stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Geboorte van Elizabeth Neuhaus (Nieuwhaus) te Osnabrugge (of Zwaasdorp?) omstreeks 1745.



Profiel afbeelding

Hoewel er een behoorlijk aantal van mijn voorouders uit Duitsland komen heb ik nauwelijks of geen ervaring met het zoeken in Duitsland.
Al doende leert men dus nu daar maar eens mee begonnen. Ik heb gezocht via Family Search en ben verrast met een groot aantal hits.

Maar welke Elizabeth Neuhaus zou nu de juiste kunnen zijn ?
De genoemde regio's zeggen me weinig en bij geen daarvan worden de plaatsen genoemd die ik in de Nederlandse akten heb gevonden.

Haar aankomst samen met Leonardus Deegens in Delft is de eerste vermelding, hier wordt zij Elizabeth Nieuwhaus genoemd, geboortig van Osnabrugge.

Enkele weken later op 25-10-1772 trouwt zij (J.D.) in Delft met Leonardus Deegens (J.M.), geboortig van Bronsem bij Maestrigt.
Tussen 1773 en 1793 krijgen zij samen 10 kinderen.

Op 30-07-1818 komt Elizabeth in Delft te overlijden, in de akte wordt zij Elizabeth Nieuhuijs genoemd, oud 72 jaar geboren te Zwaasdorp.
Dochter van Ernst Nieuhuijs en Aleid Rademaker.

Willem van de Pol - 14 mar 2019 - 13:30 (laatst bijgewerkt 14 mar 2019 — 14:03 door auteur)

In overlijdensakten staat in die tijd regelmatig onzin vermeld omdat de aangevers maar wat zeiden en de ambtenaar eea niet controleerde. Namen van geboorteplaats, ouders en leeftijd slaan dus regelmatig nergens op.  De vermelding van haar geboorteplaats bij aankomst in Delft lijkt me betrouwbaarder. Dat heeft zijzelf (of haar man) destijds doorgegeven.

Osnabrück is lastig als je daar wil zoeken, volgens mij is daar niets van online bij Familysearch. Welke religie had ze trouwens?

Welke plaats met Zwaasdorp bedoeld zou kunnen zijn is me volstrekt onduidelijk. Ik vind niets wat er op lijkt.

Liesbeth Niepoort - 14 mar 2019 - 14:31

Ik heb er destijds al naar gezocht maar dat lukte niet zo. Ik denk vooraleerst aan afkomst uit een plaats(je) met de naam Zwaasdorp in de omgeving Osnabrück. Zwaasdorp bestaat niet, dus waarschijnlijk is dit een vernederlandsing van een Duitse plaatsnaam.

JP Ouweltjes - 14 mar 2019 - 14:33 (laatst bijgewerkt 14 mar 2019 — 21:35 door auteur)

Ik zou toch zeker ook nog even kritisch kijken naar het rijtje doopgetuigen in het bericht van 20.12.2018, Willem. Daaronder een Elisabeth Rademaker en een Reijnierus Rademaker.

JP Ouweltjes - 14 mar 2019 - 14:43

Ik zie (zoeken op "Joannes Ludeman"- dat is een persoon die samen met Elisabeth Rademaker bij een doop van een kind van Gerarda Brandhof (en dat is weer iemand die getuige was bij de doop van dochter Gerarda van Leonardus Deegens) wordt genoemd) dat een soortgelijke vraag in 2011 al eens aan de orde is geweest. Jan Clavaux kwam toen met de suggestie dat met Zwaasdorf wel een Swatrop bij Osnabrück bedoeld zou kunnen zijn. Dat klinkt heel aannemelijk.

Liesbeth Niepoort - 14 mar 2019 - 15:07 (laatst bijgewerkt 14 mar 2019 — 15:08 door auteur)

Ik kan geen Swatrop vinden.

JP Ouweltjes - 14 mar 2019 - 15:15

Schwagstorf bestaat wel.

JP Ouweltjes - 14 mar 2019 - 15:16

Hier een verwijzing naar de dtb registers van Schwagstorf, rk vanaf ca. 1700: link. Geen idee of er ook iets van online is.

JP Ouweltjes - 14 mar 2019 - 15:31

Ik heb Swatrop ook nog niet kunnen vinden.

Overigens gaf die site uit 2011 nog meer informatie, zo was in Rotterdam bij een Maria Deegens ene Ernst Nieuwhuijsen  getuige. Er werd ook nog een Anna Deegens vermeld. Met dank aan Joke Andriessen. Maria, Anna, Leonardus Deegens: dat lijkt wel familie van elkaar.

Liesbeth Niepoort - 14 mar 2019 - 15:50

Ik heb zelf jaren geleden in Osnabrück en omgeving mijn voorouders gezocht. Voor RK moest je naar het archief van het bisdom in Osnabrück, of je moest zelf naar de desbetreffende kerk gaan en hopen dat je daar de boeken in kon zien. In een enkel geval lukte het ook iemand daar aan het zoeken te krijgen na het sturen van een brief, maar meestal hebben die kleinere parochies geen tijd om voor jou de boeken in te duiken en zul je er zelf heen moeten. En als je er dan heen gaat: verdiep je dan thuis uitvoerig in het oude Duitse handschrift, dat voor ons bijna niet te lezen is. Daar moet je echt heel goed op oefenen.

Liesbeth Niepoort - 14 mar 2019 - 15:54

Volgens het herkomstonderzoek heet Swatorp tegenwoordig Schwagstorf. Dus dat spoor lijkt prima te zijn.

Helaas heb ik wel eens ergens gelezen dat het bisdom Osnabrück niet meewerkt aan verfilming van de kerkboeken door de mormonen.

Liesbeth Niepoort - 14 mar 2019 - 15:57 (laatst bijgewerkt 14 mar 2019 — 15:58 door auteur)

Leonardus is in december 2018 ook al op dit forum aan de orde geweest.

Liesbeth Niepoort - 14 mar 2019 - 16:07

@ Liesbeth,  afkomstig van, geboortig van, in de leeftijd van, oud ... jaar, ouders onbekend, ouders overleden enz,  ik ben het allemaal
tegengekomen en die gegevens in overlijdensaktes uit die tijd neem ik daarom altijd al met het nodige zout. Maar als "(hobby) genealoog",
het staat wel zo in de gevonden akte, dus ....  Helemaal met je eens dat de door haar zelf opgegeven geboorteplaats veel aannemelijker is.

In 1772 trouwen zij voor het gerecht, in 1773 RK in St. Josephparochie in Delft.
 
Voor Zwaasdorp ben ik ook al van alles tegengekomen, Waalsdorp, Kaagdorp enz. Zelf ben ik nog niet verder gekomen dan Altdorf redelijk
in omgeving van Osnabrugge, maar dat lijkt nergens naar. Ik zie dat JP een veel beter alternatief heeft gevonden.

@JP Jij hebt een goed geheugen, inderdaad is er al eerder gezocht naar Zwaasdorp, en naar Elizabeth en naar Deegens. Maar in alle gevallen nog zonder veel resultaat. Dus probeer ik het nu maar eens via Duitsland.

Niet alleen de naam Rademaker, maar ook het regelmatig voorkomen van de naam Deegens als doopgetuigen in Delft, dus tamelijk ver van
Duitsland en Limburg valt op. Dat doet mij al langer vermoeden dat er meer familie in de omgeving van Delft verblijft/woont.

Nog even over de genoemde ouders in de overlijdensakte van Elizabeth, geen van haar 10 kinderen draagt de naam Ernst of Aleid.

Willem van de Pol - 14 mar 2019 - 16:20 (laatst bijgewerkt 14 mar 2019 — 16:40 door auteur)

@JP   Hoewel vernoeming van de ouders van Elizabeth, Ernst en Aleid niet heeft plaatsgevonden, komt de familienaam van haar moeder Rademaker, inderdaad wel voor onder de doopgetuigen in Delft.  Daarnaast zijn er ook enkele leden van de familie Deegens doopgetuigen.
De vraag is natuurlijk, zijn deze doopgetuigen afkomstig uit Duitsland (of Limburg) of woonden zij al langer in Delft of in het Hof van Delft ?

Wat betreft de familie Deegens heb ik ook al contact gehad met de Heemkundekring Brunssum, helaas heeft men mij geen uitsluitsel kunnen
geven over de geboorte van Leonardus Deegens. Maar men houdt mij geïnformeerd.

@ Liesbeth, jammer dat het onderzoek in Osnabrück en omgeving zo moeizaam is gegaan. Met het ontbreken van ervaring zakt de moed mij wel wat in de schoenen.
Ik sta al ingeschreven voor een cursus oude handschriften, maar ik denk niet dat daar Duitse handschriften mee bedoeld worden. Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Willem van de Pol - 14 mar 2019 - 23:34 (laatst bijgewerkt 14 mar 2019 — 23:44 door auteur)

Wellicht dat de Duitse dtb-registers op zeker moment toch online komen. Dan kan er iemand meekijken.

JP Ouweltjes - 15 mar 2019 - 00:14

Misschien heeft Schwagsdorf wel een Genealogischer Verein oid die je verder kan helpen

Liesbeth Niepoort - 15 mar 2019 - 09:03

Wat Duitse DTB online betreft, zou ik niet wanhopen. Het gaat langzaam, maar er is beweging in Duitsland. De Evangelisch-Lutherse kerken hebben een betaalwebsite (https://www.archion.de/) opgezet. De website is niet goedkoop in verhouding tot wat we in Nederland gewend zijn te betalen voor stamboomonderzoek, maar een weekje in het archief (met reis- en verblijfskosten) is altijd duurder. Hoewel vaak effectiever om gegevens te vinden.
En ook de Rooms Katholieke archieven komen langzaam online. Op https://icar-us.eu/en/cooperation/online-portals/matricula/ vind je scans van diocezen uit Duitsland, Polen, Oostenrijk en Servië. Ik heb alleen ervaring met scans van het bisdom Münster en die zijn van hoge kwaliteit en niet onbelangrijk für die Holländer: gratis. Ik heb vooralsnog geen scans van het bisdom Osnabrück gezien, maar ik neem aan dat die er mettertijd wel zullen komen.
En als laatste kun je gewoon geluk hebben en staat er ergens een bevolkingsreconstructie online voor het dorp waarin je geïnteresseerd bent. Op http://members.home.nl/h.bodewits/ staat een overzichtje van Ortssippenbücher of Ortsfamilienbücher die online te vinden zijn. Ook via de website van Verein für Computergenealogie e.V. (http://compgen.de/) kun je veel informatie vinden, maar het blijft een kwestie van geluk, omdat er nog nergens landelijke dekking bestaat.

Michaël

Boers 2 - 15 mar 2019 - 12:03

@  Michaël Boers, bedankt voor de verwijzingen naar de Duitse DTB websites, ik ga deze eens goed bestuderen en samen met de tips van
Liesbeth en JP zorgvuldig bewaren. Ze zullen zeker nog van pas komen.
Je positieve kijk op de ontwikkelingen ten aanzien van stamboomonderzoek in Duitsland geven de burger weer moed.

Liesbeth, JP en Michaël, hartelijke dank voor jullie belangstelling en advies,
Wim.

Willem van de Pol - 15 mar 2019 - 22:47

Ik zou het eerst proberen met een brief naar de RK kerk in Schwagstorf. Als dat niets oplevert zou je kunnen kijken of er een Genealogischer Verein of iets voor Familienforschung in dat dorp zit en daar een brief heen sturen. Tja, en anders zul je helaas zelf naar Osnabr”uck moeten reizen of een betaalde genealoog in de arm moeten nemen. Mijn ervaring in Osnabr”uck is dat je daar vooraf een plaats aan het leesapparaat moet reserveren. Ze hebben er nl maar een paar. Ik praat overigens wel over mijn ervaring van ruim  vijftien jaar geleden. En verdiep je dus vooral ook vooraf in het Duitse handschrift. Niet te vergelijken met oude Nederlandse handschriften. dergelijke Duitse teksten komen met enige regelmaat op dit forum langs. Een overzichtje van de hoofd-letters en kleine letters is eenvoudig te downloaden.

Liesbeth Niepoort - 15 mar 2019 - 23:23


Beste Willem,

Ik ben ook zeer geinteresseerd in Elizabeth Nieuhuijs en Leendert Degens. Zij kruisen namelijk geregeld de levens Dirk/Theodorus Tieman en (Anna) Maria Blok (gehuwd in 1778 in Delft). Mijn nieuwste hypothese is dat Maria Blok (geb rond 1743) een halfzus is van Elizabeth Nieuwhuijs (geb rond 1746). Gezamelijke moeder zou dan (Maria) Aleid Rademaker zijn, zoals in hun overlijdensaktes staat.

Een aanwijzing hiervoor is ook de overlijdensakte van Dirk Tieman. Leendert Degens geeft dit overlijden aan en wordt hierbij zwager genoemd.

Tot slot zou de geboorteplaats van Maria Blok Zwoorstrog zijn. Met een beetje fantasie kan het om hetzelfde dorp gaan.

Overigens is er in dezelfde periode nog een andere Elizabeth Niehuizen in Delft. Gehuwd met Hermanus Blok.

Voorlopig is het voor mij nog een grote puzzel :-). 

Vriendelijke groet,

Wendy

Wendy Tieman - 19 apr 2019 - 00:12







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu