stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » voorouders afkomstig uit Pruisische en Zwitserse regimenten in de 18e eeuw


Profiel afbeelding

Wie heeft details betreffende deze regimenten en wie heeft voorouders die daarin aktief waren en in Nederland achtergebleven zijn (website Dutch regiments en Garnizoenplaatsen ken ik al) Het gaat met name om het Regiment van Saksen Gotha en de Zwitserse Regimenten

Aad Flaton

Zoals je weet, heeft het regiment van Saksen-Gotha bestaan van 1744-1806, en heeft het in die 62 jaar door heel Nederland en het hedendaagse België gezworven.
De geschiedenis van de Zwitserse regimenten begint al in 1693.

Daarom is het wellicht handig, om er bij te vertellen, welke details je precies zoekt.
Blijkbaar draait het in ieder geval om deze persoon LINK

P.S. Een paar maanden geleden heb ik zijn huwelijk in Naaldwijk voor je gevonden LINK
       Dat ontbreekt (nog) op je Geneanet-pagina

Uitgeschreven lid

U verwijst mij weer naar mijn eigen pagina op Geneanet. Van de personen die daarop staan heb ik documentatie  inclusief kopieen van originele dokumenten.  Die pagina op geneanet heb ik ook zelf opgesteld. Ik zou graag in kontakt komen met mensen die v.w.b. hun voorouders ook te maken hebben met genoemde legers en daar misschien iets meer van weten.

Een ander punt is dat U mijn pagina op Geneanet kent en ook toegankelijk maakt voor anderen. Dit zou dus niet mogelijk moeten zijn aangezien ik bij Geneanet mijn pagina niet als openbaar heb ingesteld en alleen toegankelijk voor mijn persoonlijke kontakten. 

Vriendelijke groet, Aad Flaton

Aad Flaton

Van Johann Caspar Lorentz Fladung ( mijn voorvader in rechte lijn in Nederland) zijn ook alle bekende gegevens zoals geboorte, huwelijk, overlijden etc. mij bekend en ingevoerd op Geneanet. Alleen kan ik nergens details van zijn militaire gegevens vinden

Aad Flaton

"Een ander punt is dat U mijn pagina op Geneanet kent en ook toegankelijk maakt voor anderen."

Dat doe ik niet. Uw pagina op Geneanet is voor de hele wereld te zien.
Hij staat dan ook gewoon op Google.

Alleen kan ik nergens details van zijn militaire gegevens vinden

Waaruit blijkt, dat hij soldaat was? Ik kom hem alleen als metselaar tegen in Naaldwijk.
Er zijn op dit forum behoorlijk veel mensen met verstand van de 18e eeuwse regimenten,
maar je moet natuurlijk wel een aanknopingspunt, een beginnetje hebben.

groeten, Jan

Uitgeschreven lid

De enige plaats waar gegevens over de regimenten te vinden zijn is het Nationaal Archief. Maar volgens jouw Geneanet pagina blijkt dat je dit al onderzocht hebt.

Dus einde verhaal.

Frank Fransz

Ik heb inderdaad geen bewezen aanknopingspunten voor een militaire achtergrond. J.C.L. belandde eind 18e eeuw in Naaldwijk waar hij trouwde in 1798. De "simpele" akte van ondertrouw/huwelijk vermeldt slechts dat hij afkomstig was uit Saxen Gotha. Verder geen details als geboortedatum, namen van ouders etc. Meer vond men in een dorp als Naaldwijk kennelijk niet nodig. Ik kan me moeilijk voorstellen dat hij hier verzeild raakte als landverhuizer/immigrant. Vandaar mijn veronderstelling dat hij een Pruisische huursoldaat was.

Er waren "deserteurs"die zich vestigden als burgers, maar zie ook. het verhaal over Infanterie Regiment 744a/Regiment van Saksen Gotha en de uitspraken van Generaal Daendels over achtergebleven soldaten en het feit dat  J.C.L. een toelage(pensioen) had en gratis wonen sind 1806.  pas in latere dokumenten zien we hem als "metselaarsknecht"  hij was een ongeletterd man die ternauwernood een handtekening kon schrijven (Duits-latijnse schrijfwijze) Zelfs zijn zoon Hendrik kon in 1828 nog niet "teekenen of schrijven" 

Wel heb ik gegevens over 5 andere soldaten met de naam Fladung, die dienden in Zwitserse Regimenten en het Regiment van Munster. Een daarvan is traceerbaar. Hij vestigde zich in Den Bosch als burger. 2 van de 5 waren afkomstig uit "Stift" Fulda en met name uit "Keisma" (= Geismar, stadsdeel van de plaats Geisa) Meer weten we niet en waar ze gebleven zijn is niet bekend 

Aad Flaton

Deserteurs kwamen er in die tijd niet zo makkelijk vanaf.
In theorie is het mogelijk, dat hij voor zes jaar getekend heeft en nadien in Nederland is blijven hangen.
Hij moet dan ergens in de twintig zijn geweest.
Aangezien hij in 1798 is getrouwd, zou dat kunnen kloppen met zijn leeftijd op dat moment, rond de 28.
Een bewijs daarvoor zul je nooit vinden, omdat er uit die tijd geen snipper papier bewaard is gebleven
van die regimenten wat betreft het lagere personeel.
Een centrale administratie begon pas onder Napoleon.

Om met de militaire deskundige de heer Fransz hierboven te spreken: einde verhaal.

Uitgeschreven lid

Was er een voorwaarde v.w.b. leeftijd om als huursoldaat dienst te kunnen nemen in b.v. het regiment van Saksen-Gotha of de Zwitserse Regimenten en hoe lang liepen zulke contracten ?

Aad Flaton

Sinds kort heb ik ontdekt dat een van mijn voorouders in het regiment van Saxen Gotha heeft gediend op 6 of 7 jarige leeftijd al. Ik heb begrepen dat dit vaker voorkwam. Graag zou ik tips ontvangen over waar ik meer kan lezen over dit regiment. Bij het NML kan ik alleen afbeeldingen van uniformen vinden, maar ik zou graag iets willen lezen over het "dagelijks" leven van deze mannen/jongens.

Wie kan mij op weg helpen? Bij voorbaat hartelijk dank.

Inge Draijer- Wijker


Ook ik ben niet verder gekomen met de militaire historie van mijn voorvader Johann Caspar Lorenz Fladung en kan slechts gissen. Misschien inderdaad contract uitgediend en zich in Naaldwijk gevestigd. De gemeentelijke administratie was daar in die tijd ronduit primitief en veel details vond men kennelijk onbelangrijk. Alleen het feit dat in zijn huweljksakte specifiek vermeld werd "afkomstig uit Saxen Gotha is misschien een verwijzing naar het regiment van Saxen  Gotha. En het feit dat hij decennia lang gratis mocht wonen in het hofje in Naaldwijk hebben wellicht iets te maken met de uitspraken van Generaal Daendels. In Duitsland vonden meer v.w.b. zijn afkomst alleen doopregisters teruggaand tot zijn grootvader.

Aad FlatonPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu