stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Anna (Engen) von Mirbach ( ca. 1560-1657)



Profiel afbeelding

Een beetje late reactie op dit bericht. Ik heb Anna von Mirbach als echtgenote van Martin Plum ook in mijn stamboom. In het boek Erinnerungen an die Ortsgeschichte teil 2 van Reinhold Esser staat een stuk over Peter Melchers (abt van Rolduc). De tekst is:

 

 

Mütterlicherseits war der Abt ein Nachkomme der alten Übacher Schöffenfamilie Plum, die damals schon in mehreren Generationen als Halbwinner auf Hoverhof wohnte, Neben dem Amt des Schöffen hatten der Urgroftvater und der Groftvater Plum auch das Amt des Statthalters an der Übacher Mannkammer bekleidet. Zu den weiteren Vorfahren zählte dann auch u.a. noch die Familie von Mirbach, die aus der Eifel, wo sie schon

1290 nachweisbar ist, um 1450 in die Geilenkirchener Gegend geheiratet hatte und damals mit einem Zweig auf dem Stegh benachbarten Haus Zweibrüggen sass

Als je dan naar de boeken van Oidtmann gaat en pakt deel 10 dan staat daar de familie von Mirbach beschreven. Anna is 1 van de 5 kinderen uit het tweede huwelijk van Heinrich von Mirbach zu Zweibrüggen und Immenhoff (Catharina von Morrick gt Ticheln.

Heinrich is een zoon van Heinrich en Mechtilde von Nattenheim hi is weer een zoon van

Heynz getrouwd met Ida von Kerpen Hij is een zoon van

Arnold von Mirbach getrouwd met Meylbon v.d. Kasselburg zoon van

Heinrich zoon van Theodorich von Mirbach (1290) getrouwd met ene Judith

 

Groeten Philip Willems (mocht het nodig zijn dan kan ik je een digitale kopie sturen van de boeken

philip1 - 21 sep 2015 - 13:43

Hallo Philip. Heel hartelijk dank voor je reactie! Je helpt me weer een stukje verder! Je mag de documenten naar me toesturen als je wilt, graag zelfs. Ik heb me een tijd geleden helemaal suf gezocht, maar kon niets over 'mijn' Anna von Mirbach vinden...

Miss_Blanche - 28 sep 2015 - 21:04

Dit echtpaar staat vermeld in de kwartierstaat Kreijns-Spaetgens, nrs 3994/5.

De vader van Anna wordt niet bij naam genoemd. Wel een broer Johan, die mede bezitter was van de hof Weijenberg. En aangezien de broer van Petrus, Philip genaamd, doopgetuige is bij een kind van Johan Goris en Catharina Mirbach (Übach, 09-01-1653), zou zij mogelijk een zus kunnen zijn. Als hypothetische grootvader van Anna wordt Johan van Mirbach, natuurlijke zoon van Claas van Mirbach, genoemd.

Volgens het artikel, Peter Melchiores von der Steggh, ein Ubacher Abt von Rolduc in Heimat 1957, blz. 45 - D.F.J. Lieck, waren zijn voorouders de von Mirbachs uit de Eiffel. Deze abt was de kleinzoon van Peter Plum.

Er staan nog andere artikels waarna verwezen wordt. Ik kan deze scannen en mailen.

Marcel Dirks - 29 sep 2015 - 12:13

Prima, dat zou ik heel fijn vinden! Alvast hartelijk dank!

Miss_Blanche - 29 sep 2015 - 13:18

Hallo marcel,

 

Zou ik ook een scan van die artiekeln mogen hebben.

Als ruil heb ik die Ortsgeschichte

 

Groet Philip Willems

philip1 - 9 okt 2015 - 13:42

Hallo aan allen,

daar Philip een vraag betr. Anna Mirbach heeft gesteld op de Heinsberg Liste, kwam ik hier uit. Christina van Quernheim of Catharina van 'Morrick' zijn met zekerheid niet de moeder van Anna. Een adellijke dochter uit een wettig huwelijk geboren trouwde niet met een pachter. Het standsverschil was te groot en de adellijke heer met een surplus aan dochters kan altijd terugvallen op het vangnet dat klooster heette. Dat wil niet zeggen, dat de natuurlijke/bastaarddochter een paria was. Enkel al het huwelijk met de pachter getuigt van een zorg voor haar welstand. Soms zijn er kleine dotaties in het testament van haar vader of diens verwanten.  De naamgeving van de kinderen van Anna kan naar haar vader wijzen.

Overigens speelt ook de stand van de vader een rol hoe het de buitenechtelijke zoon of dochter later zal vergaan. Buitenechtelijke kinderen uit de hoge adel konden soms nog een zeer succesvol leden leiden en zelfs de ridderslag verkrijgen. Denk aan Willem bastaard van Duvenvoorde in Holland en diens kinderen, of in onze contreien Herman van Randeraedt (beiden 14e eeuw).

Groet,

 

Frans

Frans Wetzels 1 - 29 mar 2017 - 13:23

Goedenavond,

ik ben ook bezig met het zoeken naar de namen van de ouders van Anna.

Begrijp ik hieruit @Frans, dat Catharina niet de moeder is maar de vader wel Heinrich von Mirbach zu Zweibruggen is?

Weet U wel wie ik dan als de moeder zou moeten noteren?

Groet,

Aliénor Willems

Alienor - 26 mar 2018 - 17:01


Helaas, enkel intensief archiefonderzoek zou kunnen uitwijzen wie precies de vader is, die is meestal wel te achterhalen. De moeders van de natuurlijke kinderen zijn meestal niet te achterhalen, tenzij bij toeval in de bronnen vermeld, of wanneer het buitenechtelijk kind na 1600 is geboren, dan is de kans dat haar/zijn doop in het doopregister is opgetekend aanmerkelijk groter.

Met vriendelijke groet,

 

Frans

Frans Wetzels 1 - 27 mar 2018 - 13:09







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu