stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » waar overlijden Helena Bosscher, *1783 Amsterdam? _ na 1811 onbek.verblijfpl _ 1830/1831 Sch?ttorf [


Profiel afbeelding

Nog steeds problemen met inloggen! alweer ruim 3 kwartier geprobeerd en nu eindelijk op mysterieuze wijze zie ik ons weer als aangemeld. Wanneer gaat stamboomforum er nou eens iets aan doen? Op deze manier ga ik niet betalen ...

Beste Robert,

Wat weer een mooie vondst! We hebben nooit geweten dat Helena nog een 2 jaar oudere broer had. Ik kan op de akte-pagina niet zien wanneer hij werd geboren, alleen het jaar 1781. Er staat steeds 'dito', dus de datum zal wel op de vorige pagina staan. Maar die kan ik hier niet krijgen natuurlijk. Het is alleen de scan ...

Ik ga zo wel even proberen te zoeken via familysearch, want op de site van het Stadsarchief zijn we hem niet tegengekomen in het verleden. Maar evengoed kijken we daar nog maar een keer! Maar niet alles is er al in te zien/gedigitaliseerd...

Beide kinderen, Gerrit Barend en Helena, zijn uit het eerste huwelijk van Jan Ede Bosscher (met Hendrika ten Harmsen). Op 4 maart 1803 trouwde hij met Wijnanda Peerekamp nadat Hendrika ten Harmsen op 3 januari 1800 was overleden. Misschien zijn er na1803 nog wel meer kinderen geboren, want ná 1783 (ze was 30 jaar bij de geboorte van Helena) tot het overlijden van Hendrika is best een lange periode. Ze was nog maar 47 jaar toen ze overleed... 

Dochter Anna van Casparus Bosscher overleed kennelijk in Amsterdam, terwijl haar vader in Batavia was. Dat begrijpen we uit dat document.

Mooie informatie om er bij te voegen! Maar Casparus in Batavia...?, dat wisten we ook niet. Ook al zo'n ondernemende familie, net als de Bartelink's.

Opnieuw en nog steeds héél hartelijk dank voor al uw speuren hoor! Ik zou willen dat wij al die zoekmogelijkheden kenden.

Hartelijke groeten weer,

Robert en Mary

RobertMary

Ik zag in jullie mailwisseling de naam Casparus Bosscher en Ned Indie. Wellicht past de volgende informatie in jullie onderzoek.

24-12-1855 Geboorteregister Amboina Geertruida [Elisabeth] Bosscher, dr. van Casparus Bosscher en
Maria Klinkert.

20-06-1851 Huwelijksregister Amboina Casparus Bosscher, geb. Amsterdam, zn. van Barend Dirk Bosscher
en Maria Fredrika Surie; en Maria Helena Anthoinetta Klinkert,
geb. Amboina.

20-02-1874 echtscheiding Casparus Bosscher en Maria Helena Antoinetta Klinkert te Kediri

Er zijn meer kinderen van Barend Dirk Bosscher en Maria Fredrika Surie in Ned Indie te vinden.

mvg-Ben

Ben Wegman

Gerrit Barend werd gedoopt op 28 december

Robert 2.0

Beste Ben en Robert,
Mooie aanvullingen weer! Van Bosscher x Surie hadden we wel al wat informatie, maar niet alle gegevens die u nu stuurt! 

We zijn ook blij met de doopdatum van Gerrit Barend. Dan kan dat ook aangevuld worden. Ik had er al naar gezocht via genver, maar ja, welke kerk was het? en er is geen index, dus we hadden hem nog niet gevonden. De Zuiderkerk hadden we nog niet gekeken, want 't was nodig tijd om naar bed te gaan gisteravond. We kwamen halverwege de Nieuwe Kerk. De Oude kerk daar vonden we hem niet in elk geval, terwijl daar een aantal Bartelink's werd gedoopt (familie dus...).

Hartelijk bedankt voor de hulp weer. We hadden de computer gisteravond maar aan laten staan om het waarschijnlijke nodige 'inloggen' vandaag (voor uw verwachte antwoord Robert...!) te voorkomen. Het moet niet gekker worden.... 

Maar wat zou het fijn zijn als we via deze weg ooit Helena's overlijden nog eens vonden.

De volgende mogelijkheden in Amsterdam hadden we gevonden via Genver:

M994-496 Dopen 1776-1792 [550 img = ± 32 per jaar] Ned. Hervormd Nieuwe Kerk; boek 58/59
M994-7Y4 Dopen 1778-1811 [275 img = ± 8 per jaar] Rooms Katholiek het Boompje; boek 323/324
M994-7GZ Dopen 1780-1785 [574 img = ± 96 per jaar] Evangelisch Luthers; boek 263/268
M994-49X Dopen 1780-1795 [686 img = ± 43 per jaar] Ned. Hervormd Oude Kerk; boek 31/33
M994-49F Dopen 1781-1811

index per film; Ned. Hervormd Zuider Kerk; boek 103/104

 

RobertMary

Heb je voor bij stadsarchief Amsterdam deze link al eens geprobeerd? Je vindt er geen burgerlijke stand gegevens, maar wel doop- trouw, begraven als ook o.m. bevolkingsregister. En je doorzoekt alle beschikbare geïndexeerde bronnen.

Zoeken Stadsarchief Amsterdam

mvg-Ben

Ben Wegman

De boeken die je noemt, heb ik destijds allemaal doorgespit, op zoek naar het overlijden van Helena en kijderen. Later ook nog naar Wijnandus meen ik.

Net als Almelo en Utrecht. Jullie zullen echt naar Zwolle moeten of iemand moeten vinden die daar kan zoeken. Daarnaast adviseer ik een mail naar Schuttorf, de kerkboeken daar. 

Zoals het nu lijkt was Helena dus nog in 1830 in leven. Ik zal eens zoeken of ik jullie prive mail nog heb, zou graag die brief e.a zien.

 

Overigens heb ik de gegevens van Gerrit Barend via family search, het is en blijft echt de moeite daar af en toe te blijven kijken, een groot deel van de kinderen is daar nu ook zichtbaar. Ik heb dus nooit bewust gezocht naar verdere broers en zussen van Helena. Deze broer kwam ik nu pas en per toeval tegen.

 

Met vriendelijke groet,

 

Robert Leukfeldt

Robert 2.0

...nog steeds ingelogd, dus we kunnen meteen antwoorden. We hebben plannen om een keer naar Bentheim te gaan voor een paar dagen en dan daar te vragen en ook in Schüttorf. Dat ligt er niet ver vandaan. Maar dat wordt wel volgend jaar pas.

Net als een bezoek aan Zwolle, dat staat ook gepland voor komend jaar.

Hoe kan ik onze privé mail sturen? Niet via dit forum toch? Laat maar even weten welke mogelijkheid er anders bestaat..

Naar Schüttorf hadden we al eens een mail gestuurd en toen bericht gekregen van de heer Jan Thiesmeyer. Hij schreef omdat het lang duurde voor ik toen antwoord kreeg destijds: 'Sie müssen wissen, dass ich unser Archiv nur an einem Tag in der Woche betreue, da ich ansonsten mit Asylangelegenheiten zu tun habe". Die gegevens heb ik in het begin van deze post geplakt. 

Hij schreef in zijn antwoord o.a. het volgende:

Hier habe ich die Möglichkeit, über eine Datenbank nach Personen zu suchen. Die Originale liegen mir selbst nicht vor, sondern sind bei der reformierten Kirche untergebracht. Die Auszüge aus der Datenbank sind aber wortgleich mit den Eintragungen in den Kirchenbüchern. Die Suche gestaltet sich darin manchmal schwierig, weil natürlich Schreibweisen anders sein können, Personen doppelt oder mit unterschiedlichen Daten auftauchen usw. So werden ihre Vorfahren zum Beispiel als Buscher geführt.

We gaan er vanuit dat Helena Bosscher in 1830 nog leefde, omdat haar zoon die brief aan haar schreef over het huis (of de huizen) in Almelo die hij aan haar over doet. Hij zit in Suriname en kan er kennelijk niets mee, met die erfenis van zijn overleden oom Egbert in Sint Petersburg. Hij zal dat toch niet doen als ze al is overleden. Of hij heeft geen bericht van haar overlijden gekregen, maar dat lijkt toch een onwaarschijnlijke gedachte...

Wat is de reden dat u ook in Utrecht hebt gezocht? Almelo kan ik me voorstellen. Is er misschien een of ander archief in Utrecht dat wij misschien niet kennen als mogelijke zoek optie? Voor een deel hadden we Almelo ook al eens geprobeerd, maar zonder resultaat.

Hartelijke groeten,

Robert en Mary

RobertMary

Goedenavond Ben Wegman,

Als ik op de link "zoeken Stadsarchief Amsterdam" klik krijg ik dit: Archiefkaarten van Persoonskaarten 1939-1994. Die periode is te vroeg voor de gegevens die we zoeken. Daar staan toch geen DTB gegevens?

Of is de link verkeerd over gekomen misschien? We horen het graag even...

Vriendelijke groeten, Robert en Mary Sanstra

RobertMary

Pas nu zagen we deze link naar de Sint Petersburgse Bartelinks. We kennen ze allemaal. Frank Bartelink, verre neef dus, heeft er een mooi boek over gemaakt. Maar hij vertelde destijds dat hij van onze Pieter Willem nooit meer iets had gevonden, tot hij plotseling 'ons' ergens tegenkwam op internet en we contact kregen. Hij heeft de Sint Petersburgse tak uitgezocht voor zover mogelijk. Maar door de revolutie zijn er veel gegevens verdwenen. Waar ze allemaal zijn gebleven of waar overleden, dat weten we niet. Ondanks vele pogingen van kennissen die bv een studie volgden in Sint Petersburg of een mevr. van Russische komaf die in Nederland werkt. Niemand kan gegevens vinden over die periode. Frank heeft ook pogingen ondernomen toen hij in Sint Petersburg was, maar niets kunnen ontdekken.

RobertMary

De link is correct. Je zoekt met die link door alle indexen van stadsarchief Amsterdam (let dus niet op de tekst van de link). Probeer het maar.

Om met een ander forumlid in contact te komen klik je gewoon op zijn of haar naam onder het bericht dat de persoon geplaatst heeft en kies vervolgens voor - neem contact op. Daarna gaat het buiten het forum om.

mvg-Ben

Ben Wegman

Zoals al eerder opgemerkt rondom de boeken die jullie en Ben noemden, ik heb destijds natuurlijk alleen naar Helena en haar man gezocht. Zojuist nog weer even gekeken en naast de broer van Helena nog een zuster gevonden, die onbekend was.

Martta 1778

Waarom ik ook in Utrecht zocht: Aangezien ik het archiefstuk van Casparus las dat zijn dochter in Utrecht was overleden (ik weet niet zeker of het familie was hoor), dacht ik dat het zou kunnen dat Helena bij haar heeft gewoond. Net zoals ik speel met de gedachte dat Helena bij Ten Wolde heeft gewoond, immers haar man was overleden en ze was bevallen van een kind. Kan dus zijn dat ze daarheen is gegaan om die 2 te verzorgen. Zonder dat soort denken zou ik nooit verder komen met welk onderzoek dan ook. Je moet gewoon alle mogelijkheden nagaan en benutten.

De archiefkaarten van Stadsarchief Amsterdam , ben ik ook zo langs gegaan. De gevonden dochter stond niet onder Bosscher, maar onder ten Harmsen.

Robert 2.0

Bericht verwijderd

Robert 2.0

Heel hartelijk dank voor deze nieuwe gegevens. Casparus is een broer van onze Jan Ede Bosscher en geboren in Schüttorf. We hadden wel al wat gegevens van Casparus, maar we wisten nog niet dat hij contacten hadden met Nederl.Indië en er ook kinderen kreeg. Dat deel van de geschiedenis was ons niet bekend. 

Ik kon pas vanavond reageren, want plotseling waren we op onverklaarbare manier weer ingelogd. Niet op de manier zoals het zou moeten, want het e-mailadres en het voor de zoveelste keer opnieuw ingestelde wachtwoord bieden nog steeds niet de mogelijkheid van inloggen. Steeds nog een foutmelding.

Vriendelijke groet, Mary Sanstra

RobertMary

Beste Ben Wegman,

Nu we weer kunnen inloggen (het werkt echt weer!) hebben we nog een keer gekeken bij deze link. En inderdaad staat daar van alles wat je er niet verwacht. We zijn er blij mee en zullen hem goed bewaren voor volgende zoektochten in Amsterdam.

Vriendelijke groeten,

Robert en Mary Sanstra

RobertMary


Fijn dat het allemaal weer goed loopt. En wat die link naar stadsarchief Amsterdam betreft: inderdaad bewaren. Het is ideaal voor  een snelle zoektocht bij stadsachief.

Succes verder,

Ben

Ben WegmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu