stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Johan Casper Link, afkomstig uit Munniksraath en/of Anspach/Ansbach/een Duitse immigrant rond 1770



Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar de voorouders van mijn bet-betovergrootvader Johan Casper Lin(c)k

Eerste huwelijk met Anna Sophia Meijer(ing). Na de dood van Anna in februari 1770 hertrouwt hij mijn bet-bet-overgrootmoeder Helena van Besouwen (1744-1833) In de huwelijksakte van 23 september 1770 staat bij de bruidegom Johan Casper Link vermeld : “Geboren te Munniksrath (Munniksroth?) en wonende te Tiburg” Verder verklaart hij Luthers te zijn en 32 jaar oud. Dat betekend dat hij in 1737 of 1738 geboren moet zijn. Op internet circuleert een verklaring dat de geboorteplaats van Johan Casper Link Munniksrath mogelijk Münchenrath tussen Brunssum en Geilenkirchen zou zijn. Zijn overlijdensakte geeft ook geen informatie over de plaats van geboorte: begraaflijst 1783-1803 Tilburg, pag 165 : “Casper Link, laat kinderen na, begraafdatum 19-1-1795” 

Alle kinderen uit zijn beide huwelijken worden in Tilburg geboren, behalve de oudste ongetrouwde dochter ”Hendrika Barbara Linck”. Zij overlijdt te Rotterdam op 9-10-1816 op een leeftijd 55 jaar bij overlijden: (bron : BS Rotterdam, overlijden aktenr 1622.) In de akte staat vermeld dat zij geboren is te Anspag. Zij zal dus rond 1761 zijn geboren.

Van Johan Casper Link heb ik het idee dat hij, voordat hij zich in Tilburg settelde een min of meer zwervend bestaan leidde en dat hij als beroep iets met militaire kleding te maken had. Dat blijkt uit een akte uit Regionaal archief Tilburg: 6013:  “Johan Caspar Link, kokardemaker, contra Charles Reij de Carle, betreft betaling van kokardes.” (De kokarde is een versiering van een hoofddeksel of kraag in de vorm van een strikje, lintje, rozet of knop.) In april 1763 sloot Johan Casper Link met Charles Reij de Carle, een gepensioneerd kapitein van het Staatse leger, een zogenaamd contract van compagnieschap "omme een groot gedeelte onbebouwde gronden te defricheeren en tot cultuure te brenge". Reij de Carle bouwde op de grond een groot buitenhuis. De vennootschap werd op 21 september 1767 beëindigd en Charles Reij kocht de gehele onderneming, inclusief de Heerevelden voor een bedrag van f 12.500.

Een belangrijk aanknopingspunt is volgens mij “Anspag”.  (Anspach/Ansbach?)

Een hypothese:

In Ansbach woonde veel joodse families. Er was een synagoge in de Ruglaender Strasse. De vraag is of de familie Link van oorsprong joods was.  Johan Casper Link was volgens diverse bronnen uit Tilburg Luthers. Maar het zou kunnen dat hij het joodse geloof heeft afgezworen.

In deze bron vond ik wat interessants wat mogelijk de relatie tussen Munniksrath en Anspag verklaart : http://www.alemannia-judaica.de/ansbach_synagoge.htm

“Zum Bezirksrabbinat Ansbach gehörten 1933 noch insgesamt 20 Gemeinden der Umgebung. Die Zugehörigkeit zum Bezirksrabbinat hat im Laufe der Jahrzehnte immer wieder Veränderungen erfahren. 1922 waren die Gemeinden  Mönchsroth und  Wassertrüdingen zum Bezirksrabbinat Ansbach gekommen; nach Auflösung des Bezirksrabbinates Schwabach folgten im Juli 1932 die Gemeinden Forth, Hüttenbach,  Ottensoos und Schwabach. “

Een andere hypothese :

http://gw.geneanet.org/marleen3?lang=nl&p=jacob&n=link

In Ransbach wordt in 1739 een Johann Link geboren met als vader Jacob Link en Anna Maria Crumeich, die op 18-5-1728 te Ransbach-Baumbach zijn getrouwd. De namen "Jacob" en "Anna" komen voor in de namen van de kinderen van Johan Casper Link in Tilburg, maar dat kan toeval zijn: Johanna Mechelina Link; Anna Sophia Link; Johannes Jacobus Link

Graag reacties 

Otto de Boer

Otto de Boer - 5 apr 2021 - 14:27 (laatst bijgewerkt 5 apr 2021 — 18:31 door auteur)

Kunt u de onderwerptitel iets uitbreiden? Maak deze iets specifieker door naast de naam ook het jaar/tijdvak te vermelden evenals plaats/regio. Alvast bedankt. 

(aanpassen titel: klik rechtsonder uw eerste bericht op -bewerk en pas de titel naar wens aan.)

mvg-Ben

Ben Wegman - 5 apr 2021 - 14:45


Uit de ondertrouwinschrijving:
De bruijdegom verklaarde 32 jaar oud, en altijd Luthers geweest te zijn.
Met een voornaam als Johann Caspar hoeft dat niet te verbazen
 

Koos Kloeg - 5 apr 2021 - 14:53







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu