stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Christoffel Heman (Osnabr?ck ca. 1759-Amsterdam 3 nov 1796)



Profiel afbeelding

Ik ben al jaren op zoek naar meer gegevens over deze Christoffel Heman. Hij werd ingeschreven in Amsterdam in 1790 en verklaarde afkomstig te zijn uit "Haage bij Osnabrück".

Hij huwde op 7 april 1790 met Gijsberta Aninck (geboren in Amsterdam op 10 augustus 1756).

Elk stukje informatie is van harte welkom. Voor onderzoekers naar de familie Aninck, ik heb een bidprentje van Gijsberta.

Thomas Héman

Thomas Heman - 24 dec 2012 - 17:09

Uit het feit dat er sprake is van een bidplaatje, leid ik af dat ze kennelijk RK waren. Ik heb zelf ook voorouders in de buurt van Osnabrück en volgens mij is er niets digitaal te vinden. Voor Osbnabrück en omgeving moet je zoeken bij het Bistümliches Archiv in Osnabrück. Je zou ook kunnen laten zoeken, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Voordat je evt. zelf in Osnabrück gaat zoeken moet je je beslist eerst bekwamen in het lezen vanhet oude Duitse handschrift, dat aanzienlijk moeilijker is dan onze eigen oude handschriften.

Je zou het "Duitse" deel van je vraag beter kunnen stellen in het subforum Duitsland.

Ik neem aan dat je zijn kinderen (1791, 1794) al gevonden hebt in het Archief Amsterdam.

Ook nog een kind uit 1792; de vader dan Heijman.

Met Haage wordt Hagen bedoeld. Zie Simon Hart, Archief Amsterdam, herkomstonderzoek.

kind:

, Gijsberta

doopdatum:

10-08-1756

kerk:

Mozes- en Aäronkerk

godsdienst:

Rooms-Katholiek

vader:

Anink, Lambertus

moeder:

Pijnenburgh, Engeltie

getuige:

Pijnenburgh, Corst

getuige:

Serick, Gerritie

bronverwijzing:

DTB 311, p.61(folio 31), nr.25

niepoort - 24 dec 2012 - 17:44

Vriendelijk dank voor je reactie. Inderdaad ze waren RK en de kinderen had ik al gevonden, ofschoon de overlijdensdatum en plaats voore mij nog steeds een mysterie zijn.

Ik heb al eens gecorrespondeert met het bisdom Osnabrück maar dat heeft niets opgeleverd. Heb je ervaring met (laten) zoeken in DLD?

Nogmaals bedankt en met vriendelijke groet

Thomas

Thomas Heman - 24 dec 2012 - 18:35

Ik heb wel enige ervaring met zoeken in Duitsland. Ik ben voor dat doel twee maal in Osnabrück geweest, waar ik mijn lutherse voorouders uiteindelijk bij een RK-kerk kon vinden! Zeer tijdrovend allemaal. Je zou eens een brief kunnen schrijven aan de parochie in Hagen. Als ze daar voldoende mankracht hebben, wil het nog wel eens wat opleveren. De vraag is wel wat de correcte originele achternaam van Christoffel is. Want Heman lijkt me geen echt Duitse naam. En als katholiek zal zijn doopnaam misschien eerder Christophorus geweest zijn.

Stond er in zijn ondertrouwakte geen leeftijd vermeld? En wie was zijn getuige?

niepoort - 24 dec 2012 - 19:58

Bedankt voor je reactie. In de trouwacte staat als leeftijd 31 jaar. Als getuigen staan genoemd, Willem Hesseling en Jan van den Berg. Beiden waren kennelijk buren. Ik ben in het archief in Amsterdam verschillende spellingen van de naam Heman tegengekomen. Probleem is dat Christoffel tekende met een kruisje! Dat gaat het allemaal niet makkelijker maken. Bij zijn inschrijving als poorter van Amsterdam staat als naam Heeme. Bij de aangifte van een van zijn dochters staat Heyman. Overigens staat op alle stukken in het archief wel consequent Christoffel en niet Christophorus.

Met vriendelijke groet

Thomas

Thomas Heman - 24 dec 2012 - 20:21

Google eens op Ahnenforschung Osnabrück. Je komt dan een of meer verenigingen tegen die zich bezighouden met stamboomonderzoek in Osnabrück en omgeving. Misschien een idee om eens met hun contact op te nemen. Heb ik vorig jaar ook een keer gedaan en dat heeft me toen best wat opgeleverd.

niepoort - 25 dec 2012 - 10:15

De naam Heman kan een verbastering zijn van mijn familienaam Hehemann afkomstig uit gebied Gellenbeck te Natrup Hagen, zijnde een deel van de gemeente Hagen am Teutoburgerwoud nabij Osnabreuck.

Mijn stamboom loopt terug tot circa 1500, toen was de naam Hedemann (Hede=Hei), vanaf 1600 verbastert tot Hehemann en Heemann of Heman. Later in de 17de eeuw ook Heymann of Heimann. In de periode daarna domineert Hehemann. In Ibbenbüren zijn er afstammelingen genaamd Hehmann of Heemann.

Een van mijn voorvaderen ondertekende in 1839 een contract met "heman", terwijl zijn volledige naam, Eberhard Heinrich Hehemann meerdere male voluit erin geschreven staat. Een copie ervan is in mijn bezit.

Als lid van de OSFA (Osnabreuker Familienforschung) heb ik veel gegevens kunnen vinden.

Uitgeschreven lid - 26 dec 2012 - 14:11

Hallo Ton,

Ik denk dat dat een mooi aanknopingspunt is voor Thomas. Ik begrijp dat je Christoffel niet in je stamboom hebt staan, maar alle kans dat hij wel familie van je is. Ook Natrup-Hagen. Ik denk dat Thomas bij zijn verdere onderzoek het best dezelfde weg kan bewandelen (archieven etc. benaderen) als jij in het verleden gedaan hebt.

niepoort - 26 dec 2012 - 16:12

Beste Ton,

Vriendelijk dank voor Uw bemoedigende reactie. In het archief in Amsterdam ben ik de volgende spellingen tegengekomen: Heeme, Heman, Heijman, Hemann. Ik was al eerder ook op de naam Heheman gestuit. Ik ga zeker nog contact opnemen met de OSFA, dank voor het advies. Zoals ik al eerder opmerkte ondertekende Christoffel de huwelijksacte met een kruisje, hij kon dus zijn naam niet schrijven. Pas in de Franse tijd kwam het accent aigu op de e in mijn naam.

Overigens gaf hij op ijzergieter van beroep te zijn. Zou dit een verder aanknopingspunt kunnen zijn?

Met vriendelijke groet

Thomas Héman

Thomas Heman - 26 dec 2012 - 18:22

Beste Liesbeth en anderen, iedereen bedankt voor de bijdragen.

Prettige jaarwisseling toegewenst

Thomas Héman

Thomas Heman - 26 dec 2012 - 18:23


Hallo Thomas,

Nog even een aanvulling op mijn eerste reactie. De naam Christoffel komt, zoals niepoort al dacht, niet in mijn R.K. familie voor. Ook het beroep van ijzergieter is niet direct te linken aan het boerenland rondom Hagen am TW. Velen waren er boer, knecht (heuerling) en/of pottenbakker. In het gebied "Grossen Heide" van Natrup Hagen was er voor 1600 tot in 1900 een Markkotter Heh(e)mann werkzaam.

Veel succes met je zoektocht in het nieuwe jaar. Mocht je een aansluiting vinden neem dan contact op.

Met vriendelijke groeten,

Ton

Uitgeschreven lid - 27 dec 2012 - 22:50







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu