stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Werkkamp Steyerberg WO II


Profiel afbeelding

Mijn grootvader Renze de Jong uit Dokkum heeft tijdens de Tweede Wereldoolog in een werkkamp in Duitsland gezeten. Vermoedelijk heette dit kamp Steyerberg. Nu zoek ik naar informatie over dit kamp, maar ik kom niet verder dan dat daar een munitiefabriek stond. Vermoedelijk heeft mijn opa in een laboratorium gewerkt.

Helaas wilde hij - begrijpelijk - hier nooit over spreken. Nu hij al een aantal jaar overleden is, wil ik toch kijken of ik meer over dit kamp en de omstandigheden daar kan ontdekken. Wie weet kent iemand een persoon die daar ook te werk gesteld heeft gezeten?

Ik ben dankbaar met alle informatie!!!

José de Jong

Pulverfabrik Liebenau und der dort geleisteten Zwangsarbeit

- Die Pulverfabrik Liebenau 1938 bis 1945 – Ein Überblick - :

http://www.martinguse.de/pulverfabrik/gusepulverfabrik.pdf

en

http://www.martinguse.de/pulverfabrik/index.htm

Sie tun Gutes - wir reden drüber

"Der Verein hat sich zum Ziel gesetzt, die Geschichte der NS-Zwangsarbeit in der ehemaligen Pulverfabrik

  in Liebenau und Steyerberg zu erforschen und zu dokumentieren" :

http://www.sie-tun-gutes.de/initiativen/news-detailseite/article/dokumentationsstelle-pulverfabrik-liebenau-e-v.html

Karen

Hi Karen,

Bedankt voor de informatie! Ik moet nog een beetje mijn Duits bijschaven maar hier zal ik zeker wat aan hebben!

José de Jong

Is er iemand anders die een familielid heeft gehad die in een werkkamp in Duitsland heeft gezeten, bij voorkeur in Steyerberg - Liebenau. Verhalen over deze kampen - hoe vreselijk en misschien ook zelfzaam ook - zijn voor mij een goede bron van informatie!

Alvast bedankt!

José de Jong

Hi,

auf Seite 11 der Übersicht findest du unten diesen Hinweis :

 

31

Fremdarbeiterkartei der Samtgemeinde Liebenau; in: Archiv Samtgemeinde Liebenau. Auswertung durch

 

Bernhard Strebel. Ihm danke ich ebenso, wie Ilse Heymann für die akribische Datenerfassung.

32

Vorläufige Auswertung der Fremdarbeiterkartei des Fleckens Steyerberg; in: Archiv Flecken Steyerberg

http://www.martinguse.de/pulverfabrik/gusepulverfabrik.pdf

Auf jeden Fall würde ich den Martin Guse anschreiben, wie Karin es schon schrieb. Mithilfe eines Translaters wirst du das schon schaffen :-)

Gerty

Ook mijn vader is twee en een half jaar als dwangarbeider werkzaam geweest op de Pulverfabrik in Steyerberg - Ibia. We zijn ooit in de tachtiger jaren met hem terug gegaan naar deze plek en hij wees de plaats aan in het bos, wat inmiddels door hekwerken was afgesloten. Zij verbleven destijds in een lager, dat ligt aan de weg naar de munitiefabriek. Deze woningen zijn er nog  steeds en ook de verblijfsruimte was er nog, die ik samen met mijn vrouw een jaar of 10 geleden bezocht. Ook kregen wij op het gemeentehuis in Stolzenau te horen, dat de gemeente bezig was geld(subsidies) te verkrijgen, om middels een herinneringsplakette te plaatsen met alle namen van de dwangarbeiders uit die periode.  Achter in het bos vind je ook nog een begraafplaats  van vnl. Russen/ Oekraïners, die daar werden weggestopt en veel slechter werden behandeld dan de Nederlandse dwangarbeiders.

Nantko Boddema


In Liebenau wordt een documentatie-centrum opgericht, en is men bezig met de opbouw van een museum over de fabriek die daar gestaan heeft. Eventueel kan ik u en/of andere geïnteresseerden in contact brengen met de man achter deze plannen. Hij is altijd op zoek naar familieleden van oud-tewerkgestelden, is altijd bereid hen rond te leiden en informatie te delen.

Martijn PellisPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu