stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Wie kan mij helpen met familie zoeken?



Profiel afbeelding

Mijn vader zou heel graag willen weten wie zijn familie is.

Vaders kant was niet zo moeilijk, maar zijn moeder haar kant wel.

Zijn moeder hete Bertha Heeren. In Nederland zou zij gedoopt zijn en de naam Elizabeth / Elisabeth Heeren / Koch hebben aangenomen

Ze zou geboren zijn in Aumund een voorstad van Bremen. Geboortedatum: 23 februari 1905.

Rond 1935 / 1940 is zij naar Nederland gekomen en is getrouwd met Henricus Jacobus Fransiscus Koch te Groningen.

Ze is overleden op 16 november 1968 te Groningen.

Haar vader hete Wilhelm Ludwig Heeren.

Alleen haar moeder haar voornaam weet mijn vader niet meer. Achternaam is Hesse.

Namen zouden kunnen afwijken/ anders geschreven.

Ik hoop echt dat iemand mij kan helpen!! Mijn vader zou het erg fijn vinden om te weten.

Nicole - 24 mar 2012 - 01:10

Dag Nicole.

Hartelijk welkom op dit forum.

Ik heb hier het overlijden van  Henricus Jacobus Fransiscus Koc gevonden op alle groningers.

Je zit daar ok de namen van zijn ouders staan en de naam van zijn vrouw.

Maar dit zal wel bekend zijn.

 

Op alle Groningers.

 

http://www.allegroningers.nl/index.php?option=com_genealogie&task=persoon_result&zoekmethode=eenvoudig&Itemid=54&persoon_1_achternaam=heeren&persoon_1_tussenvoegsel=&persoon_1_voornaam=bertha&persoon_1_rol=&persoon_2_achternaam=&persoon_2_tussenvoegsel=&persoon_2_voornaam=&persoon_2_rol=&plaats=&periode_begin=&periode_eind=

 

 Overlijden16-11-1960   Groningen  Overledene Henricus Jacobus Franciscus Koch GeslachtmLeeftijd51 jaar Geboorteplaats Groningen  Vader Antonius Nicolaas Koch MoederDominica Maria Geertruida van der Borg Relatie Bertha Heeren  Bron Overlijdensregister Groningen 1960
Aktenummer 1800 

 

Het huwelijk staat nog niet digitaal .

 

Elisabeth - 24 mar 2012 - 05:36

Goedemorgen, Bedankt voor de reactie! De overlijdensaangifte van mijn opa had ik ook gevonden. Maar dat is dan ook het enige dat ik van mijn oma kon vinden! Maar ook van haar vader kan ik niets vinden. Ik hoop op meer reacties!

Nicole - 24 mar 2012 - 08:22

Ik heb ier nog gezocht.Ik ben niet zo goed thuis in Duitse sites anderen zullen je waarschijnlijk beter de weg kunnen wijzen.

Mvg

https://www.familysearch.org/

Elisabeth - 24 mar 2012 - 08:50

Een handige site is ook:  http://www.genealogy.net/

Leander Schoormans - 24 mar 2012 - 09:28

Hallo Nicole,

hier habe ich die Homepage von "Die Maus Gesellschaft für Familienforschung e.V." in Bremen:

http://www.die-maus-bremen.de/index.php

http://www.die-maus-bremen.de/Datenbanken/index.php

Vielleicht findest du dort etwas.

Viele Grüße von

Gerty

Gerty - 24 mar 2012 - 11:58

Allemaal erg bedankt!!

Wilhelm ludwig Heeren heb ik inmiddels gevonden. Hij is geboren in Leer.

Zijn voorouders zijn nu ook bekend.

Dit is hem:

http://gedbas.genealogy.net/person/show/1031423972

Maar hier staat dat hij maar 1 dochter heeft. En er moeten nog zeker 4 zijn. Waaronder dus de moeder van mijn vader.

Ik ben de hele avond al aan het zoeken, maar ik kan ze echt niet vinden.

De namen die bekend zijn, of het voornamen of roepnamen zijn weten we niet.

Bertha (Elizabeth/elisabeth) geb.23-02-1905. ovr.16-11-1968

Miene

Jenny

Marichien

Ik hoop dat iemand mij verder wil/kan helpen

Nicole - 24 mar 2012 - 22:10


Beste Nicole,

Welkom op het Stamboomforum! Of je ueberhaupt al een beetje ervaring hebt met genealogie & stamboomonderzoek (qua bronnen, methoden, literatuur enz. enz.) en of je weleens een goed handboek voor stamboomonderzoek hebt gelezen weet ik niet, maar voor alle zekerheid ga ik er maar even van uit dat dit niet zo is. Daarom het volgende, als goedbedoelde tips:

1. 'k Zie aan je bericht dat je ook echt meteen al op zoek gaat naar die personen (voorouders en ouders van Bertha Heeren) en die periode (vóór 1935/1940 en vroeger). Er is niets van te merken of je je een beetje hebt "ingelezen" in stamboomonderzoek in het algeméén, bijvoorbeeld door websites of een goed boek; nee, je springt als het ware meteen halsoverkop in het diepe.

