stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Hugenoten in Hamburg, Samuel Le Maistre x 1670 Marie Belhomme


Profiel afbeelding

Het betreft de uit Frankrijk gevluchtte Hugenoot Samuel Le Maistre die op 30 juni 1670 in Parijs trouwt met de weduwe Marie Belhomme. In zijn 'huwelijks akte' staat dat hij, Samuel le Maistre van beroep chirurgijn te Hamburg Duitsland is. Hij is een zoon van Samuel Le Maistre chirurgijn te Jargeau (Loiret, Fr.) en Marie Theveneau, beiden overleden in 1670. Ik weet dat hij vlak na 1670 zijn huwelijk in Parijs naar Amsterdam vertrekt waar hij diverse kinderen heeft. In 1679 trouwt hij opnieuw en heeft wederom kinderen gedoopt te Amsterdam en de laatste in 1695 te Den Haag.

Ik heb via family search gezocht in Frankrijk maar vind geen huwelijk van Samuel Le Maistre met Marie Theveneau nóg de doop van een zoon Samuel (~ca.1645) of broers of zusters. Graag zou ik weten of er in Hamburg kerkboeken zijn waarin hugenoten te vinden zijn.

Ik hoop dat iemand mij hierbij kan helpen.

Met vriendelijke groet, Jeannette Brown

Jeannette

Zij zijn gehuwd in Charenton-le-Pont. Zij was toen veuve de Jérémie Le Prestre
Ik vond het al zo vreemd, want het archief van Parijs is tijdens de Commune de 1871 vrijwel volledig verbrand.

Jan Clavaux

Beste Jeannette Brown,

FamilySearch is i.h.a. een prachtige en rijke bron, maar nog lang niet "compleet" voor wat betreft Duitsland; er zijn er nog niet veel Duitse collecties aanwezig. De officieel geldende term voor het kerkgenootschap, die u nodig heeft als u onderzoek gaat doen, is "Französisch-Reformierte Gemeinde" ; zie voor achtergrondinformatie bijvoorbeeld de kleine, beknopte tekst bij Wikipedia https://de.wikipedia.org/wiki/Hugenotten#Hamburg en het daarbij, onder noot 10 vermelde, uitstekende artikel op de website van de Hugenoten-rechtsopvolger: http://erk-hamburg.de/geschichte/ . Misschien kunt u ook even contact opnemen met het archief van de stadstaat: http://www.hamburg.de/staatsarchiv/ .

Voor daadwerkelijk genealogisch onderzoek vindt u hoe dan ook de beste informatie op de website https://www.hugenotten.de/hugenotten/refuge.php en daarbij de rubriek Genealogie: absolute specialist voor al uw vragen is het Duitse Hugenotencentrum in Bad Karlshafen, dat ook over menig Frans-gereformeerd Kirchenbuch beschikt. Een bezoek daaraan, en / of een lidmaatschap daarbij, zijn aan te raden (of een aanvraag doen voor onderzoek-op-afstand, en een hoog uurtarief daarvoor "op de koop toe nemen").

Veel succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Ik heb de titel van dit bericht wat uitgebreider gemaakt, dan geeft dit direct meer informatie (zie regels).

Yolanda Lippens

Goedemorgen.

Ik heb geen idee maar vond dit misschien kan u dit nog een beetje helpen.  zie hier. Lan als een Leidraadje dienen maar meeste heeft u misschien al.

 

Mvg

Elisabeth

"Zij zijn gehuwd in Charenton-le-Pont. Zij was toen veuve de Jérémie Le Prestre
Ik vond het al zo vreemd, want het archief van Parijs is tijdens de Commune de 1871 vrijwel volledig verbrand"

Bedankt, maar die informatie was mij bekend.

Het gaat om de ouders van Samuel le Maistre chirurgijn te Hamburg. Dat zijn Samuel Le Maistre chirurgijn te Gergeau en Marie Theveneau. In de trouwregisters van Loiret Fr. staat dat op 7 juni 1648 een Samuel Le Maistre, chirurgijn te Gergeau (Jargeau) trouwt met Marie Clapier. Op dezelfde plaats en tijd huwt ook een Nicolas Le Maistre met Helene Roux; bij Nicolas staat geschreven dat hij de broer van Samuel is.

link:https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:S3HY-6SJS-RFP?i=45&cc=1582585

Vanaf het moment van hun huwelijken in 1648 zijn beide echtparen spoorloos d.w.z. geen van dopen van hun kinderen te vinden en ze duiken ook niet op als getuige bij andere dopen.

Ook is er bijvoorbeeld geen eerder huwelijk (<1648) van Samuel Le Maistre met Marie Theveneau te vinden.

Ik heb diverse franse kerkboeken uitgepluisd maar kom niet verder. Ik heb reconstructies gemaakt van alle Le Maistre families die ik vond (dus als iemand daarover iets wil weten...:-))

Nu ga ik het advies van Dimitri Vlas opvolgen (bedankt voor de vele linken!) en een brief naar Hamburg te schrijven om te zien of daar nog iets te vinden is.

Groet, Jeannette Brown

 

 

Jeannette


Dank voor de tip Elisabeth, maar die had ik ook al.

Zelfs in dit boek:  La révocation de l'Édit de Nantes a Paris d'après des documents inédits (De herroeping van het edict van Nantes in Parijs gebaseerd op niet-gepubliceerde materiaal) staan veel Le Maistre's (en andere namen) maar geen nieuwe informatie.

link: https://archive.org/stream/larvocationdel03doue#page/190/mode/2up/search/le+prestre

JeannettePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!