Beste Mgr.
Hartelijk dank voor het meedenken!
Wie bedoelt u met ´mijn scribent´? BJ Postel? Naar mijn weten beschikt deze achterneef ook niet over schriftelijke bronnen. We hebben hierover al eens contact gehad. De informatie "Christian Friederich naar Nederland met een zekere Boers, de latere schoonzoon van A.C.W. Staring. Hier wordt hij eerst tuinbaas bij Freule Donckelman op het Oude Loo en later rentmeester bij A.C.W. Staring van de Wildenborg." komt in verschillende varianten voor in familieverhalen, maar ik vermoed vooral op basis van mondelinge overlevering.
Ik heb contact gehad met iemand die veel weet van de familie Boers (dwz die van WC Boers, zie eerder), maar deze kon mij geen aanknopingpunten bieden voor een reis door een Boers richting Polen of Rusland, laat staan voor contact met een Postel. Theoretisch is het wel mogelijk dat het om WC Boers gaat; deze leerde de familie Staring kennen aan de Kaap, waar Boers van 1774-1782 verbleef als fiscaal-independent.
Het zou dan ook niet gaan om een latere schoonzoon van de dichter ACW Staring (deze trouwde pas voor het eerst in 1791); wel om de stiefvader (zijn moeder hertrouwde in 1785 met WC Boers).
Met de familie Staring had ik ook contact; een biograaf van ACW Staring die momenteel onderzoek in het archief op de Wildenborch kan me niet verder helpen. Een volgende stap kan zijn om zelf in de archieven van Zutphen of Arnhem verder te zoeken. Ik bezit een kopie van een brief 'uit een archief' (mij niet bekend welke) waarin WC Boers een Monsieur Postel vraagt De Wildenborch 'gereed te maken'; er móet dus wel ergens een connectie zijn?.
Of Postel onder ACW Staring heeft gediend is dus ook nog niet zeker; deze laatste kwam in 1791 op de Wildenborch; zijn moeder en Boers woonden inmiddels elders.
In 'Historie van een kleine landstad' (g. Prop) blijkt de burgerij in juli 1795 een commissie te sturen naar het stadhuis en 'bij monde van CF Postel' te speken (p 177).
Fredericus Postel trouwt 21 mei 1786 met Maria Korterink in Lochem, vervolgens kinderen (vader heet nu Christiaan Frederik): 1789 Engelina Sophie (of Sophia) (vroeg overleden) en Christoffel Harmen (gesneuveld onder Napoleon), 1790 Engelina Sophia, 1792 Carel Iwan, 1794 Johan Hugo Cornelis (mijn voorvader), 1799 Everdina (Jaartallen bron: trouw- en doopboeken Lochem).
Carel Iwan werd later schoolmeester, naar het schijnt op voorspraak van ACW Staring, aldus H.L. Schrader-Rutgers in 'Archief', 1964. Deze schrijfster stelt ook dat CI Postel 'enige jaren schrijfwerk' heeft verricht voor ACW Staring.
Mbt het Oude Loo, deze was sinds 1684 in bezit van de Oranjes, die er vlakbij het latere Paleis Het Loo lieten bouwen. Over het Oude Loo in de tweede helft van de achttiende eeuw is volgens W. Kroon, die 'Thuyss opt Loe' scheef, niet veel bekend, wel zijn er rond 1757 herstelwerkzaamheden uitgevoerd; 'Ongewijfeld lag het in de bedoeling het Oude Loo bewoonbaar te houden'. Wie er daar zou wonen, rond 1770-1790, staat in deze publicatie niet vermeld. Een freule Donckelmann (of vergelijkbaar) heb ik nog niet aan het Oude Loo kunnen koppelen; ook geen connectie tussen Postel en een dergelijke freule.
Graag zou ik meer varianten van familieverhalen over CF Postel horen, natuurlijk bij voorkeur met schriftelijke bronnen ondersteund!
Anne Marij - 14 mar 2009 - 14:10
Beste Mgr (en andere geïnteresseerden),
M.b.t 'Het Oude Loo' toch nog enkele aanvullingen. Het Koninklijk Huisarchief heeft 'in de hier aanwezige archieven' geen gegevens aangetroffen over een tuinman Postel op Het Loo. Maar ook: deze archieven 'uit de door u gezochte periode bevatten niet veel gegevens over personeel in dienst van de Oranjes'.
Wellicht gaat het over een heel andere plek, iets anders Loo-achtigs? De naam Donkelman/Donkerman komt/kwam her en der voor in Nederland. Iemand ooit een Postel in dienst gehad?
Toch nog een interessante twist aan het verhaal: Wilhelmina van Pruisen trouwde in 1767 op 16-jarige leeftijd met Stadhouder Willem de Vijfde. Uit 'Het autobiografisch geheugen onder constructie. De herinneringen van Wilhelmina van Pruisen aan haar Berlijnse kinderjaren' door Lotte van de Pol, blijkt dat Wilhelmina veel steun heeft gehad aan haar gouvernante Sophie von Danckelmann. Deze is als hofdame met Wilhelmina mee naar Nederland gekomen. In die tijd werd Palies het Loo gebruikt als zomerverblijf. Uit een andere bron blijkt dat Von Danckelmann de zorg op zich neemt voor Louisa, de dochter van Willem V en Wilhelmina: "Zij [Louisa] werd zeer zorgvuldig opgevoed door hare moeder, die haar voortdurend onder toezicht hield en haar te midden der patriotsche woelingen slechts toevertrouwde aan hare eigene voormalige gouvernante, freule von Danckelmann, die aan het stadhouderlijke hof was gebleven. Zoo volgde zij dat hof op de verhuizingen naar het Loo en Nijmegen in den patriottentijd [globaal: 1780 ? 1798] en doorleefde hare jeugd in innig huiselijk verkeer."
Maar of deze Von Danckelmann dan bedoeld zou zijn? Resideerde die op het Oude Loo? Had ze gezag over ander personeel? En waarom zou in mijn familie geen link zijn gelegd naar de Oranjes zelf?
Anne Marij - 14 mar 2009 - 15:29
Ook wij zijn sinds kort bezig met de Fam.Postel en zouden het leuk vinden om een en ander uit te wisselen,
Wij weten b.v meer van het horloge!!
Vriendelijke groeten Janneke en Ernst
prive mail: ernstenjanneke@online.nl
E.S den Ouden - 7 jul 2012 - 22:42
Hallo Carla,
http://wiki-de.genealogy.net/Debstedt,_OFB
Vielleicht kannst du dir dieses Buch besorgen, Einzelheiten stehen auf obiger Seite:
Die Einwohner des Kirchspiels Debstedt 1691-1875
Das ist auch eine Möglichkeit weiterzukommen.
Viel Erfolg wünscht dir
Gerty
Gerty - 8 jul 2012 - 13:59
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.