Prima, als je dat wilt; maar als je succes wilt hebben met je onderzoek, kun je dat het beste systematisch aanpakken: in stappen aan de slag gaan, en alles wat je doet & vindt vastleggen.

Een goede gids staat hier: http://194.171.109.12/page/31 en een goede beginnerscursus hier: http://www.openuniversiteit.nl/eCache/DEF/2/31/528.html.   In principe begin je bij jezelf, en gaat dan in de tijd terug, i.p.v. zomaar ineens àlles over àlle mensen met de naam Koch, Heeren of Hesse op de hele wereld te gaan opzoeken, waarin je "verzuipt". Maar OK, als je dat niet wilt, begin dan bij één vast punt, dat echtpaar Koch-Heeren, en ga vanaf díe mensen steeds systematisch te werk met zoeken & vastleggen. 

2. Stamboomonderzoek doe je o.a. door op zoek te gaan naar bronnen die zoveel mogelijk betrouwbaar zijn: allerlei verhalen, geruchten en aantekeningen zijn natuurlijk leuk en prachtig, maar uiteindelijk wil je iets in handen hebben wat je nòg dichter naar de waarheid brengt, naar zekerheid: documenten. Vaak van de overheid, dus officiële documenten, zoals akten van de burgerlijke stand , (oude) bevolkingsregisters; soms van kerken, zoals kerkboeken (doop-, trouw- en begraafregisters). Het is goed voor het succes van je onderzoek als je je een beetje in die bronnen (in het algemeen) verdiept: bijvoorbeeld door eens "burgerlijke stand" en "bevolkingsregister" te googlen. Heel veel onderzoek kun je doen op internet, maar uiteindelijk zijn archieven onmisbaar.

Het stadsarchief van de gemeente Leer (Duitsland), waar Wilhelm Ludwig Heeren woonde,

vind je hier: http://www.leer.de/index.phtml?mNavID=1778.246&sNavID=1778.246&La=1 .  

Interessant voor je onderzoek zijn bijvoorbeeld in de inventaris http://www.stadtarchiv-leer.findbuch.net/php/main.php?ar_id=3726 de rubrieken 040100 Volkszählungen (Volkstellingen) met lijsten van de inwoners, 240203 Paß- und Fremdenangelegenheiten (Vreemdelingenzaken) en 240300 Standesamtsangelegenheiten, 240301 Geburten, 240302 Trauungen, 240303 Namensänderungen
en 240304 Todesfälle (kort gezegd: Burgerzaken). 

Wen jezelf het liefst aan, voor elke persoon die je onderzoekt, om "minimaal" steeds zoveel mogelijk te zoeken naar officiële documenten. Immers: andere bronnen zijn een leuk extraatje, maar die bronnen mag je in elk geval zéker niet missen! Zo kun je als het ware steeds "een lijstje afwerken", en hoef je jezelf later niet te verwijten dat je een paar goeie bronnen hebt "laten schieten". 

3. Je schrijft o.a. dit: "Bertha Heeren. In Nederland zou zij gedoopt zijn en de naam Elizabeth / Elisabeth Heeren / Koch hebben aangenomen. " En:  "Rond 1935 / 1940 is zij naar Nederland gekomen en is getrouwd met Henricus Jacobus Fransiscus Koch te Groningen."  En: "Alleen haar moeder haar voornaam weet mijn vader niet meer. Achternaam is Hesse." 

- Maak niet de fout die duizenden mensen maken, die het altijd weer over "meisjesnamen" hebben. Het woord "meisjesnaam" is onzin van mensen uit andere tijden: het is gewoon de familienaam die een vrouw zelf heeft, en -in elk geval in Nederland- : die raak je niet kwijt als je trouwt. Mevrouw Bertha Heeren kan zich misschien in het dagelijks leven wel "Bertha Koch" of "Bertha Heeren-Koch" genoemd hebben, maar haar echte naam is gewoon Bertha Heeren. Net zoals je in het dagelijks leven wel een roepnaam kunt gebruiken (bijvoorbeeld Fien), maar je echte voornaam of voornamen (bv. Josephine Adelaide Theodora) toch echt die  officiële voornamen blijven, die je bij je geboorte hebt gekregen (afgezien van naamswijzigingen natuurlijk).   Doe je aan stamboomonderzoek, en hou je daar iets van bij (bv. in een stamboomprogramma of in aantekeningen), dan kun je bij je onderzoek (bv. op internet) best die andere namen gebruiken, en roepnamen kun je ook best in je computer of aantekeningen noteren; maar waar je echt naar zoekt (onthou het!), en wat de belangrijkste plek moet hebben in je stamboom-programma of aantekeningen is telkens de echte naam.  Maak dus ook nooit de fout om de namen van vrouwen die getrouwd zijn te noteren onder de familienaam van hun man, bv."Bertha Koch"; óók niet als die vrouwen in werkelijkheid die naam zo gebruikt hebben. Het is een slechte gewoonte voor een genealoog: erg slordig, onjuist en het "vervuilt" je onderzoek, maakt 't veel moeilijker, of zelfs onmogelijk.

- "Rond 1935 / 1940 is zij naar Nederland gekomen en is getrouwd met Henricus Jacobus Fransiscus Koch te Groningen."  "Alleen haar moeder haar voornaam weet mijn vader niet meer. Achternaam is Hesse." - Goed. Mooi om te weten, maar het kan preciezer. Je wilt weten wanneer zij precies naar Nederland kwam, wanneer zij precies met de heer Koch is getrouwd, en ook hoe precies haar moeder heette.  

Nu: het bevolkingsregister (heb je je al verdiept in die "bron", in de geschiedenis ervan?) houdt zulke dingen bij.  Dit werd van ca. 1850-1920 bijgehouden in enorme vastbladige boeken (folianten), met voor een bepaald adres hele gezinnen/huishoudens bijelkaar op één bladzijde; van ca. 1920-ca. 1939/1940 op losse kaarten per gezin/huishouden (gezinskaarten, GK's) en vanaf  ca. 1938/1940 tot oktober 1994 op losse kaarten per persoon (persoonskaarten, PK's). Vanaf oktober 1994 houdt men het bij op de computer bij de gemeente, in de vorm van persoonslijsten (PL's, Gemeentelijke Basisadministratie).

De oudere bevolkingsregisters (1850-1938) worden bewaard bij Regionale Historische Centra (streekarchieven, vaak per provincie). Bij het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) kun je uittreksels uit de PK's of PL's van in Nederland overleden mensen aanvragen, bijvoorbeeld die van jouw opa en oma, als je tenminste hun namen en geboorte-/sterfdata weet. Zie en http://194.171.109.12/page/150  , http://194.171.109.12/page/322 en http://194.171.109.12/download/cbg_pkpl_aanvraagformulier.pdf .

Dat lijkt mij in jouw geval heel handig: want daarop zouden in principe jouw oma's huwelijksdatum en -plaats moeten staan, wat de namen van haar ouders waren (indien bekend), en een lijstje van haar woonadressen; misschien niet helemaal van sinds ze in Nederland aankwam, maar toch wel een verwijzing naar het "oude bevolkingsregister" in Groningen, waardoor je bij de Groninger Archieven haar gezinskaart moet kunnen vinden (zie http://www.groningerarchieven.nl/onderzoek/hulp-bij-onderzoek/familie/bronnenschema-familie), om te weten: was Groningen haar eerste woonplaats in Nederland? Zo nee, welke dan wel, en wanneer? 

De persoonskaarten, die nog zijn bijgehouden bij de gemeenten tot in heel Nederland per oktober 1994 de automatisering (GBA) werd ingevoerd, worden in principe bewaard bij de gemeente waar je in oktober 1994 ingeschreven stond. Maar inzage en een kopie kun je (vanwege de privacy-bescherming!) alleen zèlf vragen, òver jezelf: dus jij kunt een kopie van je eigen PK aanvragen, je vader de zijne, je moeder de hare, enz. enz.  Doe dat gerust eens, 't is echt de moeite waard! 

4. Als je je een beetje in het onderwerp "burgerlijke stand en genealogie" hebt verdiept, weet je dat de akten die gemeenten bijhouden na een bepaalde tijd worden overgebracht naar archieven, en daarmee openbaar worden: voor iedereen te bekijken.  Vanwege de privacybescherming zijn er grenzen vastgelegd: geboorteakten mogen niet eerder dan na 100 jaar openbaar worden, huwelijksakten (met de interessante huwelijksbijlagen!) niet eerder dan na 75 jaar, en overlijdensakten pas na minimaal 50 jaar.

In theorie zou je dus vanaf 1 januari 2012 geboorteakten t/m 1911, huwelijksakten t/m 1936 en overlijdensakten t/m 1961 (immers: 1-1-2012 is als de oudste akte, die van 31 december 1961, óók 50 jaar oud is!) moeten kunnen inzien bij een archief. In de praktijk worden de akten niet per jaargang, maar in "blokken" van 5 of 10 jaar (bv. 1903-1912) overgedragen aan de archieven, dus soms moet je een jaartje extra wachten. (Voor wat betreft de akten die nog niet openbaar zijn: als je kunt aantonen dat je van die persoon afstamt, dan kan je ook bij de gemeente waar iemand geboren/getrouwd/overleden is (afd. Burgerzaken) daar wel een akte van aanvragen, maar dat is vrij duur (E 10.- ongeveer) en natuurlijk een hoop rompslomp, en gedoe: hoe meer je uitzoekt, hoe meer gedoe dat wordt. Een complete kopie ("afschrift") krijgt alleen degene die de afstamming kan aantonen; anderen kunnen hooguit een "uittreksel" (een selectie uit de informatie) aanvragen).

Zoeken naar wèlke openbaar geworden akten "je nodig hebt" doe je met Genlias (www.genlias.nl), een databank voor openbaar geworden akten van de burgerlijke stand, waar je vaak al heel veel vindt van hoe een familie "in elkaar zit" (wie zijn de ouders? met wie getrouwd? wanneer overleden?). "Alle Groningers" (www.allegroningers.nl) werkt ongeveer hetzelfde, maar dan met het mooie voordeel dat je er ook bij heel veel akten een afbeelding van kunt bekijken (scan).   

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Voor de overlijdensakte van de heer Henricus J.F. Koch (1960), die hier wordt vermeld, is er blijkbaar geen mogelijkheid de akte (scan) online te bekijken, want klikken op "Akte inzien" levert niets op.

En inderdaad, het lijstje van ingescande akten in de database van overlijdensakten gaat "maar" tot en met 1952: zie http://allegroningers.nl/index.php?option=com_genealogie&task=register_result&Itemid=59&registertype_dtb=on&registertype_geboorte=on&registertype_huwelijk=on&registertype_overlijden=on&registertype_memories=on&plaats=K_GRO|GRO&periode_begin=1811&periode_eind=1961&of=rg_deelnummer&od=a&ft=&ff=&cp=30&pp=31   .

Eerlijk gezegd kan ik hier geen mogelijkheid (knop) vinden om online een afdruk van de akte te bestellen. Bij Genlias ook niet: de Groningse overlijdensakten in die database gaan maar t/m 1952.

Bij "Alle Groningers" staat wel iets over een bestel-mogelijkheid: http://www.allegroningers.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=44&Itemid=53 , maar vreemd genoeg zie je de knop "Bestel deze akte" alleen maar staan bij akten waarvan tòch al een scan te bekijken is (als bestellen juist geen nut meer heeft!).

- Misschien kun je daarvoor een e-mail naar het daar genoemde e-mailadres sturen?

Overlijdensakte van de heer Koch, Henricus Jacobus Franciscus, overleden 16-11-1960 te Groningen, Overlijdensregister Groningen 1960, Aktenummer 1800.

- Ook zul je wel van mevrouw Wopje Hesse, de latere vrouw van Wilhelm Ludwig Heeren die op 17 mei 1891 in Leer (D) met hem trouwde, een afdruk van de geboorteakte willen aanvragen:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

- Realiseer je dat je, als je alles tenminste systematisch wilt aanpakken (zodat je onderzoek zoveel mogelijk informatie oplevert!), óók van mevrouw Bertha Heeren een afschrift van de overlijdensakte zou willen hebben. Ze is overleden op 16 november 1968 te Groningen. Overlijdensakten uit 1968 worden pas openbaar 50 jaar nà 31-12-1968, dus zij liggen nog bij de Gemeente Groningen tot minstens 1 januari 2019; maar als je (met bv. jouw geboorteakte en die van je vader/moeder) kunt aantonen dat je van haar afstamt, kun je bij de Gemeente Groningen een afschrift van haar overlijdensakte aanvragen: zie http://gemeente.groningen.nl/akte/overlijdensakte/ .  

- Veel prachtigs aan openbaar geworden akten is in elk geval al te vinden op de schitterende website GenVer van een vrijwilliger, die een soort "index" heeft gemaakt om makkelijk te zoeken in de miljoenen scans van akten van de burgerlijke stand die de organisatie FamilySearch op internet heeft geplaatst, de Mormoonse kerk in Amerika.

Zie bijvoorbeeld de pagina http://www.genver.nl/gr/0014.htm voor Groningse akten.

Als je met Genlias een gemeente, jaartal en aktenummer hebt gevonden, kun je bij GenVer heel vaak wel een akte terugvinden: je krijgt dan op je computerscherm een prachtige scan van een akte te zien, die je kunt opslaan (evt. met print-screen). 

5. Het belangrijkste voor je onderzoek zijn dus die akten van de burgerlijke stand, het bevolkingsregister en de kerkboeken (in Nederland: vóór 1811; in Duitsland in de meeste gevallen: voor de periode tot 1876).  Dit noem je de "primaire bronnen" (primair = het belangrijkste, op de eerste plaats). Andere bronnen om je informatie uit te halen, de "secundaire bronnen", zijn ook interessant voor een familie-onderzoeker: denk maar eens aan familie-advertenties of andere berichten uit de krant, geboortekaartjes, trouwkaarten, bidprentjes, telefoongidsen, brieven, foto's, diploma's, testamenten, kadaster-documenten, huwelijkse voorwaarden, paspoorten, personeelsboekjes, militaire stamboeken /"staat van inlichtingen", vermeldingen in boeken of teksten op internet, door anderen samengestelde stambomen.

Heel veel ideeen vind je in het artikel "Spoorzoeken in archieven" van Eric Hennekam

(vanaf bladzijde 102) op internet: http://www.scribd.com/doc/43602766/Genealogie-Sept-2010 .

Familieberichten i.h.a. en overlijdensberichten vind je bijvoorbeeld met OnlineBegraafplaatsen http://www.online-begraafplaatsen.nl/zoeken.asp?command=zoekformres&achternaam=heeren , GraftombeNL http://graftombe.nl/names/search?SearchForm%5Bforename%5D=&SearchForm%5Bsurname%5D=heeren&SearchForm%5Bbirthdate_from%5D=&SearchForm%5Bbirthdate_until%5D=&SearchForm%5Bdeathdate_from%5D=&SearchForm%5Bdeathdate_until%5D=&SearchForm%5Bprovincie%5D=0&yt0=Zoeken&r=names%2Fsearchview=article , maar vreemd genoeg zie je de knop "Bestel deze akte" alleen maar staan bij akten waarvan tòch al een scan te bekijken is (als bestellen juist geen nut meer heeft!).

- Misschien kun je daarvoor een e-mail naar het daar genoemde e-mailadres sturen?

Overlijdensakte van de heer Koch, Henricus Jacobus Franciscus, overleden 16-11-1960 te Groningen, Overlijdensregister Groningen 1960, Aktenummer 1800.

- Ook zul je wel van mevrouw Wopje Hesse, de latere vrouw van Wilhelm Ludwig Heeren die op 17 mei 1891 in Leer (D) met hem trouwde, een afdruk van de geboorteakte willen aanvragen:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

- Realiseer je dat je, als je alles tenminste systematisch wilt aanpakken (zodat je onderzoek zoveel mogelijk informatie oplevert!), óók van mevrouw Bertha Heeren een afschrift van de overlijdensakte zou willen hebben. Ze is overleden op 16 november 1968 te Groningen. Overlijdensakten uit 1968 worden pas openbaar 50 jaar nà 31-12-1968, dus zij liggen nog bij de Gemeente Groningen tot minstens 1 januari 2019; maar als je (met bv. jouw geboorteakte en die van je vader/moeder) kunt aantonen dat je van haar afstamt, kun je bij de Gemeente Groningen een afschrift van haar overlijdensakte aanvragen: zie http://gemeente.groningen.nl/akte/overlijdensakte/ .  

- Veel prachtigs aan openbaar geworden akten is in elk geval al te vinden op de schitterende website GenVer van een vrijwilliger, die een soort "index" heeft gemaakt om makkelijk te zoeken in de miljoenen scans van akten van de burgerlijke stand die de organisatie FamilySearch op internet heeft geplaatst, de Mormoonse kerk in Amerika.

Zie bijvoorbeeld de pagina http://www.genver.nl/gr/0014.htm voor Groningse akten.

Als je met Genlias een gemeente, jaartal en aktenummer hebt gevonden, kun je bij GenVer heel vaak wel een akte terugvinden: je krijgt dan op je computerscherm een prachtige scan van een akte te zien, die je kunt opslaan (evt. met print-screen). 

5. Het belangrijkste voor je onderzoek zijn dus die akten van de burgerlijke stand, het bevolkingsregister en de kerkboeken (in Nederland: vóór 1811; in Duitsland in de meeste gevallen: voor de periode tot 1876).  Dit noem je de "primaire bronnen" (primair = het belangrijkste, op de eerste plaats). Andere bronnen om je informatie uit te halen, de "secundaire bronnen", zijn ook interessant voor een familie-onderzoeker: denk maar eens aan familie-advertenties of andere berichten uit de krant, geboortekaartjes, trouwkaarten, bidprentjes, telefoongidsen, brieven, foto's, diploma's, testamenten, kadaster-documenten, huwelijkse voorwaarden, paspoorten, personeelsboekjes, militaire stamboeken /"staat van inlichtingen", vermeldingen in boeken of teksten op internet, door anderen samengestelde stambomen.

Heel veel ideeen vind je in het artikel "Spoorzoeken in archieven" van Eric Hennekam

(vanaf bladzijde 102) op internet: http://www.scribd.com/doc/43602766/Genealogie-Sept-2010 .

Familieberichten i.h.a. en overlijdensberichten vind je bijvoorbeeld met OnlineBegraafplaatsen  , Online-Familieberichten  http://www.online-familieberichten.nl/zoeken.asp?command=zoekformres&achternaam=heeren  of MensenLinq http://www.mensenlinq.nl/mensenlinq/overlijdennl/site/advertentie/

overzicht?zoekad=1&cookieupdate=1&titlerefine=&advzoek_voornaam=

&advzoek_vandag=17&advzoek_vanmaand=3&advzoek_vanjaar=

2006&advzoek_plaats=&advzoek_zoek=Heeren&advzoek_totdag=25&

advzoek_totmaand=3&advzoek_totjaar=2012&advzoek_provincie=

&advzoek_dag=25&advzoek_maand=3&advzoek_jaar=2012&advzoek_titel= .

Handig is ook de database Historische Kranten 1618-1995 van de Koninklijke Bibliotheek: 

http://kranten.kb.nl , waarin je net als bij Google woorden samenstelt tot een zoekterm met aanhalingstekens ``, maar anders dan bij Google zoektermen niet koppelt aan elkaar met een plusteken, maar met het woordje NEAR (bijvoorbeeld Koch NEAR Heeren).

Een paar voorbeelden:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

6.  Net zoals je zou willen volgen hoe "het verhaal in Nederland begon" voor mevrouw Bertha Heeren, kun je je afvragen wat er met haar nationaliteit is gebeurd in de loop van de tijd. Als zij in Aumund bij Bremen (Duitsland) is geboren in 1905 uit een Duitse vader (Heeren) en een Nederlandse moeder (Hesse), zal zij waarschijnlijk de Duitse nationaliteit hebben gekregen. In jouw bijdrage staat niets over nationaliteit of naturalisatie (was zij heel haar leven Duits?), maar je kunt er natuurlijk naar zoeken, als je het je afvraagt.  Zoeken met http://www.google.nl/#hl=nl&sugexp=frgbld&gs_nf=1&pq=%22bertha%20heeren%22%20%2B%20naturalisatie&cp=31&gs_id=1p&xhr=t&q=%22Bertha%20Heeren%22%20%2B%20naturalisatie&pf=p&sclient=psy-ab&oq=%22Bertha+Heeren%22+%2B+naturalisatie&aq=&aqi=&aql=&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=c61fb66751eeb5fe&biw=1247&bih=649

levert in elk geval deze website op:

http://resourcessgd.kb.nl/SGD/19371938/PDF/SGD_19371938_0000053.pdf

Zie de afbeeldingen:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Dus: op 28 juni 1938 is er in de Eerste Kamer, in het Nederlandse parlement, een wetsontwerp (met nummer 104) aangenomen tot naturalisatie van (o.a.) een mevrouw Bertha Heeren, waardoor zij Nederlandse werd. Je wéét het natuurlijk niet, maar het zou best weleens "jouw" mevrouw Bertha Heeren kunnen zijn: zelf schreef je al "Rond 1935 / 1940 is zij naar Nederland gekomen", dus het klopt wel met de periode. Het is dus de moeite waard om uit te zoeken of je meer informatie zou kunnen vinden over de naturalisatie van deze Bertha Heeren tot Nederlandse.

Dit soort documenten zijn erg aantrekkelijk voor de stamboomonderzoeker: er is een besluit van de overheid, daarvoor heeft een persoon zelf een aanvraag moeten indienen (met heel veel informatie over de afkomst en de gezinsomstandigheden) en de staat heeft onderzoek ernaar moeten doen.

Veel informatie bijelkaar dus, in zo'n naturalisatie-dossier.  

Zie daarvoor  de onderzoeksgids "Ik zoek een naturalisatie" op de website van het Nationaal Archief:

http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/ik-zoek-naturalisatie .

Lees vooral het stuk onder "Naturalisaties 1850-1950", want dat is enorm interessant voor je familie-onderzoek: je kunt naar het Nationaal Archief in Den Haag gaan, daar aan de balie het naturalisatiedossier van die mevrouw Bertha Heeren ter inzage vragen, zien of dat inderdaad dezelfde als jouw oma is, en dan kopieen van het dossier maken. Je kunt ook via het Stamboomforum vragen (bijvoorbeeld onder "Hulp") of iemand dat voor je wil doen, die tòch toevallig in 't NA moet zijn. 

  

7.   Vroeg of laat wil je natuurlijk veel meer de "Duitse voorouders" gaan uitzoeken, zoals het gezin van jouw oma. Voor onderzoek in Duitsland is ongelooflijk belangrijk dat je absoluut niet de genealogische  website GenealogieNetz vergeet, de grootste website met informatie, onderzoekstips en bronnen voor je onderzoek: www.genealogy.net .  

Het is in elk geval altijd heel erg de moeite waard om je een beetje te verdiepen (Google!) in de plaatsen die je bij het onderzoek tegenkomt, waar ze liggen (Bing Maps, Google Maps, ViaMichelin!), hun geschiedenis en waar ze (qua grondgebied) onder vielen en vallen (bv. gemeente, district/Kreis, provincie/Provinz, deelstaat/Land, enz.). Dat is belangrijk om te weten waar (archieven, literatuur, internet enz.) je de bronnen (onder) moet zoeken die je nodig kunt hebben.  

Je noemde ook zelf al die website http://gedbas.genealogy.net/person/show/1031423972 met de gegevens van Wilhelm Ludwig Heeren (*1865), zijn echtgenote m.i.v. 1891 Wopje Hesse (*1865) en hun dochter Marie Wilhelmine Heeren (*1892).  

Jouw oma Bertha Heeren (*1905) en nog 3 andere kinderen van het echtpaar "mis" je op deze internetpagina, maar het kan natuurlijk zo zijn dat de samensteller van de gegevens op die pagina, de heer Klaus Werner Meyer, er na de datum van het uploaden (in 2008) uit vergeetachtigheid niet meer naar omgekeken heeft, de pagina niet meer heeft bijgehouden, en intussen best wel méér heeft gevonden in zijn onderzoek. Je zou natuurlijk contact kunnen opnemen via e-mail met hem, zodat je elkaar kunt helpen met informatie en iets kunt uitwisselen: Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Hoe dan ook, waarschijnlijk is er sowieso veel meer te vinden over dit gezin (ouders en allevier de kinderen, ook de zussen van jouw oma!) bij het stadsarchief van de gemeente Leer (Duitsland), waarááren duren.

Bovendien heeft Duitsland twee wereldoorlogen meegemaakt, is het tussen 1949 en 1990 in twee staten verdeeld geweest met elk hun eigen systeem, en zijn veel oude Duitse gebieden na 1918 en 1945 nu deel geworden van bv. Rusland, Polen of Frankrijk -allemaal plaatsen waar documenten nu worden bewaard die voor genealogen belangrijk zijn. Overal zijn wel bevolkingsregisters aangelegd (Einwohnermelderegister, Melderegister, Meldekartei enz.), maar ook die zijn vaak moeilijk toegankelijk. En voor heel veel documenten geldt dat zij, met complete archieven, domweg niet meer bestáán: alles verwoest en verbrand in de oorlog. Nederland is vergeleken bij Duitsland voor stamboomonderzoekers een paradijs....

Gelukkig is er steeds meer in te zien via FamilySearch (www.familysearch.org), krijg je heel goede informatie, naamlijsten (databanken) en bronnen op GenealogieNetz , kun je met andere Duitsland- onderzoekers van dezelfde familienaam/plaats/periode in contact komen (verzin een nickname/wachtwoord) op GeneaNet www.geneanet.nl , en kun je op die manier ook vooral heel veel bereiken met regionale Mailinglijsten: een soort prikbord via de e-mail, waarmee je met andere genealogen voor een bepaalde regio stamboomtips en namen kunt uitwisselen, en elkaar vragen stellen.

Zie http://wiki-de.genealogy.net/Genealogische_Mailinglisten ; kijk maar naar het kaartje onderaan: in jouw geval lijken me de lijsten 25 (oude provincie Oldenburg) en 14 (oude provincie Hannover) interessant. Je vindt ze op deze pagina: http://list.genealogy.net/mm/listinfo/ .

Zie: Hannover-L    Kingdom of Hannover / Koenigreich Hannover [bilingual, offene/open List(e)] en Oldenburg-L  Großherzogtum Oldenburg / Grand Duchy of Oldenburg [bilingual, offene/open List(e)] ; klik ze aan voor meer informatie. Met een simpele zelfverzonnen nickname en wachtwoord kun je je aanmelden, en al gauw kun je je eerste vragen stellen via de e-mail. Ideaal! 

Bovendien is er in Duitsland óók zoiets prachtigs als het Stamboomforum, want twee weten meer dan éénAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

, en vragen staat vrij: het "Ahnenforschung-Forum".

Zie voor een prachtige kans om per regio je vragen te stellen (over de families Heeren en Hesse!) bijvoorbeeld http://forum.ahnenforschung.net/forumdisplay.php?f=18 (Bremen) en http://forum.ahnenforschung.net/forumdisplay.php?f=20 (huidige deelstaat Niedersachsen, Nedersaksen).   

8.  Als niets anders helpt, is er natuurlijk altijd nog het domweg zoeken met goeie trefwoorden:  "Google is your friend!" Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Probeer maar gewoon eens, in het zoekvenster [  ]  van Google, te zoeken met trefwoorden waar je voor je onderzoek iets aan kunt hebben, bijvoorbeeld:

[ familie heeren ]

[ "wopje hesse" + heeren]

[ "bertha heeren" + koch ]

[ heeren + aumund ]

[ genealogie + heeren + leer] 

Met de eerste set trefwoorden vind je bijvoorbeeld:

- http://nl.geneanet.org/genealogie/nl/heeren.html

- http://www.amazon.com/Jahre-Familie-Heeren-Ostfriesland-Hardcover-Ausgabe/dp/3831145466/ref=cm_cr_pr_product_top/179-6519911-4812759 , een familieboek uit Esens: daar woont ook de samensteller van de internetpagina die je vond, over het echtpaar Heeren-Hesse! (aan te vragen "te leen" via je bibliotheek, Zoek een Boek-service)

- http://books.google.nl/books/about/Stammfolge_der_Familie_Heeren_aus_Esens.html?id=TFQEHQAACAAJ&redir_esc=y (zoek maar eens op WorldCat, waar het misschien ter inzage is)

- http://www.heeren-stammbaum.de/ : een geweldige familie-stamboomwebsite; ook hier: je kunt natuurlijk contact opnemen met de samensteller/beheerder van de website!

- http://194.171.109.12/index.php?zoekterm=Heeren&eview=articlexact=Ja&status=T , voor héél veel bronnen aanwezig bij het CBG, met o.a. veel familie-advertenties, dossiers en een familieboek uit 1949;

- http://www.werelate.org/wiki/Source:Heeren,_Arnold._Geschichte_der_Familie_Heeren

- http://www.zeno.org/Shop/F/0325-21731591-isbn-3831145466-heeren-hinrich-esens-ostfriesland-hardcover.htm

- http://books.google.nl/books/about/430_Jahre_Familie_Heeren_aus_Esens_in_Os.html?id=LSFG4nqRH2kC&redir_esc=y

- http://www.die-maus-bremen.de/nofb/ofb/bremen_vegesack/index.php?id=noz&ia=H

Heeren: Bremen-B 1835; unbekannt; Wittmund von 1806 bis 1835 

Hesse: Blumenthal 1845; Bremen-B von 1804 bis 1913 

- http://www.online-ofb.de/namelist.php?nachname=HEEREN&ofb=vegesack&modus=&lang=de 

Familie Heeren in Vegesack, bij Bremen

- http://nl.geneanet.org/search/index.php?name=hesse&place=groningen&ressource=arbre&p=1

Veel onderzoekers van de familienaam Hesse in Groningen --> Wopje Hesse...

ook hier kunt u contact maken met de andere genealogen, en elkaar helpen/vragen stellen! 

9.   Tenslotte nog dit: bij alles wat je op internet neerschrijft als je bezig bent met deze hobby,

zoals bijvoorbeeld op het Stamboomforum (helemaal doorzoekbaar via Google, dus voor de hele wereld in te zien!) moet je liefst niet vergeten: denk aan de privacy!! 

 

Dat wil zeggen:

- wees voorzichtig met wat je loslaat over jezelf, je woonsituatie, adres, gezin, enz. enz., kortom: bescherm je eigen privacy!!!

- schrijf in principe n o o i t    iets over andere levende mensen zonder hun toestemming,

en denk ook niet "dat is toch onschuldig" of "dat mag toch iedereen weten" of "dat vinden ze niet erg":

niet jij, maar die mensen zelf beschikken en beslissen over hun privacy, dus over wat ze van zichzelf willen vertellen en over zichzelf willen "loslaten" op internet.

Let wel: dit geldt ook voor kinderen - ouders willen nog weleens redeneren "ik ga over mijn kinderen, ik ben de baas", en dan op een stamboomsite neerpennen dat zij bezig zijn (bijvoorbeeld) "met de genealogie van mijn dochter Suzanne Eliane Dekker, geboren te Amsterdam op 25 april 2012".

Nee, ook al ben je ouder: je "gaat" niet over de privacy van je kinderen, dus ook die moet je beschermen, m.a.w. niets over hen opschrijven op internet, want ook zij zijn levende personen wiens privacy je moet respecteren, en wat eenmaal op internet staat, kan mensen nog jarenlang `achtervolgen´! 

Denk ook niet, als je bijv. een vraag stellen wilt over een waarschijnlijk bejaard familielid waarvan je niet zeker weet (een bewijs hebt!) dat die overleden is, "die zal onderhand wel overleden zijn, als hij/zij toen geboren is": je mag dat pas aannemen 100 jaar na de geboorte!   

Zolang je geen bewijs hebt dat iemand overleden is, moet je aannemen dat iemand nog leeft;

en zolang iemand nog leeft moet je zijn/haar privacy respecteren, dus: niets schrijven / "verklappen" / loslaten of vragen over het persoonlijke leven/de privacy van die persoon! 

In elk geval: veel plezier met de nieuwe hobby,

en veel succes met jullie onderzoek!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas 

Dimitri Vlas - 24 mar 2012 - 22:17







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu