat kan met Family Historian voor 30 dagen gratis.

Mocht je het gaan proberen, dan ben ik benieuwd naar je ervaringen.

JoopvB - 15 dec 2020 - 23:03

Hi Joop. 

Heeft Family Historian ook links naar genealogische sites als FamilySearch.

 

Begrijp ik van de site overigens dat de Nederlandse vertaling van jouw hand is? Respect hoor.

arnoldijzermans - 2 jan 2021 - 17:46


Hi Arnold,

Ja, de NL vertaling heb ik gedaan. Moest ik eigenlijk wel omdat ik bij Calico Pie (de bouwers van Family Historian) al jaren de vraag had uit staan om meerdere talen te gebruiken. :)

Ten aanzien van je vraag. Family Historian heeft twee ingebouwde automatische matches die je kunt aanzetten: FindMyPast en MyHeritage. Met name de laatste heeft al heel veel NL materiaal. Als je de match aanzet zie je automatisch bij de ingevoerde personen een indicatie van hoeveel matches er gevonden zijn. Als je dan een abonnement hebt bij deze sites dan kun je met een klik de gegevens overnemen.

Verder kun je zelf sites die je gebruikt toevoegen en in het pakket tonen, maar op dit moment werkt de automatische link alleen naar bovengenoemde twee.

Family Search gebruik ik zelf vooral voor de scans en dat materiaal is niet getranscribeerd en dan heeft een match koppeling geen nut.

JoopvB - 2 jan 2021 - 18:04







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu