stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Gezocht: Geboortedatum en ouders van Coenraad Hogendorp, geboren te Gulikerland begin 1700(?)



Profiel afbeelding

Kan iemand mij helpen met mijn zoektocht naar een verre voorvader van mij, waarvan ik vandaag de dag nog de achternaam draag?

Het gaat om Coenraad (Koenraadt) Ho(o)gendorp, overleden in 1781 te Elkerzee, Zeeland.
Hij is op 19-11-1769 in ondertrouw gegaan met LIjsbeth van de(r) Zande, ter Elkerzee. Hier staat vermeld dat hij is geboren te Gulikerland. Kort speurwerk wees uit dat dit in Duitsland ligt en ik heb geen idee waar ik zou moeten zijn voor zijn gegevens...

Ik hoop dat iemand mij kan helpen.

Renske Hoogendorp - 15 okt 2017 - 20:13

Hoi Renske, ik heb voor mijn eigen voorouder onderzoek in Duitsland gezocht (periode rond 1740) en na redelijk kort zoeken mijn stamvader gevonden.

Een rondje wikipedia geeft het volgende:

Het Land van Gulik of Gulikerland is een regio in de Duitse provincie Noordrijn-Westfalen. Het gebied is gelegen tussen de rivieren Maas en de Rijn met de rivier Roer als de centrale as. De belangrijkste plaats was deze regio stad Jülich. 

Rondom die plaats moet je dus gaan zoeken.

Ik zou, als ik jou was, gaan googlen op google.de (geeft meer resultaten dan de Nederlandse) met woorden als Jülich Kirche. Zet daar nog een tijdseenheid 1700...1750 (let op: 3 puntjes en geen spaties tussen de jaartallen). Dat geeft al een aardig beeld van de kerken daar, en of die al zo lang bestaan.

Vervolgens is het een kwestie van ouderwets aanschrijven of de Pfarrer zo aardig is om in de oude boeken naar jouw voorvader te gaan zoeken. 

Ik heb met mijn eigen stamvader vreselijk veel mazzel gehad. Bij de 2e kerk had ik beet. En de Pfarrer daar, was een oudere gepensioneerde man, die er zijn hobby van had gemaakt om dergelijke verzoeken als de mijne uit te pluizen. Helaas had hij niet meer de beschikking over de dtb's van "zijn" kerk, omdat die bij een brand verloren waren gegaan. Maar hij kon ahv de boeken met diaconierekeningen een aardige schets, compleet met data van het verleden maken en dat bracht me 3 gereraties verder de oudheid in.

Er kan een boel tijd in gaan zitten, voor je antwoord hebt. Deze man was redelijk snel met zijn antwoorden en met een paar maanden had ik bericht, maar van een andere kerk in de omgeving daar, duurde het bijna een jaar. Zoveel aanvragen waren er.

Succes met zoeken.

Ps. Houd er rekening mee, dat Hogendorp hoogst waarschijnlijk een vernederlandsing is van de originele Duitse achternaam. Je zult waarschijnlijk terecht komen bij iets als Hohendorf.

Bedet - 16 okt 2017 - 09:05

Mischien kun je je hier eens over buigen. 

 

Im Stadt- und Kreisarchiv Düren sind die Kopien der Kirchenbücher der Pfarreien der Altkreise Düren und Jülich seit dem frühen 17. Jahrhundert bis ca. 1800 (Einmarsch der Franzosen und Einführung der Zivilstandsregister) einsehbar.

Die Kirchenbücher des Alt-Kreises Düren sind über eine Kartei erschlossen. Es kann innerhalb der Orte alphabetisch nach Namen gesucht werden, getrennt nach Taufen, Sterbefällen und Hochzeiten (Ehe- und Mädchenname).

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

   Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Seit dem 1.1.2009 befinden sich nach der Änderung des Personenstandsgesetzes auch die Standesamtsregister der Stadt Düren und der früheren Ämter Birgel, Birkesdorf, Mariaweiler/Merken im Stadt- und Kreisarchiv Düren. Die Geburtsregister ab 1798 bis 1900, die Heiratsregister bis 1930 und die Sterberegister bis 1980 stehen den Benutzern zur Einsicht zur Verfügung. Jedes Jahr kommt ein weiterer Jahrgang hinzu. Für die Stadt Düren und einige umliegende Standesämter gibt es dazu eine bis 1874 bzw. 1900 reichende alphabetisch nach Familiennamen sortierte Verkartung.

Die Anfertigung von Fotokopien von den Kirchenbuchkopien, von den Verkartungen und von speziell kenntlich gemachten Archivalien ist nicht möglich.

Es dürfen jedoch nach Absprache mit dem Archivleiter Aufnahmen mit dem Fotoapparat / der Digitalkamera gemacht werden. Hierfür steht im Benutzerraum ein Reprostativ zur Verfügung.

Die Findbücher zu den einzelnen Gemeinde-, Pfarr- und Familienarchiven und zu den Nachlässen enthalten zahlreiche Hinweise auf weiterführende genealogische Quellen.

Die Archivbibliothek bietet außerdem hilfreiche Spezialliteratur für die Sachgebiete der Historischen Hilfswissenschaften, speziell für die Familienforschung, Hilfen zur Ortsbestimmung und zum Lesen von alten Schriften.

Te vinden op:

http://www.archive.nrw.de/kommunalarchive/kommunalarchive_a-d/d/Dueren/InformationenfuerFamilienforscher/index.html

Het lijkt erop dat de archieven van (alle????) kerken rondom Jülich hier verzameld zijn, in het Stad- und Kreizarchiv Düren.

Bedet - 16 okt 2017 - 09:27


Het (voormalige) hertogdom Gulick was veel groter dan alleen de regio rondom Düren. Zo viel ook Sittard (in de Nederlandse provincie Limburg) in de 18e eeuw onder het hertogdom Gulick. Dus het is bijna onbegonnen om de alle kerken in dit omvangrijke gebied aan te schrijven.

Op www.allelimburgers.nl zie ik in Sittard alleen een begrafenis van Catharina Hogendorps in 1761. Wijdverbreid lijkt deze naam in het Limburgse niet geweest te zijn. Ook meer duitstalige varianten zie ik zo gauw nog niet in deze regio.

karel honings - 16 okt 2017 - 14:32







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu