stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Fam. Klinge in Velen Noordrijn Westfalen tussen 1906-108.Profiel afbeelding

Mijn overgrootouders Jan Klinge  (2-5-1858 ) en Marijtje Franzen ( 9-3-1863 ) hebben waarschijnlijk tussen 1906 en 1908 in Velen (noordrijn westfalen) gewoond. Ze kwamen vanuit Vriezenveen en zijn later weer teruggegaan naar Den Ham in Overijssel. Ik zou graag weten wat ze daar deden en of het hele gezin in Duitsland woonde. Jan Klinge was landbouwer en turfsteker.

Anita Klinge - 28 aug 2021 - 15:35 (laatst bijgewerkt 28 aug 2021 — 16:46 door moderator)


Specifiek over deze familie heb ik geen gegevens, maar in het algemeen kan gezegd worden dat Noordrijn-Westfalen, met in het bijzonder het Ruhrgebied (waar Velen net buiten valt), aan het begin van de twintigste eeuw een sterke industrialisatie doormaakte die ook veel Nederlandse arbeidsmigranten aantrok. Zij werkten vervolgens in de haven, de fabriek of de mijnbouw. Vooral die laatste sector was aantrekkelijk voor seizoenarbeiders: in de zomer waren de mensen landbouwer en 's winters ging men tijdelijk de mijn in.

De rest is speculeren: bij een grote mijnstaking in 1905 werden veel buitenlandse mijnwerkers ontslagen, zodat de nodige arbeidsplaatsen vrijkwamen. Wellicht bewoog die situatie hen tot een kortstondige verhuizing. De duur van hun verblijf kan met van alles te maken hebben: werkgelegenheid, arbeidsomstandigheden, loon, heimwee, onderdak. Mijn voorouders keerden in 1914 terug, maar dat had met de Nederlandse mobilisatie bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog een duidelijke oorzaak. 

Robin Rutten - 29 aug 2021 - 13:45 (laatst bijgewerkt 29 aug 2021 — 14:01 door auteur)Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu