stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Casper Ritterich uit Essen Darmstadt 18e eeuw opgelostProfiel afbeelding

Beste medespeurders,

Graag zou ik wat aanknopingspunten krijgen om verder te komen met het onderzoek aangaande de familie Ritterich/Retterich en alle voorkomende schrijfvarianten.

Mijn zoektocht heeft betrekking op Casper Ritterich, zoon van Adam Ritterich en Anna Dorothea Hasler, die gehuwd was met Maria van der Hagen (in sommige bronnen ook vermeld als Maria van der Aa).
Casper was, blijkens zijn (tweede) huwelijksakte (Axel d.d. 5 september 1804), geboren te Nederom graafschap Essen Darmstadt op 17 september 1749 en was arbeider van beroep en woonachtig te Axel (Zeeuws Vlaanderen).
Hij was, zoals gezegd, eerder gehuwd met Maria van der Hagen en, ten tweede male, te Axel in 1804 gehuwd met Jozina Dieleman.
Dit tweede huwelijk zou niet lang duren want Casper overleed, op 60 jarige leeftijd, te Axel op 25 november 1806.

De voornaamste aanknopingspunten voor mijn onderzoek in Duitsland zijn dan ook;
- geboorteplaats; Essen Darmstad(t)
- geboortedatum; 17 september 1749
- ouders; Adam Ritterich en Anna Dorothea Hasler (of Hesler?)

groet,
John

John van Riemsdijk - 29 nov 2022 - 20:18 (laatst bijgewerkt 29 nov 2022 — 21:07 door moderator)

Waar ligt Nederom graafschap Essen Darmstadt ?

(Ik ken wel Hessen Darmstadt)

Frank Fransz - 29 nov 2022 - 21:49

Geen idee, 
Ik baseer mij op de gegevens uit de (2e) huwelijksakte van Casper.
Hieronder een fragment;

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

John van Riemsdijk - 29 nov 2022 - 21:55

Ik hou het op Nieder-Olm.

Op folio 107 en 109 een naamgenoot, geboren rond 1751 in Nieder Ome.

edit: Ja, zijn broer 

En .... op folio 100 Caspar Rieterich en daaronder Philip.

Frank Fransz - 30 nov 2022 - 08:46 (laatst bijgewerkt 30 nov 2022 — 11:55 door auteur)

Bedankt voor de interessante links Frank!
Duidelijk is dat Casper, in elk geval, nog een jongere broer (Johan Philip) had. - geboren 8 april 1750 in Nieder-Olm (Darmstad)
In de laatste, door jou opgegeven, link stond vermeld dat Johan Philip een zoon was van Adam Retterich en Anna Theodora Keijzer.
De naam van de vader komt overeen met de gegevens die ik al had v.w.b. de ouders van Casper, alleen de moedersnaam (Anna Dorothea Hasler) komt niet helemaal overeen. Hoewel het wel gelijkend is!
Ik ga mijzelf eens verder verdiepen in de links die je gegeven hebt.

Bedankt voor je moeite!

groet,
John

John van Riemsdijk - 30 nov 2022 - 20:46

Ik zag, op folio 100, dat Casper Retterich in 1768 de leeftijd had van 21 jaar. Dat strookte niet helemaal met de geboortedatum die vermeld werd in Casper's tweede huwelijksakte waarin 1749 als geboortejaar werd vermeld. De overlijdensakte van Casper daarentegen vermeld dat Casper, in het jaar van overlijden (1806) 60 jaar oud was en dat lijkt meer te kloppen met de vermelde leeftijd (vermeld op folio100) in 1768.
De aanvulling op mijn eerste bericht zou dan ook moeten zijn dat Casper niet in 1749, maar omstreeks 1746/1747, geboren moet zijn.

Zijn er DTB van Nieder-Olm (Hessen Darmstadt) online beschikbaar?

John van Riemsdijk - 1 dec 2022 - 20:11

Die zouden hier gezocht moeten worden

Archive in Archion - Archion

Frank Fransz - 2 dec 2022 - 08:33

Mogelijk kan een ander het oude Duitse schrift beter lezen dan dat ik dat meen te kunnen lezen (?).  In grote lijnen:
- Johann Philipp (nat[us] ) geboren op 5 april 1750 om 2 uur namiddag, en (ren.[atus] ) her-boren) = gedoopt op 7 april 1750.    Vader's naam lees ik als Adam Ritter en bij moeder's naam alleen de voornamen Anna Dorothea. Wat er nu tussen Adam Ritter.. en Anna Dorothea staat is voor mij onduidelijk.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Helena - 7 dec 2022 - 04:45

En mogelijk staat hier de doop van John. Casper. 23 aug 1747 geboren, doopdatum moeilijk te lezen.  Vader Adam Ritter.., moeder's naam niet vermeld.  Succes verder. - Helena

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Helena - 7 dec 2022 - 04:51

Helena - 7 dec 2022 - 04:53 (laatst bijgewerkt 7 dec 2022 — 07:12 door auteur)

Hallo Helena,

Enorm bedankt voor jouw bijdrage!
Ik zag dat je er nachtwerk van gemaakt had?

Je hebt mij, in elk geval, de bevestiging gegeven dat Casper daadwerkelijk in 1747 geboren is, dat hij én Johann Philipp broers waren en dat hun ouders Adam Ritter(ich) en Anna Dorothea (ik gok Hasler) waren.
Ik had van Frank Fransz al een link naar Archion gekregen maar vond de doopboeken van Nieder Ohmen niet zo snel, ook al omdat mijn Duits niet zo geweldig is. Ik maakte uit de site wel op dat ik een pas moest aanschaffen om verder online onderzoek op hun site te doen?
Zo niet, zou je mij kunnen vertellen hoe ik, via de site van Archion, de doopboeken (en wellicht ook de trouwboeken) van Nieder Ohmen kan vinden?

Nogmaals enorm bedankt voor je moeite, ik heb - met de vondst van Casper's broer (Johann Philipp) een nieuwe tak die ik kan uitwerken.

groet,
John

John van Riemsdijk - 7 dec 2022 - 17:21

Bij de geboorte/doop van Joh. Casper in 1747 zie ik geen naam van de moeder staan.  Er staat wel iets boven de naam van de vader, maar dat lijkt doorgehaald ofwel net een inktveeg eroverheen?  Dus niet zeker of een Anna Dorothea de moeder was van dit kind.   Bij de doop van het andere kind in 1750 staat haar naam er wel bij, maar zonder achternaam.  

Zal proberen de scan(s) op dit forum te zetten: https://watstaatdaer.nl/forum.  Mogelijk kan een ander lezen wat er precies staat en/of bedoeld is.

Registers van de Evang. Kerk van Nieder-Ohmen te vinden via archion.de.  Bij  'Suchen' >>  Nieder-Ohmen  .  Of via >   https://www.archion.de/de/browse/?path=40821  en dan naar Dekanat Homberg en dan vind je vanzelf daarna de plaats Nieder-Ohmen.  Click maar even verder door dan zie welke registers van deze plaats al online staan.   Je moet ingelogd zijn en inderdaad een pas of tijdelijke pas hebben (kosten aan verbonden) om de scans te kunnen zien. Mijn pas verloopt gauw genoeg,  verleng ik voorlopig niet meer omdat ik voor mezelf gevonden heb wat ik zocht voor eigen onderzoek.  

Helena - 7 dec 2022 - 20:49


In Casper's huwelijksakte stonden Adam Ritterich en Anna Dorothea Hasler als ouders vermeld. De opgegeven leeftijd in het militaire stamboek én bij overlijden van Casper (in 1806) geven aan dat hij in óf omstreeks 1747 geboren moest zijn. Dat matched dus al met de informatie die jij mij aanleverde middels jouw scans. Wanneer ik dan, bij de doop van Johann Philipp (1750), eveneens een Adam Ritter(ich) en een Anna Dorothea vermeld zie mag ik er wel van uitgaan dat Casper en Johann Philipp broers waren en dat hun moeder Anna Dorothea heette. De achternaam blijft dan, vooralsnog, een punt van aandacht.

Dank voor de aanvullende link m.b.t. het zoeken in Archion.de, ik ga - in elk geval voor de periode van 3 maanden - een pas aanschaffen zodat ik mijn zoekmogelijkheden kan vergroten.

Heel veel dank voor de moeite die je hebt genomen om mij verder op weg te helpen!

groet,
John

John van Riemsdijk - 7 dec 2022 - 21:05De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu