stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Waarschuwing m.b.t. Aldfaer 9.0 en 9.1Profiel afbeelding

Belangrijke waarschuwing en advies over Aldfaer 9.0 en 9.1 - Aldfaer forum

Het volgende bericht is te vinden op de Aldfaer site.

Aldfaer 9.1 (en ook 9.0) bevat een ernstige fout die tot gegevensverlies kan leiden.
Dit gegevensverlies kan optreden:
1. Als het privacyfilter is ingeschakeld en er een GEDCOM-export wordt gemaakt. Het gemaakte GEDCOM-bestand kan dan onvolledig zijn.
2. Als er vervolgens, zolang Aldfaer nog niet is afgesloten, gegevens worden gewijzigd of Bestand opschonen of Bestandscontrole en -reparatie wordt uitgevoerd. In dat geval kunnen er gegevens in het Aldfaer-bestand zelf verloren gaan.

Om die reden hebben we de versie met onmiddellijke ingang offline gehaald. Het heeft onze absolute voorkeur dat niemand versie 9.0 of 9.1 blijft gebruiken. Installeer volgens de onderstaande beschrijving terug versie 8.1. Wij werken ondertussen door aan een nieuwe versie, waarbij we niet over één nacht ijs zullen gaan zodat het uitbrengen ervan wel even op zich zal laten wachten.

Ons dringend advies aan iedereen is om terug Aldfaer 8.1 te installeren. Deïnstalleer Aldfaer 9.0 of 9.1 door Uninstal.exe uit te voeren in de map waarin Aldfaer 9.0 of 9.1 geïnstalleerd is. Haal vervolgens het installatieprogramma van Aldfaer 8.1 van onze website www.aldfaer.net en voer het uit, waarbij u dezelfde installatiemap gebruikt als voor Aldfaer 9.0 of 9.1.

Blijft u toch Aldfaer 9.0 of 9.1 gebruiken, maak dan onder geen enkel beding gebruik van het privacyfilter. Als het privacyfilter ingeschakeld is, schakel het dan onmiddellijk uit: menu Extra->Algemeen privacyfilter uitzetten.

Wij verontschuldigen ons alvast voor het ongemak.
 

Ben Wegman - 13 mar 2021 - 13:45

Blijft de vraag over heb ""ik"" nog een goede backup en voor sommige onder ons hoe (en wat of met wat) zet ik die terug, of hoe weet ik zeker dat ik m'n gegevens nu in versie 9 nog (het enige wat ""ik"" heb) wel compleet bruikbaar (of te exporteren) is ?

PS Het moet duidelijk zijn dat mij dat niet over komt als niet Aldfaer gebruiker maar toch gewaarschuwd voor Aldfaer gebruikers.

Wat mij opviel bij proefgebruik (versie 9), dat na Gedcom import menubalken zonder inhoud zichtbaar was, totdat ik op save drukte.

Kritisch punt in deze:

Waarom worden gegevens (als gewijzigd) niet automatisch opgeslagen ? Er is na de import gewoon weer te stoppen zonder opslag (en enige waarschuwing) van gegevens. De controle hierop (het wat en wanneer) vindt ik erg slecht geregeld 

Uitgeschreven lid - 13 mar 2021 - 14:13 (laatst bijgewerkt 21 mar 2021 — 10:55 door auteur)

Na het uitvoeren van bovenstaand advies (9.0 uninstalleren en 8.1 opnieuw installeren) ben ik wel alle foto's kwijt. Die moet ik allemaal opnieuw koppelen.

Wim Schook - 13 mar 2021 - 16:37

Ga even na waar de foto's ooit opgenomen in Aldfaer staan en gebruik vervolgens in je programma voor afbeeldingen de plaats waar je afbeeldingen staan. Dit kun je invoeren in het menu.

mvg-Ben

Ben Wegman - 13 mar 2021 - 16:48

Ben, dank je wel voor je bericht! Ik draai nog op 8.1 maar was aan het overwegen om te upgraden. Dat laat ik nu nog even achterwege!!!

groetjes, Bedet

Bedet - 14 mar 2021 - 13:51

Dank voor de waarschuwing!
 

Gemiste kans voor het Aldfaer-team om dat niet zelf hier te melden :-(


Grtn

Jan K. (geneablokjes.tk) - 14 mar 2021 - 14:53 (laatst bijgewerkt 14 mar 2021 — 14:54 door auteur)

@ Jan,

Ik ben het helemaal met je eens. Ik kwam de melding op een ander forum tegen, maar ook door een lid van dat forum geplaatst.

mvg-Ben

Ben Wegman - 14 mar 2021 - 16:04

Ben,
Ik ben niet alleen de koppelingen naar mijn foto's kwijt maar er ontbreken ook gegevens in mijn bestand. En, nog gekker, er staan weer data in die ik vorig jaar al heb verwijderd.

Wim Schook - 15 mar 2021 - 18:12

Heb je andere links aangemaakt naar je files? Kijk eens waar al je jpg files staan van de personen in je stamboom. Dan kun je in het stamboomprogramma weer een verwijzing naar die file maken wat betreft afbeeldingen. Voor het mindere beschikbare bestand: zoek naar aldfaer bestanden en kijk waar je ze had staan.

Verder verwijs ik je graag naar het hulp/helpforum van Aldfaer: Aldfaer - algemeen (aldfaerforum.nl)

mvg-Ben

Ben Wegman - 15 mar 2021 - 18:17


In mijn eerdere opmerking haalde ik al iets aan over gegevens opslaan.

Ik heb Aldfaer redelijk uitvoerig getest vanuit verschillende invalshoeken en moet tot m'n verbazing melden dat gegevens behoudt een tricky bezigheid is.

Je kunt zonder dat Aldfaer het in de gaten heeft tussen 2 runs; het data bestand verwijderen zonder dat het opgemerkt wordt naar een nieuwe run.

Terwijl dat nu het makkelijkst te regelen en te beheren is.

Verder kom ik nog al wat Gedcom perikelen tegen, waarover misschien later wel meer.

O.a. Aldfaer gaat aan de haal met geïmporteerde referentie nrs (alles goed weergegeven na import en opslaan in Aldfaer); welliswaar volgens de standaard geëxporteerd en houd deze zaken dan niet meer bij elkaar in de nieuwe Gedcom.

Je mag toch verwachten dat in en uit het zelfde resultaat oplevert.

Niet dus........in mijn geval

Uitgeschreven lid - 16 mar 2021 - 21:59 (laatst bijgewerkt 16 mar 2021 — 22:01 door auteur)Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu