stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Gerardus Bruckerman uit het Munsterse geb. ca. 1770, ouders?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

Wie kan mij verder helpen? Ben al een tijdje op zoek naar de ouders van Gerardus Breukelman/Bruckerman geboren circa 1770 afkomstig van het Munstersche waarschijnlijk Freckenhorst

M.Lansbergen

Wellicht kunt u iets meer informatie verschaffen. Waar en wanneer (qua tijdsperiode) bent u Gerardus Breukelman/Bruckerman tegengekomen. Is hij in Nederland gehuwd/overleden?

Ben Wegman

De DTB's van Freckenhorst (RK) zijn al op Matricula Online te vinden. Er is zelfs een register op dopen tussen 1750 en 1803. Hierin is te zien dat in 1769 ene Gerh. H. Brockelmann gedoopt is. Gerhardus Henricus Brockelman (nu met 1 N) is op 30 juli gedoopt. Zijn ouders zijn Antonius Brockelman en Anna Maria Grote-Brinkman. De doopgetuigen zijn Gerhardus Henricus Grote Brinkman en Maria Gertrudis Busman.

Volgens de index op het RK trouwbroek zijn Anton Bröckelman en zijn vrouw op 4 juli 1761 getrouwd. Trouwinschrijving

Frank Steggink

@ Frank,

Jouw informatie zal ongetwijfeld wel kloppen.

Ik heb echter via de huwelijksbijlagen van een van de kinderen nog even gezocht en daarin wordt in de overlijdensakte van Gerardus een Frans Breukelman genoemd, waarschijnlijk bij vraagstelster ook bekend. https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:9Q97-YS77-SS1?i=36&cc=1576401

Huwelijk RK 27-05-1798 te Schiedam. Genoemd Gerardus en bij alle gezindten Gerrit, afkomstig uit Munsterland. Enkele voornaam. Qua vernoemingen kom ik geen Anton tegen (maar wellicht heb ik niet alle kinderen van het echtpaar gevonden)

Ben Wegman

Dit heb ik ook gevonden, volgens mij heet zijn vader Frans. Ook heeft hij een broer Antonius waarvan ik gegevens via SchiedamGen tegen ben gekomen. Ik weet helaas of er via Duitse website iets te vinden is

M.Lansbergen

Bedankt voor de reactie, ik ga op de website zoeken!

M.Lansbergen

Probeer altijd zoveel mogelijk gegevens aan de forumleden te verstrekken. Het is niet altijd prettig na een zoektocht te ontdekken dat allerlei informatie al min of meer bekend was en dus overbodig.  

Ben Wegman

Wat de naam van de vader van Gerrit betreft: het zou me niet verbazen dat de voornaam Frans niet klopt. Hoe betrouwbaar zijn de getuigen? Weten zij precies de namen van de ouders van de overledene die een paar honderd kilometer verderop werd geboren?

Wat een eventuele vernoeming betreft: dit gebeurt meestal pas wanneer de betreffende ouder is overleden. Het kan wezen dat het laatste kind (of zoon) al geboren was voordat de vader is overleden. Er is een overlijdensboek beschikbaar. Helaas van de eerste periode (voor 1803) nog geen register, maar de vraagsteller zou kunnen opzoeken wanneer de vader is overleden is. Hetzelfde geldt voor de moeder.

Een jaar of wat geleden was hier een discussie over vernoemingen. Voor mij was dat best een eye-opener. Voor de tijd kon ik er geen touw aan vastknopen. Juist mensen met bijzondere voornaam zag ik later niet vernoemd worden. Dit zou moeten opvallen, i.t.t. de vele Jannen en Janna's. Maar het klopte dat ik de betreffende namen niet tegenkwam bij hun kleinkinderen, aangezien ze relatief oud waren geworden.

Waar ik zelf vooral benieuwd naar ben, is de aanwijzing dat Gerrit uit Freckenhorst komt. Het Münsterland is een groot gebied en er zijn talloze stadjes en dorpen. Zeker als ook het Oldenburger Münsterland wordt meegerekend.

Een andere hint kunnen de doopgetuigen zijn. Ik acht het niet waarschijnlijk vanwege de afstand, maar misschien traden er familieleden als getuigen op.

Frank Steggink

Uit welke bron komt Frenckenhorst?

En dan het vermelden bij het RK huwelijk van slechts 1 voornaam (ook bij overlijden), terwijl de bruid er wel twee heeft. Ik ben nog niet overtuigd.

mvg-Ben

Ben Wegman

Allereerst hartelijk dank voor de bronnen die u voor mij heeft gevonden, ik ga er van uit dat dit de ouders van Gerardus Breukelman zijn, wel ga ik binnenkort naar het archief van Schiedam om in het Poorterboek te zoeken of hij netjes staat ingeschreven.

Ik heb verder gezocht naar eventuele kinderen van Anton Bruckerman en Anna Maria Grote Brinkman, heb daar o.a. een zoon gevonden Christiaan Fredericus die zich later Fredrik noemt. Hij trouwde ook in Schiedam met Maria van Mil, beiden zijn doopgetuigen  bij de doop van de kinderen van Gerrit Breukelman, ook hij noemt zich Breukelman, bij zijn overlijden in 1821 te Schiedam geven de getuigen als naam van zijn vader Antonij op, helaas weten ze de naam van zijn moeder niet. Uit het huwelijk van Fredrik met Anna van Mil heb ik tot heden toe een kind gevonden die kort na zijn geboorte overlijdt, de trouwdatum heb ik nog niet gevonden.

Heeft u nog een tip voor mij om achter de ouders van Antoni en Anna Maria Grote Brinkman te komen?

met vriendelijk groet,

Marijke Lansbergen-de Jager

M.Lansbergen

De bron heb ik uit het overlijden van Fredrik Breukelman, hij overlijdt 1821 in Schiedam, zijn vader heet volgens de aangevers Anton, de naam van de moeder weten ze niet. Deze Fredrik is doopgetuige bij de doop van een van de kinderen van Gerardus/Gerrit Breukelman

M.Lansbergen

Wat die vernoeming betreft klopt het, geen van de kinderen heet Anton maar ook de naam Frans kom ik niet tegen, alleen bij het overlijden van Gerrit Breukelman wordt zijn vader Frans genoemd.

M.Lansbergen

Ik heb zelf de overlijdensakte van Fredrik er bij gezocht: https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:9Q97-YS77-SQV?i=244&cc=1576401

Als Fredrik als doopgetuige bij de dopen van de kinderen van Gerrit voorkomt en andersom, kan het haast niet anders dan dat ze familie zijn. En ook niet dat de vader van beide toch Anton heet, i.p.v. Frans.

Dubbele voornamen waren in Nederland niet zo gebruikelijk als in Duitsland. Laatst stond er een artikel in Gen magazine over het gebruik van meerdere voornamen in Nederland.

Tips voor het zoeken van de grootouders: de doop- en trouwboeken van Freckenhorst gaan terug tot 1707. Ook is er een begraafboek vanaf 1707, maar met een hiaat vanaf 1745 tot 1788. Hier is het complete overzicht te vinden: http://data.matricula-online.eu/de/deutschland/muenster/freckenhorst-st-bonifatius/

Er zijn helaas geen registers, dus zul je zelf moeten zoeken.

Frank Steggink

Hartelijk dank voor deze informatie, ik heb helaas heel veel Duitse voorouders zowel van mijn vader-en moederskant, hoop dat ik in de toekomst mijn vraag hier kan plaatsen, mvgr

Marijke Lansbergen-de Jager

M.Lansbergen


Natuurlijk is dat mogelijk. Dat is ook het doel van het Stamboomforum en zeker dit subforum Cool

Probeer wel gelijk zoveel mogelijk relevante informatie te melden in je vraag, zoals de overlijdensplaats- en datum van Gerardus en in dit geval ook dat de broer van Gerardus in Schiedam woonde en is overleden. Dat maakt het zoeken gemakkelijker voor degenen die met je vraag aan de slag gaan. Anders loop je de kans dat iemand gaat zoeken en met informatie komt, waarvan achteraf blijkt dat het niet om dezelfde persoon gaat. Dat zou jammer zijn. Gelukkig is dat nu niet het geval.

Het is wel zo dat op het gebied van online beschikbare genealogische informatie Duitsland nog steeds ver achterloopt op Nederland. Het is lang niet altijd mogelijk om een antwoord op je vraag te krijgen. Dat de gezochte personen uit een plaats kwamen waarvan wel de DTB's online staan is een kwestie van geluk. De laatste jaren komen er steeds meer bronnen bij, maar er is nog een lange weg te gaan.

Groeten, Frank

Frank StegginkPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!