Rob Janssen - 21 feb 2016 - 18:58
Beste Rob,
Hartwig had een persoonskaart in Amsterdam, hiervan is bij zijn vertrek een archiefkaart gemaakt, ik heb 'm gedownload en stuur de afbeelding privé naar je door (geen idee of je 'm hier namelijk zou mogen posten). Hoe dan ook:
Hartwig Bock, geboren gemeente Wesendorf Duitsland 10 juli 1899, nationaliteit "Vr" (?). Getrouwd met Emmi Baars [RK] en later met Paulina Radola, geboren 25 mei 1907 te Gelsenkirchen. Ze zijn getrouwd op 20 september 1941 (wat dus betekent dat dit jaar hun huwelijksakte openbaar is geworden!) te Amsterdam. Hartwig Bock kwam vanuit de Luchow (Duitsland) in Amsterdam wonen, en wel op 24 februari 1932, in een huis op Warmoesstraat 84, op 10 mei 1938 verhuisde hij naar Lastageweg 9 II. 16 april 1946 vertrok hij weer naar Duitsland.
Veel succes, hier staan in ieder geval de namen niet op, waarschijnlijk zijn die in ieder geval in Nederland bij zijn huwelijk te vinden en natuurlijk bij zijn Duitse geboorte.
Vriendelijke groet,
Willem
Willem R. J. Vermeulen - 21 feb 2016 - 19:07
Beste heer Janssen,
U legt niet uit wat u met dat merkwaardige "biologische opa" bedoelt. Jammer. Maar dat is misschien omdat uw juridische en/of echte vader nog in leven is, en het op dit forum absoluut niet de bedoeling is, gegevens van levende personen te noemen. Nou ja.
In uw geval zou ik eerst eens die "schatkamer" van het Stadsarchief Amsterdam induiken https://archief.amsterdam/indexen/index.nl.html , en voor een paar euro zo'n account daar aanmaken. Goed alles doorspitten en grondig afgaan, niet halfslachtig of gemakzuchtig, maar grondig. Niet te Hollands-knieperig doen. Ik zie zo al een paar juweeltjes van "treffers" voor u daar:
en:
En misschien komt hij ook wel voor bij de andere collecties, als marktkoopman, gepensioneerde, of ingeschrevene in de vreemdelingenregisters. Kortom: alles checken.
Natuurlijk gaat u vervolgens in elk geval, zodrá u een paar straatnamen kunt opsommen, ook meteen op zoek in de omgekeerde richting: naar de collectie Woningkaarten 1924-1989: https://archief.amsterdam/indexen/woningkaarten/zoek/index.nl.html . En als u een béétje genealoog bent (kortom: een nieuwsgierig mens!) gaat u ook meteen door naar de SAA-Beeldbank http://beeldbank.amsterdam.nl/ , voor foto's of bouwtekeningen van al die woonadressen.
Als ik u was, zou ik mij ook eens goed in de eventuele "oogst" bij Delpher.nl verdiepen, en (het gaat immers om een migratie tussen Nederland en Duitsland) een aanvraag doen bij het Vestigingsregister (zie bv. https://www.stamboomforum.nl/genealogie/2/36554/0/pk_indien_vertrokken_verhuisd_overleden_in_het_buitenland en http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Verklaring-uitschrijving-uit-Nederland-voor-oktober-1994.htm .)
Vergeet u ook zeker niet WieWasWie, Stamboomzoeker http://www.stamboomzoeker.nl/search.php?l=nl&fn=&sn=bock&m=1&bd1=0&bd2=2016&bp=&t=1&submit=Zoeken , de (betaalde) collecties Familie-advertenties en Duitse Akten op www.cbg.nl ...en natuurlijk, uiteraard, een (voor- en) familienaam-zoektocht in de ideale genealogische databases voor Duitsland:
- FamilySearch https://familysearch.org/search/tree/results?count=20&query=%2Bsurname%3Abock%20%2Bany_place%3Agermany
- MetaSuche http://meta.genealogy.net/
En ook niet de fout maken van duizenden àndere genealogen, en het "te voor-de-hand-liggende" Google overslaan; nee, ga er juist creatief mee aan de slag: bijvoorbeeld https://www.google.nl/?gws_rd=cr&ei=OQbKVtKBO8PaPKqbjbgB#q=Hartwig+%2B+Bock+OR+%28%22Hartwig+Bock%22%29+OR+%22Bock%2C+Hartwig%22+ of https://www.google.nl/?gws_rd=cr&ei=OQbKVtKBO8PaPKqbjbgB#q=Bock+%2B+%28Familienforschung+OR+Stammbaum+OR+Genealogie+OR+genealogy+OR+stamboom%29
Ohja. Als er sprake is geweest van "a-typische gezinssituaties" (scheiding, ontheffing van het gezag, uithuisplaatsing, adoptie, kinderbescherming, enz. enz. ; veel internationale relaties gaan nu eenmaal vroeg of laat weer kapot) altijd op zoek gaan naar het oude voogdijregister (kijk maar eens via het zoekscherm van dit forum), want dit is de sleutel naar grote hoeveelheden informatie over uw familie (maatregelen en beslissingen rechter/OM, dossiers kinderbescherming/voogdij- en zorginstellingen, oude gem. diensten Maatschappelijk Hulpbetoon, enz. enz.). Niet vergeten!!
Zorgt u in elk geval dat u voor zijn gezin alle desbetreffende NL en Duitse akten van de burgerlijke stand (geboorten, huwelijken, overlijden) en het Nederlandse deel van zijn "woongeschiedenis" compleet krijgt: klassieke bevolkingsregisters ca. 1850-1920, gezinskaarten ca. 1920-1939, persoonskaart ca. 1939-1994. In Duitsland zijn hier en daar in archieven nog wel exemplaren van het oude bevolkingsregister bewaard gebleven (Einwohnermelderegister, Meldekartei, enz.), maar vanwege de verwoestingen in 1940-1945 kunt u daar niet op rékenen (Adressbuch + plaatsnaam vindt u wel veel online).
Veel succes met uw onderzoek, met vriendelijke groet,
Dimitri Vlas
Dimitri Vlas - 21 feb 2016 - 20:03
Rob Janssen - 22 feb 2016 - 10:18
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.