stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » op zoek naar 'Anna Maria' in Morsbach, eerste helft 18e eeuw


Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar informatie over ene ‘Anna Maria’, die in de 18e eeuw in Morsbach, Duitsland leefde. Zij is de moeder van Hermannus Riedt (gedoopt 27/11/1742) en Maria Christina Riedt (gedoopt 14/10/1744), beide gedoopt te Morsbach. Vader van deze kinderen is Francisci Riedt.

Over haar dochter Maria Christina heb ik wat informatie, namelijk wie haar echtgenoot en kinderen waren, en het feit dat zij naar Maastricht vertrok. Informatie in Nederlandse archieven vinden gaat mij iets makkelijker af dan Duitse.. Hieronder wijd ik wat uit over het gezin van dochter Maria Christina, voor het geval dit van pas komt voor iemand die wil meezoeken en -denken.

Ik hoop dat iemand mij verder kan helpen met de zoektocht naar Anna Maria. Alvast hartelijk bedankt.

 


De familie Müller vertrok ergens tussen 1786 en 1793 van Morsbach (Duitsland) naar Maastricht. Het gezin bestaat uit vader Joannes Sebastianus Müller (‘Joes’), moeder Maria Christina Riedt, en kinderen Joannes Petrus (12/6/1774), Joannes Matthias (15/6/1775), Anna Catharina (21/12/1777), Anna Gertrudis (9/10/1781) Joannes Wilhelmi (5/11/1783), en Joannes Petrus (8/9/1786) (zelfde naam als eerste zoon, dus vermoedelijk leeft deze eerste zoon niet meer op het moment dat deze laatste zoon geboren wordt). Allen zijn gedoopt in Morsbach. Ik weet niet zeker welke leden uit het gezin naar Maastricht zijn gegaan, maar het lijkt erop dat het in ieder geval Joannes Sebastianus (vader), Maria Christina (moeder), de oudste zoon, en dochter Anna Catharina waren (zie onder).

In de burgerboeken kom ik ze niet tegen, dus ze zullen niet geregistreerd zijn toen zij in Maastricht aankwamen. Ik begrijp niet goed waarom dit zo is: was het gebruikelijk om je niet te laten registreren? De sporen die ze wel hebben nagelaten in Maastricht zijn de volgende:

-Dochter (Anna) Catharina Muller trouwt op 6/12/1793 met Martinus Kostverloren, een cannonier die op dat moment met het Bataafs leger in Maastricht gestationeerd is. Er wordt genoemd dat ze uit ‘Morschbach’ komt en woonachtig is in Maastricht. Op de geboorteakte van hun eerste kind (geboren in Namen) staat ook dat ze uit ‘Morsbac’ komt. Ik kan geen huwelijkse bijlagen vinden. Ze trouwen voor de Nederlands Hervormde kerk. Dit betekent dat ze getrouwd is toen ze bijna 16 was. Dit leek mij erg jong, maar hun eerste kind wordt drie maanden later geboren. Ook wordt er een jaar eerder een onecht kind gedoopt van Martinus Kostverloren, waarbij een Anna Catharina Muller getuige was. De optelsom maakt dat ik het wel plausibel vind dat het de juiste -zeer jonge- Anna Catharina Müller betreft. 

-Op 19/12/1793 wordt er een onecht kind (Joannes Henricus) aangegeven voor de Katholieke kerk, van ‘Jois Sebastiani Muller’ en Joanna Wever

-In de Gichten vind ik op datum 10/1/1795 Maria Christina Mullers, weduwe van Joannes Mullers, omdat zij geld geleend heeft. Ook de oudste zoon Joannes Mullers wordt genoemd. 

 

Ik kan verder niets vinden over overlijden, trouwen, of ouderschap van leden uit dit gezin, in Limburg. Anna Catharina reist met het leger van haar echtgenoot mee. Vanaf haar heb ik de stamboom (ik onderzoek de maternale lijn) aardig uitgewerkt, maar ik zou dus graag meer willen weten over haar oma Anna Maria. Ik hoopte via haar gezinsleden in Maastricht meer te weten te komen over Maria Christina Riedt om zo misschien meer te weten te komen over Anna Maria, maar dat lukt dus niet goed. Hulp wordt zeer op prijs gesteld!  

Sanne Brederoo

ik heb even voor je gekeken op Matricula onnline, maar de DTB van Morsbach staan er helaas (nog) niet op.

Annemarie57

Helaas, maar bedankt voor het kijken!

Sanne Brederoo

Scans bij FamilySearch online :
Kirchenbuch, 1656-1972, Katholische Kirche Morsbach (Kr. Waldbröl)

Joannes Hermannus 27-11-1742   [Wendershagen]
Maria Christina 14-10-1744   [Wendershagen]

Willem H.


Dit helpt me goed verder, heel erg bedankt!

Sanne BrederooPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu