stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Zoek o.a ouders van Maria Getrud Happe, gest. 6 febr 1859 te Ascheberg, Nordrhein-Westfalen.



Profiel afbeelding

Voor mijn kwartierstaat zoek ik meer informatie over  Maria Getrud HAPPE, gest. 6 febr 1859 te Ascheberg, Nordrhein-Westfalen.

Ze trouwde op 17 mei 1808 te Münster, st. Lamberti rk, Nordrhein-Westphale met Johan Bernard Diening. Maria Gertrud was 22 jaar oud. Haar vader is Johan Henrich HAPPE boer te Bevergerne. Getuigen bij haar huwelijk Johan Bernard SCHULTZ uit Hiltrop en Bernard Henrich PUENING uit Alveskirchen.

 

Haar kinderen zijn,

1.Bernard Hendrik geb. 9 okt 1813 te Ascheberg, getuigen Bern Hen Rodenstein, Mar. Elis Mennemann, Corn Homan.

2.Joh. Wilhelm, geb Ascheberg 15 jan 1817, get. Joh. Wilhelm Bolte, Mar. Elis Greive, corn Homan.

3.Gerh. Hen. 15 sept.1820 Ascheberg, getuigen Gerh. Hen. Treisfeld, Mar. Cath. Homann, Diet. Ebbermann.

4.Elisabeth, 8-11-1823 Ascheberg, get. Theod. Hen. Biechmann, Anna Elis. Heggemann.

5.Maria Catharina, geb 11-1-1818 Ascheberg, get. Ferdinand Straetmoller, Maria Cath. Wichendack.

 

Vragen, 

wie is Maria Getrud Happes moeder en waar en wanneer zijn haar ouders getrouwd. 

Waar en wanneer is Getrud Happe geboren.

 

met.vr.gr. Anja

Anja van Haarlem - 18 apr 2023 - 16:20 (laatst bijgewerkt 27 apr 2023 — 19:36 door auteur)

Bij haar overlijden was zij 77 jaar.

Is vermeld in het katholieke begraafboek, dus waarschijnlijk ook katholiek gedoopt.

https://data.matricula-online.eu/de/deutschland/muenster/ascheberg-st-lambertus/KB012/?pg=100

karel honings - 18 apr 2023 - 17:25

karel honings - 18 apr 2023 - 21:19

Beste Karel, de kinderen zijn bekend en doopgetuigen genoteerd maar ik zoek de ouders van Maria Getrud HAPPE. 

De familie is inderdaad katholiek. Bedankt dat u meedenkt en zoekt ! Er is een familie Happe vanuit Duitsland naar Nederland vertrokken en heeft zich in Amsterdam en Wormer gevestigd. 

Anja van Haarlem - 18 apr 2023 - 22:06

Dag Anja,

Ik denk dat Karel Honings met zijn vraag bedoelde: geven de doopgetuigen misschien een hint naar naaste familieleden. En geven de namen van de kinderen misschien een hint naar de voornamen van de ouders. Bij DTB-onderzoek moet je alle hints naast elkaar vermelden, omdat daar zoekrichtingen uit naar voren kunnen komen. Blijkbaar is het niet meteen duidelijk wie de ouders waren en waar ze vandaan kwamen. Juist dan worden details belangrijk. Ook al zijn die geen garantie voor een succesvolle vondst, ze kunnen je wel helpen om in de meest waarschijnlijke richting te kijken.

Wat ook helpt, is het opgeven welke zoekopdrachten je zelf al gegeven hebt, of welke registers je op welke namen doorzocht hebt. Daarmee kunnen bepaalde mogelijkheden weggestreept worden, en voorkom je dubbel werk.

Michaël

Boers 2 - 19 apr 2023 - 10:34 (laatst bijgewerkt 19 apr 2023 — 10:34 door auteur)

Boers 2 heeft helemaal gelijk, en omdat de vernoemingen en de doopgetuigen vaak aanwijzingen zijn naar de (groot)ouders. Maar wat je daar gnoteerd hebt, zou toch fijn zijn als je dat met ons deelt.

Ook vraag ik me af of er geen aanwijzingen staan in de huwelijksinschrijving. Die heb je vrij exact (plaats en datum).  En anders zou het fijn zijn als je vermeldde dat daar helaas niets over d eouders instaat.
Nu krijg ik alleen het vermoeden dat je die datum hebt overgenomen uit een stamboom op familysearch, waar die datum staat zonder de parochiekerk waar het huwelijk gesloten is. En aangezien er in Münster tig verschillende parochiekerken waren voel ik me niet geroepen om die allemaal na te zoeken.

karel honings - 19 apr 2023 - 14:04

Informatie aangepast d.d 27 april 2023. 

Anja van Haarlem - 27 apr 2023 - 22:06


Dag Anja,

Tweemaal doopgetuige Cornelius Homan en eenmaal getuige Maria Catharina Homan. Daar moet een sterke familieconnectie zijn.
Andere hints haal ik er niet uit op het moment. Maar deze Homannen kunnen natuurlijk van de kant van Johan Bernard Diening zijn. Het feit dat ze in een dorp wonen 30km bij Münster vandaan, maakt het waarschijnlijker dat er doopgetuigen van zijn kant worden gevraagd, dan van Maria Gertrud Happe's kant. Maar 30km is geen onoverbrugbare afstand. Mijn voorouders uit Westfalen traden ook als doopgetuige op in Amsterdam, dus de afstand is niet het belangrijkste.

Dat ze in Münster getrouwd zijn, betekent wel dat Maria Getrud Happe in Münster woonde voor haar huwelijk en er mogelijk ook gedoopt is. Dat laatste is geen wet van Meden en Perzen.

Gokkend op een huwelijkleeftijd van 25 jaar met een speleing van ±5 jaar ben ik gaan zoek in de Sankt Lambertus parochie vanaf 1778 t/m 1788 (scan 99 t/m 103) op zoek naar een vader met achternaam Happe.
Ik vond twee kinderen van het echtpaar Fridrich Happe * Elsiabetha Pötter. Mogelijk dus wel familie, maar niet het juiste gezin.
Blijkbaar is Maria Getrud Happe in een andere Parochie gedoopt. Als die ook een index op de dopen hebben, moet het niet moeilijk zijn om die te vinden. Zonder een index wordt het stug doorbladeren van alle registers tussen 1778-1788.

Merk op dat de achternaam Homan erg veel voorkomt. Mogelijk zijn de gnoemde Homannen dus een link naar de familie van Maria Getrud.
Ook de achternaam Hoppe komt voor, dus neem die ook in je zoektocht mee. Een verschrijving is zo gemaakt . . .

De enige kerken zonder indexen voor de peiode zijn Johanniterkommende, Liebfrauen, Sankt Jacobi, Sankt Mauritz en Sankt Paulus Dom. Deze moet je dus bladerend doorzoeken. In de andere kerken kon ik de doop niet vinden.

Michaël

Boers 2 - 28 apr 2023 - 00:09 (laatst bijgewerkt 30 apr 2023 — 17:38 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu