stamboomforum

Forum logoMilitairen » De voorouder van Philip Freriks bij Waterloo



Profiel afbeelding

Het is een mooie taak voor de oprichter van dit subforum om het spits af te bijten.

Dat wil ik doen aan de hand van een praktijkgevalletje.

 

Het zal velen hier op het stamboomforum niet ontgaan zijn dat de televisieserie Verborgen Verleden een aflevering heeft gewijd aan de voorouders van Philip Freriks. Voor wie het heeft gemist, hier is die bewuste aflevering te zien (kies in het menu links voor Afleveringen 1e serie).

In die aflevering komt Philip op het spoor van een voorvader die in de Slag bij Waterloo heeft gevochten. Niet aan de kant van de Fransen (wat francofiel Philip dacht en had gewild), maar voor de tegenstanders van Napoleon, in dit geval de Nederlanders.

 

Ik heb voor Teleac (nu NTR) het onderzoek gedaan naar die voorouder. Hoe ze me op het spoor zijn gekomen weet ik niet, maar de redactie had me opeens te pakken. Aanvankelijk zou ik nog in beeld verschijnen, maar dat is later geschrapt (jammer?). Er is veel geschrapt en geschoven in die aflevering, dat schijnt zo te gaan bij televisie. Ik heb echter meer verstand van archieven dan van televisie maken, dus vraag mij niet waarom dat is. Uiteindelijk stond Philip alleen op de heuvel met de leeuw te Waterloo. Hij was best wel onder de indruk. Mooi om te zien.

Televisietechnisch klopt het allemaal, die uitzending, maar archieftechnisch niet. Laat me dat uitleggen.

Als je de aflevering bekijkt, kun je de indruk krijgen dat je in het Stadsarchief Amsterdam moet zijn voor onderzoek naar je Waterloo-voorouder. Archiefmedewerker Harmen Snel laat Philip Freriks een microfiche zien. Die microfiche is echter afkomstig van het Centraal Bureau voor Genealogie en bevat de stamboekinschrijving van voorvader Freriks. Het stamboek zelf is in te zien bij het Nationaal Archief in Den Haag. Dus Freriks kijkt in het Stadsarchief Amsterdam naar een fiche van het CBG met daarop een afbeelding van een archiefstuk uit het Nationaal Archief. Kunt u het nog volgen?

Dit was aanvankelijk anders gepland, ik zou Philip in het Stadsarchief laten zien dat zijn voorvader voorkomt op een lijst (die dan weer wel in het archief in Amsterdam berust !) van deelnemers aan de Slag bij Waterloo, die een gratificatie of prijzengeld hebben ontvangen. Ga echter niet linea recta naar Amsterdam om in die lijsten te zoeken. Allereerst weet het personeel van het Stadsarchief waarschijnlijk niet waar u met uw vraag op doelt en in de tweede plaats heeft het absoluut geen zin om in die enorme hoeveelheid namen (30.000) te zoeken als u het legeronderdeel niet kent.

 

 

Bas Lems - 9 jan 2011 - 00:42

Ik heb respect voor jou behulpzaamheid Bas mag ook weleens gezegd,

Van Lint - 23 apr 2012 - 19:14


Dag Bas,

Ik ben ook in de valkuil gevallen door de uitzending van Freriks... maar had eerst een mailtje gestuurd naar het archief van Amsterdam en kreeg een mailtje terug van Harmen Snel die mij helaas mededeelde dat er in het archief van Amsterdam geen stamboeken zijn. Een beetje misleidend dus. Maar de stamboeken staan wel op Genver. Harmen was zo vriendelijk mij te vertellen dat het Fonds 1815 er is, dus ben ik recent naar Amsterdam afgereisd (met kleindochter, alleen durf ik dat niet meer qua gezondheid) en het allemaal gevonden. Als je door hebt hoe het werkt kun je makkelijk de Batallions vinden, je hoeft dan niet alle images door te nemen.

Het is toch een mooie aanvulling op de gegevens in de zoektocht naar de soldaten.

En wat heb ik allemaal al voor moois gevonden! Gewoon blijven zoeken want de namen van de soldaten worden in de stamboeken zo vaak anders geschreven, ook in aktes, maar met volharding kom je een heel eind! (Bijvoorbeeld Pieter Barends van het 8e, heet helemaal geen Pieter Barends maar Beerens! Kwestie van alle variaties van namen in blijven voeren...

Dankjewel Bas voor al je werk

vriendelijke groet

Elise

Elise Oranje - 27 sep 2012 - 11:58







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu