stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Onderzoek Bremen



Profiel afbeelding

Geachte forumleden,

Ik ben al jaren op zoek naar de ouders van Barend Gluijsteen.

In zijn huwelijksakte van 1760 staat vermeld van "Bremen"

Oud 34 jaar. Barend moet dan of in 1725 of in 1726 geboren zijn.

Ik weet dat Bremen onderverdeeld is in verschillende regio's.

Zelf heb ik al gezocht bij die Maus, maar kom hier niet uit.

Barend is ergens tussen 1725/6 en 1760 naar Amsterdam vertrokken.

Is er iemand die mij op het goede spoor kan zetten?

Met vriendelijke groet,

Jan Gleusteen

Gleusteen - 5 aug 2014 - 15:51

Frank Fransz - 5 aug 2014 - 16:49

Vermoedelijk heeft Barent Gluijsteen twee broers in Amsterdam - dat blijkt uit de wederzijdse doopgetuigen.

Die broers zijn Roelof en Casper.

Roelof is met Trijntje Sia getrouwd (zie ondertrouw op 24.2.1758) en Casper met Machteltje Meerkamp (4.1.1760).

G.Karssenberg - 5 aug 2014 - 17:03

Carsten Gluijsteen (hij ondertekent met Glöstein!). Geref., 25 jaar, op de Prinsegragt, ouders dood, broer: Barent Gluijsteen), ondertrouwt in Amsterdam op 4.1.1760 (image 166) met Magtelt Meerkamp, 23 jaar, op de Egelantiersgragt, (broer: Pieter Meerkamp).

Carsten is "van Swanewe".

G.Karssenberg - 5 aug 2014 - 17:09

Swanewe staat voor Schwanewede - zie "Herkomstonderzoek Simon Hart".

En Schwanewede ligt ten oosten en ten noorden van Bremen-Nord.

G.Karssenberg - 5 aug 2014 - 17:12

Nog een broer:

Ondertrouw in Amsterdam op 21.4.1754: Hendrik Gluestein van Swanewevel. 25 jaar, op de Prinsegragt, ouders dood (oom: Andries Zievering), met Anna Margreta Lauffers/Louffers, 28 jaar, op de Brouwersgracht (vader: Frederik Lauver).

G.Karssenberg - 5 aug 2014 - 17:42

 

Beste heer Gleusteen,

Een paar tips naar aanleiding van uw zoekvraag:

1.  Allereerst lijkt het mij voor u handig als u de belangrijkste websites qua "zoeken op naam"

voor genealogisch onderzoek in Duitsland goed op een rij heeft:

- FamilySearch (wereldwijd)  https://familysearch.org/search

- GeneaNet (pan-Europees)  http://www.geneanet.org/

- GenealogieNetz (Duitsland / (ex-) Duitstalig Midden-Europa) www.genealogy.net

De allerbelangrijkste daarvan is GenealogieNetz, omdat deze veel méér te bieden heeft dan alleen maar databanken-op-naam; dit is een echte schatkamer vol handleidingen voor regionaal onderzoek, tips, encyclopedie-artikelen, informatiebronnen e.d. Bijvoorbeeld de rubriek over mailinglijsten is een goudmijn.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 2.  Verder is 't voor u als serieuze genealoog natuurlijk belangrijk, iets te weten van naamsvarianten : verschillende schrijfwijzen / alternatieve spellingen / verbasteringen van familienamen en voornamen, die in de loop van de tijd kunnen zijn ontstaan ; zeker bij Duitse voorouders (immigranten!).

   Als u de Duitse taal een beetje kent, weet u dat die naam Barend Gluijsteen of ook uw eigen naam Gleusteen hoogstwaarschijnlijk nooit in die spelling of met die uitspraak (zoals wij die anno 2014 gebruiken) in Duitsland heeft bestaan; er moet sprake zijn geweest van "vervorming", verbastering.

   Bijvoorbeeld door een Nederlandse overheids- of kerkelijke functionaris die in de 18e eeuw (voor invoering van de Burgerlijke Stand, 1796-1811) de taak had, zoiets als poortersboeken of kerkboeken bij te houden.

