stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » stamboom onderzoek algemeen



Profiel afbeelding

Ik heb een bestand met ruim 39000 namen. Ik gebruik hiervoor Pro-Gen. Dat bestaat natuurlijk uit records van mijn eigen uitgewerkte naam. Maar ook uit namen die er ooit zijn ingekomen,en niet bij mijn stamboom horen, of die misschien ergens mijn familie kruizen. Wat is een veilige manier om onnodige bestanden te verwijderen, zonder dat dit de records van mijn eigen naam beschadigen  of verwijderen.

Kees Schipper - 18 feb 2021 - 15:23 (laatst bijgewerkt 18 feb 2021 — 18:32 door auteur)

Wellicht is het handig om aan te geven in welk bestand -- programma het staat.

Wil Kroes - 18 feb 2021 - 17:56

Dat hangt er helemaal vanaf of die namen in één database staan,

of in verschillende databases (die onafhankelijk van elkaar moeten geopend)

In het eerste geval wordt het handwerk verwijderen per record.

In het tweede geval (wel goed kijken of het de te verwijderen naam groepen betreft) het bestand zelf verwijderen.

Uitgeschreven lid - 20 feb 2021 - 20:31 (laatst bijgewerkt 20 feb 2021 — 20:31 door auteur)

Bedankt voor uw bericht. Alle namen staan in een database. Ik begrijp dus dat het handwerk wordt.. Met vr.gr.: Kees Schipper

Kees Schipper - 23 feb 2021 - 09:45

Als een deel van de te verwijderen namen in losse groepen staan is er een mogelijke methode om ze te vinden. 

Installeer op de computer het programma Genealogica Grafica. 
Maak in Pro-Gen een Gedcom bestand aan en laat dat door Genealogica Grafica openen. Dit programma meldt dat er mogelijke fouten in het bestand zitten, klik op de link naar de lijst. Aan het eind van de foutenlijst staat ook een lijst van niet verbonden groepen.

Die lijst kan worden gebruikt om in Pro-Gen een selectie te maken van te verwijderen personen in.

Wim van Beek - 5 mar 2021 - 19:38

Best Wim, bedankt voor deze tip die ik niet kende. 

Ik ben bij de heer Schipper geweest en hij gaat zijn best doen om zaken eerst goed na te lopen voor hij zaken kan verwijderen. Het is wat moeilijker om het snel te doen. Ik blijf hem helpen als het nodig is.

Wil Kroes - 5 mar 2021 - 20:29

Ik begrijp het niet helemaal: Wat bedoelt u met "eigen uitgewerkte naam"?

De naam van uw moeder is toch ook niet hetzelfde als uw eigen achternaam en die van uw zwager of schoonzus ook niet? Iedereen die in uw stamboom voorkomt heeft toch op de één of andere manier een connectie met uzelf?

U heeft het verder over bestanden verwijderen. Dan werkt u dus met verschillende Gedcom-bestanden neem ik aan. Misschien kunt u ze eerst samenvoegen tot één en dan personen verwijderen die u er niet meer in wilt hebben? 

Ronk - 31 mar 2021 - 12:37

De heer Schipper werkt met één bestand, waarin vele losse namen zitten die wel bij elkaar zouden kunnen zijn. Ik heb aangegeven tijdens mijn bezoek ik bij hem thuis om dat eerst goed uit te zoeken voor hij zaken gaat verwijderen. Ook daar heb ik mijn hulp voor aangeboden.

Tevens heb ik aangegeven om verdere discussie te voorkomen het bericht de status van opgelost te geven. Ik kan dat niet voor hem doen.

Wil Kroes - 31 mar 2021 - 14:44

Losse namen als in personen die geen relatie hebben tot de andere personen in de stamboom? Zwevende personen als het ware?

Ronk - 31 mar 2021 - 21:27


Uit "vele losse namen zitten die wel bij elkaar zouden kunnen zijn" begrijp ik dat alle gerelateerden kiezen en die selectie wisselen handig voor je kan wezen bij het opschoonproces. Je kunt ook elke keer alle gerelateerden van je zelf of 1 van je ouders kiezen voordat je een GEDCOM genereert. Dan stel je de beslissing over het opschonen van je bestand uit. Misschien wil je info over losse personen en losse groepjes zelfs laten staan als je weet hoe ze niet te publiceren. Zo gaat 't in Pro-Gen:

  1. kies je zelf of 1 van je ouders
  2. menu Selecteer
  3. Gerelateerde  personen...
  4. gerelateerden
  5. genereer 'n GEDCOM als je deze selectie wilt publiceren (dit doe ik zelf regelmatig)
  6. menu Selecteer
  7. Selectie wisselen als je je bestand wilt opschonen (dit doe ik af en toe om losse personen of losse groepjes op te ruimen)

Benieuwd of dit helpt:-)

Pauline Berens EBBI - 10 apr 2021 - 11:42







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu