stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Vraag over support voor Gedcom versie 7.X opgelost



Profiel afbeelding

Goedenavond,

Onlangs heeft de Church of Jezus Christ of The latter Day Saints (LDS) een nieuwe versie gepubliceerd van hun Gedcom standaard. Versie 7.0.8 is gedateerd 1 juni 2022.
Er hebben zich de laatste jaren nogal wat verbale strubbelingen afgespeeld tussen de ontwikkelaars van GenealogieOnline en van het stamboomprogramma Aldfaer over wie zich het beste aan de Gedcom standaard houdt en aan welke standaard men zich moet of mag houden.
Ik erken dat beide organisaties veel en goed werk hebben geleverd voor de stamboomonderzoekers in Nederland en daarbuiten en ben beide organisaties daar erkentelijk voor.
Ik maak op uit teksten op het Aldfaer forum dat men daar op zijn minst onderzoekt of ondersteuning van de Gedcom standaard 7.X mogelijk is voor hen. Zonder dat daar concrete uitspraken worden gedaan of dat ook zo is, of wanneer die ondersteuning dan ook bewerkstelligd zou worden.

Mijn vraag hier is of het GenealogieOnline team ook de ondersteuning van de Gedcom 7.X standaard overweegt, en, zo ja, of er een planning gedeeld kan worden, wanneer die ondersteuning een feit zal zijn.
Ikzelf zou namelijk erg blij zijn, indien een door Aldfaer gegenereerde Gedcom bestand zonder waarschuwingen door GenealogieOnline ingelezen kan worden. Ondersteuning van Gedcom standaard 7.X door beide partijen lijkt me daarvoor de enige praktische oplossing.

In blije afwachting van goed nieuws,

Michaël Boers

Boers 2 - 15 aug 2022 - 20:19

Volledig mee eens. 
1 standaard voor iedereen. 

Anders is het ook geen standaard meer.

dat deze standaard wordt opgezet in een religieuze context daar moet uiteraard WEL aandacht voor zijn naar onwettige kinderen, gelijk geslacht huwelijken, euthanasie etc

Luc Van Camp - 24 aug 2022 - 17:48

Michaël,

Na vele jaren stilte heeft FamilySearch de GEDCOM specificatie weer opgepakt. Dit doen zij in een opener verband, waarbij er ook aan leveranciers input is gevraagd en zijn meegenomen in de ontwikkelingen. Ik was daarbij (online) aanwezig. Dat de ontwikkeling meer open is zie je ook bijv. in het feit dat ze via Github (https://github.com/FamilySearch/GEDCOM) werken, zodat je "issues" kunt inschieten en er discussie is.

De stap van versie 5.1 naar 7 is - met name voor de ontwikkelaars van de verschillende programma's en platformen - niet reuzegroot. In feb '21 (toen het nog een "release candidate" was) heb ik hier een analyse van gemaakt (zie https://blog-en.coret.org/2021/02/gedcom-grammars-5-5-1-vs-7-0-rc.html).

Genealogie Online ondersteunt GEDCOM 7. Op 1 januari is het eerste GEDCOM 7 bestand door Genealogie Online verwerkt (zie https://twitter.com/coret/status/1477235620317745153).

Voor Genealogie Online is de uitdaging overigens anders (denk zelfs kleiner) dan Aldfaer, GensDataPRO, PRO-GEN, enz. Genealogie Online moet het alleen kunnen lezen en interpreteren, het maakt geen GEDCOM. In hoeverre de stamboomprogramma's GEDCOM 7 gaan ondersteunen is nog wat ongewis. Veel (NLse en internationale) ontwikkelaars zullen zo iets hebben van het is veel werk en waarvoor. Ik denk dat GEDCOM 7 een verbetering is ten opzichte van de oudere versies qua specificatie. Dus een betere beschrijving van hoe genealogische gegevens uitgewisseld moeten worden, waardoor (als "gedcom producer" en  "gedcom consumer" e.e.a. goed implementeren) leidt tot betere gegevensoverdracht (minder kans op gegevensverlies). 

Bob Coret - 31 aug 2022 - 16:31


Dag Bob,

Dankjewel voor dit goede nieuws. Ik had het blijkbaar gemist dat je Gedcom 7 al ondersteunt. Als ik de standaard goed begrijp laat deze het nu ook toe om leverancier-specifieke toevoegingen in een bestand op te nemen, zonder buiten de standaard te vallen. Ik zie haar nog wel wat gehakketak gaan ontstaan tussen lezers en schrijvers van Gedcom 7 bestanden.
Ik ga me laten verrassen welke producent van genealogie software die in Nederland populair is, als eerste een Gedcom 7 uitvoer aanbiedt.
En dan maar hopen dat er snel tot een gemeenschappelijk interpretatie van de standaard wordt bereikt. Want standaarden zijn vaak niet zo standaard, als het woord doet vermoeden.

Michaël

Boers 2 - 31 aug 2022 - 19:42 (laatst bijgewerkt 31 aug 2022 — 19:42 door auteur)







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu