stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Gezocht de ouders van Hedwich Henriette Fidde/Tidde/Tilden (gedoopt in Kleef (D)) - rond 1737



Profiel afbeelding

Eerder al in de Nederlandse sectie geplaatst, maar de betreffende dame is naar alle waarschijnlijk gedoopt in Kleef, rond 1737, Duitsland.

Namen van haar kinderen:

1. Carel George Spronkers

2. Alexander Hieronimus Spronkers

3. Henriette Louise Spronkers

Mogelijk dat de moeder Henriette Louise heette en de vader Alexander of Carl.

Dit omdat de namen van de ouders van haar partner Johannes en Josijntje waren.

Johan de Graaf - 23 apr 2018 - 14:33

Beste heer De Graaf,

- Geen direct antwoord op uw vraag, maar wat algemene opmerkingen.... Bij genealogie, zeker bij familieonderzoek naar een Duitse herkomst, heeft u praktisch áltijd te maken met verschillende schrijfwijzen en naamsvarianten (dat heeft nu eenmaal te maken met de laaggeletterdheid, het slechte onderwijs vóór de algemene leerplicht, het beperkte wereldbeeld en de algemene stompzinnigheid in die tijd). - Met de "zekere" familienaam van de vader en de kinderen, en de verschillende "onzekere" naamsvarianten aan de kant van de moeder, heeft u in dit geval een bepaalde combinatie te pakken. Het beste is dan ook, op zoek naar bronnen (internet / archieven / literatuur) en aanwijzingen bij andere genealogen, dat u die combinatie in àlle naamsvarianten onderzoekt.

Via bijvoorbeeld creatief zoeken bij Google, door één zoekterm te koppelen aan 3 andere zoektermen (X of Y of Z, oftewel: met OR) laat u enerzijds alle mogelijkheden ópen, en spant u zich aan de andere kant in om niets "mis te lopen", qua vondsten, op één van die combinaties:

https://www.google.com/search?q=Spronkers+%2B+(Fidde+OR+Tidde+OR+Tilden)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Zoals u weet levert dat interessante treffers op:

- https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=59&miaet=1&micode=0402-01&minr=1258009&miview=inv2&milang=nl : Haags Gemeentearchief, archieftoegang 0402-01, Weeskamer 's-Gravenhage, paragr. 1.5.2: Boedelpapieren, inventarisnummer 2753: Hedwich Henriette Tidde, vrouw van Servaas Spronkers, 1788

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0ahUKEwiOxrKPwdDaAhULaVAKHQDcBncQFgg5MAM&url=http%3A%2F%2Fresolver.kb.nl%2Fresolve%3Furn%3Dddd%3A010788625%3Ampeg21%3Apdf&usg=AOvVaw3XG9Wc0oPFC2KErjI3oaI- ; Nederlandsche Staatscourant 11 april 1856, bijvoegsel, aankondiging Voormalige Weeskamer te 's-Gravenhage (PDF-bestand, pagina 10) ; Fidde, Hedwich Henriette :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- Verder zoekt u natuurlijk vooral bij de belangrijkste 3 databanken-op-naam voor Duits onderzoek: FamilySearch (eerst gratis registreren!), GeneaNet en MetaSuche (van GenealogieNetz) op alledrie de varianten; en ook op Karte: Verwandt.de om een algemene indruk van het vóórkomen in Duitsland te krijgen. Zo op het eerste gezicht lijkt mij die naamsvariant "Tilden" hier niet heel erg waarschijnlijk: die doet -getuige de zoekresultaten- meer aan Engelstalige regio's denken; en "Fidde" lijkt mij een latere verschrijving (schrijffout), aangezien die naam vooral in meer Noordduitse regio's veel vaker voorkomt (zo richting Schleswig-Holstein). Dit is allemaal maar een eerste indruk of speculatie : zoekt u vooral op alle mogelijke varianten. - Begin bij het zoeken altijd met de grote lijnen, en "beperk" uzelf pas láter : dus eerst bijv. zoeken in heel Duitsland, dan pas in Nordrhein-Westfalen / Rheinland / Westfalen, dan pas in Kleve; en bijv. eerst op familienaam-varianten, dan pas op specifieke voornamen.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

    Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- De naamsvariant Tidde, of Tidden, kwam wèl veel voor in het gebied dat nu Nordrhein-Westfalen is; zie bijvoorbeeld MetaSuche, en GeneaNet. Volgens Karte: Verwandt "Tidde" bijvoorbeeld nog vrij veel rond Warendorf, een heel stuk naar het oosten; zie Google Maps: https://www.google.nl/maps/search/warendorf/@51.8878274,7.4063805,9.5z. Een enkele keer (zie FamilySearch) echter ook veel dichterbij: in bijvoorbeeld Dingden, precies tussen Kleve, Borken en Wesel: https://www.google.nl/maps/place/Dingden,+46499+Hamminkeln,+Duitsland/@51.7502933,6.6233852,10.75z/.

"Tidden", de variant waarvan uw "Tidde" best zèlf een verbastering zou kunnen zijn, komt veel voor vlakbij Kleve (Kleef), nl. in de districten Borken en Wesel : volgens FamilySearch vrij vaak in Dingden, en ook in Rhede, Bislich (zie bijv. http://home.kpn.nl/~ferwerd/verhohlen/bissT.htm ) en Rees; dat is allemaal ongeveer in de driehoek Kleve / Emmerich - Borken - Wesel. Hier ziet u bijvoorbeeld een boerderij Tidden op het landgoed Mumbeck, nu in de plaats Dingden, aan de uitvalsweg Krechtinger Strasse:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

...die u ook ziet terugkomen, op die typisch Noordduits/Twentse manier van "familienaam, afgeleid van boerderij" of "boerderijnaam, afgeleid van de familienaam" (vgl. Schulte-Nordholt, Vennegoor of Hesselink) bij allerlei lijsten met herkomst en oorsprong van GeneaNet voor de familienaam-varianten, bijvoorbeeld http://www.geneanet.org/abstammung/de/tidden.html :  familienaam "Tidden genannt Mumbeck" , en http://www.geneanet.org/abstammung/de/linde.html : "Van der Linde genannt Tidden" :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Zelfs heeft FamilySearch wat resultaten uit Kleve (Kleef) zelf beschikbaar (vroeger gespeld: Cleve). Maar grondiger onderzoek in deze bronnen is nodig...

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- In elk geval zou ik u in het algemeen voor Duits onderzoek èrg aanraden die portaal-website GenealogieNetz, qua tips / bronnen / databanken / mogelijkheden, he-le-maal "uit te putten" ; en speciaal voor onderzoek in de regio Klever Land / Westfalen u aan te sluiten (gratis) bij zo'n genealogische mailinglijst, een soort "prikbord" per e-mail waarop stamboom-onderzoekers voor dezelfde specifieke regio hun vragen kunnen stellen en gegevens kunnen uitwisselen. U bent dan veel dichter bij de oorsprong: iedereen houdt zich immers daar met dezelfde regio bezig, en u helpt daadwerkelijk elkáár. Zie voor dit (bij Duits onderzoek héél belangrijke) medium de pagina's http://wiki-de.genealogy.net/Genealogische_Mailinglisten en http://list.genealogy.net/mm/listinfo  :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

In uw geval lijken mij die mailinglijsten 18, Kleverland-Liste, en 42, Westfalen-Liste, het meest interessant. Hier kunt u zich aanmelden:http://list.genealogy.net/mm/listinfo/kleverland en http://list.genealogy.net/mm/listinfo/westfalen-l . Ook kunt u uitstekende hulp vinden (zoals bij ons op het Stamboomforum) op het grote forum voor genealogen met Duits onderzoek, het Forum Ahnenforschung https://forum.ahnenforschung.net/ , met een speciale rubriek voor Nordrhein-Westfalen https://forum.ahnenforschung.net/forumdisplay.php?f=21 . Beide bronnen zijn uw moeite 100% waard!

