stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Wie kan mij helpen en tips geven met het zoeken naar Duitse voorouders ?Profiel afbeelding

Hallo,

 

Wie kan mij helpen en tips geven met het zoeken naar duitse voorouders.

Waar begin ik?

M?ller - 15 nov 2021 - 01:33 (laatst bijgewerkt 15 nov 2021 — 10:50 door moderator)

Is een van de Duitse voorouders ooit naar Nederland gekomen of bent u zelf de immigrant? Als dat niet zo is, kunt u via de huwelijksaktes van uw voorouders uitvinden, wie de immigrant is en waar hij/zij vandaan kwam. Of als dat niet lukt omdat die voorouder als getrouwd naar Nederland kwam, moet er in zijn/haar overlijdensakte staan waar hij/zij vandaan kwam. Dat als eerste stap. Succes !

Uitgeschreven lid - 15 nov 2021 - 08:30 (laatst bijgewerkt 15 nov 2021 — 08:31 door auteur)

Hallo Kiki26,

Nee mijn voorouders en ouders zijn geboren in Duitsland. Weet wel dat mijn opa in de wo2 hier in  Nederland bij een boer tijdelijk heeft gewoont.  En van me overgroot opa hebben ze toen meegenomen naar Siberië maar hij is er nooit aangekomen alle sporen zijn weg?

 

Kun je me tips geven hoe ik hier achter kom?

 

Dankjewel alvast

M?ller - 15 nov 2021 - 09:13

Genealogie bedrijven 'in Duitsland' is heel anders dan dat wij gewend zijn in Nederland. Weinig 'centrale' databanken met gegevens, weinig transcripties etc. Dat komt ook omdat de wet- en regelgeving op dit vlak in Duitsland anders - stringenter - is.

Één van de resources op Internet die ik gebruik, en waar ik wel eens treffers heb is Genwiki. En dan met name de 'metasuche'.

-Bart- - 15 nov 2021 - 12:40

Als je grootschalig in Duitsland wil gaan zoeken dan kan ik je aanraden om je vooraf te bekwamen in het lezen van het (oude) Duitse handschrift. Alle aktes van pakweg voor de Tweede Wereldoorlog zijn in een voor ons heel moeilijk te ontcijferen handschrift geschreven. Het vraagt veel oefening om daar een beetje mee uit de voeten te kunnen. De gedrukte versies van de Duitse letters zijn zo moeilijk niet, maar handgeschreven is een complete ramp als je er geen ervaring mee hebt.

Liesbeth Niepoort - 15 nov 2021 - 14:35

Ik gebruik heel veel Start | Matricula Online (matricula-online.eu)  Je vult bovenin  de plaatsnaam in en met een beetje geluk komen de originele kerkboeken tevoorschijn. Ik adviseer nu niet de oudste data te beginnen maar vanaf 1900, dan kun je aan het schrift wennen.

Mocht je een akte gevonden die je niet kunt ontcijferen, vraag dan hulp bij Genealogie Emsland-Bentheim | Facebook. Je moet je daar wel even aanmelden. Mijn verre achterneef Bernd Josef Jansen Administrador kan bijna alles ontcijferen.


 

johan scholte1948 - 24 nov 2021 - 19:39


Zoals yahoo in alle landen de genealogische groepen ophief zo is in Duitsland onlangs ook gestopt met de groepen. Het nieuwe systeem heb ik nog niet door, maar zal er wel te oud voor zijn.

Een goede bron is gedbas: : https://gedbas.genealogy.net/ een service van de Verein für Computergenalogie.. In de kop van het scherm staan verschillende links voor verder/ander onderzoek. Veel DTB berusten nog bij de kerken (Luthers, katholiek etc) en wanneer een naam en plaats bekend is, kan men de desbetreffende pastor aanschrijven voor de juiste informatie (datum, ouders, peetouders etc). Soms dient men een klein bedrag over te maken voor de moeite. Ook kan er een bezoek afgesproken worden, maar dan dan dient men over kennis van oud Duits schrift te beschikken.  Contact via plaatselijke historische c.q. genealogische verenigingen wil ook nog wel eens lukken, maar dan moet de correspondentie in 'keurig en beleefd' Duits gebeuren. 

Via Familysearch is moeilijk, omdat de Duitse scans niet openbaar mochten en ik weet niet of er wel films geleend/gehuurd kunnen worde. Nooit gedaan want ik vond een reisje naar een pastorie c.q. bisschoppelijk archief altijd wel een pleziertochtje :-) 

Via GeneaNet.org  is ook vaak de gezochte informatie te vinden. Duitsland is moeilijk maar ik wens U veel succes!

met groet,

Robert van der Hall

Robert van der Hall 2 - 26 nov 2021 - 15:36Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu