stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Georg Leonhart Lindemeyer Gestorven Franeker 1813



Profiel afbeelding

Geachte lezers,

Ik ben al 15 jaar op zoek naar de afkomst van Georg Leonhart (Leendert ) Lindemeyer. Geboren 12-4-1755. Hij kwam in 1787/88 naar Franeker en overleed aldaar op 12-6-1813. Waar kwam hij vandaan? Ik denk Duitsland of zo. Was hij beroepsmilitair?  Sinds kort weet ik dat hij lidmaat was van de Evangelisch Lutherse gemeente te Harlingen terwijl hij in Franeker woonachtig was.. Zie Vortmer archif waar het lidmatenboek is gedigitaliseerd en Gen Lias.

Ik weet ook dat het geen zin heeft om op achternaam te zoeken omdat lindemeyer veelvuldig voorkomt, Zijn enige zoon heette Johannes Leenderts Lindemeyer.

Wie heeft een oplossing , het zou kunnen dat de Evangelisch Lutherse gemeente Harlingen meer ingangen heefy, bijv. een nieuwe lidmaat moet opgeven waar hij geboren is ?

Bij voorbaat dank,

P. Lendemeijer

P. Lendemeijer - 19 jul 2012 - 00:52

Geachte heer of mevrouw Lendemeijer,

1)   Allereerst: als u onderzoek doet in Duitsland, of (voormalig) Duitstalig Midden-Europa, is uw onderzoek niet compleet zonder een bezoek aan de website GenealogieNetz www.genealogy.net , een onmisbare, ongelooflijk rijke schatkamer aan informatie, bronnen, aanwijzingen en tips voor dat gebied.  

Zoekt u daar met die familienaam in de rubriek MetaSuche (overkoepelende zoekactie door alle databanken heen) http://meta.genealogy.net/ , dan wordt u verder verwezen naar méér treffers in allerlei deel-databanken, aangezien de resultatenpagina van MetaSuche anders zou "overlopen" van de vele zoekresultaten. Voor u juist mooi, een luxe-probleem... u ziet er vele "treffers" voor die familienaam, en allerlei naamsvarianten. Zowel in Noord-Duitsland als in Zuid-Duitsland.

Denkt u vooral bij het zoeken ook aan allerlei naamsvarianten: Linde(n)meier, Linde(n)mayer, Lindemaier, Lindenmeyer, enz. enz.  - Héél belangrijk voor u is potentieel het fenomeen "Mailinglijst" oftewel Mailingliste, waarop u kunt zoeken in die website : een regionaal opgezet "prikbord per e-mail" waarop u met andere stamboomonderzoekers voor die regio informatie, zoekvragen (familienamen!) en tips kunt uitwisselen. Kost niets: registratie (met zelfverzonnen gebruikersnaam, e-mail en wachtwoord) is gratis. Wellicht kunt u op een mailinglijst voor de regio Beieren die vraag naar de gezochte naam stellen. Of wie weet ook wel op een mailinglijst voor Noord-Duitsland.  - Verder kan ik u aanraden altijd & continu een goede online-kaart onder handbereik te houden (Google Maps, Bing Maps, ViaMichelin, enz.) en plaatsnamen- of gazetteer-websites niet te vergeten (Kartenmeister, Shtetl-Seeker, e.d.).  

2)    Ook de prachtige website GeneaNet www.geneanet.de, die onderzoekers van dezelfde familienaam/periode met elkaar in contact brengt en hun resultaten (stambomen) presenteert, kan voor u heel veel opleveren : http://nl.geneanet.org/search/?name=lindemeyer&ressource=arbre .  

3)    Heel veel kunt u opsteken van alle te vinden varianten op FamilySearch:

https://familysearch.org/search/records/index#count=20&query=%2Bgivenname%3A%22georg%20leonhard%22%20%2Bsurname%3Alindemeyer~

-   Zelf denk ik, na een simpele zoekactie op Google met http://www.google.nl/#sclient=psy-ab&hl=nl&site=&source=hp&q=lindemeyer+%2B+%22georg+leonhard%22&oq=lindemeyer+%2B+%22georg+leonhard%22&gs_l=hp.3...767.11750.0.11984.37.31.5.0.0.2.1643.4662.27j2j8-2.31.0...1.0...1c.AcsNsDqVeC0&pbx=

1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=bf526ead5607a17&biw=1280&bih=598, dat u het "moet zoeken" in de zuidoosthoek van Duitsland, in noordelijk Beieren, zo'n beetje tussen Frankfurt en Muenchen. 

Hier valt namelijk op, dat de familienaam èn de combinatie met een voornaam "Georg" er heel vaak voorkomt. Kijkt u bijvoorbeeld maar eens op http://www.geschichte-feuchtwangen.de/ onder de rubriek "Zu den Kirchenbuechern" http://www.geschichte-feuchtwangen.de/Archiv/Kirchenbuch/Legende.htm, en u ziet hoevaak in de 5 genoemde plaatsen (Breitenau t/m Weissenkirchberg), en de door u gezochte periode ca. 1750, de naam voorkomt.

Maar dit alles is maar een gissing... zoals een sociaal-wetenschapper zou zeggen: nader onderzoek is nodig!! Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

-  Overigens... zegt u niet te snel dat u "weet [...] dat het geen zin heeft om op achternaam te zoeken", want dan zou u die héle hobby genealogie net zo goed metéén bij het grofvuil kunnen smijten.

Stamboomonderzoek is erg geholpen met (en gebaat bij) een open, vriendelijke, frisse, genuanceerde, nieuwsgierige en (zelf)kritische houding, zònder allerlei vastgeroeste overtuigingen, zwart-wit-ideeen ("niets, alles, nergens, nooit, overal, altijd, geen enkele, niemand", enz. enz.) en vooroordelen ... zoals het hele léven trouwens! Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Voor al uw verdere vragen: Stamboomforum, natuurlijk.

Veel succes met uw onderzoek!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas 

Dimitri Vlas - 19 jul 2012 - 02:17

Zijn akte van overlijden. Helaas geen geboorte plaats

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-13669-8857-38?cc=1831469&wc=10690087

Dit wist u natuurlijk allemaal al. Voor de duidelijkheid

Franeker, huwelijken 1790 Vermelding: Ondertrouw op 9 oktober 1790 Man : Georg Leenhart Lindemeyer afkomstig van Franeker Vrouw : Gelbrig Wybis afkomstig van Franeker Opmerking : stokersknecht Gestandaardiseerde namen: JURJEN en GERBRICHJE WIEBES

Ze hadden nog een dochter ook

 Franeker, dopen, geboortejaar 1792, doopjaar 1792

Dopeling: Aake Geboren op 24 januari 1792 Gedoopt op 15 februari 1792 in Franeker Kind van Leenhardus Lindemeyer en Gerbrig Wybes Gestandaardiseerde namen (voornaam en patroniem): Dopeling : AKE of AAKJE Vader : ..... ..... Moeder : GERBRICHJE WIEBES ..... = naam of patroniem komt niet voor in de Thesaurus Bron: Collectie Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmaatboeken (DTBL) Herv. gem. Franeker, doop 1776-1793 Inventarisnr. : DTB 259 Op microfiche beschikbaar op studiezaal Tresoar Wijzigingsdatum: 30-3-2006

 Franeker, dopen, geboortejaar 1795, doopjaar 1795 Dopeling: Johannes Geboren op 12 april 1795 Gedoopt op 26 april 1795 in Franeker Kind van Leenhardus Lindemeyer en Gerbrig Wybes Gestandaardiseerde namen (voornaam en patroniem): Dopeling : JOHANNES of JOHANNA Vader : ..... ..... Moeder : GERBRICHJE WIEBES ..... = naam of patroniem komt niet voor in de Thesaurus Bron: Collectie Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmaatboeken (DTBL) Herv. gem. Franeker, doop 1793-1811 Inventarisnr. : DTB 260 Op microfiche beschikbaar op studiezaal Tresoar Wijzigingsdatum: 30-3-2006

Elisabeth - 19 jul 2012 - 07:08

Everardus Rollema - 19 jul 2012 - 14:21

Geachte heer Lendemeijer,

In 2012 heeft u een oproep geplaatst voor gegevens van Georg Lindeman. In het bijzonder zocht u naar de geboorteplaats. Omdat ik voor het zelfde probleem sta zou ik graag van u weten of u inmiddels succes hebt gehad. De persoon waarna ik op zoek ben is Johann Conrad Kuhne,eveneens in 1787 in Franeker komen wonen. Kuhne was sergeant in het regiment Waldeck dat toen in Franeker in garnizoen kwam. Het komt mij voor dat beiden tot dit regiment  behoorden en in Franeker trouwden. Interessant is ook dat beiden  verbonden waren aan de Ev.Lutherse Gemeente in Harlingen.

Misschien kunnen wij elkaar helpen de zoektocht af te ronden.

Ik hoor graag van u.

Mijn naam is R. Dijkstra

mail: asddijkstra@upcmail.nl

R. Dijkstra - 20 mei 2014 - 22:00

Hallo Paul Lendemeijer,

De laatste reactie is al een hele tijd geleden, maar ik ben ook nog steeds op zoek naar nadere gegevens van Georg Leonard Lendemeier.
​Hij is n.l. ook een voorvader van mij (van moederszijde).
​Heeft u deze attestatie al eens gezien:

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-89W2-9HPH?i=18&cc=2040000

Voor het geval deze link niet werkt:. Het document is te vinden via Family Search Netherlands Friesland Province church records - Hersteld Evangelisch Luthers - Harlingen - Attestaties 1758/1824 - image 19 van 36.

Het document is naar mijn idee een attestatie opgesteld door W.L.C. Fuldner, een predicant van het 1e Waldeck Regiment.
​Gedateerd (in Romeinse cijfers) 2 October 1790. Wat "Dab. Arnhemii" precies betekent is mij onduidelijk. Helaas bevat deze attestatie ook geen geboorte- of herkomstplaats, wat eigenlijk wel de gewoonte was. Er zit echter een goede kans in, dat hij uit Waldeck of omstreken afkomstig was omdat hij als 'nunc a nostra militia liber' wordt omschreven, dus als vrijwilliger. En je was alleen vrijwilliger als je bepaalde banden had met je vaderland, naar mijn idee.

Wat denkt u hiervan? M.vr.gr, Jenny

Uitgeschreven lid - 29 jan 2017 - 13:50

Hallo Jenny Bayerl- Rodenburg

Hartelijk dank voor deze vondst, hier ben ik ook al jaren naar op zoek.  M.I. moeten er meer attestaties zijn. Ik weet niet hoe u hieraan komt, een toevalstreffer of was het gericht zoeken? Mij is dit tot op heden niet gelukt.

Ik ga er op studeren.

 

DaB. Arnhemii betekent m.i. en vooralsnog afkomstig (descessis?) ab (van) Arnhem.

In het speciekohier waarvan ik u een kopie zal doen toekomen staat ook vermeld Lindemeijer uit Arnhem.

Het kan zijn dat hij daar in Garnizoen heeft gelegen.

 

Ik dacht altijd al militair, nu dat is bevestigd en mogelijk Waldeck, dit lijkt erop. De rang en militielijsten heb ik deels nagespeurd , niets te vinden. De ontbrekende stukken schijnen zich te bevinden in Arolsen, Duitsland.

 

Nunc a nostra militia liber lijkt op nu vrij van onze dienst/ service, m.a.w. het contract is afgelopen?

 

De lidmaten/attestaties van de evangelisch lutherse gemeente in Arnhem zijn m.i. nog niet digitaal beschikbaar, dit zou m.i. het eerste aanknopingspunt kunnen zijn.

 

Mvrgr,

 

Paul Lendemeijer

P. Lendemeijer - 22 feb 2017 - 22:45

dab. is een afkorting van dabam ik gaf, ik heb gegeven. Het lijkt erop dat de attestatie op de datum zolas vermeld in Arnhem is afgegeven?

P. Lendemeijer - 22 feb 2017 - 23:18


Beste Paul Lendemeijer,

De betreffende attestatie heb ik min of meer per toeval gevonden. Ik zocht op Family Search naar gegevens over Lindemeier in Franeker en Harlingen en kwam bij Harlingen een lijst met attestaties tegen ongeveer in de periode waar het om gaat. Verder is het een kwestie van alle attestaties 'doorploegen' want een index zit er niet op. Ben ook nergens anders attestaties tegengekomen, wat niet wil zeggen, dat ze er niet zijn. Bij Harlingen zijn het er niet veel.

Je suggestie over "Dab. Arnhemii" ben ik het wel mee eens: Dab. zal wel een soort afkorting/samentrekking zijn van dare ab (=afgeven), dus Afgegeven te Arnhem...enz. Temeer omdat in de volgende attestatie voorkomt Dab. Groningae.

Verder "nunc a nostra militia liber" is bij mij nog twijfel of dit betekent 'nu vrij(gesteld) van onze krijgsdienst' of 'nu bij onze vrij(willige) krijgsdienst'.
In het 1e geval zou de "a" als ab gezien moeten worden, in het 2e geval als ad.
Mijn kennis van het Latijn is echter niet (meer) voldoende voor een echt accurate vertaling, zelfs m.b.v. Google Translate.

Hij trouwde echter naar mijn idee op 24 oktober 1790, en aangezien deze attestatie gedateerd is op 2 oktober 1790, kan het heel goed zijn, dat hij inmiddels uit dienst was.

Groet,

Jenny Bayerl-Rodenburg

Uitgeschreven lid - 23 feb 2017 - 12:48







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu