stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » gezocht fam. H?hn Braunschweig



Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar informatie en familie van :

Maria Anna Frida Höhn geboren 21 maart 1905 te Braunschweig (Siegmundstr. 15) getrouwd op 2 januari 1940 te Braunschweig met Wouter Nicolaas van der Elst (geboren 8 juli 1902 -Naaldwijk, Nederland -overleden aug 1940 begraven op Kriegsgräberstätte in Salszgitter-Lebenstedt, Ehrenfriedhof Jammertal.)

Zij is de tweede echtgenote van mijn grootvader.

Wie weet of heeft informatie over Maria Anna Frida Höhn -of kan mij op weg helpen in de databanken van Duitsland.

Henny Diehl vd Elst

CCED Diehl - 12 aug 2013 - 12:55


Geachte mevrouw Diehl-Van der Elst,

1.   Gezien de vele zoekresultaten in Duitsland, en het feit dat u toch een beetje zult

willen inschatten welk van die zoekresultaten misschien / het meest waarschijnlijk

"iets te maken kan hebben" met uw familie, raad ik u aan allereerst op uw computer

(in een nieuw scherm/tabblad van uw browser) een goede online-kaart

bij de hand te houden. Bijvoorbeeld Google Maps maps.google.com , Bing Maps http://www.bing.com/maps/  , of Via Michelin http://www.viamichelin.com .

- U ziet, bv.  op https://maps.google.nl/maps?q=braunschweig&hl=nl&ll=

52.506191,9.821777&spn=1.835597,4.872437&sll=51.837254,

5.756961&sspn=0.46585,1.218109&hnear=Braunschweig,+Nedersaksen,

+Duitsland&t=m&z=8 dat de stad in Noord-Duitsland ligt ; dus dat is al iets om rekening

mee te houden, en uw massa zoekresultaten straks een stuk mee "af te grenzen".

- U kunt zich hier http://nl.wikipedia.org/wiki/Braunschweig_(stad) en nog uitgebreider hier http://de.wikipedia.org/wiki/Braunschweig wat verdiepen in de geschiedenis van de stad, en zien waaraan het historisch toebehoorde (rond en voor 1905, bijvoorbeeld; hertogdom: Herzogtum Braunschweig). Heel belangrijk voor de vraag welke bronnen (archieven, internet, literatuur!) u kunt gebruiken voor uw onderzoek.  Via die laatste pagina vindt u een goede stadsplattegrond uit 1889; misschien aardig om te bewaren, want die kan van pas komen als u daadwerkelijk meer te weten bent gekomen over die familie: http://commons.wikimedia.org/wiki/

File:Braunschweig_Ortsbauplan_Ludwig_Winter_H_XI_26.2_(Stadtarchiv_Braunschweig).JPG

(dubbel klikken!) ; het opzoeken van hun adres op de Siegmundstrasse kan misschien ook wel in Google Maps, als de straat nog bestaat anno 2013:  https://maps.google.nl/maps?q=Siegmundstra%C3%9Fe,+Nordstadt+38106+Braunschweig,+Niedersachsen,+Duitsland&hl=nl&ie=UTF8&ll=52.271834,10.546703&spn=0.057668,0.152264&sll=51.842867,5.833131&sspn=0.116449,0.304527&geocode=FVHTHQMdp6qgAA&hnear=Siegmundstra%C3%9Fe,+Nordstadt+38106+Braunschweig,+Duitsland&t=m&z=13.

2.  Goede mogelijkheden om op naam te zoeken in o.a. databanken:

(als u continu uw online-kaart erbij houdt, ziet u vanzelf welke zoekresultaten misschien "in aanmerking komen" : Noord-Duitsland!). 

- Op de website http://de.wikisource.org/wiki/Adressbücher#Braunschweig

vindt u links naar adresboeken van Braunschweig (1721) 1806-1909

(een lijst van allerlei losse PDF-bestanden, per jaargang),

waarin u misschien vermeldingen van die familie Höhn kunt vinden. 

- De hier eerder genoemde website GenealogieNetz www.genealogy.net is een onmisbare schatkamer voor al uw Duitse onderzoek. Hier vindt u, bv. onder Databases, o.a. :

--- de databank Familienanzeigen (familie-advertenties). Erg aan te raden, 

want u zoekt in een vrij recente tijd (eind 19e, begin 20e eeuw) ! Zie http://familienanzeigen.genealogy.net . Veel resultaten!

Zie bijvoorbeeld met de voornaam Maria 34 treffers (schermafdruk!) :

http://img16.imageshack.us/img16/4802/lx7v.jpg

--- de overkoepelende zoekmachine MetaSearch http://meta.genealogy.net ; die levert voor de combinatie van familienaam en Braunschweig één resultaat op:  http://java.genealogy.net/eingabe-verlustlisten/search/show/5315473 over ene Kurt Höhn, geboren 11-8-1898 te Braunschweig (misschien een oudere broer uit dezelfde familie?), overleden, door ziekte in de Eerste Wereldoorlog opgelopen, op 7 maart 1919.  Aan te raden om te bewaren, want soms kunt u door de vermelding van een enkel familielid de eigenlijke hele familie terugvinden die u zoekt.  - Vult u niets in bij de plaatsnaam, dan vindt u heel veel vermeldingen in Noord-Duitsland!

--- de namenzoekmachine GedBas http://gedbas.genealogy.net/?lang=de . Bij "Ortsname" de plaatsnaam Braunschweig invullen levert niets op, maar als u de plaatsnaam openlaat vindt u heel veel zoekresultaten voor de naam Höhn, met contactgegevens voor andere familie-onderzoekers daarvan !

- Ook ideaal om op naam te zoeken is de pan-Europese website GeneaNet ; zoeken letterlijk op Braunschweig levert u niet veel op, maar op Duitsland wèl: http://nl.geneanet.org/search/index.php?name=H%F6hn&country=DEU&ressource=arbre . Via het stamboom-symbooltje aan het eind van de regel kunt u in contact komen met onderzoekers van die familienaam. Inschrijven bij GeneaNet is gratis (met e-mailadres en zelfverzonnen wachtwoord), en heel erg aan te raden voor uw genealogie!

- Ook FamilySearch kan misschien van dienst zijn; als u zoekt op de familienaam (exact) en invult bij "any place" de gebiedsnaam "Germany", vindt u vrij veel: https://familysearch.org/search/record/

results#count=20&query=%2Bsurname%3AH%C3%B6hn%20%2Bany_place%3Agermany&offset=100

3.      Een van de beste dingen die u bij Duits onderzoek kunt doen: u aanmelden (gratis, met e-mailadres en wachtwoord) bij een regionale mailing-lijst: een soort prikbord per e-mail, waarop genealogen voor dezelfde familienaam/regio/periode informatie kunnen uitwisselen.

Echt aan te raden, dit heeft al duizenden stamboomonderzoekers geholpen, en u kunt elkaar verder helpen!! Zie voor de regio Braunschweig: http://list.genealogy.net/mm/listinfo/hannover-l

4.      Misschien wel de "bron" waar u het meest aan kunt hebben, want de meest precieze:

Op de pagina http://wiki-de.genealogy.net/Braunschweig  vindt u een belangrijke (!) rubriek

"Archive und Bibliotheken" met gegevens over het stadsarchief en een artikel van de gemeente 

(afd. Burgerzaken, Standesamt) over het vinden van uw voorouders of van erfgenamen.  Zie bijvoorbeeld http://www.braunschweig.de/vv/produkte/II/32/32_6/ahnenforschung_erbenmittlung.php#tab_infos (en leest u liefst alle tabbladen!!) over het aanvragen van akten van de burgerlijke stand bij het Standesamt, en de "grens" waarachter die akten vanuit het Standesamt naar het stadsarchief

http://www.braunschweig.de/politik_verwaltung/fb_institutionen/fachbereiche_referate/ref0414/index.html zijn overgebracht.  Wàt u ook op internet kunt vinden : zij zijn voor uw vraag de specialisten!

   Het beste kunt u zich over de beschikbaarheid van de akten (niet alleen naar de akten van de burgerlijke stand vragen; ook naar bevolkingsregistratie als bv. Einwohner-Meldekartei, Melderegister, enz. !!) en de "bewaarplaatsen" eerst even per e-mail informeren, vóórdat u officieel een aanvraag gaat doen, die allerlei hoge kosten met zich meebrengt!

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

  en Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Veel succes met uw onderzoek!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 12 aug 2013 - 17:43







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu