stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » huwlijksakte



Profiel afbeelding
ik heb een huwlijksakte van mijn overgrootvader; opgemaakt door notaris schramm te hamburg en te zutphen ,door notaris de baste uit zutphen 1874 ,is dat mogelijk dat ik dat nog kan vinden ; via pc   groeten lisa

elisa ropers - 24 jan 2012 - 20:44

Hallo Elisa,

es wäre hilfreich, wenn du den Namen deines Ahnen mitteilst, vielleicht noch dessen Religion, war er evangelisch oder katholisch, wann ist er geboren, etc., etc.

Liebe Grüße von

Gerty

Gerty - 24 jan 2012 - 21:00

huwlijksakte is van carlt friedrich ropers gehuwd met johanna maria zenitz 3012-1874 te borgerhout ( belgie )ik denk wel dat ze katholiek waren , de akte is opgemaakt in hamburg door notaris schramm 30-09-1874    en te zutphen door notaris de baste  22-11-1874 de bruidegom is geboren 20-04-1849 in hameln  duitsland; de bruid in zutphen  nederland 17-07-1854

elisa ropers - 24 jan 2012 - 21:48

Weet je zeker, dat de datum van de not. akte, of de naam van de notaris, of de vestigingsplaats van de notaris correct zijn? Zie voor Zutphen:

http://www.regionaalarchiefzutphen.nl/genealogie-bronnen/q/register_gemeente/Zutphen/q/register_type_short/na/start/50?sort=register_custom_s_sorteerjaar&direction=asc

 

Overigens werden van akten tbv huwelijksvoltrekkingen (zoals ze in huwelijksbijlagen voorkomen), voor zover mij bekend door notarissen geen afschriften bewaard. Meestal vindt je in het repertorium van de notaris alleen de vermelding dat op een bepaalde datum een of meer akten van bekendheid, etc. zijn opgemaakt, overigens zonder (korte) vermelding van de inhoud van die akten. Als het echter om een overeenkomst gaat (huwelijksvoorwaarden), dan zou je een afschrift daarvan terug moeten kunnen vinden in het desbetreffende notarieele archief.

JanK - 24 jan 2012 - 23:27


Hallo Elisa,

ich habe bein GenWiki gefunden:

Notariatsbestände

(Kauf-, Übergabe-, Heiratsvertäge) aus der neueren Zeit werden bei den Amtsgerichten in den Bezirken geführt. Ältere gleichzusetzende Beurkunden siehe z.B. Stadterhebebuch im Staatsarchiv (aus dem 13. Jh.) und nachfolgende Aufzeichnungen des Rates.

Du müsstest also wissen, in welchem Stadtteil Hamburgs der Notar Schramm ansässig war und dann das zuständige Amtsgericht anschreiben.

Vielleicht kann dir diese Gesellschaft auch helfen:

http://www.genealogy.net/vereine/GGHH/

Gruß

Gerty

Gerty - 25 jan 2012 - 10:16







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu