Bart van der Meijden - 5 jan 2013 - 15:33
Zou het deze kunnen zijn, nee toch niet gevraagde overleden in Duitsland
n-
Elisabeth - 5 jan 2013 - 15:36
Ria Hendriks - 5 jan 2013 - 16:42
Dag Ria,
Bedankt voor de informatie maar dit was al bekend. De juiste link was overigens: http://www.communityjoodsmonument.nl/person/135895/nl
Naast de gegevens die ik al noemde is nog bekend dat hij in 1942 is verloofd met Helene Lowinger.
Bart van der Meijden - 5 jan 2013 - 16:49
In 1935 is hij naar Nederland gegaan
http://www.bundesarchiv.de/gedenkbuch/en911792
En van dezelfde omgeving kwam ook een Paul Levi geb 1910 .. mogelijk is dit familie, maar helaas is ook van hem de namen van de ouders niet bekend
http://www.bundesarchiv.de/gedenkbuch/en913958
Maar hier kun je de ouders van Hans vinden ie "Siegmund Levi und seiner Frau Laura", en Paul was inderdaad een broer:
" 1935 Im Jahr der „Nürnberger Rassengesetze“ stirbt Hildes Mutter, ihr Bruder Hans emigriert ebenfalls nach Holland."
Sylvia
Ozlady - 6 jan 2013 - 03:29
Geachte heer Van der Meijden,
Allereerst natuurlijk: welkom op het Stamboomforum, en alle goeds voor 2013!
Een paar kleine opmerkingen, zeker niet persoonlijk bedoeld (of door u zo op te vatten), maar
vriendelijk en goedbedoeld voor de toekomst:
- U schrijft, na een reactie van mevrouw Hendriks, het volgende: "Bedankt voor de informatie,
maar dit was al bekend". En vervolgens: "Naast de gegevens die ik al noemde is nog bekend dat [...]".
Dit verdient bepaald geen schoonheidsprijs, als ik dat zo mag zeggen.
Als u een bijdrage schrijft op het forum, moet u liefst daarin zelf (ongevraagd, dus op uw initiatief!) vertellen wat het uitgangspunt is voor uw vraag, àlles wat u zelf al weet en wat relevant kan zijn voor uw vraag, welke bronnen u zelf al hebt geprobeerd en evt. wat daarvan niets heeft opgeleverd.
Als allerlei goedbedoelende meelezers op het forum u helpen, en daar tijd en moeite insteken, en vervolgens van u te horen krijgen "ja, dat is leuk, maar dat wist ik al", of "ja, die bron/methode kende ik al, maar dat heeft niets opgeleverd", levert dat ergernis op. Worden mensen daarmee geconfronteerd, dan kijkt men wel uit om u nogeens "te hulp te schieten".
U kunt dit soort genante situaties dus zelf voorkomen!
- Als men uw gebruikersnaam aanklikt en de datum ziet, weet men alleen dat u een nieuwkomer bent op dit forum, maar niet in hoeverre u al ervaren bent met genealogisch onderzoek in het algemeen (de bronnen, methoden, mogelijkheden, openbaarheidsgrenzen, instellingen, regels, enz.). U vertelt hier niets over in uw profiel, en niets in uw bijdrage. Natuurlijk uw goed recht, maar ook dit is niet heel erg verstandig. Men moet daar dan maar naar gaan raden, en wéér geldt: niemand weet "hoe ver u bent"; misschien krijgt u nu weer allerlei adviezen in richtingen ("zó doe je dat, zo pak je dat aan"; websites, bronnen, manieren van onderzoek enz.) die u allang kent - en dat levert dan misschien weer irritatie op bij iemand die u probeert te helpen, of bij uzelf.
- Uit de bron waarmee mevrouw Hendriks aankwam, http://www.communityjoodsmonument.nl/person/135895/nl, blijkt dat uw zoekvraag niet alleen raakvlakken heeft met Duitsland: de heer Levi en mevrouw Loewinger hebben dus ook in Nederland gewoond. Dit kan heel belangrijk zijn om bronnen uit Nederland op te sporen, die over de lotgevallen van het koppel informatie kunnen geven; maar u zegt hier niets over. Ook daarmee "snijdt u zichzelf in de vingers", want u loopt zo goede hulp mis!
- U heeft in uw bijdrage een zoekvraag beschreven, waarin sprake is van een typische "bijzondere omstandigheid": een geboorte, huwelijk, sterfgeval of woonsituatie waar "iets bijzonders mee is", die nl. afwijkt van het gangbare patroon.
Voorbeelden: een geboorte in een vliegtuig; een huwelijk op volle zee; wonen in een gevangenis; en wat er in het geval dat u beschrijft waarschijnlijk aan de hand is: een sterfgeval in een concentratiekamp.
Uw beschrijving geeft immers de indruk, door de vermelde periode 1945 en de omstandigheid dat de heer Hans Levi wellicht joods was, dat het hier niet zomaar om de Duitse woonplaats Buchenwald bij Weimar ging, maar om het nazi-concentratiekamp met die naam (1937-1945), waar circa 200 000 mensen opgesloten zijn geweest en circa 50 000 mensen zijn omgebracht.
U moet zo'n bijzondere situatie zelf, dus: ongevraagd, op eigen initiatief, aangeven in uw hulp- of zoekvraag. Zij is immers heel belangrijk voor de vraag welke bronnen relevant kunnen zijn om uw hulpvraag te beantwoorden: oorlogsbronnen of gevangenisbronnen of scheepsarchieven bijvoorbeeld zijn geen "algemene" bronnen; voor bijzondere situaties kunnen bijzondere bronnen aanwezig zijn. In dit geval geldt: een plaatsnaam is niet genoeg!!
Zoals het ook voor uzelf is, als genealoog: het is normáál al de bedoeling dat u, zodra u bij uw onderzoek ergens een nieuwe plaatsnaam tegenkomt, u zich een beetje verdiept in de geografie (waar ligt die plaats? waartoe heeft die plaats behoord, qua territorium?) en de geschiedenis rond die plaats.
Bijvoorbeeld via websites als Wikipedia.
Maar als u weet van zo'n bijzondere situatie, maakt dat het nog belangrijker om u in de omstandigheden te verdiepen! (zoals Eric Hennekam ook zegt: alle goede onderzoek begint met literatuuronderzoek).
Als er op het forum in een zoekvraag staat "geboren op Alcatraz" of "overleden in Auschwitz" gaat er bij de meeste mensen van gemiddelde algemene ontwikkeling wel "een belletje rinkelen", maar als steller van een zoekvraag mag u daar nooit van uitgaan: ù wilt een vraag beantwoord zien, en het is aan u om mensen "op weg te helpen" met informatie die u zelf heeft, en die belangrijk kan zijn voor de beantwoording! (als iemand bijvoorbeeld in een zoekvraag een plaatsnaam in Birma of in Indonesie opnoemt in de periode 1940-1945, en er niet bij zegt dat het hier bij een overlijden om de Birma-Spoorweg of de Slag in de Javazee ging, wat heel relevant kan zijn, moet de lezer op het forum daar dan naar ràden?)
Geachte heer Van der Meijden.
Even on-topic, voor wat uw vraag betreft:
u weet wellicht dat in principe de collectie persoonskaarten uit het bevolkingsregister (ca. 1939-1994) die het Centraal Bureau voor Genealogie (www.cbg.nl) beheert, één van de belangrijkste bronnen is voor genealogisch onderzoek in Nederland, nu het CBG daarvan uittreksels afgeeft, op aanvraag; heel belangrijk is hier ook de collectie "Duitse Akten", tijdens de Duitse bezetting opgesteld. Maar naast de hoofdregel zijn er altijd uitzonderingen of bijzonderheden. Zoals het CBG zelf aangeeft:
- niet van iedereen is ueberhaupt een persoonskaart opgemaakt;
- niet alle persoonskaarten zijn bewaard gebleven (oorlogsschade, chaos!);
- niet alle bewaard gebleven persoonskaarten berusten bij het CBG.
Zie de CBG-website over het thema persoonskaarten (accentuering door mij, DV), http://194.171.109.12/page/146/veel+gestelde+vragen, (beeld)citaat:
Einde (beeld)citaat.
- Naast de periode vanaf de invoering van de persoonskaart, ca. 1938-1940, is ook relevant de mogelijkheid om door u gezochte personen terug te vinden in de "klassieke" bevolkingsregisters in Nederland, uit de periode ca. 1850-1920, en de vroegmoderne "gezinskaarten", ca. 1920-1940.
Van veel plaatsen in Nederlandse provincies heeft FamilySearch digitale afbeeldingen (scans) online beschikbaar gesteld van de bevolkingsregisters, toegankelijk via GenVer (www.genver.nl), maar Deventer in Overijssel is daar kennelijk (nog) niet bij: zie http://www.genver.nl/indexov.htm en https://www.familysearch.org/search/image/index#uri=https://familysearch.org/records/waypoint/MMBC-T7R:1967398991?cc=2018408.
Elders op internet kan ik ook niet zo gauw zien of het oude bevolkingsregister van Deventer voor 1940 online raadpleegbaar is. U zult dus waarschijnlijk het bevolkingsregister ter plaatse bij het Stadsarchief Deventer http://www.stadsarchiefdeventer.nl/ moeten inzien:
zie in het bestand http://resolver.sabinfo.nl/?method=c_sabportal.act_serve_doc&filename=/public/team_erfgoed/ZOEKWIJZER%20ARCHIEVEN.pdf de pagina's 15 e.v. ; en vergeet u vooral niet,
ook de omgekeerde zoekingang per woning, namelijk het Woningregister, bestaande uit woningkaarten, in te zien. En, omdat de door u bedoelde personen afkomstig waren uit Duitsland, zijn ook de vreemdelingenregisters van belang, in Deventer bijgehouden als politieregisters:
zie p. 16 in het bestand, citaat: 'Voor de in Deventer verblijvende vreemdelingen raadpleeg de politieregisters, 1874-1954'.
- Als ik u was, en u wist dit allemaal nog niet (!?), zou ik mij dus gaan verdiepen in allerlei bijzondere bronnen rond Buchenwald (bijvoorbeeld:
http://www.buchenwald.nl/page/17/Buchenwald_samengevat.html
http://www.gahetna.nl/sites/default/files/bijlagen/oorlogsgids-vraag4.pdf
http://historiek.net/woii/3160-namen-buchenwald-slachtoffers-op-internet
http://www.buchenwald.de/de/643/
http://totenbuch.buchenwald.de/names/details/person/30791/ref/recherche),
en mij schriftelijk wenden tot het Vestigingsregister.
Geeft u daarbij in uw brief liefst allereerst aan dat uw informatieverzoek niet gaat over gegevens over uzelf (want dat is belangrijk; het VR is in principe dáárop ingesteld), draagt u gegevens aan die bewijzen of aannemelijk maken dat de gezochte personen overleden zijn (bv. kopie van Nederlandse overlijdensakte / zgn. "Duitse akten" van het CBG / overlijdensadvertentie, e.d.), en voegt u een kopie van uw identiteitsbewijs toe.
- Voor de voorgeschiedenis in Duitsland, en ueberhaupt voor alle genealogisch onderzoek in Duitsland en (ex-)Duitstalig Midden-Europa, is de website GenealogieNetz (www.genealogy.net) een onmisbare schatkamer vol tips, databases, adresboeken (ook Koblenz!), mailing-lijsten (zeer aan te bevelen!!), handleidingen en bronnen.
Laat u door bovenstaande opmerkingen niet weerhouden van de zin in uw hobby...
die is de moeite waard!
Succes met uw onderzoek,
met vriendelijke groet,
Dimitri Vlas
Dimitri Vlas - 6 jan 2013 - 03:33
Dag Bart.
Misschien weet je dit ook, zijn verloofde geboren
sites.google.com/site/oorlogsvermisten/lyon
LÖWENHERZ, Hans Thomas David, 12 April 1937, Amsterdam. Won ....LOWENSTEIN, Levi, 13 Aug. .... LÖWINGER, Helene, 21 Maart 1905, Wilhelmsburg (D.).
Elisabeth - 6 jan 2013 - 08:08
Bart van der Meijden - 11 jan 2013 - 06:25
Elisabeth - 11 jan 2013 - 07:11
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.