stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Het raadsel Heinrich Adolph Niepoort/Nieporte, midden 18e eeuw, mogelijk WersenProfiel afbeelding

Ik heb in het verleden (zoeken naar Jacoba Irwin) al eens een vraag gesteld over Heinrich Adolph Nie(uw)poort die getrouwd was met Jacoba Errewin/Irwin. Na een kort huwelijk in Rotterdam overleed zij 1783 in het kraambed samen met haar kind. Sindsdien is Heinrich Adolph spoorloos verdwenen. Ook zijn herkomst is duister, want als plaats wordt het niet-bestaande oord Wezer genoemd. Inmiddels vermoed ik dat daarmee Wersen bedoeld is, waar de achternaam Nie(n)porte(n) in die tijd inderdaad voorkwam. Op Ancestry, waar ik geen toegang toe heb, wordt kennelijk in maart 1752 de doop van een Heinrich Rudolph Nieporte genoemd met als ouders Hermann Heinrich Nieporte en Marie Elisabeth Donnerberg. Werden de namen Rudolph en Adolph wellicht ook doorelkaar gebruikt? Dit echtpaar is mij verder onbekend, maar mogelijk verdienen ze een plaatsje ergens in mijn stamboom.

 

In mijn stamboom komt ook, in dezelfde periode, in Rotterdam een Heinrich Adolph Niepoort voor die getrouwd was met Ariaantje van Hal. Deze HA is aantoonbaar een ander dan de echtgenoot van Jacoba Irwin. Hij is geboren in Hollage/Wallenhorst, dat op een steenworp afstand van Wersen ligt, maar wel aan de overkant van de rivier en niet in het graafschap Tecklenburg. De moeder van deze HA was overigens ook een meisje Donnerberg uit Wersen.

Zijn de boeken (Luthers) van Wersen digitaal in te zien of vereist dit nog steeds een reis naar het Kerkelijk Archief in Lengerich?

In het verleden, toen ik met het maken van  mijn stamboom begon, ben ik verschillende keren in het archief Rotterdam geweest om te zoeken. Ik meen me te herinneren dat er destijds opgetekend werd wie zich van buitenaf als nieuwkomer in Rotterdam meldde. In die boeken zou dus ook de Heinrich Adolph die NIET uit Hollage/Wallenhorst kwam,  te vinden moeten zijn. Ik weet niet meer wat voor boeken het precies waren en vrees dat ze ook niet digitaal te raadplegen zijn.

Liesbeth Niepoort - 19 feb 2024 - 14:06 (laatst bijgewerkt 19 feb 2024 — 14:54 door auteur)

In het verleden, toen ik met het maken van  mijn stamboom begon, ben ik verschillende keren in het archief Rotterdam geweest om te zoeken. Ik meen me te herinneren dat er destijds opgetekend werd wie zich van buitenaf als nieuwkomer in Rotterdam meldde. In die boeken zou dus ook de Heinrich Adolph die NIET uit Hollage/Wallenhorst kwam,  te vinden moeten zijn. Ik weet niet meer wat voor boeken het precies waren en vrees dat ze ook niet digitaal te raadplegen zijn.

U zou contact op kunnen nemen met het Stadsarchief Rotterdam: Stadsarchief Rotterdam | Contact 

of:

Stadsarchief Rotterdam

Hofdijk 651, 3032 CG Rotterdam

Postbus 71, 3000 AB Rotterdam

tel: 010 267 55 55

Anneke 12 - 19 feb 2024 - 14:16

DTB van Wersen is vanaf 1656 te bekijken via archion.de

Anneke 12 - 19 feb 2024 - 14:20

In het Rotterdams archief heten die de Admissieboeken.

Jan CIavaux - 19 feb 2024 - 14:30

Archion is een betaalsite ?

Zijn de admissieboeken digitaal in te zien? Zo nee, wie komt regelmatig in het archief Rotterdam?

Liesbeth Niepoort - 19 feb 2024 - 14:52

Hieronder de gegevns van Ancestry over de in 1752 geboren Heinrich Joseph. De laatste twee vermelde kinderen zouden uit een tweede huwelijk zijn met een Catharina Engel Dreyer.

Er zijn hiervan geen documenten op Ancestry te vinden. Het is een stamboom die is aangemaakt door Katherine Grandchamp, uit West Hills, Los Angeles, USA..

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

karel honings - 19 feb 2024 - 14:57

Archion is een betaalsite ?

Ja, u kunt een abonnement nemen. Dat kan ook voor 1 maand (houdt vanzelf weer op) voor € 19,90.

Een stuk goedkoper dan een reis naar Lengerich ;-)

Anneke 12 - 19 feb 2024 - 15:01 (laatst bijgewerkt 19 feb 2024 — 16:08 door auteur)

Dank je Karel. Is ook te zien of hij als j.m. trouwde in 1786? Het zou natuurlijk kunnen dat hij naar Rotterdam is gegaan, daar getrouwd is en na het overlijden van zijn vrouw teruggekeerd is naar Wersen om daar opnieuw te trouwen. Maar dan zit ik nog met het feit dat hij Rudolph heette en niet Adolph.

Liesbeth Niepoort - 19 feb 2024 - 15:04

Nee, ik kan niet zien of hij bij zijn huwelijk in 1785 vrijgezel of weduwnaar was. Dat vermeldt de stamboom niet. Misschien dat de huwelijksinschrijving meer duidelijkheid biedt. (Ik heb geen toegang tot archion)

Maar het lijkt mij heel goed mogelijk dat Rudolf en Adolf door elkaar gebruikt werden voor dezelfde persoon. Zijn roepnaam kan Dolf geweest zijn, en het is dan aan degene die hem in de boeken noteerde om er Rudolf of Adolf van te maken.

karel honings - 19 feb 2024 - 15:09 (laatst bijgewerkt 19 feb 2024 — 16:17 door auteur)

Is er van zijn ouders nog wat te vinden via ancestry?

Liesbeth Niepoort - 19 feb 2024 - 18:38

Nee, Liesbeth. Over de ouders kan ik daar werder niets vinden.

karel honings - 19 feb 2024 - 21:26

Kwam het trouwens ook wel voor dat een jonge Duitser naar Nederland trok, daar enkele jaren woonde/werkte en vervolgens terugkeerde naar Duitsland? Een van de belangrijkste redenen om naar Nederland te trekken was toch dat de oudste zoon de enige erfgenaam was en er voor de andere kinderen dus geen droog brood te verdienen viel in Duitsland? En die situatie veranderde toch niet plotseling? Daarom betrijfel ik toch wel ernstig of Heinrich Ruddolph uit 1752 de door mij gezochte persoon is.

Liesbeth Niepoort - 23 feb 2024 - 13:56

Bij de Honings-en heb ik al een voorbeeld dat dat wel degelijk gebeurde. Man is geboren in Gangelt, en krijgt daar kinderen. Rond 1796 is hij naar Hoorn vertrokken, en heeft daar enkele jaren gewoond. Rond 1798 weer teruggegaan naar Gangelt.

Enkele kinderen zijn in Hoorn achtergebleven en zijn daar getrouwd.

karel honings - 23 feb 2024 - 14:41

zolang ik Heinrich niet in de admissieboeken van Rotterdam heb gevonden zal het wel altijd duister blijven waar hij vandaan kwam. Wersen of toch een plaatsnaam die daar op lijkt en tot Wezer verbasterd kon worden

Liesbeth Niepoort - 23 feb 2024 - 16:12


Los daarvan boeit het echtpaar Hermann Heinrich Nieporte en Maria elisabeth Donnerberg me. Ik vermoed dat ze ergens in mijn stamboom zouden kunnen passen

Liesbeth Niepoort - 23 feb 2024 - 16:15Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu