stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Opzoek vraag Ancestry.com Het gaat om Suerdna-Cato, genannt Marianne Gupffert [opgelost]


Profiel afbeelding

Is er iemand met een abonnement op Ancestry.com die voor mij het onderstaande wil opzoeken?

https://www.ancestry.com/genealogy/records/marion-camille-gibfried_21235836

Het gaat om Suerdna-Cato, genannt Marianne Gupffert zij was verloofd met een familielid en mogelijk gedeporteerd naar Duitsland.

Mvg, Ronald Spiering

Ronald Spiering

Beste Ronald, ik kan niet bij de gegevens op Ancestry, maar ik heb de persoonskaart van haar vader gevonden in het stadsarchief van Amsterdam.

https://archief.amsterdam/indexen/archiefkaarten_1939-1994/zoek/query.nl.pl?i1=1&a1=Gupffert&x=1&z=a#A05907_0057_2531

Daaruit valt op te maken dat ze op 20-6-27 getrouwd zou zijn, maar dat lijkt me sterk, want:

uit een artikeltje in het Haarlems Dagblad van 14-01-1942 kan worden opgemaakt dat zij was opgenomen bij de Heldring Gestichten in Zetten (Gld), maar daar was weggelopen. In dat bericht staat haar geboortedatum vermeld: 04-10-1926. Dat sluit goed aan bij de huwelijksdatum van haar ouders.

https://nha.courant.nu/issue/HD/1942-01-14/edition/0/page/1?query=suerdna%20cato&sort=issuedate%20descending&rm=images

Ook een bericht in de Oprechte Haarlemse Courant van 15-01-1942 beschrijft deze gebeurtenis en de data.

Nadat ze was weggelopen wordt Suerdna Cato (waarvan in de krantenberichten gezegd wordt dat ze zich 'Jacky' noemde) teruggevonden in Amsterdam, zoals blijkt uit de politieberichten (stadsarchief Amsterdam).

https://archief.amsterdam/indexen/politierapporten_1940-1945/zoek/query.nl.pl?i1=1&a1=gupffert&x=16&z=a#EVOPR00015000227

Uit het politiebericht blijkt dat zij een voogdijkind was en nadat ze is aangehouden werd overgebracht naar het Tehuis voor Vrouwen aan de Keizersgracht 646 te Amsterdam.

Of ze (daarna) gedeporteerd is kan ik niet uit deze gegevens opmaken.

Succes met je speurtocht, als je me mailt (ik at robkoch punt nl) kan ik je desgewenst wat scans toesturen.

Rob Koch

Op de website van het stadsarchief Amsterdam is nog meer te vinden.

Zie hier en zie hier voor de gezinskaart van haar ouders.

Zie hier en zie hier voor de archiefkaart van haar moeder. Daaruit blijkt dat de moeder 4 keer getrouwd geweest is. S.C. Gupffert is op de achterkant van de eerste kaart vermeld. In 1946 is zij vertrokken naar Dordt. Ik neem aan dat dit Dordrecht betekent.

Overigens is er ook een archiefkaart van S.C. Gupffert zelf aanwezig, maar deze is nog niet openbaar.

Johanna C.

Beste Rob,

Bedankt ik had deze gegevens reeds gedownload ik echter alleen nog het verhaal uit Ancestry mogelijk is zij gedeporteerd naar Duitland en noemde zij zich ineens Marianne... 

Ronald Spiering

Beste Johanna, bedankt Dordrecht was mij bekend zij is daar verloofd geweest met een familielid maar die huwde een paar jaar later iemand anders vandaar de zoektocht.

Ronald Spiering

In 1946 (dus na de oorlog) is zij uit de gemeentelijke administratie afgeschreven naar Dordt, en daar volgens jouw verhaal ook aangekomen.

Ik zou niet weten waarom ze daarna nog gedeporteerd zou zijn naar Duitsland... Hopelijk vind je nog een Ancestry lid (maar het lijkt me een doodlopend spoor). Succes :-)

Rob Koch

Blijkbaar woonde ze al eerder in Dordrecht.

In de Dordrechtsche Courant van 03-10-1942 is onder het kopje "van komen en gaan" vermeld: "S.C.Gupffert, steno-typiste, van Walburg naar Kromhout 13 rd". Zie hier (linkerkolom). 

Johanna C.

De verloving zou volgens de krant op 10-6-1943 in Dordrecht zijn geweest.

Zij woonde toen Kromhout 13 rood?

Ronald Spiering

Johanna bedankt dat krantenbericht van 3-10-1942 had ik nog niet.

Ronald Spiering

Zie hier voor de aankondiging van de verloving. Het adres in deze aankondiging is hetzelfde als het adres dat in 1942 in de Dordrechtsche Courant is vermeld.

Johanna C.

Ik heb nog eens naar de datums gekeken. En dat roept bij mij toch een paar vragen op.

- S.C. Gupffert was 16 (bijna 17) toen ze zich verloofde. Dat is best jong. Zou dat een reden zijn waarom er geen huwelijk was? Bijv. omdat zijn of haar ouders er tegen waren?

- De verloving was in de oorlog. Had dat er iets mee te maken?

- Wat is er met haar gebeurd nadat ze door de politie naar het tehuis voor vrouwen aan de Keizersgracht is gebracht?

- Wie is Johan Cornelis Overlize die in het Amsterdamse politierapport wordt genoemd? Is dit een familielid van haar moeder? 
Om deze vraag gelijk maar te beantwoorden: Johan Cornelis Overlize = Johannes Cornelis Overlieze. Hij was haar oom (een broer van haar moeder). Zijn woonadres dat in het politierapport is vermeld komt overeen met het adres op zijn persoonskaart. Zie hier.

Johanna C.

Beste Johanna, ik heb mij dat ook afgevraagd. Misschien was zij zwanger. Er is in het Haarlems dagblad een opsporingsbericht daarin staat iets naars "Joods type" samen met het in Duits gestelde stukje op Ancestry.com wat ik graag in zou zien en waar zij zich blijkbaar ineens Marianne noemde had ik het vermoeden dat zij mogelijk tijdelijk in Duitsland had gezeten. Overigens kan ik haar overlijden in Nederland niet vinden mogelijk moet ik een gezinskaart in het archief in Dordrecht raadplegen om te zien waar ze is gebleven.  Ik woon echter in Turkije dus moet ik dat een keertje inplannen.

Ronald Spiering

ps ik had dit bericht op het Nederlandse gedeelte van het forum gezet maar de moderator heeft dit ongevraagd verplaatst naar het Duitse gedeelte...

Ronald Spiering

De gezinskaarten van Dordrecht zijn wel digitaal in te zien, maar je moet goed zoeken op de website van het Regionaal Archief Dordrecht.

- klik op zoeken in collectie
- klik op zoeken in deelcollecties
- scroll naar archievenoverzicht en klik erop
- klik op het plusje voor 2. Burgerlijke Stand en Bevolking
- klik op 256 Burgerlijke Stand en Bevolking van Dordrecht
- klik op inventaris
- scroll naar 737-809 Gezinskaarten

Hier kan je handmatig zoeken in de scans van de gezinskaarten. 

Johanna C.


Johanna, bedankt voor de tip! Is dus net zoiets als de BS van Amsterdam. Wel een hoop werk maar wel beschikbaar.

Ronald SpieringPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!