stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Gegevens/naamlijsten Duitse soldaten Eerste en Tweede Wereldoorlog



Profiel afbeelding

Goedenavond,

Weet iemand of er in Duitsland gegevens worden bewaard van soldaten die tijdens de Eerste en tevens tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Duitse leger hebben gediend? Het liefst online raadpleegbare bronnen indien mogelijk. Het gaat om familieleden, zowel bloedverwant als aangetrouwd, die uit de omgeving van Ludwigshafen am Rhein (Rheinland-Pfalz) komen. Sommige familieleden die als soldaat hebben gediend hebben de oorlog wel overleefd, andere niet, dus het gaat niet alleen om zogenaamde "Verlustliste".

Ik hoor graag of iemand nog wat goede bronnen kent. Voor zover ik weet hadden deze familieleden niet bijzonder hoge rangen, te denken valt aan de rangen soldaat, korporaal, sergeant of wellicht sergeant-majoor, of alleszins iets wat in Duitsland destijds daarmee vergelijkbaar was.

Hartelijk dank!

Indie

Uitgeschreven lid - 31 mei 2019 - 19:45 (laatst bijgewerkt 31 mei 2019 — 19:45 door auteur)

Duitse militairen

Voor gegevens van individuele Duitse militairen kan contact opgenomen worden met het Duitse Nationaal Archief, afdeling Militair Archief:

Bundesarchiv-Militärarchiv
Wiesentalstraße 10
79115 Freiburg
tel: 00 49 761 478 170
e-mail: militaerarchiv@barch.bund.de

en met de Deutsche Dienststelle (WASt), een organisatie voor de informatieverstrekking aan nabestaanden van leden van de Duitse Wehrmacht:

Deutsche Dienststelle (WASt)
Eichborndamm 179, D-13403 Berlin
Tel. +49 (030) 41904-0
http://www.dd-wast.de/

Bij deze twee Duitse instellingen berusten de bewaard gebleven persoonsdossiers van (voormalige) militairen die in de Duitse strijdkrachten hebben gediend (incl. buitenlanders in Duitse krijgsdienst). Daar veel van dit materiaal verloren is gegaan, is echter van lang niet alle (voormalige) Duitse militairen nog een dossier aanwezig.

Over Duitse militairen die zijn gesneuveld of vermist zijn geraakt, is mogelijk informatie te verkrijgen bij de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V., de Duitse Oorlogsgravenstichting:

Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.
Bundesgeschäftsstelle
Werner-Hilpert-Straße 2
D 34112 Kassel
tel: 0049 180 / 570 09-99 (0,12 € / min)
telefax: 0049 561 / 70 09-221
e-mail: info@volksbund.de

Op de website van de Volksbund kan men zoeken in een database van gevallenen (‘Gräbersuche’).

Zie evt ook: https://www.stiwotforum.nl/viewtopic.php?t=9012 (erg oud)

 

Ben Wegman - 31 mei 2019 - 22:08

Ben,

Hartelijk dank voor je uitgebreide antwoord! Hier kan ik voorlopig wel mee vooruit denk ik!

Alle anderen: extra informatie en bronnen zijn altijd welkom!

Heel erg bedankt en een fijn weekend toegewenst,

Indie

Uitgeschreven lid - 31 mei 2019 - 22:26


Je kunt voor gesneuvelden en vermisten ook eens kijken op https://www.volksbund.de/nl/volksbund.html Dit is de Duitse tegenhanger van onze Oorlogsgraven Stichting. Let op, dit register is geenszins compleet! 

Ik weet niet of er een Duitse 'Delpher.nl' bestaat, maar zeker is dat in de (lokale) kranten hele lijsten van gesneuvelden werden afgedrukt.

Uitgeschreven lid - 6 jun 2019 - 09:05







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu