stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in Duitsland » Op zoek naar afkomst van Georg Lipke, 'dragonnier' en in 1683 gehuwd te Elburg (Gld)

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ik ben op zoek naar de afkomst van Georg (Georch) Lipke. Hij trouwde op 18 juli 1683 te Elburg (Gelderland)  met Jenneken Jans j.d. uit Elburg. Zijn beroep was 'dragonnier' (aangepast van wagonnier, zie reactie hierna) en hun geloofsovertuiging was Nederduits Gereformeerd. Ik vermoed dat hij uit Duitsland afkomstig was, vandaar dat ik de oproep in dit subforum plaats. Alle tips zijn welkom. Hieronder een link naar een scan van het huwelijk:

  

http://www.recourt.eu/GeorgeLipke.png

Kees Recourt

Ik lees: dragonnier (dragonder)

Hij zal dus in Elburg in garnizoen gelegen hebben.

Welk regiment daar toen lag heb ik nog niet kunnen achterhalen.

Mogelijk bieden andere huwelijksinschrijvingen van zijn collega's

aanknopingspunten over het regiment.

Jan Clavaux

Beste Jan, hartelijk dank voor je reactie. Ben het met je eens en heb het beroep aangepast.

Kees Recourt

Er staan verspreid door het trouwboek van Elburg nogal wat soldaten,

meestal dragonders. Vrijwel nergens wordt een legeronderdeel genoemd.

Een aantal maakt deel uit van de compagnie van de overste (kolonel) Eppinger.

In 1687 een onder de compagnie van sijne hoogheijt

Opvallend is het grote aantal poolse namen.

Ik kan het niet bewijzen, maar ik vermoed heel voorzichtig, dat het gaat om

het regiment dragonders onder hertog Frederik Casimir van Koerland,

dat vanaf 1672 in Staatse Dienst was, en soms in Elburg verbleef.

De daarvoor benodigde dragonders kwamen uit Koerland (bij Letland),

tijdens de 1500 kilometer lange tocht naar de Nederlanden aangevuld

met polen en duitsers, die zich onderweg aansloten.

As dat zo is, zal Georg Lipke niet terug te vinden zijn.

groeten, Jan.

Jan Clavaux

Nogmaals mijn dank Jan!, je toelichting klinkt heel plausibel en natuurlijk met de nodige voorzichtigheid. Ik zal ook nog de geschiedenis uit die periode (stadhouder Willem III) uitpluizen en Museum te Elburg raadplegen. De verzamelde info benut ik voor een presentatie over Genealogie ('Papier' en DNA), die ik lardeer met enkele voorbeelden waarvan nakomelingen in het publiek zitten. Zal je zeker vernoemen.

Kees Recourt

Hier zijn info uit Familysearch:

https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:X1WZ-FY5

Ger van het Bolscher

Verder hebben we deze site nog betreffende Soldatengenealogie:

http://www.symbaloo.com/mix/soldaten-genealogie

Ger van het Bolscher

Beste Ger, Hartellijk dank voor je aanvullingen! Ik zal ze doornemen.

Kees Recourt

Hallo,

Ook ik heb een voorvader, Christoffel Moser, die als dragonder onder overst Eppinger 1683 in Elburg trouwde (met Grietje Driessen). De idee dat het bij dit contigent om soldaten uit Letland zou gaan waaronder ook soldaten uit Polen en Duitsland zaten, past bij de familie traditie. Eigenlijk draagt die tak van mijn familie de achternaam Elsas/Elzas. Oorspronkelijk was dit een nieuwchristelijke familie die oorspronkelijk uit Portugal stamde en dus voor die inquisitie nog joden waren. De naam Elsas(s)/Elsässer komt dan ook in sefardische families voor. Deze zaten vooral in Antwerpen, het Rijndal (bij Mainz, Worms en Speyer) maar ook in Polen. De slenker door Duitsland en Polen is dus zeker mogelijk. Groeten Peter van der Veen

Goede morgen, ik wil graag even reageren op uw stukje . Ook wij stammen af van Christoffel Moser geboren 1660 getrouwd 19-4-1686 met Grietien Dries(sen)

te Elburg. Ook wij zijn een van Elsas en zouden het leuk vinden om te weten van welke tak u komt. Ik wacht uw reactie af met een vriendelijke groet, Coos de Vries Aalsmeer

Coos de Vries


Beste meneer de Vries. Ik weet ook niet hoe dat komt maar ik heb nooit een melding van stamboom gekregen dat u had geschreven. Ik zie dit nu eerst. Dus mijn excuses. Ja ik stam van Antje Elzas af, die een dochter was van Christoffel Frederiks (de jonge) Elzas die met Geertje Cosemans was getrouwd. Christoffel was een zoon van Christoffel Frederiks en Engeltje van Wijngaarden. Ik ben ooit met Louise van Elzas in contact gekomen die van dezelfde familie afstamt en dus nog de achternaam heeft. Louise en ik zijn in contact gebleven. Echt leuk. Uit welke tak van de familie komt u? Is bij u ook bekent dat de tak van joodse afkomst is en ooit als sefarden uit Portugal waren gevlucht? De traditie was zowel bij Louise en bij mij nog bekend. De familie zou oorspronkelijk Elias hebben geheten. Mijn voorvader Pieter Calkhoven (een zoon van Antje Elzas) noemde zijn moeder toen hij onder Napoleon diende inderdaad Jeannette (verfranst voor Antje) Elias. Graag hoor ik meer van u. Hartelijke groeten Peter van der VeenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!