stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Waar ligt Raarsterbrucke?



Profiel afbeelding

Op de gezinskaart van Cornelis Lambregts (geb. 22 dec 1880 Etten-Leur, ovl. 20 feb 1960 Breda) in de gemeente Princenhage (nu onderdeel van Breda) staat dat zijn zoon Adrianus (geb. 22 nov 1912 Etten-Leur) op 20 feb 1939 is vertrokken naar Duitsland, Raarsterbrucke, Neuss II Land.

Hierbij een link naar de scan, het gaat om pagina 280 (dus één pagina verder) op de onderste regel:

http://stadsarchief.breda.nl/collecties/genealogie/weergave/akte/id/b3b77816-f9bd-df58-7f77-39431addbc0b/q/persoon_achternaam_t_0/Lambregts/q/persoon_voornaam_t_0/C/q/periode/1880

Overigens wel een vreemde datum om naar Duitsland te vertrekken, zo vlak voor de Duitse invasie in Polen, het begin van WO II...

Stefan Lambregts - 5 apr 2016 - 18:23

Dat moet denkelijk zijn Kaarster Bruch/Broich of Kaarster Brücke. (Bij Kaarst, Landkreis Neuss).

https://www.germanistik.uni-bonn.de/forschung/arbeitsstelle-rheinische-sprachforschung/projekte/flurnamen/flurnamen-neuss.pdf

Kasper Ludeman - 5 apr 2016 - 19:05

Op Google Maps ligt de plaats Korschenbroich naast Kaarst en Neuss. Dat zou het inderdaad kunnen zijn.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Korschenbroich

Bedankt!

Stefan Lambregts - 5 apr 2016 - 20:57

Ik zie nu dat 'Kaarster Brücke' een stadsdeel/wijk van Neuss is (aan de kant van Kaarst).

"Im Neusser Stadtrat für den Wahlkreis Kaarster Brücke"

(Dat is dus niet Korschenbroich)

Kasper Ludeman - 5 apr 2016 - 21:12

Beste heer Lambregts,

Bij genealogisch onderzoek in Duitsland is, zoals u al aangeeft, het zich verdiepen in/ onderzoeken van de plaats "leidend" (ligging, bestuurlijke indeling, territoriaal toebehoren, geografie, geschiedenis e.d.), daarnà pas de persoon (databanken op naam, e.d.).

Het gaat inderdaad niet om Korschenbroich, maar echt om de plaatsnaam Kaarsterbrücke; in die tijd een dorp/buurtschap op zichzelf, nu vastgegroeid aan de bebouwde kom van het stadsgebied. Het behoorde volgens http://gov.genealogy.net/item/show/KAACKE_W4040 eerder tot de gemeente Kaarst, en sinds een bestuurlijke herindeling nu tot de gemeente Neuss ("1975 ging im Zuge der kommunalen Neuordnung das Gebiet hinter der Autobahnbrücke bis Kaarster Brücke an Neuss. Dadurch endete die Neusser Straße an der Autobahnbrücke der A 57 und wurde auf Neusser Gebiet als Kaarster Straße fortgeführt", http://kaarst.geschichte-in-strassen.de/index.php/de/neusser-strasse.html ). Zie de ligging, via de topografische-kaart-viewer TIM Online, bij het knooppunt Kaarst van de snelwegen A52 en A57 :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Voor uw onderzoek kunt u prima terecht bij het gemeentearchief. Aangezien het Stadtarchiv Kaarst ook al aangeeft, alleen het "moderne" Kaarst zoals ontstaan nà de bestuurlijke herindeling van 1975 tot zijn taak te rekenen, moet u zijn bij het Stadtarchiv Neuss http://www.stadtarchiv-neuss.de/familienforschung.html .

Met dien verstande dat daar, tot minimaal eind april 2016, qua burgerlijke stand de overlijdensregisters tot 1950, geboorte- en huwelijksregisters vanwege digitalisering tijdelijk niet beschikbaar zijn. In elk geval zijn àndere genealogische bronnen ook belangrijk, opgesomd in deze handleiding (PDF) : http://www.stadtarchiv-neuss.de/familienforschung.html?file=tl_files/stadtarchiv_ne/bilder/stadtarchiv/Benutzung/Familienforschung/Quellen%20zur%20Familienforschung.pdf . Beeldcitaat:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Interessant voor u lijken hierbij vooral het oude bevolkingsregister, de Meldekartei (eind 19de-midden 20ste eeuw) en de collectie oude adresboeken, Adressbücher, 1883-1998. Een vermelding van uw voorouders kunnen vinden zou natuurlijk altijd leuk zijn. Mocht u niet zèlf naar het stadsarchief toe kunnen of willen reizen, dan kunt u ook "onderzoek in opdracht" overwegen: hen de archiefstukken te laten opzoeken, en daaruit kopieen te maken voor u (tarief E 25,00 per half uur, kopieen A4-formaat 1 euro, A3-formaat 2 euro.) Wat u ook kiest, denk eraan dat u zelf, op eigen initiatief, met documenten een evt. overlijden aantoont, om aan privacyregels tegemoet te komen. Adres-/ contactgegevens vindt u hier:  http://www.stadtarchiv-neuss.de/kontakt-58.html .

En natuurlijk is vanuit Nederlands oogpunt (het betreft een emigratie en mogelijk een langer verblijf vallend in het persoonskaarten-tijdperk, ca. 1939-1994) voor u ook een informatie-aanvraag bij het Vestigingsregister interessant: http://www.denhaag.nl/home/bewoners/loket/burgerzaken/to/Verklaring-uitschrijving-uit-Nederland-voor-oktober-1994.htm .

Veel succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 6 apr 2016 - 23:49


Dimitri, bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik ga me beraden wat ik zal gaan doen.

Stefan Lambregts - 7 apr 2016 - 20:12







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu