stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Kerkboeken en meer van Nordrhein Westfalen online



Profiel afbeelding

Middels een genealogische groep op Facebook ontdekte ik een url voor online archieven van Nordrhein Westfalen: https://www.archive.nrw.de/archivsuche 

In de linkerkolom kan men naar beneden scrollen en bijvoorbeeld Kirchenbücher aanklikken. Kies dan 6.1.1 Erst und Zweitschriften, PA 1101, 511.01.01 Bürgemeisterämter. Dan krijgt men een hele lange lijst met plaatsnamen in de linkerkolom. Klik de gezochte plaats aan. Men krijgt rechts de beschrijvingen te zien van de beschikbare kerkboeken. In de linkerkolom worden deze kerkboeken alleen opgesomd. Men moet voor het gewenste boek in de LINKERKOLOM dat boek aanklikken. Men krijgt dan in de rechterkolom alleen de beschrijving van dat ene boek te zien. Boven die beschrijving staan vier icoontjes. Kies het meeste linkse (Digitalsat öffnen) en men krijgt het kerkboek in beeld. Men kan er nu doorheen bladeren. Nog een tip (ook van die Facebook posting): als men niet een kerkboek van de gezochte gezindte in een bepaalde plaats vindt dan had die plaats waarschijnlijk geen kerk van die gezindte en moet men via een landkaart op zoek naar omliggende plaatsen om te vinden waar men dan waarschijnlijk te kerke ging.

Yvonne Ruchti - 30 aug 2021 - 11:39

Peter B - 30 aug 2021 - 12:05

 

Fantastisch, zien jullie overeenkomsten en verschillen met Matricula op https://data.matricula-online.eu/de/deutschland/ ? Adendorf ten zuiden van Bonn, dat als voorbeeld wordt gebruikt op https://www.compgen.de/2021/08/fast-2500-neue-kirchenbuchdigitalisate-beim-landesarchiv-nrw-veroffentlicht/ , heeft alvast geen marker op de kaart van Matricula. 

Gezocht op bronnen in Keulen, Compgen toont 23254 hits op Historisches Archiv des Erzbistums Köln EN Kirkliche Archive, bronnen die gecatalogiseerd zijn, deels op michrofiche beschikbaar in 'n archief, terwijl ik vooral gedigitaliseerde bronnen zoek. Matricula toont slechts 1 marker in Keulen, Militärkirchenbücher. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Inmiddels tab Navigierende Suche ontdekt, wat 'n schatkist! Bedankt voor het delen. Bedankt voor de gouden tip vinkje „Nur mit Digitalisat“:-) 

Matricula bevat n heleboel gedigitaliseerde kerkboeken in Duitsland, maar lang niet van alle plaatsen en regio's. De site over NordRhein-Westfalen bevat veel archieven, burgerlijke stand en kerkboeken, ik zoek nog n gedigitaliseerd kerkboek dat op beide sites te vinden is.

Pauline Berens EBBI - 30 aug 2021 - 17:21 (laatst bijgewerkt 30 aug 2021 — 22:30 door auteur)

ik zoek nog 'n gedigitaliseerd kerkboek dat op beide sites te vinden is.

een van de weinige voorbeelden: de kerkboeken van de St.Amandus te Herongen

het doopboek 1759-1863 bij Matricula [hier]

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

het doopboek 1759-1798 bij het Landesarchiv [hier]

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Peter B - 31 aug 2021 - 02:56 (laatst bijgewerkt 31 aug 2021 — 02:56 door auteur)

Dankjewel Peter. Enig idee waarom dezelfde doop in 2 kerkboeken voorkomt? Heeft iemand 'n doopboek overgeschreven of was het in die tijd verplicht 'n doop zowel door de pastoor als door de dominee te laten registreren, zoals in Lingen en Lengerich in de Nederlandse tijd rond 1700?

Pauline Berens EBBI - 31 aug 2021 - 12:45

ik vermoed dat het boek in het Bistumsarchiv (Matricula) een Zweitschrift is; het is in verschillende handschriften, dushet is geen eenmalig kopieboek. Ik ben echter niet bekend met de regelgeving omtrent het voeren van registers in tweevoud.

Peter B - 31 aug 2021 - 15:21

Hallo,

Tijdens de Franse bezetting moesten alle kerkregisters op de linkeroever van de Rijn in 1798 worden gesloten en aan de Fransen worden overgedragen. Deze kerkregisters zijn nu te vinden in het Landesarchiv NRW.

Bij Matricula daarentegen zijn nog originelen en kopieën van alle kerkboeken van de bisdommen Münster en Paderborn te vinden. Het aartsbisdom Keulen zet zijn archieven online op een eigen platform. Het bisdom Aken zal in de nabije toekomst ook zijn archieven op Matricula plaatsen. Alleen het bisdom Essen heeft nog geen plannen aangekondigd.

Niet alle parochies zijn echter in de diocesane archieven te vinden. Sommige parochies willen hun kerkregisters niet overhandigen (b.v. Walbeck). Maar dankzij de Fransen is althans het kerkboek van Walbeck tot 1798 online in het Landesarchiv.

Overigens heeft het Landesarchiv NRW ook de PA 1102 collectie van kerkregisters van het kantongerecht Aken online.

AndreJ - 1 sep 2021 - 21:08 (laatst bijgewerkt 1 sep 2021 — 21:11 door auteur)

Ik zag vandaag dat het Landesarchiv Nordrhein-Westfalen Ost in Lippe scans van onder andere Zivilstandregister (Burgerlijke Stand) en dubbelen van kerkboeken online heeft staan. Zie https://www.archive.nrw.de/informationen-zu-bestaenden 

op https://www.archive.nrw.de/sites/default/files/paragraphs/files/Digitalisierungsampel_R-4_2019_11_14.pdf staat een overzicht van de op dit moment beschikbare scans. Misschien niet veel, maar het is een goed begin. De scans zijn -in tegenstelling tot wat in Duitsland en zwitserland gebruikelijk is- te downloaden in hoge kwaliteit.

Michaël

Boers 2 - 21 mar 2022 - 17:00

Boers 2 - 17 apr 2022 - 22:11


Ik las vandaag het volgende nieuwsbericht van Archion:

Ab sofort ist eine umfangreiche Sammlung von über 100.000 digitalisierten Karteikarten aus dem ehemaligen Kreis Jerichow II online zugänglich.

Erstellt wurde diese Sammlung während der NS-Zeit über einen Zeitraum von zehn Jahren im ehemaligen Kreissippenamt in Genthin. Dabei wurden Kirchenbücher und andere historische Dokumente ausgewertet und speziell für die Erstellung dieser personengeschichtlichen Kartei zusammengetragen. Sie bietet eine wertvolle Informationsquelle für die genealogische Forschung, da sie klar strukturiert Lebensdaten einzelner Personen enthält.

Das Landeskirchenarchiv Magdeburg hat im letzten Jahr ein Projekt zur Erschließung und Digitalisierung dieser bedeutenden Ressource gestartet. Um einen schnellen und effizienten Zugriff zu ermöglichen, wurden alle Karteikarten alphabetisch nach Nachnamen sortiert. Die Kartei kann 

hier

 online erforscht werden.

Ik heb zelf geen toegang tot Archion, dus ik kan het niet controleren, maar het lijkt erop dat er tussen 1930-1945 gezinsreconstructies zijn gemaakt voor de Kreis Jerichow II, dat onder Magdeburg in Saksen-Anhalt valt.
lijkt me een erg handig hulpmiddel als je familie in die omgeving zoekt.

Michaël

Boers 2 - 18 dec 2023 - 12:31







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu