stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Boekpresentatie: Migratiegeschiedenis in Noord-Nederland en -Duitsland



Profiel afbeelding

Zojuist gelezen in de nieuwsbrief van Groninger archieven:

Gepubliceerd: 28 maart 2019

Onze bibliothecaris Johan Waterborg en publieksadviseur Rixt Zuidema schreven afgelopen jaar mee aan het boek Migratiegeschiedenis in Noordwest-Duitsland en Noord-Nederland.
Migranten die de grens tussen Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland overtrokken, hebben veel sporen nagelaten in archieven en musea. De bronnen en hun vindplaatsen staan systematisch beschreven in het boek.

Bij de Groninger Archieven ligt veel materiaal over Duitsland en vele families in de provincie Groningen hebben wortels in het gebied van het huidige Duitsland. Dat laten wij in de boek onder andere zien. Zo wordt het verhaal van Jurren Rust opgetekend, die in 1852 zijn geboortestreek Ostfriesland verliet. Hij trouwde een Groningse en werd wagenmaker in de gelijknamige stad.

Grensoverschrijdend aan de slag

Aan het boek werkten zeven andere Duitse en Nederlandse historici. Zij beschrijven de migratiegeschiedenis vanuit verschillende thematische en regionale invalshoeken. Concrete voorbeelden, met tips over de daar aanwezige archieven, komen uit de drie Noord-Nederlandse provincies (Friesland, Groningen en Drenthe) en het Weser Ems gebied (Emsland, Ostfriesland en Oldenburg).

Deze en andere voorbeelden bieden inspiratie om zelf aan de slag te gaan met grensoverschrijdende migratiegeschiedenis.

Boekpresentatie

Migratiegeschiedenis in Noordwest-Duitsland en Noord-Nederland wordt gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) op 6 april 2019 in De Vredehorst (Zuidwoldigerweg 32 in Hoogeveen) om 13.30 uur. Zowel Duitse als Nederlandse historici, die bijgedragen hebben aan de publicatie, zijn aanwezig voor het beantwoorden van vragen. Ook de Groninger Archieven nemen materiaal mee. Het boek verschijnt in print en is ook te zien en te downloaden via onze website.

 

Voor geïnteresseerden: kijk ook even via onderstaande link naar een pagina met nog enige aanvullende informatie.

https://dehoogevener.nl/mogelijkheden-bij-het-zoeken-naar-duitse-voorouders/

mvg-Ben

Ben Wegman - 28 mar 2019 - 20:10







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu