stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Freibauern-Urkunde H?mmling 1394



Profiel afbeelding

Ik ben benieuwd naar de namen van de vrije boeren die de Freibauern-Urkunde van 1394 hebben ondertekend, maar kan de geschreven tekst niet lezen. Weet iemand of daar ook een transcriptie cq vertaling van is?
Mijn voorvader van de Vollerbenhof Lehmhaus uit Waldhöfe (ook Waldi/Walde) bij de plaats Sögel zou een van de ondertekenaars kunnen zijn.

W.F. Leemhuis - 18 apr 2018 - 21:26

http://www.family-horstmann.net/ho_name/ho_emsland/ho_ems_geschichte.pdf

Janny Bijsterveld - 18 apr 2018 - 23:12

Bedankt! Ik had de geschiedenis van Horstmann ook gevonden. En ook wel afbeeldingen van de oorspronkelijke oorkonde, maar nog nergens een transcriptie van die geschreven tekst. Iemand moet die tekst in oud schrift toch hebben kunnen lezen?!

W.F. Leemhuis - 19 apr 2018 - 21:27


Beste heer Leemhuis,

--- Volgens deze nadere beschrijving uit 1953 (opgenomen in het tijdschrift Emsländische und Bentheimer Familienforschung, Heft 21, März 1993) werd de Freibauern-Urkunde bewaard in Münster; wie weet, gaat het om een overheids- of kerkelijk archief daar, en ligt het daar nog steeds. Alleen is er geen vermelding over de bewaarplaats te vinden op de "overkoepelende" archiefwebsites van de deelstaten Nordrhein-Westfalen http://www.archive.nrw.de/ en Niedersachsen https://www.arcinsys.niedersachsen.de/arcinsys/start  . De beschrijving:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

--- Als íemand het antwoord op die vraag weet, en ook weet of er een transcriptie van de Freibauern-Urkunde bestaat, zal het de uitgever van dat tijdschrift zijn, de bekende genealogische vereniging voor die regio: Arbeitskreis Familienforschung der Emsländischen Landschaft; zij zijn de specialisten daar op dit gebied. Het beste zou u dan ook daarmee contact op kunnen nemen voor uw vraag:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

--- Kennelijk is er ook een uitvoerig artikel over verschenen in het Emsland-Jahrbuch van 1965: Dr. Anton Kohnen,
"Die Freibauern-Urkunde des Hümmling von 1394". U kunt dit boek via uw eigen bibliotheek te leen aanvragen (alsof het een boek van uw eigen bibliotheek zou zijn), via de "zoek-een-boek-service" (interbibliothecair leenverkeer) : volgens de website WorldCatalogue https://rug.on.worldcat.org/search?queryString=no%3A6629009#/oclc/6629009 is het aanwezig in de collectie van verschillende bibliotheken (en thuis kunt het uiteraard inzien, en kunt u kopieen / scans maken, enz.)

--- Een van de mooiste genealogieen van de familie Leemhuis (1490...) is die op http://content.wein-wolff.de/magento/Chronik/07%20-%20Teil%206%20-%20Komplett.pdf , bladzijden 195 e.v. ; fragment :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

--- Bij enkele bronnen staat als vroegst bekende vestigingsplaats dan Eestenwolde vermeld, waarover je nu niets meer terugvindt; wel ligt er verderop, aan de straatweg richting Werlte / Cloppenburg, een plaats Ostenwalde (oostelijk ten opzichte van het oorspronkelijke 'Walde of 'Wolde').

--- En voor de forumlezer/voorbijganger kan een beeld meer zeggen dan 1000 woorden; vandaar een paar kaarten (sowieso onmisbaar bij genealogisch onderzoek in Duitsland) :

- moderne topografische kaart, ca. 1:45 000, zie Niedersachsen-Viewer, http://geoportal.geodaten.niedersachsen.de/navigator/

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- oudere topografische kaart (1898-1900), schaal 1:25 000, zie Deutsche Fotothek, http://www.deutschefotothek.de/documents/obj/71053113

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 29 apr 2018 - 23:56







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu