stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » DTB Bramsche



Profiel afbeelding

Beste Bob,

Zou graag wat inzage krijgen in de dtb's van Bramsche.

Mijn familie : Schwankhaus wat in Nederland Zwankhuizen werd.

Met vriendelijke groet,

Peter Zwankhuizen.-

P.J.Zwankhuizen - 5 feb 2018 - 16:20

Beste Bob,

Ik zou graag willen speuren in  het DTB register van Vechta bij Hannover ,kan dat?

 

groeten R. Fleumer

Rudolf Fleumer - 5 feb 2018 - 16:57

Heren, heren... met alle respect : waarom richt u zich tot ene "Bob"?  

De heer Bob Coret, als u die soms bedoelt, is weliswaar de initiatiefnemer van het Stamboomforum, maar u moet er zeker *niet* op rekenen, dat hij hier allerlei inhoudelijke genealogische vragen gaat proberen te beantwoorden. Als moderator hebben wij inmiddels mevrouw Yolanda Lippens (https://www.stamboomforum.nl/actualiteit/2/62387/0/nieuwe_moderator), en ook van de moderator moet u dat *niet* verwachten. Beiden hebben wel iets anders / beters te doen. Op het Stamboomforum zijn het de aangesloten leden die proberen elkaar te helpen bij het oplossen van elkaars vragen: u hoeft zich dus niet tot een bepaalde individuele persoon te wenden, en dat heeft ook geen zin.

_________________________________________________________

Van Nederland bent u gewend dat in principe de (openbaar geworden) akten van de burgerlijke stand volledig, en de DTB-boeken tot 1811 ook grotendeels als digitale afbeelding van het origineel (foto-scans) online te zien zijn (zoals bij ZoekAkten en Dig. Bronbewerkingen). Meestal zijn er daarvan ook indexen op naam beschikbaar.

Voor Duitsland moet u deze luxe meteen vergeten!! Hoofdregel daar is: Nee, Tenzij. De digitalisering staat in Duitsland nog in de kinderschoenen, ook omdat er geen uniform beleid is: deelstaten en grote streek- en stadsarchieven hebben allen zo hun eigen prioriteiten en beleid qua besteding van tijd, personeel en uitgaven aan digitalisering; het kan dus nog tientallen jaren duren voordat een "Nederlands niveau" is bereikt. Slechts van heel weinig plaatsen kunt u nu al daadwerkelijk digitale foto's van bladzijden uit de kerkboeken DTB (Kirchenbuch) inzien. Meestal moet u maar blij zijn met losse namen uit allerlei "vondsten" van anderen uit die boeken: vermeldingen zónder een afbeelding uit een kerkboek. [De daadwerkelijke oude kerkboeken worden vaak nog bewaard bij plaatselijke parochies, en zijn te kwetsbaar om in te bladeren: meestal zijn zij wel in te zien in regionale archieven van de overheid of de kerk (RK/prot.) in de vorm van microfiches. U zou daarvoor dus echt naar Duitsland moeten.]  -  Wat u ook doet, en wáár u ook naar zoekt of over communiceert: realiseert u zich altijd om welke gezindheid het gaat (RK / protestant), noteert u dat voor uzelf, en vermeldt u dat ook bij al uw zoekacties, en in communicatie zoals op het Stamboomforum!

1. Lopende digitaliseringsprojecten in opbouw, met daadwerkelijke foto-scans uit een Kirchenbuch:

- Rooms-katholieke kerkboeken DTB:  Matricula, gratis toegang, http://data.matricula-online.eu/en/

- Protestantse kerkboeken, Evangelisch-Luth. : Archion, betaalde toegang, https://www.archion.de/

2. Verder vindt u op FamilySearch (gratis, registreren verplicht) van heel veel Duitse plaatsen naam-indexen op "levensgebeurtenissen" (dus eigenlijk uit kerkboeken en verschillende bronnen losse gebeurtenissen als geboorte, doop, huwelijk, overlijden, begraven) en van heel weinig Duitse plaatsen daadwerkelijk afbeeldingen uit kerkboeken (zie onder de namen Church Records, resp. Church Book Duplicates). Dergelijke losse vermeldingen van "vondsten" als levensgebeurtenissen (zonder afbeelding uit kerkboeken!) vindt u ook bij GeneaNet en MetaSuche (van portaal GenealogieNetz; waaronder familiereconstructies, OFB: lokale bewerkingen van o.a. een Kirchenbuch door vrijwilligers, met vermelding van namen uit die bronnen, meestal zonder afbeeldingen); het gaat dus meestal puur om databanken-op-naam, zonder DTB-afbeelding.

3. Sinds de jaren '90 zijn, ook alleen hier en daar (bij lange na niet landsdekkend) bij een genealogische vereniging of commercieel bedrijf projecten voor digitalisering van kerkboeken *in de vorm van cd's of dvd's* opgezet. Heel vaak betreft dit alleen naam-indexen, sinds de afgelopen jaren steeds meer ook echt mèt afbeeldingen van documenten. Zij zijn vrij duur, meestal niet onder 10 à 15 euro. U spoort ze op door bijvoorbeeld trefwoorden als "Kirchenbuch-Verkartung" plus de plaatsnaam. Zoekt u goed uit (!!) of het alleen om naamsvermeldingen gaat, of ook om daadwerkelijke afbeeldingen uit een Kirchenbuch, vóórdat u bestelt en geld uitgeeft.

____________________________________________________________________________________

Over de vraag van de heer Zwankhuizen : simpel zoeken bij Google https://www.google.nl/search?q=kirchenbuch+%2B+bramsche&oq=kirchenbuch+%2B+bramsche geeft meteen al, tenminste als u de protestantse (Evang.) richting bedoelt, een regionaal kerkelijk archiefbureau voor kerkboeken aan. U ziet ook lokale vrijwilligersprojecten voor RK en protestants samen: https://www.osfa.de/datenbanken/db_kirchspiel_bramsche.php . In elk geval leert 5 minuten Googlen ook dat het hier om een zeer oude familie gaat (zie een veldnaam die je ongeveer zou vertalen met "Ten Zwange", in een vermelding uit 1295!),

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

...en ook dat u waarschijnlijk, met uw onderzoek, o.a. rond een boerenhofstede / boerderij Schwankhaus ("Hof Schwankhaus"), uiteindelijk zult uitkomen bij de plaats Sögeln bij Bramsche, waar ook nog (zoom in en zoom uit!) een straatnaam Schwankhausweg bestaat (ik zou meteen gaan kijken!). 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

_________________________________________________________________________________________________________

Over de vraag van de heer Fleumer: zie de Google-zoekactie https://www.google.nl/search?q=kirchenbuch+%2B+vechta&oq=kirchenbuch+%2B+vechta ; u ziet meteen al de verwijzing naar de daadwerkelijke bewaarplaatsen van het Kirchenbuch Vechta, en de plaats waar u hen (niet in originele vorm, maar als microfiche) zou kunnen inzien (protestant, Evangelisch-Luthers: Oberkirchenrat, Oldenburg, resp. Landesarchiv (deelstaatsarchief), Oldenburg; katholiek: Offizialatsarchiv Vechta bij het Bischöflich-Münsterische Offizialat, Vechta). Zie bijvoorbeeld deze pagina: http://www.offizialat-vechta.de/das_offi/archiv_des_offizialates/. De meeste Nederlandse genealogen zullen dit hoe dan ook niet doen, de moeite nemen om een paarhonderd km te reizen en daadwerkelijk in een Duits archief inzage te nemen in die Kirchenbuch-microfiches. Vind in de buurt niet direct iets lijkend op de naam Fleumer/Vleumer, niets met o-Umlaut of in de trant van Floimer/Vloimer, wel bijvoorbeeld (misschien een verbastering) een familienaam Flemer, uit Lohne bij Vechta: http://www.auswanderer-oldenburg.de/getperson.php?personID=I82384&tree=Auswanderer.

________________________________________________________________________________________________________

Veel succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 8 feb 2018 - 00:21


Geachte heer Zwankhuizen,

Wat wilt u weten over de familie Schwanhaus? Ik heb het kerkboek Bramsche en zag ze ook in het kerkboek Sögeln.

Groet,

Hiltje Zwarberg

Hiltje Zwarberg - 29 dec 2020 - 19:45







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu