stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Gezocht: geboorteakte van Clara Maurer: *25-5-1903 te Berlijn?



Profiel afbeelding

Hoe kan ik de geboorteakte vinden van Clara Maurer? Zij is geboren op 25-5-1903 te Berlijn. Haar vader is Alfred Maurer, geboren op 12-3-1877 te Bern. Haar moeder is Anna Maria Wessolowsky, geboren op 3-5-1875 te Berlijn. Ben tevens benieuwd naar de ouders van Anna Maria Wessolowsky en haar nationaliteit (mogelijk geen Duitse). Hoop dat iemand mij kan helpen.

Viendelijke groet, Fons

Fons - 5 okt 2013 - 15:43

Beste Fons,

Allereerst hoop ik dat u een beetje de Duitse taal machtig bent? Anders kunt u heel wat hebben aan Google-Vertalen, Duits-Nederlands: https://translate.google.nl/?hl=nl&tab=wT#de/nl/ .

Eén van de belangrijkste websites voor genealogisch onderzoek in Berlijn is deze,

van het archief van de deelstaat Berlijn (Land Berlin) :

http://www.landesarchiv-berlin.de/lab-neu/03_10.htm ; "Personenstand" is burgerlijke stand.

- Sinds 1-1-2009 gelden in Duitsland, vergelijkbaar met de situatie in Nederland

(de "niet-eerder-dan-100/75/50"-regel), nieuwe regels voor het openbaar worden van akten

van de burgerlijke stand.

Geboorteakten na 110 jaar, huwelijksregisters na 80 jaar, overlijdensregisters na 30 jaar.

U zoekt een akte van een geboorte in Berlijn op 25-5-1903; de jaargang 1903 van de geboorteregisters wordt, als ik het goed begrijp, openbaar 110 jaar na afloop daarvan, dus op 1-1-2014; nou ja, zo'n wachttijd van 11 weken zou nog wel te overzien zijn.

- Maar van die akte de vindplaats opsporen is het belangrijkste.

Berlijn is een miljoenenstad, was dat waarschijnlijk ook al in 1903, en telde tientallen

bureaus van de burgerlijke stand (afdeling burgerzaken, kantoor van de burgerlijke stand = "Standesamt").

Zie een overzicht van de overdracht van akten uit de verschillende bureaus

naar het deelstaatsarchief:

http://www.landesarchiv-berlin.de/lab-neu/pic/03/_10/StandesaemterReposituren.pdf

Kent u inderdaad alleen maar de geboorteplaats Berlijn -

en weet u helemaal geen stadsdeel of wijk, waar de aangifte van die geboorte gedaan is,

dus om welk Standesamt het ging?

Zie een stadsdeel- en wijkoverzicht:

http://www.landesarchiv-berlin.de/lab-neu/pic/03/_10/StandesaemterOrtsteile.pdf

'k Citeer even de tekst van de genoemde website: "Es gibt kein zentrales, alle Berliner Standesämter übergreifendes Namensverzeichnis" [...] Vrij vertaald: "Er is géén centraal, alle Berlijnse "bureaus burgerzaken" omvattend naamregister. Uitzoeken welk bureau burgerzaken (Standesamt) van toepassing is, is daarom een basisvereiste voor een succesvol onderzoek. Voor het onmiskenbare, eenduidige opsporen van een vermelding in de burgerlijke stand heeft u de volgende gegevens nodig: [...] "

De website geeft de aanwijzing dat u wel kunt proberen, dit Standesamt (van haar geboorte) op te sporen door uit te zoeken of er van die persoon misschien een vermelding in het bevolkingsregister als inwoner ("Melderegister") te vinden is: die geeft meestal ook het desbetreffende Standesamt aan. Citaat: "Sind Ihnen das Standesamt, welches die Beurkundung vorgenommen hat, sowie die Nummer des Personenstandseintrages nicht bekannt, kann eine Anfrage nach dem Melderegistereintrag der gesuchten Person hilfreich sein [...]". Tot 1960 kunt u een informatie-aanvraag daarnaar bij het deelstaatsarchief doen (latere periode: bij de gemeente, zie de tekst); let op: hiervoor zijn wel kosten verschuldigd.

Formulier hiervoor: http://www.landesarchiv-berlin.de/lab-neu/pic/03/_04/emk.pdf .

- Afgezien van zoiets formeels als een bevolkingsregister komt het gezinnetje Maurer/Wessolowsky misschien ook wel in zoiets alledaags als een adresboek voor. Wie weet vindt u hen daarin, en wie weet zou u aan de hand daarvan (via Google) bij een adres de desbetreffende wijk/het stadsdeel kunnen vinden, om uw navraag/onderzoek gemakkelijker te maken. Let wel: woonwijk is natuurlijk lang niet altijd ook geboorteadres; kinderen worden soms geboren bij verder weg wonende familieleden, of in ziekenhuizen. Maar 't is de moeite van het proberen waard, natuurlijk. Berlijnse adresboeken 1799-1943 vindt u hier: http://www.zlb.de/besondere-angebote/berliner-adressbuecher.html ; dat van 1903 staat hier gepubliceerd: http://digital.zlb.de/viewer/image/10089470_1903/1/LOG_0003/ , en enkele mensen met de familienaam Maurer vindt u hier: http://digital.zlb.de/viewer/image/10089470_1903/1150/ .

Veel succes met uw onderzoek!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 5 okt 2013 - 20:30

Beste Dimitri,

Hartelijk dank voor uw uitgebreide reactie. Een schot in de roos. Het Duits zal denk ik geen probleem vormen, ik beheers het nog in redelijke mate. Ga alle mogelijkheden eens rustig onderzoeken. Uw eerdere reactie op een andere vraag van mij over persoonskaarten van geëmigreerden was ook een uiterst werkbaar antwoord. Ben daarmee door uw reactie een stuk verder gekomen.

Nogmaals hartelijk dank. Vriendelike groet, Fons

Fons - 5 okt 2013 - 22:49

Jammer, maar bij haar huwelijksbijlagen zit geen kopie van haar geboorteakte, of had u dat zelf al geconstateerd? Er is wel een kopie van haar Eheschein uit Bern https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1942-30607-5593-1?cc=2020117&wc=M9QW-VSR:983317107

Herman Kimmann - 8 okt 2013 - 22:42


Beste Herman, 

Hartelijk dank voor uw reactie. Ja inderdaad, de huwelijkse bijlagen had ik ook al gezocht. Jammer maar helaas, dat er geen geboorteakte van Clara aanwezig is. Via de genealogische vereniging in Bern ben ik nog te weten gekomen dat zij een broer en een zuster heeft. Ook geboren te Berlijn maar een paar jaren later.

Moet nodig tijd vinden om de adresboeken die  de heer Vlas heeft opgegeven te doorzoeken. 

Nogmaals dank voor de reactie.

Fons - 8 okt 2013 - 23:21







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu