Volgens de parochieschreven van De Lier woonde daar in de periode 1687-1690 een zekere Alexander van de Beek alias de Ruiter.
Van 1691-1692 is vermeld Helena van de Beek (dat zou dus zijn weduwe Helena Groenewegen geweest kunnen zijn) ware het niet, dat hij pas in 1695 is begraven.
Het zou dus heel goed een stomtoevallige naamgenoot kunnen zijn. Het is dus oppassen geblazen met treffers. Zo woonde er in Delft ook een Alexander van de Beek met zijn gezin. Deze overleed daar in 1685.
Jan Clavaux - 28 jun 2015 - 21:25
Benoemingen van dat soort baantjes zou ik zoeken bij de Overheid (Holland wat eerst Grafelijkheid was), wellicht meer te vinden bij het Nationaal Archief
Annemarie57 - 28 jun 2015 - 21:31
Marcel
Jan maakte me attent op dit onderwerp, in de optimistische verwachting dat ik er iets over zou kunnen zeggen. Specifiek over Alexander van der Beeck zeker niet, misschien wel wat meer algemeen.
Dienaar en opzichter van de wildernis, zoals hij hier wordt genoemd, en duinmeier, een beroep dat je erg vaak tegenkomt in de kustgebieden, lijken me twee verschillende dingen. Duinmeier waren pachters van een of meerdere stukken duin, en leefden van de opbrengsten ervan (evt. naast andere bezigheden als veehouden etc.). Die pachten waren vaak generaties lang in bepaalde families, die mensen hadden ook een huis in of bij het pachtgebied.
Het grootste deel van de duinen, zeker direct aan de kust, behoorde toe aan de graaf van Holland, vandaar de ook vaak voorkomende benaming 'grafelijkheidswildernis'. Na het heenzenden van de graaf ging het gezag feitelijk over naar de Staten van Holland. Tegenwoordig zouden we het de Domeinen noemen.
Toezicht op de grafelijkheidswildernis had de (luitenant-)houtvester van Holland (een van de hoogste ambtelijke functies in het land), die zijn residentie had op het slot Teijlingen in Voorhout (thans gemeente Teylingen). Die houtvester liep natuurlijk niet zelf toezicht te houden in dat uitgestrekte gebied, daar had hij zijn mannetjes voor, en daar zou Alexander er een van geweest kunnen zijn.
Ik heb weleens een aantal dingboeken van de houtvester doorgenomen (rechtspreken deed-ie wel zelf), waarbij mijn aandacht vooral bij het kustgebied van Noordwijk lag, maar ik heb ook nog aantekeningen van gedaagde personen uit de omgeving van Alkmaar en Haarlem. De rechtdagen waren ook op Teijlingen, ik weet me zo niet te herinneren dat er ook zaken ten zuiden van Den Haag speelden maar het zou goed kunnen, Alkmaar ligt tenslotte ook een flink stuk van Voorhout vandaan.
Als hij als diender van de houtvester werkte, dan zou zijn naam ook kunnen voorkomen in de dingboeken (hij constateerde, neem ik aan, dan de overtredingen) maar het is natuurlijk een flinke klus om die door te nemen.
De beschrijving van het archief van de Houtvester van Holland kun je hier vinden. Ik heb het nu niet doorgenomen, misschien zitten er nog stukken over aanstellingen bij.
groeten, Frans
Frans Angevaare - 28 jun 2015 - 22:03
Beste Jan,
Klopt er was een Alexander van der Beek woonachtig in Delft. Ondertrouw in 's Gravenhage en gehuwd (17 dec 1656) in Leiderdorp. Inderdaad begraven op 9 maart 1685 in Delft.
Ik heb nog geen vermelding gevonden van een zekere Alexander van de Beek in het Westland. Maar inderdaad voorzichtig zijn met te snelle conclusies. Woonde deze Alexander in de Lier?
Een / de Ruiter:
Er was een militair Hendrik van der Beek, vaandrig / ruiter en schrijver in het staatse leger. geb. 1616- overleden na 1662. Ik heb diverse kinderen van Hendrik en zijn vrouw (Elisabeth Losecaet) gevonden in Maastricht en Breda. Maar nog geen Alexander.
Inderdaad wie was deze Helena? Wellicht zijn dochter van Alexander en Helena, geboren in 1685 ? of is dat niet mogelijk.
@ Annemarie, dank voor de tip !
groet, Marcel
Marcel van der Beek - 28 jun 2015 - 22:29
Beste Frans,
Bedankt dat je hebt willen kijken naar mijn zoekvraag. Interessante informatie. Ik ga snel kijken naar de link die jij mij hebt gestuurd.
Groet, Marcel
Marcel van der Beek - 28 jun 2015 - 22:48
Geplaatst een gedeelte van de scan uit de weeskamer van Monster, zie bericht 28 juni 2015 14.41 uur op verzoek van Marcel.
(Jammer het lukt mij niet een scan van de betreffende weeskamer inschrijving te plaatsen op dit forum.)
Bron:
Weeskamer 10-11-07/21 Monster 8 februari 1698
Boedel Lena Ariesdr van Groenewegen
Groet
Everardus
Everardus Rollema - 29 jun 2015 - 09:50
Hoi Marcel,
Ken je onderstaande gegevens?
Via Hogenda:
DE PAROCHIESCHREVEN VAN DE LIER
door
K.F. van Dijk
Eerder gepubliceerd in ‘Ons Voorgeslacht’, jrg. 37 (1982), een uitgave van de
Zuidhollandse Vereniging voor Genealogie
Beek alias de Ruiter, Alexander van de 1687-1690
Beek, Helena van de 1691-1692
Grf.
Everardus
Everardus Rollema - 29 jun 2015 - 16:32
Beste Jan, Everardus,
Hebben jullie voor mij
de volledige tekst van de : DE PAROCHIESCHREVEN VAN DE LIER waarin Alexander en Helena van de? Beeck in worden genoemd? Of kan ik deze tekst downloaden?
Helena was RK en Alexander vermoedelijk NH. kan dat ook van invloed zijn geweest? Ik ben erg benieuwd. Het zal wel heel erg toevallig zijn als er twee naamgenoten binnen hetzelfde tijdvak in de omgeving van de Lier hebben gewoond? Overigens betreft het De Lier? want Alexander en Helena hebben (later?) gewoond in Monster?
groet, Marcel
Marcel van der Beek - 29 jun 2015 - 17:49
Die volledige tekst (19 blz) is alleen beschikbaar voor leden van "Ons Voorgeslacht". In de parochieschreven van De Lier komen alle gezinshoofden voor, ongeacht hun religie.
Fragment uit de inleiding: Om deze uitgaven te bekostigen, mocht de raad een belasting, de z.g. parochieschreven, heffen over alle inwoners van de parochie van De Lier. D.w.z. zij, die tot de dorpsgemeenschap van De Lier behoorden, ongeacht hun religie en ongeacht de ambachtsgrenzen. Zo viel b.v. Burgersdijk, een deel van het ambacht Maasland, onder de parochie van De Lier. In principe werden de hoofden der gezinnen belast en die ongehuwden, die meerderjarig waren en een zelfstandig inkomen hadden.
Jan Clavaux - 29 jun 2015 - 17:59
Beste Jan,
Dank voor je reactie. Jammer maar begrijpelijk. Toch nog een enkele vragen.
Worden in deze parochieschreven van De Lier ook personen van omliggende dorpen zoals Monster benoemd? of kun je hieraan afleiden dat bijv. Alexander van der Beek tussen 1687 - 1690 woonachtig was in De Lier? Omdat personen van allerlei religie daarin worden benoemd staat er ook bij van welke religie?
Het kan ook zijn dat Alexander door militaire verplichtingen enige tijd afwezig was.. tja het blijft gissen hoe ik deze info moet interpreteren als het "de" Alexander en Helena van mijn familie betreft?
groet, Marcel .
Marcel van der Beek - 1 jul 2015 - 13:03
Beste Marcel,
Monster viel niet onder de (gereformeerde) parochie van De Lier. Het betreft dus een Alexander die tot 1690 in ieder geval niet onder Monster woonde. Hij kan na 1690 zijn verhuisd; dan is het wel raar, dat in 1691 ineens Helena als gezinshoofd is vermeld, dus het lijkt op een overlijdensjaar.
Welke religie mensen hadden, is niet vermeld in de parochieschreven, anders had ik het er wel bij verteld.
Dat hij militaire verplichtingen had lijkt me uitgesloten. Hij is misschien soldaat geweest en daarna veldwachter, maar na zo'n pensioen was er geen terugkeer naar het leger meer. Overigens ging het bij dit soort benoemingen vaak om mensen, die eervol waren ontslagen omdat ze een lichte handicap hadden opgelopen, waardoor ze niet volwaardig meer als soldaat konden functioneren, maar die wel alle capaciteiten hadden voor een dergelijke "burgerbaan".
Er zit niets anders op, dan alle bronnen uit de omgeving uit te pluizen, anders blijft het inderdaad gissen.
succes, Jan.
Jan Clavaux - 1 jul 2015 - 17:55
Beste Jan, Bedankt voor je uitleg. Er is inderdaad nog wat uit te pluizen ! Leuk ! gr. Marcel
Marcel van der Beek - 1 jul 2015 - 23:26
Ik plaats hierbij de transcriptie van de ontdekking van Jan Clavaux.
Wellicht heeft iemand een idee waar ik verder kan zoeken. Wellicht is er een proces uit voortgekomen ?
Groet Marcel
Transcriptie: Not.Delft 8 febr. 1698 (inv.nr.4429 fol. 99):
Op huijden den 6 feb[ruarij] 1694, Compareerden
voor mij adriaen Leeuwenhoeck, not[ari]s publijcq, bij den
hove van Holland geadmitt[eerd] binnen der Stadt Delft
residerende, ende voorde naergenoemde getuijgen,
jan jans de groot, oud ontrent 60 jaren, Koornmolenaer
vande Lee molen ende aldaer woonagtigh, e[nde] pieter
jans van loghem, oud 25 jaren, wonende op de Schie buijten
de Rotterdamspoort deser Stadt, dewelcke attesteren
ten [ver]soecke van Cornelis heijndricqs van Keuij
wonende in den do[r]pe vande Lier, bij ware woorden in
plaatse van Eede, waer, e[nde] waeragtigh te wesen, dat
Sijluijden deposanten op dinsdagh den 26 der voorlede
Maand januarij 1694, ontrent de middagh, Met e[nde] bij den
Requirant sijn geweest ten huijse van franck pieters
Bockesteijn, herbergier e[nde] bode in de lier voors[eijt], e[nde] dat sij deposan]t[e]n
ten selver tijde in de voors[eide]huijsinge van hem boeckesteijn
hebben gevonden, de persoonen van . . . vander Meer
joris joris e[nde] alexander vander Beeck, als //dienaers oft// de opsigt hebben
vande wildernisse in den ambagte vande Lier voors[eit] e[nde] daer
ontrent //e[nde] als doen hebben gesien// dat den voorn[oemde] Alexander van der Beeck bij sigh hadde
seeckere hond //aen een touwtie gebonden// dat daer op des requirants broeder Arij Claes
Heijndricqs van der Keuij, tegens hem req[uiran]t seijde, ick moet mijn
hond wederom halen dat hij requirant daerop tegens sijn aen
sijn voorn[oemde] broeder vraagde, waer dat dan sijn hond was, waerop
verder sijn requirants broeder antwoorde e[nde] seijde Alexander geeffse,
denoterende daer mede den hond dewelcke den voorn[oemde]
Alexander vander Beeck, aen het voors[eijde] touwtie hadde , e[nde] om
desselffs // midde oft het// lighaem gebonden, dat den requirant bij den voorn[oemde]
van der beeck in de gemene //keucke// staende, het voors[eijde] touwtie
met sijn hand heeft overgegeven, aen den voorn[oemde] joris joris,
e[nde] dat den voorn[oemde] vander Beeck e[nde] eenen vander burgh die aldaer
mede present was, den haen van de snaphaen //off Roer// dewelcke hij
elck //bij// haer hadde den h overhaelden e[nde] den requirant
dreijgden te schieten e[nde] met de tromp na het lighaem setten
sonder dat sij attestanten hebben gehoord dat den req[uiran]t
[bladzijde 2]
de voorn[oemde] dienaers vande wildernisse eenige redenen
ofte occasie daertoe heeft gegeven, verclaard wijders
den voorn[oemde] p[iete]r jans van loghem heeft alleen gehoord te hebben
dat des requirants voorn[oemde] broeder Arij hendricqs vander
Leuij aen den voorn[oemde] alexander vander Beeck //vraagd// off hij Ordre
hadde vande Ed[ele] Heeren Meester Knapen //om den voors[eijde] mee te nemen // dat den voorn[oemde]
van der beecke daer op repliceerde e[nde] antwooorde ick hebbe
daer niet mede te doen, [ver]klaard nu den opgemelten
eerste deposant jan jans de groot //alleen//dat hij// selver daege// ontrent twee a drie
uuren voor het voors[eijde] gepasseerde heeft geweest ten huijse
van Maartie Leenderts bruijnswijck Wed[uwe] van heijndrick vander
Keuij wonende in de herberge vande Schenckkan in het ambagt
van Maasland //des req[uiran]ts moeder// e[nde] alsdoen gesien // e[nde] gehoort hebben// dat den voorn[oemde] alexander vander
Beecke, aldaer in de keucke is gecomen, alwaer den voors[eijde]
hond ontrent de bedstede op de vloer nederlagh, dat daer
op den voorn[oemde] Alexander vander Beecke, tegens de voorn[oemde] Maertie
Leenderts, Seijde ick moet dien hond mede nemen, waer op
de voorn[oemde] Maertie Leenderts, den voorn[oemde] Alexander vander
Beecke, seer instantelijck [ver]sogt e[nde] badt, dien hond niet mede
te nemen, dogh dat even wel tegens wil e[nde] danck tegens
den voorn[oemde] vander beecke, den voors[eijde] hond aen //een// touw heeft gebonden
e[nde] mede genomen, e[nde] [ver]trocken is verders niet getuijgende
gelende Sijluijden deposanten voor soo veel ijders gedeposeerde
aengaat //voor redenen van wetenschap als in de text en presenteren tselve des noots e[nde] daer toe [ver]sogt sijnde met solemnelen
Eede te sullen stercken, Consenterende hier van acte
gemaeckt e[nde] geleverd te werden in forma, aldus gedaen
e[nde] gepass[eerd] binnen delft voors[eijt], ten comtoire mijns Not[ari]s ter presentie van Cornelis Lardijn e[nde] gerrit Spruijt mijne
Klercquen als getuigen
Jan Jansen de groot
Pieter ijanse van lochum
C.Lardijn; P. Spruijt
D. Leeuwenhoeck
Notspubl. [Notaris Publijck]
Marcel van der Beek - 2 jul 2015 - 00:16
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.