   Stelt u zich de situatie voor dat zo iemand een Duitse immigrant als "aangever" voor zich krijgt, in heel veel gevallen een analfabeet die óók niet precies weet hoe je zijn naam spelt. De functionaris die bijvoorbeeld het kerkboek moet inschrijven moet maar afgaan op wat hij deze hoort verklaren, puur "fonetisch", is zelf ook geen ster in vreemde talen, en zal hoe dan ook niet gauw de originele Duitse naam noteren, maar liever een Hollandse versie, verhollandste naam. Voilà : een nieuwe naamsvariant komt opeens "in de boeken".

  Het heeft dus weinig zin om in Duitse bronnen naar Nederlandse namen te zoeken, zoals u zelf ook al heeft gezien : in die bronnen zoekt u dan als 't ware "naar iets wat er niet ís".

   Als u hierbij stilstaat, en probeert andersóm te denken, realiseert u zich

welke Duitse voor- en familienamen mogelijk de oorspronkelijke, èchte namen waren ;

dus belangrijk zijn voor uw onderzoek:

- in plaats van Barend, Hendrik en Roelof waarschijnlijk Bernd / Bernhard, Heinrich, Rudolf ;

- in plaats van Gluijsteen, Gleusteen, Gluestein waarschijnlijk oorspronkelijke familienamen als

Glöstein, Gloestein, Glostein, Gloistein, Gleustein, Glühstein, enz.

   U zoekt immers eigenlijk naar bronnen uit het Duitsland van vóórdat uw familieleden in Nederland aankwamen; dus moet u bij uw onderzoek in "Duitse" bronnen (internet, archieven, literatuur enz.) ook uitgaan van hoe die namen waren vóórdat ze werden verbasterd tot Hollandse namen, want onder die naam leefden zij, en zullen zij dus in allerlei bronnen "opduiken".

3.  Speciaal voor Duits onderzoek is nog het volgende erg belangrijk :

- realiseert u zich steeds dat Nederland een genealogisch paradijs is, en Duitsland níet :

waar wij "verwend" zijn met enorm veel bewaard gebleven bronnen, liberale wetgeving, vroege invoering van de burgerlijke stand (1796-1811), uitstekende initiatieven van archief- en andere non-profit-instellingen en vrijwilligers (WieWasWie, CBG en persoonskaarten, DBNB / GeneaKnowhow,

Vele Handen, OpenArchieven) en veel centralisatie (nationale databases / websites) is de situatie in Duitsland compleet anders.

   Veel bronnen zijn verwoest door de oorlog; een late landelijke invoering van de burgerlijke stand (1876); een niet erg liberale wetgeving voor openbaarheid (situatie wordt wel beter, met het nieuwe Personenstandsgesetz); weinig vrijwilligersprojecten; alles is decentraal t.o.v. federaal, dus heel weinig centralisatie (archiefprojecten wisselen van deelstaat tot deelstaat); oude bevolkingsregisters zijn slecht toegankelijk; DTB-kerkboeken zijn nooit, zoals bij ons per 1811, door de overheid om efficiency-redenen inbeslaggenomen, maar berusten nog steeds bij de kerken, wat rampzalig is voor de genealoog: iedere kerk beslist in duizenden dorpjes zelf over inzage; digitalisering als modern fenomeen staat in Duitsland helaas nog in de kinderschoenen. - Dus: onderzoek in Duitsland kan echt moeizaam en frustrerend zijn; u moet zich daarop instellen, om niet teleurgesteld te raken.

- juist vanwege die grote moeizaamheid is het creatief "sociaal" gebruikmaken van internet,

dus het samenwerken mèt of hulp vragen áán / helpen vàn anderen, extreem belangrijk als u stamboomonderzoek doet in Duitsland.  Bijvoorbeeld via deze wegen:

---Door een genealogisch forum zoals het Stamboomforum: bv. het "forum - Ahnenforschung".

---Veel databanken bieden de kans om contact op te nemen met onderzoekers van dezelfde familienaam / plaats / periode, doordat contactgegevens zijn vermeld (bv. bij GeneaNet,

en bij de MetaSuche-databanken van GenealogieNetz).

---Daarnaast is in Duitsland een uitgebreid netwerk van genealogische mailinglijsten (Duits: Mailing-Liste, Mailingliste) opgezet, een soort prikbord via de e-mail, waarmee u in contact komt met andere stamboomonderzoekers voor een bepaalde regio; dáár zitten de specialisten, en u kunt elkaar over en weer prima helpen met stamboomgegevens. 

  Drie héél belangrijke hulpmiddelen!

- specifiek voor Duits onderzoek geldt dat de plaatsen en regio's waar u tegenaan loopt bij uw onderzoek géén "zomaar toevallige" gegevens zijn, maar belangrijke informatie opleveren

om van uw stamboom-onderzoek een succes te maken.

   Bijvoorbeeld landen als Nederland, Spanje en Frankrijk zijn lange periodes vrij "stabiel" geweest

qua grondgebied, bestuurlijke indeling, enz.   Duitsland is compleet anders. Grondgebied: heeft

zich ooit weleens uitgestrekt tot diep in het huidige Frankrijk, Rusland, Oostenrijk, Tsjechie en Polen.  

   Staatkundig steeds weer totaal veranderd:  tot 1871 een lappendeken van enorm veel grote en kleine vorstendommetjes; 1871-1918 het Duitse Keizerrijk; 1918-1933 de Weimar-republiek; 1933-1945 nazi-Duitsland, later incl. Oostenrijk; 1945-1949 bezettingszones; 1949-1990 de BRD en DDR naast elkaar, en Pommeren/Silezie/Koenigsberg bij Polen en Rusland; per 1990 de nieuwe, moderne BRD.

   

   Doet u genealogisch onderzoek in Duitsland, dan moet u zich dus verdiepen in de geschiedenis van plaatsen die u "tegenkomt" en hun "territoriaal toebehoren", dus: waar hebben die plaatsen bijgehoord in het verleden (regio, gemeente, vorstendom, Land, deelstaat, Kreis, enz.enz.) ; o.a. Wikipedia is daarvoor een prima internet-bron, waarbij u in de Duitse versie vaak nog méér informatie vindt dan in de NL-versie ; ook bij GenealogieNetz kunt u hiervoor prima terecht - onder "Regional" wordt vaak ook nog vermeld welke kerkgenootschappen er in een plaats zijn geweest, die de kerkelijke DTB-boeken bijhielden. Springen naar een hoger niveau (plaats --> gemeente, gemeente --> Kreis, enz. enz.) levert mogelijk extra-informatie op (vergelijk bijvoorbeeld met deze situatie: als ik in een archief van Den Haag niets goeds kan vinden over Scheveningen, is het altijd de moeite waard om een niveau hoger te gaan zoeken, in het archief voor de hele provincie Zuid-Holland, het Nationaal Archief).

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

                                          [bron: Duitse Wikipedia-pagina http://de.wikipedia.org/wiki/Schwanewede]

    Dit soort extra-informatie is ook van belang omdat Duitsland honderden plaatsnamen

meerdere keren voorkomen, en ù moet weten welke plaats bedoeld wordt (anders loopt u vast) : díe plaats in díe regio, in die gemeente, Kreis, deelstaat, historisch vorstendom enz. enz.  

    Natuurlijk moet u dit liefst ook meteen vastleggen / noteren in uw stamboomprogramma / genealogische aantekeningen (plaatsnaam, gemeente, Kreis, deelstaat, historish gebied, enz.)

    Waarom is dit zo belangrijk?  Dit bepaalt nl. waar u de bronnen vindt voor uw genealogie (archiefinstellingen en hun websites, internet-bronnen, literatuur), onder welke "overkoepelende term"

u de bronnen moet gaan zoeken (bijv. Weimarrepublik, Provinz Hannover, Nassauer Land, enz.) .

4.   Als u iets meer informatie heeft, dus ongevéér een familienaam en wel vrij precies een plaatsnaam, treft u het mooi als u ook ergens een databank-op-naam tegenkomt waarin u

ook op plaatsnaam kunt zoeken : immers, daarin zijn meestal minder varianten ontstaan

dan in de naam. 

   Wisselt u het dan eens af, en probeert u het dan óók eens andersom : niet eerst gissen naar

allerlei schrijfwijzen van een familienaam en maar kijken of dit ueberhaupt iets oplevert

(plaatsnaam met "gebeurtenis" van wonen, geboorte/doop/huwelijk/overlijden, enz.) , maar ook eens zoeken puur op de plaatsnaam, en dan kijken of er bij de resultaten een familienaam opduikt

waar u iets in herkent / "wat mee kunt", die lijkt op de gezochte.

Bijvoorbeeld bij FamilySearch kun je een zoekopdracht ook "niet-zo-zwart-wit", genuanceerd instellen: een plaatsnaam precies, en een familienaam niet of ongeveer ; net zo "zeker" of "twijfelachtig" als u zelf wilt, met of zonder plaatsnaam, of met alleen een familienaam of het land "Germany".

--------------------------------------

Voorbeelden:


(a)  u zoekt bij GenealogieNetz in de overkoepelende zoekmachine MetaSuche alleen op de plaatsnaam Schwanewede. Zie http://meta.genealogy.net/ en vul in bij "Ort": Schwanewede. Sorteer de resultaten op "last name".  U krijgt een lijst zoekresultaten voor u, waarin iets "herkenbaars" opduikt :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Klikt u de eerste "treffer" aan, dan komt u op deze pagina van het FoKo-project (ForscherKontakte : contacten tussen genealogisch onderzoekers), waar u ziet staan dat ene K. Franz onderzoek heeft gedaan naar een familie Gloistein in Schwanewede, periode 1664-1700; en waarbij het aankruisen van die naam en invulling van uw eigen e-mailadres contactgegevens oplevert ; het is natuurlijk altijd interessant om die collega-genealoog eens even te mailen/schrijven, en iets met elkaar uit te wisselen :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

(b)   het tweede zoekresultaat van GenealogieNetz brengt u naar een pagina van een "gezinsreconstructie" per plaats, als het ware een door vrijwilligers uit verschillende historische bronnen samengesteld historisch "bevolkingsregister" per gezin, een zgn. Ortsfamilienbuch (OFB), met een familielid Gloistein in Schwanewede, 1725-1802, inclusief een link en een tweede link naar andere OFB's :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

(c)  nieuwsgierig geworden naar die andere OFB's klikt u natuurlijk, naast het OFB Bremen / Vegesack,  ook op de link naar "Lesum und Bramstedt" en "Schwanewede".

Een specifieke rubriek is bijzonder interessant.

   Op de pagina voor Lesum ziet u linksboven een totaallijst van de aanwezige familienamen: "Gesamtliste der Familiennamen". 

Klikt u op de familienamen beginnend met een G, dan ziet u bijvoorbeeld familienamen

opduiken als Gleistein , Gloistein , Gloxin en Gloystein .

Allemaal ook daar in de buurt, dus interessante naamsvarianten

voor uw verdere onderzoek!

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

  

(d)   Doet u hetzelfde bij het OFB Bremen & Vegesack, dan ziet u op de

"Gesamtliste Familiennamen"onder de G  het volgende: Gleistein, Gloistein, Gloystein

Ook deze namen zijn voor u interessant.

(e)   Idem bij het OFB voor Schwanewede, de "totaallijst familienamen" op deze pagina

levert weer een ander rijtje naamsvarianten op: Gloistehn, Gloistein.

Hier geldt ook weer  : aanklikbare resultaten & uit dezelfde plaats/regio,

dus weer mooie "verse" uitgangspunten voor uw onderzoek!

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

(f)   Zoekt u bij GeneaNet (waar soms het -gratis- aanmelden méér informatie oplevert)

alleen op de plaatsnaam Schwanewede , dan krijgt u ook veel boeiende zoekresultaten,

die u meestal de mogelijkheid geven contact op te nemen met uw collega-genealoog: bijvoorbeeld

- ene "Gloistein, Berend" (en Hinrich, Carsten,...) uit 1683-1802 op http://gw.geneanet.org/evabuttner?lang=nl&v=GLOISTEIN&m=N ;

- en uit 1664-1779: Gloistein (Berend, Claus, Hinrich,...)

op http://gw.geneanet.org/uboes?lang=nl&v=GLOISTEIN&m=N ;

- Gloistein 1780-1819 (Harm, Armgard)

op http://gw.geneanet.org/suurhoffc?lang=nl&v=GLOISTEIN&m=N ;

- Gloistein, Alke, 1737-1788, op http://gw.geneanet.org/chicolino?lang=nl&v=GLOISTEIN&m=N

- Gloistein, 1780-1805 op http://gw.geneanet.org/andyotto?lang=nl&v=GLOISTEIN&m=N ;

e.a. resultaten;

(g)  Experimenteert u bij GenealogieNetz eens niet op plaatsnaam, maar op naamsvarianten,

dan ziet u bijvoorbeeld het volgende:

- de naamsvariant Glöstein levert 1 treffer (zonder contactgegevens) op in 1715, in Barmstedt,

verder weg van Schwanewede, nl. even noordelijk van de grote stad Hamburg;

omdat een Duitse dubbelklank Umlaut (A, O, U met "puntjes" erop, trema) kan worden vervangen

door een extra E is het altijd óók handig om te zoeken op de variant Gloestein,

en vanwege Amerikaanse en Franse slordigheid bij genealogen óók op het simpele Glostein;

een àndere variant, Gloystein, levert heel veel treffers in heel Noord-Duitsland op:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- ook bijvoorbeeld de naamsvariant Gleistein levert heel veel treffers op, in dezelfde streek;

ook hier weer een mogelijke gelijkenis met de naam Barend / Berend / Bernd :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

(h)   FamilySearch geeft steeds mooiere resultaten, naarmate u een beetje creatiever

kunt "stoeien" met zoekopdrachten. Wisselt u daarbij zo nu en dan

het wel of niet gebruiken van een familienaam of plaatsnaam af

(bijv. iedereen met de naam Gloestein, maakt niet uit wáár ; of: iedereen uit de plaats

Schwanewede, maakt niet uit met welke naam).  Voorbeeld van een zoekresultaat:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

(i)   Ook een combinatie van allerlei naamsvarianten

met bijvoorbeeld de plaatsnaam Schwanewede of het begrip "genealogie"

(om genealogische websites en privé-homepages van genealogen op het spoor te komen!)

of een naam als Bernd (met varianten) op Google kan veel nieuwe interessante

informatie voor uw genealogisch onderzoek opleveren :

- met de plaatsnaam "Schwanewede" :

https://www.google.de/#q=%28Gl%C3%B6stein+OR+Glostein+

OR+Gluijsteen+OR+Gloistein+OR+Gloistehn+OR+Gloystein+OR+Gluestein%29+%2B+Schwanewede

- met de term "genealogie" :

https://www.google.de/#q=%28Gl%C3%B6stein+OR+Glostein+OR+Gluijsteen+

OR+Gloistein+OR+Gloistehn+OR+Gloystein+OR+Gluestein%29+%2B+genealogie

- met de voornaam "Bernd" :

https://www.google.de/#q=%28Gl%C3%B6stein+OR+Glostein+OR+

Gluijsteen+OR+Gloistein+OR+Gloistehn+OR+Gloystein+OR+Gluestein

%29+%2B+%28Bernd+OR+Bernhard+OR+Barend%29+

Een mooi zoekresultaat hiermee is bijvoorbeeld deze pagina over familieleden

in de grote handelsstad Bremen (waar Schwanewede vlakbij ligt),

o.a. een koopman Gloystein met de voornaam Bernhard / Berendt:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

De naam Gloystein / Gloistein moet in Bremen en omgeving vrij bekend zijn geweest,

want in de verschillende databases op die Maus-website blijft deze maar terugkomen;

bijvoorbeeld in een bronbewerking over belastingplichtigen in het oude centrum

van Bremen, 1638-1668 ; ook de naam Berend (Bernd, Berndt, Berendt, Bernhard)  - misschien een naam die steeds terugkwam bij een nieuwe generatie, door vernoeming van kinderen naar hun vader of grootvader - , duikt af en toe weer op :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Natuurlijk kunt u ook nog naamsvarianten als Gleustein of Glühstein

creatief aan de zoekopdracht toevoegen, of de zoekopdracht alléén met die namen uitvoeren.



Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

5.    Tenslotte, omdat u waarschijnlijk bij uw onderzoek héél veel plaatsnamen zult tegenkomen,

raad ik u aan om altijd en continu een goede online-kaart bij de hand te houden

als u met uw Duitse genealogie bezig bent; u ziet dan véél beter allerlei samenhangen en verbanden.

      Die moet wel netto- (de facto-) inzoombaar zijn, d.w.z. steeds meer details in het kaartbeeld

opleveren bij inzoomen; dus niet, zoals bij sommige kaarten, steeds meer open plekken vertonen.

     Bijvoorbeeld:

- Google Maps ,

- Bing Maps , of

- ViaMichelin.

    Wordt uw onderzoek ineens wat concreter - toegespitst op bijvoorbeeld een stad, dorp,

buurtschap, landgoed of boerenerf - , dan kunt u voor de omgeving Schwanewede / Bremen

prima terecht bij de gedetailleerde (steeds verder in te zoomen) topografische kaart

op internet  van de Duitse nationale overheid, GeoViewer Deutschland

http://www.geodatenzentrum.de/geodaten/gdz_rahmen.gdz_div?gdz_spr=deu&gdz_akt_zeile=3&gdz_anz_zeile=2&gdz_user_id=0

en bij die van de deelstaat Niedersachsen (Nedersaksen) :

de Niedersachsen-Viewer http://geoportal.geodaten.niedersachsen.de/navigator/ .

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

  

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

_________________________________

...Intussen raak je als buitenstaander natuurlijk steeds "benieuwder" naar wat toch wel

de betekenis van die naam mag zijn: een gloeiende steen om 't vuur aan te maken,

of om als "bakplaat" of "warmhoudplaatje" te dienen, als het ware een soort "vuursteen"? Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

En de reden van die naamgeving of dat naamgebruik: zouden het handelaars in steen zijn geweest?

Veel succes met uw onderzoek!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 6 aug 2014 - 03:54

Frank Fransz - 6 aug 2014 - 09:10

Goedeavond Frank,

Bedankt voor je informatie.

Ik kwam in Swanewede vanwege het huwelijk van Carsten Gluijsteen.

Getuige bij dat huwelijk was zijn broer Barent Gluijsteen.

Ik ging er dus vanuit dat beiden uit Swanewede in Duitsland kwamen.

Wat ik niet onderzocht heb is de mogelijkheid van een andere broer of zus in Amsterdam.

Uit het huwelijk van Gluijsteen en Spin zijn mogelijjk Barent en Casten geboren in Amsterdam.

Als dat zo is dan wordt er in de huwelijksakte toch niet van Swanewede vermeld?

Tenzij ze als jonge kinderen, misschien weeskinderen in de periode 1725 tot ongeveer 1760 in Swanewede zijn  opgegroeid. Dat is dus een groot probleem. Om nu het bewijs te vinden dat ze inderdaad in Amsterdam geboren zijn  en om onbekende redenen naar Swanewede zijn verhuisd, of dat ze inderdaad direct uit Swanewede naar Amsterdam gekomen zijn. Ik heb tot op heden nog niet het bewijs gevonden.

Met jouw tips kan ik toch verder komen denk ik, dus daar ga ik mij in de komende tijd op concentreren.

Met vriendelijke groet,

Jan Gleusteen

Gleusteen - 6 aug 2014 - 18:47

Goedeavond heer Karssenberg,

Bedankt voor Uw emailtjes.

Voor mij erg verhelderend omdat ik ben blijven steken op Carsten en Barent Gluijsteen.

Een onderzoek naar eventuele andere broers c.q zusters heb ik nooit gedaan omdat ik zo

gefixeerd was op Swanewede in Duitsland.

In 1725 was er ook nog een huwelijk tussen een Gluijsteen en Spin.

De kinderen (Barent en Casper) komen qua leeftijd overeen.

Het kan zijn dat om bepaalde redenen Casper en Barent destijds terug naar Swanewede zijn vertrokken.

Het is dan wel vreemd dat in de huwelijksakte van Carsten van Swanewede wordt vermeld.

N.a.v. je emailtjes ga ik toch eerst het gezin Gluijsteen en Spin nader uitzoeken.

Ik kan nu in ieder geval verder met m'n onderzoek omdat er meer broers zijn. (En misschien ook zusters?)

Nogmaals hartelijk bedankt.

Met vriendelike groet,

Jan Gleusteen

Gleusteen - 6 aug 2014 - 18:58

Goedeavond Dimitri,

Bedankt voor je zeer uitgebreide reactie.

Het opent voor mij veel andere deuren c.q. mogelijkheden.

Zelf had ik al gezocht in het Ortsfamilien Buch van Swanewede.

Daar kom ik een familie Gluijsteen tegen met o.a. de kinderen Barent en Carsten.

Bij het overlijden van die twee wordt niets vermeld, dus het zou heel goed kunnen zijn dat

het dit gezin betreft, waarnaar ik op zoek ben.

Uit andere reacties las ik dat Barent en Carsten in elk geval nog twee broers hebben.

Ik ga dat nu eerst uitzoeken omdat ik dan meer helderheid krijg over de gezinsamenstelling van

hun ouders.

Er is blijkbaar ook een mogelijkheid dat Barent en Carsten tussen 1725 en ongeveer 1760 terug naar Swanewede zij gegaan. Als dat zo is blijft de vraag waarom in de huwelijksakte van beide broers wordt verwezen naar Bremen en Swanewede?

Voor mij is het op dit moment erg lastig om te bepalen of ik nu verder moet zoeken in Amsterdam of direct in Swanewede moet zoeken.

Wat zou nu de juiste stap kunnen zijn?

Je uitgebreide reactie beschouw ik als een goede handleiding omdat daar veel in staat wat voor mij onbekend is.

Ik print hem ook uit zodat ik altijd e.e.a. tussendoor kan raadplegen.

Nogmaals hartelijk bedankt en

met vriendelijke groet,

Jan Gleusteen

P.S. Ik vermoed dat de naam Gleusteen, Barnsteen betekent.

Carsten Gluijsteen, tekent met Glöstein.

 In het oud deens c.q. zweeds betekent dat woord barnsteen.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Gleusteen - 6 aug 2014 - 19:18

En Denemarken lag letterlijk om de hoek Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

En af en toe heen en weer varen naar Amsterdam was ook een peulenschilletje.

Het lijkt me inderdaad verstandig om de hele familie in Amsterdam

eerst eens fatsoenlijk op een rijtje te krijgen.

Je zult je verbazen hoeveel resultaten je krijgt,

als je gl*st*n als zoekterm gebruikt.

Succes.

Jan Clavaux - 6 aug 2014 - 20:54

Dit is wel een aardige:

inschrijvingsdatum: 30-06-1646
naam: Gleusteyn, Jan
beroep: Koopman
plaats: Bremen
bronverwijzing:
Archief 5033, inv.nr.2, p.346
Archief van de Burgemeesters: poorterboeken
Poorterboeken voor 1655: NL-SAA-30554405

Jan Clavaux - 6 aug 2014 - 21:29

Goedeavond Jan,

Ik ga inderdaad eerst "alles" van de Gleusteen familie

tussen 1700 en 1800 op een rijtje zetten.

Dat "alles" is voor mij denk ik nog een hele kluif omdat ik

niet echt een ervaren onderzoeker ben. 

Ik dacht in eerste instantie dat ik verder moest zoeken in Swanewede,

vanwege Barent en Carsten Gluijsteen.

Achteraf blijken ze ook nog meer broers in Amsterdam te hebben.

Ik ging met mijn onderzoek dus nogal kort door de bocht.

Bedankt voor je tips.

Daar ga ik zeker wat mee doen.

Er blijft bij mij alleen de vraag over de poorterboeken in het archief van de Burgemeesters.

Ik heb daar nog nooit van gehoord, wil je mij uitleggen hoe ik die kan vinden?

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

Jan Gleusteen

Gleusteen - 7 aug 2014 - 18:26

Hallo Jan,

voor de index op de poorterboeken van Amsterdam zie

https://stadsarchief.amsterdam.nl/archieven/archiefbank/indexen/poorters/zoek/index.nl.html

Door op het resultaat te klikken kun je een kopie van de originele afbeelding

bestellen tegen betaling. Je moet daarvoor ingeschreven staan bij het stadsarchief,

en "credits" hebben gekocht. Globale uitleg hier: http://bit.ly/1smqsQT

Overigens staat er in het poorterboek nauwelijks meer dan in de index; dat zul je vanzelf wel merken.

Soms de naam van iemand die zich borg stelt; dat kan interessant zijn.

In de rechterkolom staat nog een groot aantal indexen

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Voor jou zijn met name de doop- trouw en begraafregisters van belang.

Als je iets vindt, noteer je het boeknummer en dan kun je via

http://zoekakten.nl/plaatsen.php?id=NH|0363|

de originele inschrijvingen gratis bekijken.

Behalve de indexen op internet zijn er in het stadsarchief zelf nog

wel meer zaken te vinden, met name het uitgebreide notarieel archief.

Daar kun je heel veel aan hebben!

Verder zaken als weesboeken, criminele zaken, nieuwe burgers,

buurtboeken, lidmaten, noem maar op..

Aangezien het om je rechtstreekse voorouders gaat, is het zeker de

moeite waard om bij gelegenheid een paar dagen in dat archief zelf

door te brengen. Het personeel is heel behulpzaam en wel gewend aan

onervaren bezoekers.

Veel plezier en succes!

Jan Clavaux - 7 aug 2014 - 18:36

Een heel duidelijke en uitgebreide handleiding voor het zoeken in Duitsland...Fantastisch gedaan! Dankjewel.

Willem Dirk van Gemen - 17 nov 2014 - 20:12

Geachte forumleden,

Vanuit Duitsland kreeg ik een krantenknipsel toegezonden i.v.m. genealogie.

Tot mijn verbazing werd daar in vermeld dat Gluijsteen c.q. Glöhstein; etc een

oude familie is waarvan de gegevens tot circa 1300 teruggaan. Ook mijn familie

t.w. Gleusteen is omtrent 1700 geregistreerd als Gluijsteen of Glösteen.

Aangezien ik de genealogie van de familie Gleusteen onderzoek en er lijnen

lopen naar Bremen; Oldenburg; en oude voorsteden hiervan, leek het mij eenvoudig

om een eventuele stamboom van de familie in Duitsland op te zoeken.

Echter zo makkelijk is dat niet. Omdat men blijkbaar over oude gegevens beschikt, met zelfs een familiewapen, zou je toch denken dat er ergens een aansluitende stamboom toch te vinden moet zijn?

Heeft iemand van het forum een idee hoe en waar ik met deze vraag terecht kan?

Met vriendelijke groet,

Jan F. Gleusteen

J.F. Gleusteen - 18 nov 2014 - 19:49

Jan,

zou je hier een afbeelding van dat krantenknipsel willen plaatsen?

Een (niet-adellijke) familie, waarvan de gegevens tot circa 1300 terug (zouden) gaan

kom je niet elke dag tegen, dus ik ben wel razend benieuwd, wat daar over wordt gezegd.

groeten, Jan.

Jan Clavaux - 18 nov 2014 - 22:21

Jan,

Ik heb vandaag in zoekplaatjes, onder het kopje onderzoek in Bremen, dat artikel geplaatst.

Het is een krantenknipsel.

Omdat ik nog steeds vastzit met mijn onderzoek in Amsterdam, ben ik eens gaan zoeken in o.a. Schwanewede; Bremen; en Oldenburg.

Als je dat krantenknipsel leest moet er toch iets zijn van een reeds uitgevoerd stamboomonderzoek?

Dat krantenbericht is ongeveer in 1937 geplaatst. Dus net voor de 2e wereldoorlog. Volgens mij waren de duitsers in die periode druk bezig met afstammingsonderzoek.

Daar ga ik tenminste vanuit.

De vraag is waar en vooral hoe ik nu verder kan met deze gegevens?

Aangezien ik tamelijk onervaren ben op dit gebied, hoop ik dat er iemand is die mij een duwtje in de goede richting kan geven. Jouw eerdere reacties op onderzoek in Bremen, bleken zeer waardevol te zijn. Ik kan alleen nog niet de duitse familie vinden in Bremen of Oldenburg.

Met vriendelijke groet,

Jan

J.F. Gleusteen - 19 nov 2014 - 10:23


Jan,

ik ben bang, dat ik er weinig over kan zeggen.
Wat mij persoonlijk opvalt, is dat de schrijver van het artikel alle personen, die de afgelopen 700 jaar met de naam Gloijstein rondliepen, beschouwt als lid van één grote familie: Das Geschlecht Gloijstein.
Daarmee zet hij zichzelf meteen klem, en het is dan ook niet verwonderlijk, dat er blijkbaar nooit een gedegen stamboom is gepubliceerd, waarin al deze als los zand aan elkaar hangende Gloijsteins een logisch en bewijsbaar plekje krijgen.

Positief is, dat er al eeuwen sprake lijkt te zijn van losse vermeldingen van Gloijsteins in de stad Bremen. Ook hier hoeft er niet persé sprake te zijn van één familie, maar de kans daarop is natuurlijk wel aanwezig,

en de moeite waard om na te lopen.

Hoe je verder in Bremen zou moeten zoeken, is iets waar ik verder totaal geen ervaring mee heb. Ik blijf het met belangstelling volgen.

groeten, Jan.

Jan Clavaux - 19 nov 2014 - 13:14







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu