stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Herkomst Fredrik Abelen, geboren 1748 in Laar



Profiel afbeelding

Herkomst Fredrik Abelen, geboren 1748 in Laar
(zie ook eventueel mijn eerdere vraag d.d. 27 juni over dit onderwerp op het forum “gezochte en onderzochte familienamen)

Wie kan mij helpen de herkomst, naar alle waarschijnlijkheid in Duitsland, te achterhalen van de omstreeks februari 1748 geboren Fredrik Abelen?
Uit zijn overlijdensakte blijkt dat hij uit Laar komt en dat hij op 26 juni 1833 in Wormerveer is overleden. Hij was gehuwd met Catharina van den Bogaart.
Bij de geboorte van een aantal van hun kinderen was ene Dirk Abelen doopgetuige. Deze Dirk kwam uit Weerelte. Tot nu toe ga ik ervan uit dat deze mannen uit de streek Emsland komen in Niedersachsen uit Laar en Werlte. Zekerheid heb ik echter niet omdat het mij nog niet lukt deze namen daar te traceren. Wie helpt mij weer een stapje verder?
Vanaf tweede helft 18e eeuw leven en werken de nakomelingen van Fredrik Abelen eeuwenlang in Wormerveer en omgeving.
NB: De naam Abelen wordt trouwens regelmatig anders geschreven: Abeling, Abel, Abeelen, Abels, etc.

Met vriendelijke groet,
Wim Rijkenberg
 

Wim Rijkenberg - 2 jul 2017 - 16:28

Volgens deze site komt Frederik  Abelen gewoon uit Wormer

 http://katerstede.nl/zaanstreek/f1395.htm#f7417

Man Fredrik Abelen [23962] 9,46 klik op 9

Herkomst Fredrik Abelen, geboren 1748 in Laar      9 DTB Wormer inv 19 RK - WV inv 17 RK 1724-1812.

Janny Bijsterveld - 2 jul 2017 - 16:52

Ze komen zeer waarschijnlijk uit Lahn en Werlte

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Niet uit Laar (wat mij betreft), en zeker niet uit Wormer.

Zie: https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/61284/0/fredrik_abelen_gehuwd_1733_met_catharina_van_den_bogaart

Jan Clavaux - 2 jul 2017 - 17:11

Hoi Jan,

Eerdere toppic  gelezen ...nu maar verder zoeken naar de Herkomst Fredrik Abelen

Janny Bijsterveld - 2 jul 2017 - 17:37

Dank voor je reactie Janny,
​Waar je naar verwijst geeft volgens mij alleen aan dat Fredrik Abelen in Wormer zijn kinderen heeft laten dopen en niet waar hij zelf vandaan komt.
Of zie jij dat anders?

Wim Rijkenberg - 2 jul 2017 - 17:40

Hoi Wim,

Om het zeker te weten zou je het doopboek van 1748 Wormer  door kunnen kijken (als dat er tenminste is) naar de evt. doop van Fredrik Abelen.

En/of anders verder zoeken veel succes.

Groetjes Janny

Janny Bijsterveld - 2 jul 2017 - 17:52

@ Jan Clavaux: Je zou helemaal gelijk kunnen hebben Jan, maar ik wil het plaatsje Laar ten westen van Emlichheim in Niedersachsen niet uitsluiten! 

Wim Rijkenberg - 2 jul 2017 - 18:00

Beste heer Rijkenberg,

---- Aangezien Duitsland een vrij conservatief-burgerlijk land is -nog altijd-, kan men (merkwaardig genoeg) voor een periode van honderden jaren geleden tot +/- 1965 (hoogconjunctuur, welvaartsstaat, grotere sociale mobiliteit) eenzelfde patroon zien: de gezinnen waren vrij groot, en er is vanwege de algemene armoede steeds grote emigratie naar het buitenland geweest (zie de vele duizenden Hollandgangers, Hannekemaaiers), maar dit ging meestal maar om een klein deel van het grote gezin: het overgrote deel van alle gezinsleden bleef niet alleen in Duitsland, maar zelfs vrij sterk binnen de eigen regio, rond de geboorteplaats; men is lange tijd erg honkvast geweest. Dit laat ook nu nog, begin 21ste eeuw, zijn sporen na.

Daarom is (omgekeerd) de verspreiding / frequentie van familienamen over heel Duitsland -in onze moderne tijd- vaak een weliswaar niet erg precieze, maar wel heel informatieve indicatie voor de herkomst van een familienaam, ook anno 2017 nog. Als los (en niet te exact) hulpmiddel bij uw Duitse onderzoek is die dan ook prima bruikbaar. - Zie de mooie statistische website Karte Verwandt-DE met de verspreiding (stand 2008) voor de familienaam Abeln (absoluut en relatief) :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

U ziet dat de frequentie van de familienaam anno 2008 nog steeds het allergrootst was in de districten (Landkreise) Emsland, Cloppenburg en Vechta. Dat geeft dus al aan, dat u waarschijnlijk geen "gekke bokkesprongen" v.w.b. de herkomst hoeft te verwachten, en met uw zoekrichting goed zult zitten. 

---- De mooie genealogische familie-website "Abeln Genealogy" geeft voor de naamsvariant Abeln al een eerste gevonden spoor aan in het jaar 1394, in het plaatsje Wieste, bij de plaats Werlte. (Over honkvastheid gesproken: al 623 jaar lang:  https://www.dastelefonbuch.de/Personen/Abeln/Werlte--Wieste).

Verdiept u zich dus liefst vooral ook in al die plaatsen, en ook steeds in de grotere gebieden waartoe zij behoren/behoorden (zo te zien in de streek Emsland en de deelstaat Niedersachsen; in oude territoria als bijv. Oldenburg en Hannover, en het bisdom Bistum Münster; later in het Duitse land Pruisen, Preussen) : bijvoorbeeld via Wikipedia en het regionaal-onderzoek-zoekscherm bij GenealogieNetz.

Er wordt op die genealogische familie-website in de rubriek Genealogy uitgebreid ingegaan op de herkomst van de familienaam Abeln en allerlei varianten.  Beeldcitaat:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

---- Houdt u bij Duits onderzoek liefst steeds, d.w.z. altijd en continu, een goede online-kaart bij de hand (bv. Google Maps, OpenStreetMap, Bing Maps, Via Michelin), bijvoorbeeld als tweede scherm of tabblad in uw internetbrowser. Anders zult u echt veel samenhangen en verbanden mislopen.

Zo is het heel goed mogelijk, dat die (waarschijnlijk ooit in een mondelinge aangifte in Nederland genoemde) plaats "Laar" die u in uw onderzoek tegenkwam, een Hollandse verbastering is geweest van de plaats Lahr (bij Goldenstedt), niet al te ver van het u bekende Werlte, en inderdaad gelegen in het gebied van de districten Emsland, Vechta en Cloppenburg; zie Google Maps

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

(Ook zou u nog aan de plaats Laer kunnen denken, sinds 1975 Bad Laer genoemd; of aan Laer bij Melle; maar dat is allebei wel een beetje "uit de richting" vergeleken met het waarschijnlijke "kerngebied", "hartland", voor uw onderzoek.)

- En zodra uw onderzoek iets gedetailleerder wordt (dorps-, buurtschaps-, boerenhofstede-niveau) : ook zeker een topografische kaart. Deze laatste vindt u per deelstaat als gratis website, meestal onder een naam als Geo-Viewer, Geo-Portal, of iets dergelijks. Voor de deelstaat Niedersachsen is dat deze website; beeldcitaat:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

(Goede topografische kaarten 1:25 000 uit de periode rond 1900 vindt u bij de website Deutsche Fotothek, bijv. voor Sögel en Werlte.)

- U ziet, op een goede plattegrond van die gemeente Werlte, ook dat in de buurt van Werlte de naam Abeln vrij bekend is; en dat er in de plaats Wieste nog steeds sprake is van een straatnaam Abelnweg; zie bijvoorbeeld https://www.unser-stadtplan.de/Stadtplan/Werlte/Partner/Industriestr-18/Abeln-GmbH-Co-KG-Bauelemente-Innenausbau.map en http://www.findcity.de/?m=samtgemeinde-werlte-stadtplan-49757pc, beeldcitaat :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- Zoekt u ook liefst altijd, bv. via Google, naar (in relatie tot uw onderzoek: eigentijdse) historische kaarten waarop de door u gezochte plaatsen voorkomen, voor een beter beeld van die tijd. Voorbeeld: een Blaeu-kaart uit 1645 van het bisdom Bistum Münster, waarop de door u genoemde plaats voorkomt nog als Werelte, en waarop hierbij wat grote omliggende plaatsen ter orientatie zijn onderstreept; fragment :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

---- Let wel dat u, zodra u daadwerkelijk onderzoek naar de "Duitse fase" (vóór emigratie) van de familie gaat doen, allerlei verbasteringen van oorspronkelijk Duitse familienamen, voornamen en plaatsnamen, die waarschijnlijk later in Nederland zijn ontstaan, daarbij meteen en radicaal overboord gooit. Die zijn immers waardeloos voor uw onderzoek in Duitse bronnen (internet, archieven, literatuur). U vraagt zich dan af: wat kan er oorspronkelijk zijn bedoeld als naam? - Nu valt dit bij "Fred(e)rik" en "Derk" nog wel mee, omdat het hier om grensgebied gaat waar men sowieso op Nederlands gelijkend Platduits sprak, maar u zou bijv. ook op Friedrich kunnen gaan zoeken. 

---- De beste websites met databanken voor zoeken-op-naam in Duitsland : FamilySearch, GeneaNet en MetaSuche (bij GenealogieNetz). Sommige van deze databanken bieden (bij zoekresultaten) de mogelijkheid contact op te nemen met mede-genealogen, om met hen gegevens uit te wisselen; daar zou u dus naar uit kunnen kijken. Beperkt u zich niet teveel tot één plaatsnaam, maar onderzoek ook de naam in omliggende plaatsen, èn in puur-en-alleen grótere gebieden (bijv. Emsland; Hannover; Niedersachsen; Prussia / Preussen; Germany). - Beeldcitaat uit GeneaNet en uit MetaSuche:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

--- Vaak over het hoofd gezien : net als voor Nederland met o.a. GenealogieOnline en Stamboomzoeker, kunt u over de hele wereld veel onderzoek van anderen opsporen door goed creatief Google-onderzoek; bedenkt u daarvoor, dat bijvoorbeeld dan door Duitse, Franse of Amerikaanse genealogen een tekst op internet is geplaatst waarin in elk geval die familienaam Abeln is genoemd, en misschien een regio of territorium (bv. Emsland, Oldenburg, Hannover, Niedersachsen), en hun aanduiding voor het begrip "genealogie" of "stamboom".  

Creatief hiernaar zoeken betekent in dit geval slim combineren van die termen; bijvoorbeeld: https://www.google.nl/#q=Abeln+%2B+(genealogie+OR+genealogy+OR+Familienforschung+OR+Stammbaum+OR+%22family+tree%22+OR+stamboom)+%2B+(Emsland+OR+Oldenburg+OR+Niedersachsen+OR+Hannover+OR+Germany)

Er blijkt zelfs een bescheiden genealogische Wiki-pagina te zijn voor de familienaam Abeln: http://wiki-de.genealogy.net/Abeln_(Familienname)

--- Tenslotte nog wat tips:

- De website GenealogieNetz is het allerbeste portaal voor genealogisch onderzoek in Duitsland, een schatkamer/goudmijn die u liefst qua bronnen en mogelijkheden he-le-maal zou moeten "uitputten" ; zie bijvoorbeeld de zéér veel informatie opleverende, gratis te 'abonneren' mailinglijsten: Mailingliste / Mailing-Liste; een soort prikbord via de e-mail, waarop u met andere genealogen voor die regio vragen, antwoorden en informatie kunt uitwisselen).

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- De beste toegang tot archiefinstellingen is de portaalsite Archivportal-D. Zo vindt u bijvoorbeeld bij de archiefdatabank-website voor Niedersachsen een verwijzing naar archiefstukken over een familie Abeln, die in de periode 1736-1852 een zgn. hofhörige Stelle bewoonde in Ermke (tussen Werlte en Cloppenburg); ik neem aan, dat het hierbij gaat om (hof)horigheid, onvrije bewoners, vgl. lijfeigenen; beeldcitaat: 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- Een soortgelijk vragenforum als het Stamboomforum is het heel behulpzame Forum Ahnenforschung, met speciale rubrieken (trefpunten) per deelstaat: 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

---- Vergeet u ook nooit, wat in Duitsland een onschatbare aanvulling op uw onderzoek betekent :

- de vele genealogische verenigingen (vaak te vinden met een trefwoord als Familienkunde of Genealogie of Familienforschung; zie bijv. deze voor het oude territorium Oldenburg, en deze voor de hele regio Emsland) ; en de vele (cultuur)historische verenigingen per regio of plaats, en bijvoorbeeld  dorpsverenigingen, die u graag met raad en daad bijstaan bij vragen. U vindt deze laatsten simpelweg bij Google met het intypen van een plaatsnaam + een term als "Heimatverein", "Traditionsverein", "Heimatbund", "Dorfsverein", "Ortsverein", enz. enz. (zie bijvoorbeeld deze voor de plaats Werlte, en deze lijst voor de hele regio).

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Toevallig staat bij die uit Werlte ook een vermelding van ene heer Abeln:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

---- Zoals bij ons in Delpher qua historische kranten, wil ook een blik in moderne kranten-websites uit de door u onderzochte regio soms nog wel eens iets moois opleveren qua familie-geschiedenis. Zoeken op trefwoord (bijv. 'Abeln') kan immers altijd: https://www.noz.de/suche/?q=Abeln

---- En tot besluit: simpelweg de reacties op vragen van andere genealogen in het subforum Onderzoek in Duitsland goed bestuderen geeft u heel veel goede informatie & know-how.

Succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 6 jul 2017 - 02:31

Beste Dimitri,
Enorm bedankt voor je uitvoerige reactie, je informatie en alle tips en suggesties! Echt super.
Ik ga hier mee aan de slag!
Hartelijke groet,
​Wim Rijkenberg

Wim Rijkenberg - 6 jul 2017 - 21:53

Indirecte reactie te vinden bij:     http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/frederik-abeling-recente-vraag-stamboomforum#153760

Helena - 7 jul 2017 - 22:52


Dankjewel Helena! Interessante link die ik zeker verder ga bekijken.

Wim Rijkenberg - 8 jul 2017 - 16:18







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu