stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Duitse(?) bijnamen "Scheper" en "Scheeps" opgelost



Profiel afbeelding

"Beste forumleden,

Ik doe onderzoek naar een Duitse tak van de familie, afkomstig uit Hartum in Noordrijnland-Westfalen. (Johann Heinrich) Christian Lübking werd geboren en stierf in Hartum. Bij Family Search staat tussen haakjes (Scheeps) achter zijn naam. De zoon van Christian werd geboren in Hartum, maar trouwde en overleed in Kralingen. IIk dacht dat Scheeps een bijnaam zou kunnen zijn, die misschien met zijn beroep te maken had gehad en ik vermoedde een relatie met Rotterdam.

Toen ontdekte ik dat de grootvader van Christian, zelfde naam, ook geboren, getrouwd en overleden in Hartum, bij Family Search (Scheper) heette. De familie gaat tot de 12e generatie terug in Hartum en daar is weinig zeevaart, dus ik vraag me af wat die termen te betekenen hebben.

  • Wat betekenen die woorden tussen haakjes achter de namen. Bijnamen, functies?
  • Wat is de betekenis vna de woorden "Scheeps" en "Scheper" 
  • Opa en kleinzoon heten beiden Johann Heinrich Christian. Misschien zijn ze bij FS door elkaar gehaald.

Ik hoop dat jullie wat suggesties hebben.

Hartelijke Groet

Ineke

Ineke Riem Vis - 24 mar 2019 - 13:11

'Scheper' is een Oostnederlandse term voor 'schaapherder', en werd wellicht ook in het taalgebied van Noordrijnland-Westfalen gebruikt. Hier werd een vorm van Nederduits gesproken die sterk op het Nederlands leek.

Frits Stoffels - 24 mar 2019 - 13:38

Wat je wel gemerkt zal hebben is dat in Duitsland bijna altijd 2 (soms 3) voornamen gebruikt zijn. Daarbij is de laatste voornaam de roepnaam en wordt dan in Nederland ook alleen als voornaam gebruikt.

Jaap Vervloet - 24 mar 2019 - 14:17

Dank jullie wel Frits en Jaap,

schaapherder lijkt me een goede en ik neem aan dat "Scheeps" dan hetzelfde betekent. En die voornamen waren me idd opgevallen. Bijna steeds dezelfde maar dan in verschillende volgorde en de laatste dan bij FS genoemd als roepnaam. Dat veranderde toen de familie in Kralingen terecht kwam.

Weer wat geleerd, hartelijk dank. Ben ik toch weer benieuwd waarom ze naar Rotterdam verhuisden.

HG Ineke

Ineke Riem Vis - 24 mar 2019 - 23:45

Terwijl manlief de schapen hoedde, zaten moeder de vrouw en de dochters zich waarschijnlijk suf te breien aan wollen producten. In de zomer vertrokken talloze mensen uit Noordrijnland-Westfalen voor een paar weken naar Nederland omdat ze daar deze textiel- en andere waren voor een goede prijs konden verkopen. Er waren zelfs speciale 'snelwegen', de zogeheten Hessenwegen aangelegd om deze grote stroom soepel naar en door Nederland te laten reizen. Nogal wat 'Duitsers' bleven in Nederland hangen, wanneer ze hier goede zaken konden doen - of de liefde van hun leven vonden. Op deze manier is bijvoorbeeld C&A ontstaan: Duitse textielhandelaren uit de familie Brenninkmeijer die in Nederland hun producten verkochten en zich uiteindelijk hier vestigden.

Frits Stoffels - 25 mar 2019 - 06:23 (laatst bijgewerkt 25 mar 2019 — 06:24 door auteur)

Aha, bijvoorbeeld wollen truien en sjaals voor aan boord Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

. Die Hessenwegen zijn in mijn familie wel bekend, zowel van vaders- als van moederskant, heb ik voorouders uit Hessen. Niet in de textiel, maar ws. als militairen. Dank je voor de aanvullende informatie Frits.

HG Ineke

Ineke Riem Vis - 25 mar 2019 - 07:10

Volgens mij heeft de naam Scheeper of Scheps of Scheeps iets te maken met de werkgever van de familie Lubking. De lubkings uit Hartum waren allemaal boeren. Als ze zelf geen boerderij hadden, dan konden ze werken en slapen bij meneer de boer! In dit geval dus bij Scheeper, of daar een verbastering van. 

Uitgeschreven lid - 4 apr 2019 - 13:57

Hallo Henk,

Dankjewel voor je aanvullende informatie. Uit je bericht maak ik op dat jij goed op de hoogte bent van de familie in Hartum. Ik begrijp dat er ook een familie Scheeper was die op één of andere manier verbonden was aan de Lubkings, in ieder geval aan één van hen. Heb jij een stamboom van de familie Lubking, of kun je me verwijzen naar archieven, waar ik achtergrond informatie kan vinden. Dat zou ik erg prettig vinden.

Hartelijke groeten

Ineke

Ineke Riem Vis - 18 apr 2019 - 22:31


Hallo Ineke, 

Mijn Oma, Krijna Lubking, vertelde vroeger altijd dat zij afkomstig is uit Minden Pruisen. Dus ben ik naar Minden afgereisd en mij gemeld bij het plaatselijke gemeentearchief. Ik had geluk, de archivaris had net een boekje geschreven over de herkomst van de familie Lubking. Dus ik hoefde het alleen maar over te schrijven. Laat me even weten hoe mijn informatie bij jou kan komen. mijn email is hendrikvoigt@t-online.de .Ik ben ook benieuwd hoe jouw relatie t.o.v. Lubking is.

groetjes

Henk

Uitgeschreven lid - 19 apr 2019 - 20:01







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu