stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Overlijden Frans Rijken



Profiel afbeelding

Mijn overgrootvader Frans Rijken °Antwerpen 27/08/1887 is tijdens WO II om het leven gekomen (als burger) bij een bombardement in Krefeld (Duitsland). Hij stierf op 17/11/1943. Zou er een mogelijkheid bestaan dat er akten of dergelijke nog van te vinden zijn (op het internet of niet)? Of speelt de wet van de privacy ons hier parten?

mvg

 

Bart

Bart - 20 okt 2015 - 22:17

Beste heer Bart,

Meedoen aan het gejammer van honderden genealogen die privacyregels "als een probleem zien" is nooit aan te raden, dat is bijna een ziekteverschijnsel. U moet er ook niet over gaan zitten piekeren of mopperen, daar heb je allemaal niks aan. Gewoon het hoofd koel houden, en zelf rustig uitzoeken wat de werkelijke situatie is, en wat er wèl mogelijk is.

- Op internet (FamilySearch, overheidsarchieven, kerk, andere digitaliseringsprojecten) is maar van héél weinig Duitse steden en regio's gedigitaliseerd materiaal uit akten van de burgerlijke stand aanwezig. Alles staat nog in de kinderschoenen. Zoals u in Nederland bijna van "Ja, tenzij" uit kunt gaan, geldt in Duitsland: "Nee, tenzij".

- Mocht er in oorlogstijd van het overlijden van de heer Rijken in Krefeld zelf een akte zijn opgemaakt (overlijdensakte = "Sterbeurkunde"), dan vindt u die akte in de collectie van het stadsarchief daar, bij de overlijdensakten van ca. 1798-1982 ; zie https://www.krefeld.de/de/stadtarchiv/personenstandsregister/ . Wellicht kunt u even contact opnemen via de e-mail, om na te vragen of er van de heer Rijken inderdaad een akte aanwezig is; en zien of u een reis kunt voorkomen, als u ervan een afschrift zou kunnen bestellen om naar u toe te laten sturen (te betalen via internet-bankieren/factuur); contactgegevens: onderaan de pagina. Vergeet u niet dat, ingeval de heer Rijken in Krefeld verbleef als krijgsgevangene of dwangarbeider, er van hem mogelijk ook een inschrijving in het bevolkingsregister bewaard kan zijn, het Einwohnermelderegister : u kunt daar niet zelf in zoeken, alleen archiefpersoneel, op verzoek en tegen vastgesteld tarief. Wel interessant.

- Wellicht vindt u een akte bij het CBG, in zijn Digitale Studiezaal (betaald, tegen "scantegoed"), bij de collectie Duitse Akten (zie de zoekresultaten voor de naam Rijken, http://www.cbg.nl/index.php?zoekterm=rijken&exact=Ja&status=T) - of misschien bent u ook gewoon blij met een familie-advertentie (http://www.cbg.nl/index.php?zoekterm=rijken&status=L&cat=VFA&tref=1027&exact=JA ; idem, betaald).

- Doet u vooral ook onderzoek bij het ITS in Arolsen (zie online-formulieren): https://www.its-arolsen.org/en/homepage/index.html . Uitgebreide informatie vindt u daar over het lot van krijgsgevangenen en dwangarbeiders, mocht dat bij de heer Rijken het geval zijn.

- Hoogstwaarschijnlijk is er ook in Nederland van de heer Rijken een overlijdensakte opgemaakt, als zijn laatste woonplaats in Nederland was (u schrijft daar niets over). Meestal werd door bemiddeling van het Rode Kruis immers bericht van een dergelijk overlijden in Duitsland gezonden naar die laatste woonplaats, soms nog tot diep in de jaren '50, als die gegevens ook pas laat bekend waren. Kijkt u voor dat geval zeker eerst bij WieWasWie.nl ; en bij ZoekAkten.nl onder die laatste woongemeente, en zoekt u daar vanaf het overlijdensjaar de jaarlijkse/vijfjaarlijkse/tienjaarlijkse indexen van de overlijdensakten goed door naar zijn naam.

- Weet u over die laatste woonplaats in Nederland niets, dan is het hoe dan ook aan te raden dat u "op de bonnefooi" een persoonskaart-uittreksel over hem aanvraagt bij het CBG (hierop vindt u immers gegevens over een opgemaakte overlijdensakte vermeld) èn dat u zich wendt tot het Vestigingsregister in Den Haag, waar persoonskaarten worden bewaard van sinds 1938/1939 (PK-invoering) uit Nederland "vertrokken" inwoners (waaronder, door de registratiemethode van de bezette gemeenten, ook bijvoorbeeld gedeporteerde joodse inwoners vielen, krijgsgevangenen of groepen voor dwangarbeid afgevoerde mannen). Wel heeft het VR nog meer te doen dan alleen genealogen "bedienen" : weest u duidelijk, stuur zeker kopieen mee van documenten die u al heeft (geboorteakte, persoonsdocumenten, andere documenten over het overlijden e.d.), en vermeld dat het voor u om genealogisch onderzoek gaat. Zie http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Verklaring-uitschrijving-uit-Nederland-voor-oktober-1994.htm (goed en grondig doorlezen voor u de aanvraag doet). Privacybescherming zal niet meer van toepassing zijn, aangezien de geboortedatum meer dan 100 jaar terug ligt. Vraagt u uitdrukkelijk, als een persoonskaart aanwezig is, om een kopie c.q. uittreksel van zowel de achterkant als de voorkant.

- Wat u ook doet, en wáár u ook onderzoek doet: gaat u goed na of die voornaam "Frans" alles is wat u weet. Of dat inderdaad zijn echte voornaam is, gegeven in de geboorteakte, en zoja, of er misschien meerdere voornamen zijn - of dat "Frans" alleen maar een roepnaam is, en bijvoorbeeld "Francois" of "Franciscus" zijn echte voornaam. Bij uw onderzoek, in de communicatie daarover met andere genealogen (forum e.d.) en bij schriftelijk informeren naar akten e.d. gebruikt u immers alleen officieel gegeven namen.

Succes met uw onderzoek, met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 21 okt 2015 - 01:06


Hallo Dimitri,

 

Eerst en vooral wil ik je bedanken voor de vele info die je me hebt gegeven!

Frans Rijken was hoogstwaarschijnlijk woonachtig in de gemeente Boom (Belgie).

Ik ben in het bezit van zijn doodsprentje en daar staat onderaan het adres van de drukkerij..en dat is in Boom.

Het overgrote deel van mijn voorouders is trouwens uit Boom afkomstig .. ik ook. Dus dat zal wel kloppen.

 

Bart

Bart - 21 okt 2015 - 20:25







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu