stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in Duitsland » Johann Friedrich Anton Deekens Latrup

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Goedemorgen,

Ik ben op zoek naar familieleden van Johann Friedrich Anton Deekens, hij is geboren in 1811 in Lastrup Hannover. Hij trouwde met Catharina van boven in 1835.

Zou iemand mij kunnen vertellen wie zijn ouders waren?

Wie kan mij verder helpen?

Alvast bedankt. 

Tamara

Let op: 

Deze topic heeft betrekking op mijn voorvader Antoon Albertus Deekens. Dit weet ik inmiddels dankzij hulp op dit forum:

Antoon Albertus Deekens geb.Hannover ov: 1846 Veendam

getrouwd op 29 januari 1809 met Catharina Harms Lijst. (Huwelijksakte)

doopdata van hun kinderen weet ik ook,1810 ,1811, 1814, 1817 ,1820 (alle Groningers)

Vader Antoon Albertus Deekens : Albertus Antonius Dekens ov: 1810 Veendam

Tamara

@Allen,

voor de goede orde: er bestaan vanaf 24-10-2014 vijf topics over Antoon Albertus Deekens: https://www.stamboomforum.nl/zoek/?q=deekens

Handig om die eerst even allemaal door te lezen, want er is al heel wat drie/vierdubbel werk verricht.

Jan Clavaux

Sorry maar hoe zou ik dit dan moeten aanpakken? Ik heb alles vermeld wat ik al weet, juist omdat er al zo veel werk is verricht zodat het niet nogmaals word uitgezocht.

Dit topic sluiten en veder gaan in het oude topic?

Ik heb nu een hele andere vraag, of Johann Friedrich Anton Deekens familie zou kunnen zijn? Vandaar dat ik er voor heb gekozen om een nieuw topic te starten.

Ik wil niemand voor het hoofd stoten

Tamara

Beste mevrouw Dijk-Van der Laan,

U stoot niemand voor het hoofd, en u hoeft ook nergens excuses voor te maken (de wereld vergaat niet, niemand is gewond geraakt of 'gekwetst'; het is maar een hobby, die genealogie), maar het is wel vrij absurd om hier telkens nieuwe onderwerpen aan te maken, als dat niet nodig is.

Wat wel een goed idee zou zijn bij uw zoektocht, waarop al zóveel is gereageerd, is: als u zèlf even kort en kernachtig (in uw bericht hierboven; dus via de knop "Bewerk") op een rijtje zou zetten wat u tot nu toe weet: wàt al die topics u in totaal aan informatie over die familie De(e)kens hebben opgeleverd. En dan bedoel ik: héél kort en kernachtig, vooral géén grote lappen tekst, puur en alleen maar basisgegevens: familienamen, voornamen, datum en plaats van geboorte/huwelijk/overlijden, X woonde in Y in de periode Z, ouders, kinderen. Zodat mensen die "met de deur in huis vallen" en alleen dit nieuwste bericht van u lezen, niets hoeven te missen, en meteen 100% op de hoogte zijn van uw onderzoek. Anders verliest iedereen het overzicht; u kunt niet van anderen verwachten dat zij 5 topics gaan doorworstelen om u te helpen met uw vragen. Dus nogmaals: kort/kernachtig/beknopt! ; en liefst in uw bovenstaande bericht (dus: door de tekst te bewerken!), van vandaag, 26-04-2017, 09:22 uur; want dat is nu het eerste wat lezers van het Stamboomforum van u onder ogen komt.

Verder zou ik wensen dat genealogen (niet ù speciaal, maar iedereen) eens wat preciezer, nauwkeuriger omgaan met gevonden familie- en voornamen, en zich ein-de-lijk eens goed (bv. via Wikipedia, en de kaart) in die plaatsen zouden verdiepen... Blij Johann Friedrich Anton Deekens; of Dekens, Johann Henrich Anton Friedrich?

http://www.auswanderer-oldenburg.de/getperson.php?personID=I53563&tree=Auswanderer :

 http://www.auswanderer-oldenburg.de/getperson.php?personID=I53561&tree=Auswanderer :

Bekijkt u bijv. vooral ook eens goed alle naamsvarianten (Deegen, Deeke, Dekens, Deekens, Deeken, enz.) op deze lijst onder D, en bedenk hoe die in het Duits worden uitgesproken, en hoe gemakkelijk er verwarring kan zijn ontstaan vóór die tijd, waardoor het tot die verschillende schrijfwijzen is gekomen (naast het analfabetisme in die tijd; de algemene stompzinnigheid; en het gebrek aan 'wereldwijsheid' bij de functionarissen die akten en registers bijhielden, overheid en kerk, bij wie de aangevers hun verhaal deden). Om een voorbeeld te noemen: uit de plaats Leer, net over de grens bij Nieuweschans, komen heel veel naamdragers van de familienaam Dekens; zie FamilySearch. Het kan dus heel goed zijn, dat mensen die in werkelijkheid familie van elkaar waren, later opeens onder verschillende familienamen 'opduiken' in allerlei (archief)bronnen en websites, en andersom: dat mensen die u in uw eigen onderzoek tegenkomt onder één en dezelfde familienaam helemaal geen familie van elkaar hoeven te zijn. Alleen goed onderzoek kan je redden... Blij

Zoals u al leest, komt deze Friedrich Anton (*1765) qua geboorteplaats uit Hamstrup (Google Maps), een buurtschap in de gemeente Lastrup (genealogische informatie), district Landkreis Cloppenburg, deelstaat Niedersachsen, Duitsland (de Duitse versie van Wikipedia geeft hier de meeste informatie, maar links onderin vindt u ook wel Nederlandstalige versies voor de meeste onderwerpen). 

Houdt u bij uw Duitse onderzoek liefst altijd en continu een goede online-kaart (bijv. Google Maps, Bing Maps, Via Michelin, OpenStreetMap) bij de hand! Zie voor de ligging bijvoorbeeld ook de topografische kaart uit 1900 of de moderne topografische kaart, bij Niedersachsen-Viewer:

Succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Dag Tamara,

Gevonden via Google geen idee wat er van klopt maar dat kan jezelf wel natrekken !!

http://www.auswanderer-oldenburg.de/familygroup.php?familyID=F10770&tree=Auswanderer

 

Vater | männlich
Dekens, Johann Henrich Anton !Friedrich

 

Geboren  5 Jan 1811  Oldendorf / Lst., Lastrup, CLP, NI, D Suche alle Personen mit Ereignissen an diesem Ort
Getauft  7 Jan 1811  Lastrup / Lst., Lastrup, CLP, NI, D Suche alle Personen mit Ereignissen an diesem Ort
Gestorben  9 Okt 1878  Egmond aan den Hoef, NH, NL Suche alle Personen mit Ereignissen an diesem Ort
Begraben  Okt 1878  Egmond, NH, NL Suche alle Personen mit Ereignissen an diesem Ort
Verheiratet  17 Mai 1835  [1 Heemskerk, NH, NL  [1Suche alle Personen mit Ereignissen an diesem Ort
Vater  Dekens, Friedrich Anton | F10769 Familienblatt 
Mutter  Wichmann, Anna Maria | F10769 Familienblatt 

 

Mutter | weiblich
van Boven, Trijntje

 

Geboren  errechnet 1805  Limmen, NH, NL Suche alle Personen mit Ereignissen an diesem Ort
Gestorben  31 Okt 1872  Bergen, NH, NL Suche alle Personen mit Ereignissen an diesem Ort
Begraben  Nov 1872  Bergen, NH, NL Suche alle Personen mit Ereignissen an diesem Ort
  Oeps zag dat Dimitri me net voor was maar het belangrijkste is dat het gevonden is Groetjes JannyDoei!

Janny Bijsterveld

Hallo Tamara, als eerste, je moet er wel rekening mee houden, dat niet alles in het buitenland te vinden is. In dit geval Duitsland. Verder heb ik, na aanleiding van je hierboven geplaatste vraag, al je vorige vragen bewust niet door geworsteld. Wel, heb ik dit gevonden, zoals info uit o.a. de H.B. uit 1835.  (H.B.814/820 (1194) en de overl. akte van (J) F. A. Deekens van 1878, akte nr.29, image nr.414 (456), hij was weduwnaar van Catharina (Trijntje) van Boven, dit om het verhaal m.b.t. je vraag enigzins begrijpelijk te maken.

 

Johann (Johan/Joan) Friedrich (Frederik/Henrich) Antoon (Anton) Deekens (Dekens), geb. op 05-01-1811 te Lastrup, ged. op 07-01-1811, overl. op 09-10-1878 te Egmond aan den Hoef (67 jr.). Huwde op 17-05-1835 te Heemskerk, hij was 24 jrn. oud, akte nr.2 met ene Catharina (Trijntje) van Boven, zij was 29 jrn. oud en ged. op 08-05-1806 (R.K.) te gem. Limmen, overl. op 31-10-1872 te Bergen (N.Holland).

 

De ouders van (J.) F. A. Deekens (Dekens) (van 1811) waren: Antoon (Frederik Anton) Deekens (Dekens), geb. ca. 1765/66 en overl. op 26-01-1830 te gem. Velsen (64 jr.), Image nr.255 (460) en ene: Anna (Johanna) Maria Wiegman (Wichmann/Wiekman). Geb. ca. 1770 te Lastrup, hertogdom Oldenburg, overl. op 08-06-1852 te Wijk aan Zee en Duin op 82 jarige leeftijd. De aangifte werd gedaan door o.a. Johan Frederik Anton Deekers, 41 jrn. oud (dus die van 1811) De vader van A.M. Wiegman was: Frederik Wiegman en moeders: onbekend.

 

De ouders van T. van Boven waren: Cornelis van Boven, geb. ca. 1784 te Limmen, overl. op 04-02-1847 te Heemskerk, (63 jrn. oud), Image nr.41 (465) en weduwnaar van Willemijntje van Berk en ene: Willemyntje (Wilhelmina) (Theunisse ?) van Berk (Berks), overl. op 20-03-1828 te gem. Heemskerk.

 

Ik zie net dat Janny ook al het e.e.a. gevonden heb, prima zo. En succes verder.

DHv. E.


Beste mevrouw Dijk-Van der Laan,

Nog even een klein naschrift (28-04-2017) naar aanleiding van een eerder topic van u, waarbij iedereen hopelijk begrijpt dat men met dit (huidige) topic verder moet, qua reacties.

- Vergeet u a.u.b. niet, nu u daarin telkens spreekt van "Haselhüne" : u bedoelt waarschijnlijk de plaatsnaam Haselünne (ànders gaat u echt de mist in bij het zoeken). Zie de ligging bij Google Maps : helemaal niet zo ver van Lastrup en Hamstrup. Goede algemene en historische informatie vindt u bij Wikipedia, in de Duitse en Nederlandse versie. Goede genealogische informatie bij GenealogieNetz.

- Verder schreef u: "Ik vraag me ook af waar de naam Dekens / Deekens vandaan komt."  U zag bij de eerdere reactie hierboven al, dat er veel verschillende schrijfwijzen / naamsvarianten rond die familienaam bestaan (Deegen, Deeke, Dekens, Deekens, Deeken, enz., op deze lijst onder D), en dat er in elk geval een Friedrich Anton (*1765) heeft bestaan, geboren in de buurtschap Hamstrup bij Lastrup. Daar schijnt in elk geval al heel lang een naam Deken of Deeken te bestaan. Hier kunt u namelijk lezen, dat op 16 juni 1569 een edelvrouw Kunneke van Lutten, echtgenote van Johann von Quernheim, bij de notaris verschijnt om haar laatste wil te laten vastleggen: er is sprake van een erve Deick te Hamstrup (Hof Deken). In deze streken, regio Westfalen - Niedersachsen, komt het heel vaak voor dat een familienaam is afgeleid van een boerderijnaam, en andersom. Deick kan dus ook de eerdere familienaam zijn geweest, in 1569. Misschien komt "een" familie De(e)ken(s) hiervandaan...

Het is natuurlijk bij die familienaam interessant om eens verder te "googlen" naar boerenhofsteden met zulke namen. Bijv. naar een "Hof Deeken" : https://www.google.nl/#q=%22Hof+Deeken%22 . U ziet hier dat er ook een Hof Deeken bestaat in Strücklingen, tussen Leer en Cloppenburg (ca. 15 km van Lastrup / Hamstrup) en in Emstek (pal ten oosten van Cloppenburg). Bekende familienamen in deze streek, anno 2008 nog altijd, ziet u ook op de naamfrequentiekaart van Verwandt.de : bijvoorbeeld voor Dekens, Deekens, Deeken, Deecken, Deick, Deegen, en voor echtgenote Wichmann.

Succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri VlasPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!