vellenga - 29 nov 2012 - 17:37
Iets meer informatie is misschien wel handig. Wanneer woonde ze daar en hoe oud was ze toen? Als ze toen nog een kind was, zijn de ouders/broers/zussen (namen???) waarschijnijk meeverhuisd.
Zeker als ze nog relatief jong is is, zou je op linked in en Facebook etc. kunnen zoeken. En heb je al eens gewoon op Google haar naam tussen " " ingetikt?
niepoort - 29 nov 2012 - 17:56
Beste mevrouw of mijnheer Vellenga,
Welkom op het Stamboomforum!
Voor wat betreft uw bijdrage: u schrijft "op zoek naar", maar dat kan van àlles betekenen: een collega die u al een tijdje geleden uit het oog bent verloren, of iemand in uw stamboom die al 350 jaar terug overleden is.
U geeft wel bijzonder weinig informatie over wat u zoekt.
- Allereerst: gaat het hier om een nog levende persoon? In principe is het NIET de bedoeling dat u op het Stamboomforum in forum-bijdragen informatie uitwisselt over nog levende personen zonder hun toestemming, i.v.m. hun privacy (Wet bescherming persoonsgegevens); het gehele forum is immers via Google inzichtelijk en doorzoekbaar. Aanwijzingen voor zo'n zoektocht kan men wèl via een PERSOONLIJK BERICHT naar u toezenden: nl. door linksonderaan uw bijdrage te klikken op uw gebruikersnaam, en vervolgens -in uw profiel- te kiezen voor "Neem contact op";
- Verder: u noemt helemaal niets aan perioden of jaartallen, zodat niemand zo'n persoon in uw zoektocht kan "plaatsen" in de tijd. Weet u geen geboortedatum? Trouwdatum? Woonperiode?
- Ook noemt u geen familieverbanden, zodat ook op die manier een persoon niet te "plaatsen" is. Weet u geen namen van ouders of huwelijkspartners, bijvoorbeeld?
Als u de vraagstelling in uw bijdrage een beetje aanvult, zijn er vast veel mede-lezers van het Stamboomforum die graag willen proberen u verder te helpen.
Veel succes met uw onderzoek!
Met vriendelijke groet,
Dimitri VlasDimitri Vlas - 29 nov 2012 - 17:56
vellenga - 29 nov 2012 - 18:05
Geachte heer Vellenga,
Als u in de loop van uw onderzoek bepaalde woonplaatsen of geboorte-, huwelijks- of overlijdensplaatsen tegenkomt waarmee "iets bijzonders is",
(bijvoorbeeld een geboorteplaats op zee, een overlijden in een ziekenhuis, een huwelijk in een gevangenis, e.d.) en u stelt daarover een vraag op het Stamboomforum, dan is het aan te raden -àls u graag goed geholpen wilt worden- om dit "bijzondere" ook te noemen.
Maar misschien weet u niet van het bijzondere van die plaats; ik zal daar maar van uitgaan.
Sangerhausen was in de Tweede Wereldoorlog een onder-lokatie van het hoofdcommando van een concentratiekamp, lijkt een zoektocht op Google uit te wijzen: zie http://www.google.nl/#q=concentratiekamp+%2B+sangerhausen&hl=nl&tbo=d&ei=J6S3UKHFIK2Y0QX72oCgCA&start= 90&sa=N&bav= on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=5550a4b8cd7ec3bf&bpcl=38897761&biw=1280&bih=613
Dus een "bijzondere plaats"; dat heeft gevolgen voor de bronnen die u kunnen helpen bij uw onderzoek.
Immers, u heeft al een akte van de burgerlijke stand kunnen raadplegen (de overlijdensakte) als bron, zodat ook het bevolkingsregister interessant wordt; dáárvoor heeft u precieze informatie (geboortegegevens, bijvoorbeeld) nodig over mevrouw Dootsmann, die mogelijk ook in een Nederlands bevolkingsregister is opgenomen geweest; en belangrijke informatie over het leven van mevrouw Dootsmann als huwelijkspartner van de heer Vellenga was mogelijk te vinden op persoonskaarten,
de "vorm" van het Nederlandse bevolkingsregister in de jaren ca. 1938/1940 - 1994.
---> De vraag is nu: u heeft kennelijk al de overlijdensakte van de heer Vellenga kunnen inzien;
maar heeft u ook een uittreksel van zijn persoonskaart, of van de PK van mevrouw Dootsmann?
Zoals het omgekeerde óók geldt voor genealogen, was vaak om een persoonskaart te vinden, precieze informatie uit overlijdensaktes nodig. Voor de overlijdensaktes van in Duitse concentratiekampen overledenen gold een bijzondere benadering: het CBG bewaart zogenaamde Duitse Akten http://194.171.109.12/page/459 van in Duitsland kort voor, tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog opgemaakte akten van de burgerlijke stand betreffende Nederlanders. Echter uitgesloten hiervan zijn akten opgemaakt in concentratiekampen. Zie http://194.171.109.12/page/146/veel+gestelde+vragen : "In een aantal gevallen blijken de opgegeven personen voor 1939 te zijn overleden. Van deze personen is nooit een persoonskaart aangelegd. Van hen zijn de gegevens terug te vinden op de zogenaamde gezinskaarten (1920-1939) en/of de vastbladige bevolkingsregisters (1850-1920). Die bevinden zich in de archief-bewaarplaats of berusten nog bij de afdeling Burgerzaken van de betreffende gemeente. Soms zijn er geen persoonskaarten omdat die tijdens de Tweede Wereldoorlog ten gevolge van oorlogshandelingen verloren zijn gegaan.
Persoonskaarten van Nederlanders die na 1938 zijn geëmigreerd
of tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen zijn omgekomen berusten bij
de Gemeente Den Haag, Directie Burgerzaken (DBZ), Bureau Vestigingsregister, Spui 70, 2511 BT Den Haag; Postbus 12620, 2500 DL Den Haag."
Kennelijk kunt u bij het CBG dus niet om zo'n uittreksel-PK van de heer Vellenga verzoeken.
Wel kunt u zich blijkbaar wenden tot het Bureau Vestigingsregister.
Via de persoonskaart van de heer Vellenga (als u dit niet al heeft gedaan: vraagt u vooral een volledig afschrift (kopie) en geen "uittreksel"!!) is mogelijk meer informatie te vinden (aanknopingspunten) voor het zoeken naar mevrouw Dootsmann.
Weet u ueberhaupt iets over hun huwelijk? Waar zij zijn getrouwd, waar zij samen hebben gewoond?
Veel succes met uw onderzoek!
Met vriendelijke groet,
Dimitri Vlas
Dimitri Vlas - 29 nov 2012 - 19:38
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.