Tenslotte nog wat tips :

- archieven in Duitsland (overheid, verenigingen, stichtingen, kerken, bedrijfsleven, enz.) kunt u opsporen via de grote portaal-website Archivportal-D : https://www.archivportal-d.de/  (vergelijkbaar met onze Archiefwiki of Archieven.nl) . - Let wel: digitalisering van echte primaire bronnen (kerkboeken 'Kirchenbuch' doop/trouw/begraven, akten van de burgerlijke stand, e.d.), waardoor u echt online akten kunt bekijken, staat in Duitsland helaas nog in de kinderschoenen. - De collectie bij FamilySearch is voor Duitsland nog vrij klein, en biedt meestal niet de regio die u zoekt. - De overheid (hier: de deelstaatsarchieven) is nog maar net begonnen met digitalisering en online-beschikbaarstelling van allerlei akten van de burgerlijke stand, die overigens pas in 1874-1876 uniform voor heel Duitsland is ingevoerd. - Er zijn veel bedrijven die online handelen in akten op CD of DVD per plaats, die peperduur zijn. - De kerkgemeenschappen zelf hebben ook online-digitaliseringsprojecten voor hun Kirchenbuch-collecties opgezet : voor protestantse kerkboeken (evang.-luth.) Archion https://www.archion.de/ (wordt vrij snel uitgebreid, maar heeft een betaalde toegang: peperduur), en voor katholieke kerkboeken Matricula Online http://data.matricula-online.eu/en/ (het uitbreiden van de collecties vordert vrij langzaam, maar de toegang is gratis).

De Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, met de deelgebieden Rheinland, Westfalen en Lippe, onderverdeeld naar Regierungsbezirk (ongeveer: arrondissement) en districten (Kreis / Landkreis), ziet u op dit kaartje (bron: http://members.chello.nl/~r.kepper/nl.fr/duitsland.htm ) afgebeeld :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

U ziet hier een voorbeeld over digitalisering uit een overheidsarchief voor de deelstaat Nordrhein-Westfalen : http://www.archive.nrw.de/lav/abteilungen/ostwestfalen_lippe/service_familienforschung/index.php .

....Uit die deelstaat is nu voor het deelgebied Westfalen-Lippe (ongeveer de noordoostelijke helft van NRW) een begin gemaakt, met een collectie van 44.000 aktenbundels met akten van de burgerlijke stand: nl. overlijdensakten uit de periode 1874-1938, en daarvan de "dubbelen" (Sterbe-Nebenregister). De lijst is onderverdeeld naar grote stad of Kreis (district), u zult dus voor plaatsen die u interesseren even via Wikipedia moeten uitzoeken onder welke Kreis zij vallen, en of die collectie al beschikbaar is. Deze lijst met links naar de akten-scans wordt doorlopend actueel gehouden:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

....Voor het gebiedsdeel Rheinland (ongeveer de zuidwestelijke helft van NRW) vindt u, via de pagina http://www.archive.nrw.de/lav/abteilungen/rheinland/bestaende_duesseldorf/index.php , in het PDF-bestand "Stand der Digitalisierung" op http://www.archive.nrw.de/lav/abteilungen/rheinland/BilderKartenLogosDateien/Digitalisierungsampel_R-4_2018_01_03.pdf , een vergelijkbare overzichtslijst. In het Rheinland zijn wel naar voorbeeld van de Franse bezetters al sinds 1798 voorlopers van de "moderne" akten van de burgerlijke stand aangelegd, die echter niet 100% dekkend zijn (veel mensen vonden een aangifte bij de pastoor of dominee wel genoeg, of wantrouwden sowieso het Franse systeem, vanwege de dienstplicht-oproeping). Die voorlopers heetten Zivilstandsregister (letterlijk vertaald van het Franse "état civil") ; zij werden dus in de periode 1874-1876 afgebouwd, "afgelost" en vervangen door het voor heel Duitsland uniforme systeem van "moderne" akten van de burgerlijke stand, de Personenstandsregister. - Afbeelding van een fragment uit het PDF-bestand:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- een grote sprong vooruit bij uw genealogisch onderzoek kan het betekenen, voor informatie of hulp eens te gaan kijken bij de specialist, regionale of plaatselijke genealogische, historische of culturele verenigingen ("genealogischer Verein", "Heimatverein" e.d.).

.....In het Klever Land, de regio rond Kleve (Kleef), is dat bijvoorbeeld Mosaik, met een uitstekende eigen archiefcollectie (waaronder kopieen uit kerkboeken DTB, registers, burgerboeken, familiekronieken en fragment-genealogieen) : https://www.mosaik-kleve.de/index.html

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

(deze vereniging heeft bijv. op de website vermeld dat bij haar verzameling bidprentjes, Todeszettel, een exemplaar voorkomt van een mevrouw Tidden, Anna, geboren * 14.02.1784, overleden + 21.01.1875, gehuwd met de heer Heinrich Wissing).

.....Voor de plaats Dingden is dit bijvoorbeeld Heimatverein Dingden : http://www.heimatverein-dingden.de/

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

...in het aangrenzende gebied, achter Wesel, zou u wat dit betreft ook nog kunnen denken aan een genealogische werkgroep voor het westelijke Münsterland, de Arbeitsgemeinschaft Westmünsterland-Genealogiehttps://www.wmgen.de/ :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

....en ook zou u in het algemeen, voor de grotere regio Westfalen, kunnen denken aan de Westfälische Gesellschaft für Genealogie und Familienforschung , https://vereine.genealogy.net/wggf/ :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- verdiept u zich altijd goed in de plaatsen die u bij uw onderzoek tegenkomt, hun geschiedenis, de bestuurlijke regio's waarin zij liggen en waaronder zij vroeger hebben gevallen ("territoriaal toebehoren"), want dit bepaalt welke archieven voor u belangrijk zijn; en in de landschappen eromheen, wat belangrijk is als u zich wendt tot genealogische, historische of culturele verenigingen: die zijn meestal per landschap georganiseerd, niet per bestuursgebied. U moet dus bij uw onderzoek bijvoorbeeld weten dat Nordrhein-Westfalen de moderne deelstaat is, dat hiervan Westfalen-Lippe en het Rheinland de twee grote bestuurlijke deelgebieden zijn, dat in die grote regio Westfalen een streek Münsterland bestaat, waarin vervolgens allerlei plaatsen liggen...

Dit alles kan prima via bijvoorbeeld Wikipedia (bijv. https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleef_(stad) ; de Duitse versie geeft bijna altijd de meeste informatie : https://de.wikipedia.org/wiki/Kleve of https://de.wikipedia.org/wiki/Dingden) ; en via de rubriek Regional bij GenealogieNetz, met het zoekscherm linksboven (bijv. http://wiki-de.genealogy.net/Kleve of http://wiki-de.genealogy.net/Dingden_(Hamminkeln)).

- houdt u elke minuut dat u met uw Duitse genealogische onderzoek bezig bent, altijd en continu, een goede online-kaart bij de hand (bijv. Google Maps, Bing Maps, Via Michelin, OpenStreetMap, enz.) : anders mist u ècht allerlei samenhangen en verbanden; en bij wat meer gedetailleerd onderzoek vooral ook de topografische kaart, gratis per deelstaat beschikbaar; voor NRW hier: https://www.tim-online.nrw.de/tim-online2/

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

                                                    [illustratie: een hofstede Tidde in de buurtschap Vechtrup, bij het stadje Telgte]

- zorgt u dat u bij Duits onderzoek "terug in de tijd", onderzoek in de "Duitse fase" d.w.z. vóór de migratie naar Nederland (in uw aantekeningen, in uw stamboomprogramma, in uw communicatie met andere genealogen, bij e-mailverkeer met Duitse instanties / archieven e.d. , vraagstelling op een forum, ook in Nederland, enz. enz.), het professioneel aanpakt: gaat u niet aan het werk met latere Nederlandse verbasteringen van voornamen en plaatsnamen, maar vraag u af welke oorspronkelijk Duitse naam bedoeld kan zijn, waarmee u dan verder kunt. (Zou bijv. ook op "Hedwig" zoeken, naast "Hedwich".)

En: zorg dat u altijd de Duitse versie van de plaats- of streeknamen gebruikt, noemt tegenover anderen, en voor uzelf noteert: dus bijv. Wesel en niet "Wezel", Niedersachsen en niet "Nedersaksen", Braunschweig en niet "Brunswijk", Frankfurt en niet "Frankfort", Nordrhein-Westfalen en niet "Noordrijnland-Westfalen", Düsseldorf en niet "Dusseldorp", Köln en niet "Keulen", Emmerich en niet "Emmerik", Kleve en niet "Kleef".

- vergeet niet, op veel manieren creatief en slim te blijven zoeken met Google-zoektermen. Soms kan een wilde gok ("wild guess") of een vergezochte combinatie van zoektermen toch allerlei interessants naar boven halen, dat wijst op een bepaalde herkomst(regio). Ook de krant kan interessant zijn.

Als u bijvoorbeeld onderzoek van àndere genealogen op het spoor zou willen komen (Duitsers, Fransen, Amerikanen, Nederlanders, enz. ) voor die familienaam, aan de hand van wat zij op internet mogelijk kunnen hebben gepubliceerd, zou een combinatie van de "trefwoorden" die zij in hun eigen taal daarbij gebruikt kunnen hebben (Genealogie, Familienforschung, Stammbaum, généalogie, genealogy, stamboom, family tree, genealogie; enz. ), misschien wel (afgezien van het feit dat u ook vóórnamen Tidde tegenkomt) iets moois kunnen opleveren; bijvoorbeeld in deze combinatie van zoektermen : https://www.google.com/search?q=(Tidde+OR+Tidden)+%2B+(genealogie+OR+Familienforschung+OR+genealogy)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Hier is bijvoorbeeld een interview uit 2015 met een heer Anton Tidde uit Vechtrup bij Telgte, dan 91 jaar oud, van wie de vader (geboren *1873) op dezelfde boerderij woonde: http://www.wn.de/Muensterland/Kreis-Warendorf/Telgte/2015/07/2035702-Telgter-kam-vor-70-Jahren-aus-der-Kriegsgefangenschaft-frei-Das-bisschen-Glueck .

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

"Tidde" is ook de naam van een boerderij bij de plaats Emsdetten (https://mapcarta.com/de/17990622), veel noordelijker :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ook de combinatie van het Duitse begrip voor boerderij / hofstede / boerenerf, "Hof", met een familienaam kan soms iets opleveren. Ook met deze zoekopdracht https://www.google.com/search?q=%22Familie+Tidde%22+OR+%22Hof+Tidde%22  blijkt bijv. weer sprake te zijn van een "Hof Tidde" in Vechtrup bij Telgte (treffer, verwijzend naar deze bron https://portal.dnb.de/opac.htm?method=simpleSearch&cqlMode=true&query=idn%3D1014354617 uiteindelijk).

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- In dit verband is voor veel Nederlandse genealogen die een Duitse herkomst uit de streek Münsterland onderzoeken, ook heel interessant de bekende publikatie over boerderij-onderzoek naar de 17de en 18de eeuw (gratis online te bekijken en downloaden) van Bernhard Feldmann, "Die Höfe des Münsterlandes und ihre grundherrlichen Verhältnisse" (1994 / 1995) : https://www.wmgen.de/linkliste?task=weblink.go&id=156 (PDF-bestand). Ook hierin (u kunt zoeken op naam met de toetsenbord-combinatie control-F) vindt u vermeldingen van familieleden en boerderijen Tidde en Tidden.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

                                 [illustr. : kaart uit Wikipedia-pagina https://de.wikipedia.org/wiki/Portal:M%C3%BCnsterland ]

 

Succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 23 apr 2018 - 17:11

de correct doop op FamilySearch lijkt me deze link, Hedwig Henrietta gedoopt op 08.03.1736 te Kleve als dochter van Hermanni Tidden & Gerdrut Wegmans

Peter B - 24 apr 2018 - 01:48

LOL... uiteraard is dat de meest waarschijnlijke optie, want de vraagsteller dhr. De Graaf heeft deze vraag eerst in de Nederlandse rubriek gesteld, in oktober 2017, zie https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/62225/0  ; en daarbij was toen al door de goeie zorgen van Bedet en Willem Hak het volgende duidelijk geworden:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

DTB Den Haag, Trouwen / begraven 1775-1794; begraven 1798-1805: FamilySearch, https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-99QJ-D99M-Y?i=235&cc=2037907 ; 1784 april 6: Hedwig Henrietta Tilden, 47 jaar. Onderaan de afbeelding vermeld:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Je komt dan dus uit op een geboortejaar van ongeveer 1784 -/- 47 = 1737; "you do the math", dus inderdaad is dàt waarnaar je ging zoeken op FamilySearch. Zie de boven vermelde echtparen Hermannus Tidden / vr. Donings en Hermannus Tidden / vr. Wegmans.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Overigens ben je, ook als je uitgaat van de "vernoemingspraktijk" (naar de vader van de vader bij zoons, dan naar de vader van de moeder; naar de moeder van de vader bij dochters, dan naar de moeder van de moeder; enz. enz.), de kloppende jaartallen en van gelijkenissen in de combinaties voornaam - voornaam, en echtpaar - kind, genealogisch gezien dan nóg niet helemaal rotsvast zeker (zoals je in Beieren bijvoorbeeld honderden keren die voornaam-combinatie Franz Xaver kunt tegenkomen, bij honderden verschillende gezinnen). Maar hier klopt zóveel (tijd, plaats, familienaam) dat dit de meest waarschijnlijke treffer is. De kans dat in of rond 1736/1737 nóg een kind in een gezin Tidde / Tidden is geboren in Kleve met diezelfde voornamen "Hedwig Henrietta" lijkt immers erg klein (àls we even afzien van de gewoonte om de namen van vroeggestorven kinderen precies 1-op-1 terug te laten keren bij de naamgeving van het eerstvolgende, overlevende kind).

Alleen: ik wilde nou juist niet het voor-de-hand-liggende antwoord "kado geven", maar wat bronnen en tips "aanreiken" zodat de heer De Graaf zèlf op die oplossing zou uitkomen, en bovendien nog handvatten zou hebben om nog vèrder terug in de tijd te gaan...

Tenslotte is het Stamboomforum een plek om "kennis te delen" (zoals archiefspecialist Hennekam het altijd zegt), d.w.z. vooral iemand puur de mogelijkheden aan te reiken om zelfstandig iets uit te kunnen zoeken. Vergelijk: je helpt een Derde-Wereld-land beter door landbouwmachines en visnetten kado te geven, zodat het zèlf aan groente en vis kan komen, dan door jarenlang voedsel te leveren. En je helpt bijvoorbeeld een kind op de lagere school niet door de antwoorden van allerlei sommetjes voor te zeggen, maar juist door het de manier aan te reiken om die dingen zelf op te kunnen lossen. - Ook in de genealogie geldt: (van elkaar) Leren denken is véél en veel belangrijker dan zomaar alles leren wéten...

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 24 apr 2018 - 03:16

Ter zijde: @ Dimitri, jij zegt: Ook in de genealogie geldt: (van elkaar) Leren denken is véél en veel belangrijker dan zomaar alles leren wéten...

Ik sluit me hier van harte bij aan. Toen ik 4 jaar geleden de familiestamboom als een gek ben gaan uitpluizen, zonder enige ervaring..... ben ik lid geworden van dit forum. En door dagelijks mee te lezen met alle topics die voobij komen, heb ik zo ontzettend veel geleerd, hoe en waar te zoeken. Verder kijken dan je neus lang is, volhouden en uiteraard "out of the box" denken. Zo'n stuk tekst zoals jij hierboven plaatst, daar zit heel veel kennis in, maar ook een bepaald denkpatroon, wat je mee kunt nemen in een volgende zoektocht! 

Dus ook zonder gericht vragen naar hulp, heb ik van jou, maar ook van alle andere forummers, ontzettend veel geleerd en indirect hulp gehad. Waarvoor dank, uiteraard!

Groetjes, Bedet

Bedet - 24 apr 2018 - 12:06

@ Johan, om me bij de woorden van Dimitri aan te sluiten, ter aanvulling. Wellicht is het ook handig om (evt. per mail) contact te zoeken met een genealogische vereniging, historische vereniging of heemkundekring ter plaatse. De mensen daar bezitten vaak veel kennis of kunnen je de juiste richting in sturen en in contact brengen met de juiste persoon.

Wat je ook nog kunt doen is de vermoedelijke kerk aanschrijven en vragen om hulp. Nee heb je, en uit ervaring weet ik, dat sommigen door vriendelijk te vragen, veel willen uitzoeken. Daar kan een tijd overheen gaan, maar niet geschoten is altijd mis.

Helaas staan de kerkboeken van Kleve niet online, anders had ik je graag geholpenmet verder zoeken.

Groetjes, Bedet

Bedet - 24 apr 2018 - 12:13

@Bedet , @Johan de Graaf :

Prachtig dat u die vermelding van Hedwig Henrietta uit 1784 had gevonden! Ja, precies, die genealogische vereniging Mosaik in Kleve (Kleef) is wat dat betreft de deskundige op genealogisch gebied daar, en voor de meeste Hollanders ook vrij snel te bereiken (via de snelweg achter Arnhem de grens over, en dan via Emmerich; of achter Nijmegen de grens over).

Zij hebben een eigen archief (!) met fotokopieen uit de kerkboeken doop/trouw/begraven (in Duitsland: Kirchenbuch T/H/S, Trauung, Heiraten, Sterben), volgens de website; dus dat scheelt gelukkig een hoop gedoe en ergernis/rompslomp bij een reis naar een kerkelijk archief. Op de studiezaal van Mosaik kun je daar zelf gewoon weer kopieen uit maken. Adres en route: https://www.mosaik-kleve.de/anfahrt.html

Voor wie daar niet in de gelegenheid toe is, een bezoek ter plaatse, is het mooi dat Mosaik op de website ook een service voor schriftelijke aanvragen aanbiedt: https://www.mosaik-kleve.de/seite10.html ; onderzoekskosten E 15,00 per half uur (maar dat heb je zelf in de hand: hoe preciezer je de details van zo'n DTB-inschrijving aangeeft, hoe eerder ze die te pakken hebben!), E 1,00 per kopietje en nog wat "small change" voor correspondentie- en portokosten. E-mailadres voor de aanvraag: archiv @ mosaik-kleve.de ; in uw onderwerpregel schrijft u dan: "Anfrage an das Archiv". Ideaal, toch? Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Veel succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 24 apr 2018 - 18:16

@allemaal en specifiek Dimitri: bedankt voor alle info, tips, doorverwijzingen en instructies. Weer een hoop geleerd (en nog steeds te leren)!

Was even niet in Nederland, vandaar de late reactie.

Johan de Graaf - 19 mei 2018 - 11:06


Betreffende Mosaik Kleve: je kunt ze (ons) nog in het Nederlands aanschrijven ook, doe geen moeite met Engels.

Hens Borkent - 24 mei 2018 - 12:00







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu