stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Joan Hermann Pieper, geb. te Wietmarschen



Profiel afbeelding

Mijn bet-vergrootvader vaderskant is tot op heden het verst terug dat in NL vindbaar is. Hij is in Wietmarschen (Hannover) geboren in 1831 of 1832 als zoon van Gerhard Hermann Pieper en Maria Elisabeth Peters.

Joan Hermann is in 1862 getrouwd te Ambt-Hardenberg met Margaretha Adelheid Weekamp.

Ik moet dus de grens over om verder terug in de tijd te zoeken. Hoe pak ik dat nou het beste aan? Het is niet ver bij mijn ouders vandaan, wonen nog steeds in gem. Hardenberg, dus ik kan er vrij snel naar toe, maar waar moet ik dan zijn?

Deze had ik reeds hier gevonden: http://www.kgverband-meppen.de/familienforschung_be.html. Hieruit leid ik af dat ik naar Meppen toe moet. Klopt dat? Hoe gaat dit dan daar in zijn werk en is het vergelijkbaar met zoeken in NL registers?

En is dit de enige bron van genealogische informatie in deze streek van Duitsland?

Wellicht wil iemand zijn Duitsland ervaringen met mij delen, zou geweldig zijn. Dank iig. voor het lezen van mijn eerst bericht hier.

Uitgeschreven lid - 23 jan 2011 - 22:34

Het volgende zal wel bekend zijn:

Maria Adelheid Pieper, 24 jaar, dochter van Gerhard Herman Pieper en Maria Elisabeth Peters, huwt op 22.2.1851 met Johann Wilhelm Weekamp uit Emsburen - overigens geen broer van Margaretha Adelheid.

G.Karssenberg - 23 jan 2011 - 22:58

De oudoom en -tante van mijn opa Pieper. Grappig, ik heb nog niet iedere broer en zus in beeld, eerst wil ik zover mogelijk in de rechte lijn terug. Toch bedankt, ik neem hen op in de stamboom. Ben wel erg benieuwd of zij ook zijn geëmigreerd destijds. Het is deze generatie (kinderen Gerhard Hermann) die naar NL zijn gegaan. Mijn opa Johannes Hermannes Hendrikus, geb. 1899, overl. 1999, had nog familie over de grens waar hij af en toe nog op visite ging.

Uitgeschreven lid - 23 jan 2011 - 23:09

Hallo Vincent,

Het is logisch, dat je zo snel mogelijk ver terug wilt in de rechte lijn. Toch kleven daar gevaren aan. Het is beter om hele gezinnen in kaart te brengen, omdat anders de kans bestaat, dat je een jong overleden kind met dezelfde naam laat trouwen. Ook eventuele tweede en derde huwelijken van voorouders moet je zien te vinden.

Als het om een katholieke familie gaat - en die kans betstaat als ze uit Wietmarschen komen - dan kunnen doop- en huwelijksgetuigen ook een aanduiding zijn over de namen van iemands broers en zussen. Dus altijd noteren.

Houd ook rekening met het verschijnsel van het "introuwen". Als er op een boerderij geen (geschikte) mannelijke kandidaat was om de zaak over te nemen, dan erfde een dochter de boerderij. De bruidegom trouwde dan nog wel onder zijn eigen naam, maar als de kinderen gedoopt werden dan bleek, dat hij de naam van de boerderij had aangenomen. Dit kwam vaak voor.

Als een zoon de boerderij erfde en zijn weduwe hertrouwde dan nam de nieuwe man de naam van de boerderij aan. Als nazaat stam je dan opeens niet meer van de boerderij af. Ook dit kwam menigmaal voor.

Net als bij ons is in de Franse tijd in Duitsland de Burgerlijke Stand ingevoerd. Na het vertrek van de Fransen is in veel delen van Duitsland de BS weer vrolijk afgeschaft. Dat verschilt per regio.

Met vriendelijke groet, René Remkes

Rene Remkes - 24 jan 2011 - 01:26

Dat klinkt heel logisch en ik zal er rekening mee houden. Dank.

Uitgeschreven lid - 24 jan 2011 - 09:17

Hallo Vincent,

Misschien vind je hier op deze pagina andere adressen die je kunnen helpen: http://wiki-de.genealogy.net/Emsland .

Op dit adres is de Forschungsstelle die je ook bezoeken kunt (na afspraak volgens mij. Hier hebben ze de DTB's op microfiche uit o.a. Osnabrück:

Emslandische und Bentheimer Familienforschung,
Ludmillenstrasse 8,
D-49716 Meppen
tel. +49 (5931) 14031
Verder zou je nog gratis lid kunnen worden van een mailinglist voor het Emsland en de Grafschaft Bentheim:  http://list.genealogy.net/mm/listinfo/emsland-bentheim-l

Veel succes.


Gegroet,


Freddy

Freddy - 24 jan 2011 - 19:42

Is dit niet dezelfde Pieper? http://www.online-ofb.de/famreport.php?ofb=twist&ID=2989&nachname=PIEPER&lang=de

Deze Pieper stamt uit Baccum volgens de links terug en dan kom je op een Johan Pieper uit die voor 1730 geboren is. Waarschijnlijk heeft de bewerker van het OFB Baccum, Stefan Hilling nog wel meer informatie. Rond die tijd kwamen ook Pieper's of Piper voor in Langen-Lengerich vlakbij Baccum.

Groet,

Herman Kimmann - 26 jan 2011 - 23:02

Onmiskenbaar, dit is volgens mij inderdaad mijn stamboom in de rechte lijn. Ik neem contact op met de heer Hilling. Dank voor je hulp.

Btw, waar vind jij die Johann Pieper van voor 1730 ?

Uitgeschreven lid - 26 jan 2011 - 23:44

Als je in het OFB van Twist steeds via de vader teruggaat kom je uit op Gerhard Hermann Pieper, geb. rond 1755 in Baccum, gehuwd met Anna Adelheid Wintermann, dan zie je rechtsboven bij "es gibt ähnliche personen" de link naar het OFB van Baccum, waar ook een Gerhard Hermann Pieper voorkomt, geb. 12-12-1750 met dezelfde overlijdensdatum, als je deze link aanklikt zie je dat het dezelfde persoon is, ook vanwege dezelfde echtgenote. Onderin staat zijn vader vermeld als Johann Pieper, geboren voor 1730. Rechts staat hier ook weer een link naar het OFB van Lingen.

Omdat Stefan Hilling nog bezig is met het OFB van Baccum en de kerkboeken verder teruggaan verwacht ik dat hij voor jou nog wel meer gegevens heeft of kan vinden over de Pieper's.

Overigens kwamen al rond 1555 zowel in Lingen-Holthausen als in Baccum Pieper's voor: in Baccum een Albert en een Johan Piper, beiden brinkzitters, en ook in Lingen-Holthausen een Albert en een Johan Pyper, brinkzitters.

Groet,

Herman Kimmann - 27 jan 2011 - 22:40

Dag Herman,

Ik heb contat gehad met Stefan Hilling en idd blijkt dat hij nog druk doende is met het doorzoeken van de kerkboeken te Baccum.

Nog ene vraag, de laatste info die je noemt van Piepers rond 1555 te Lingen-Holthausen zowel als in Baccum, mag ik vragen waar deze informatie te vinden is? Ben je zelf reeds in Duitsland al aanbeland met zoeken?

Uitgeschreven lid - 30 jan 2011 - 13:06

IK WERD ERUIT GEGOOID>

NU WEET IK NIET OF JE AL MIJN INFO HEBT ONTVANGEN>

WIJ ZITTEN IN DEZelfde stamboom Pieper

ik hoor van je of je wel geen info hebt ontvangen.

ik ben gekomen tot 1717 Johan Grosse Pieper

ik heb de info gevonden op genealogy.net

www familie report.hph baccum

veel succes.

Mariëtte Pieper

Mariette Pieper - 15 feb 2011 - 16:15

Gaarne zou ik in kontakt komen met degenen die de Pieper familie uit Baccum volgen/beschrijven. Zelf ben ik bij Joh. Pieper Grosse Pieper aen de Poorte 1717-1753 gekomen. Nu ben ik nog maar enkele weken bezig. Reakties o.a. van Vincent Pieper houden na 2011 op b.h.wierema@ziggo.nl

Ben Wierema - 21 nov 2016 - 20:10

Like Mariette already explained and it's mentioned in the forum before. There where already Piepers in nearly 1550 in Baccum (Germany) - the family was splitted in "Große Pieper" and "Kleine Pieper". You can see in my surmane that one part of the family still exists. The second part (also  called Fryian) is not exisiting any longer but I met the last "Kleinepieper" when I was young and there is still a plate on one of the houses.

Thomas Grossepieper - 3 jan 2017 - 16:06

Herr Grosse Pieper,

in Ihrer Reaktion vom 3.Januar ist die Rede von einem Schild. Und wohnen noch immer Leute mit dem Namen Grossepieper in

Baccum und Umgebung? Wie weit sind Sie mit Ihrer Suche nach Vorfahren von den Piepers.

Ben Wierema - 4 jan 2017 - 15:14

Danke fur ihren antwort, die infos die Sie aufschriebte kann man auch in diese dokument von Pastor Ringena zuruck lesen:

http://www.genealogie-emsland-bentheim.de/Heft_11_September_1989-k.pdf

Es sagt: "Das Landvermessungsprotokoll des Jahres 1619 führt bereits die Namen "Grote Piper" und "Lütke Piper", die allen Ortskundugen als Großepieper und Kleinepieper (Fryjan) bekannt sind."

Ich weiss aber jetzt noch noch welchen Landvermessungsprotokoll der Pastor bedeutet. Vielleicht kann jemand das sagen.

Pastor Ringena hat viel geschrieben uber Familienforschung und Geschichte in grenzland und Bentheimerland.

Also, verschiedene menschen sind beim selbe vorelter angekommen, und wir forschen ab jetzt gesamtliche voreltern.

Uitgeschreven lid - 4 jan 2017 - 19:04


Het Landvermessungsprotokoll is een document in het Staatsarchief van Osnabrück, zie www.nla.niedersachsen.de/.../NLA_OS_Quellen_zur_Hof-_und_Familienforschung.pdf. Nr. 2133 Beschreibung und Vermessung des Saat- oder Baulandes in den neun Kirchspielen der Niedergrafschaft Lingen - Kirchspiele Schapen, Beesten, Bramsche, Plantlünne, Baccum und Bawinkel (undatiert, noch 1619?)
1619
Bestell-Nr.: Rep 2 Nr. 325 Bd. 3.

Herman Kimmann - 5 jan 2017 - 16:33







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu