Bedankt voor de reacties, ik vond het volgende op het internet gisteren:
Inleiding familie Scheeres uit de stad Utrecht.
De genealogie dat nu voor U ligt bestaat uit nakomelingen van verschillende personen met ongeveer
dezelfde familienaam die wellicht onderling niet verwant zijn.
Tak A beslaat de nakomelingen van Jan Scheeres en Hendrijn Roeles uit de stad Utrecht.
Tak B beslaat de nakomelingen van Hendrik Scheeres en Petronella Rietveld ook uit de stad Utrecht.
Een familierelatie tussen de twee hierboven genoemde takken kon niet worden bevestigd noch ontkend.
Kennelijk is genoemde Jan Scheeres de oudste van de twee Scheeresen. De huwelijksdatum van Jan Scheeres en Hendrijn Roeles troffen we te Utrecht niet aan maar gezien de doopdata van zijn kinderen moet hij ouder zijn geweest dan Hendrik. Zowel Jan als Hendrik noemden zich te Utrecht Scheeres.
Kennelijk waren beiden de schrijfkunst niet machtig, of waren althans niet in staat diegene die de doop van hun kinderen inschreef te melden hoe de familienaam moest worden gespeld (of vond niemand dit belangrijk?).
In elk geval kwamen kinderen van duidelijk dezelfde ouders onder verschillende familienamen in de doopboeken terecht; b.v. SCHEERS, SEERIS, SCERES, SCHEERDERS.
Ook de namen van de ouders in de doopboeken wilden nog wel eens verschillen; b.v. Leonardus werd Leendert en Hendrijn Roeles is ook wel eens Hendrikje Roelofs.
Maar de oplettende onderzoeker heeft daar verder geen moeite mee om de juiste personen uit deze brij van verschillen te halen.
Na de invoering van de Burgerlijke stand kwam er uniformiteit en de familienaam kwam uitsluitend als SCHEERES en SCHERES in de boeken van geboorte/overlijden en huwelijken terecht.
Dit wil echter niet zeggen dat er gedurende vooral in de eerste tijd van de Burgerlijke stand geen verschrijvingen meer plaatsvonden want in deze tijd treft men b.v. ook weer SCHEERIS aan (echter alleen te Dordrecht en Rotterdam). De varianten SCHEERUS en SCHERUS komen althans in
Nederland niet voor. Een klein deel van Tak B kreeg bij Koninklijk besluit d.d. 13 maart 1975 de naam Wolthuis Scheeres.
Maar laat ons nog een ogenblik stilstaan bij onze familienaam. Deze geeft ons in ons geval geen aanwijzing waar deze ontstaan zou zijn.
De oorsprong van deze families echter lijkt in het Duitse Rheinland te liggen gezien de veelvuldigheid van de familienaam in de verschillende varianten in de dorpen Ameren St. Georg, Ameren St.Anton, Birgelen en Aldekerk.
Mogelijk zou men de voorouders van de twee Utrechtse takken ook in deze contreien kunnen aantreffen maar er zijn echter in de Utrechtse archieven geen aanknopingspunten te vinden om gericht in het Rheinland onderzoek te doen. Beide Utrechtse takken zijn aanvankelijk Rooms Katholiek, later ook Gereformeerd of Nederlands Hervormd.
Helaas geeft zoals gezegd de naam Scheeres geen aanwijzing waar deze zou zijn ontstaan of wat de betekenis is. Veel eenvoudiger ware het geweest indien een familienaam verwijst naar een stad of landstreek, danwel naar een boerderij of beroep of naar de bijnaam die de eerst bekende voorvader had voorbeelden: van Zutphen, Beijerman, op het veld, Bakker, Smid, Roothoofd of Lamme.
Moeilijker wordt het reeds indien de betrokken voorvader slechts onder een patronym = vadersnaam bekend stond met als voorbeeld: Janszoon (zoon van Jan) Pieterszoon (zoon van Piet).
Maar in het onderhavige geval van Scheeres hebben we het contact geheel en al verloren met de eerst bekende voorvader. Immers onze mooie familienaam is gewoon een naam en geeft verder geen indicatie van zijn oorsprong. Voorlopig houdt onze eerst bekende voorvader zich achterbaks en drijft de spot met onze nieuwsgierigheid!
Hoofdstuk 1
de afstammelingen van:
Jan Scheeres & Hendrina Roelens
GENERATIE I (zn van onbekend)
JAN SCHEERES, herkomst onbekend, begraven in de Jacobikerk te Utrecht als JAN SEERES, op 3
oktober 1784 (uyt de Korte Lauwerstraat)
huwt maar niet te Utrecht stad
HENDRINA ROELE(N)S, verder niets bekend,
uit dit huwelijk werden in de Roomsch Katholieke Statie Buiten Wittevrouwen te Utrecht 6
kinderen gedoopt:
1 LEONARDUS SCHEERDERS, 12 mei 1755, VOLGT ONDER IIa
2 RIJNDERTJE SCHEERDERS, 11 december 1759, begraven Jacobikerk te Utrecht als onmondige vrijster Hendrijn Scheeres op 17 oktober 1780, en gewoond hebbende aan de Korte Lauwerstraat.
3 HENRICUS SCHEERS, 19 maart 1762, VOLGT ONDER IIb
4 JOHANNES SCHERDERS, 14 mei 1767, verder niets bekend
5 WILHELMINA SCHEERS, 12 februari 1770, verder niets bekend
6 HELENA JOHANNA SCHERES, geboren Utrecht 1774, VOLGT ONDER IIc